Смекни!
smekni.com

Місце та роль кредитних спілок на фінансовому ринку України (стр. 17 из 21)

12) аналізує інформацію про фінансовий стан кредитних спілок - учасників (тимчасових учасників) Фонду;

13) інформує Уповноважений орган про результати проведених у межах її повноважень перевірок кредитних спілок - учасників (тимчасових учасників) Фонду та в разі виявлення допущених кредитною спілкою порушень норм цієї статті цього Закону вносить пропозиції про застосування Уповноваженим органом до такої кредитної спілки заходів впливу;

14) інвестує наявні ресурси Фонду в державні цінні папери України або зберігає на депозитних рахунках Національного банку України згідно з цим Законом і Положенням про Фонд;

15) веде реєстр кредитних спілок - учасників (тимчасових учасників) Фонду та вносить відповідні зміни до нього;

16) вносить на розгляд адміністративної ради пропозиції щодо встановлення спеціального збору для сплати кредитними спілками - учасниками (тимчасовими учасниками) Фонду, збільшення розміру відшкодування за рахунок коштів Фонду, залучення Фондом кредитів від Кабінету Міністрів України, Національного банку України, банків та іноземних кредиторів;

17) вносить на розгляд адміністративної ради пропозиції щодо переведення кредитної спілки - учасника Фонду до категорії тимчасових учасників Фонду;

18) готує пропозиції щодо виключення кредитної спілки із числа учасників (тимчасових учасників) Фонду та подає їх на розгляд адміністративної ради;

12. Фонд зобов'язаний порушити перед Уповноваженим органом питання про застосування до кредитної спілки - учасника (тимчасового учасника) Фонду заходів впливу у разі порушення ним норм цього Закону, а Уповноважений орган зобов'язаний розглянути звернення Фонду протягом 10 днів із дня його одержання. У разі невиконання кредитною спілкою - учасником (тимчасовим учасником) Фонду вимог цієї статті, їх керівники підлягають адміністративній відповідальності відповідно до закону.

13. Фонд має право застосовувати до кредитних спілок - учасників Фонду такі заходи впливу:

1) переводити кредитні спілки до категорії тимчасових учасників Фонду;

2) виключати кредитні спілки з числа учасників (тимчасових учасників) Фонду;

3) в разі виявлення допущених кредитною спілкою порушень норм цього Закону вносити пропозиції про застосування Уповноваженим органом до такої кредитної спілки заходів впливу.

Переведення кредитної спілки до категорії тимчасових учасників Фонду здійснюється рішенням адміністративної ради за поданням виконавчої дирекції Фонду, в разі порушення кредитною спілкою - учасником Фонду вимог цього Закону чи нормативно-правових актів та стандартів Фонду. Повідомлення про прийняття такого рішення надсилається кредитній спілці та Уповноваженому органу.

14. Фонд не відшкодовує кошти за внесками (вкладами) членам кредитних спілок за депозитними договорами, укладеними з кредитною спілкою, переведеною до категорії тимчасового учасника Фонду, якщо такі внески (вклади) залучені нею після дати отримання повідомлення про переведення її до категорії тимчасового учасника Фонду.

Кредитна спілка, переведена до категорії тимчасового учасника Фонду, зобов'язана:

а) на другий день після отримання від Фонду повідомлення про переведення її до категорії тимчасового учасника Фонду розмістити у всіх приміщеннях, до яких мають доступ члени кредитної спілки інформацію про переведення її до категорії тимчасового учасника Фонду;

б) попереджати у письмовій формі членів кредитної спілки при укладенні з ними нових депозитних договорів, що Фонд не гарантує відшкодування за цими договорами на умовах, визначених цим Законом.

Кредитна спілка, переведена до категорії тимчасового учасника Фонду, не сплачує регулярний збір до Фонду по депозитним договорам, які укладені нею з дати отримання повідомлення про переведення її до категорії тимчасового учасника Фонду.

15. Виключення кредитної спілки з числа учасників (тимчасових учасників) Фонду не позбавляє членів кредитної спілки, депозитні договори яких були укладені до дня отримання кредитною спілкою повідомлення про переведення її до категорії тимчасових учасників, права на отримання відшкодування відповідно до цього Закону.

16. Кредитна спілки набуває право на відшкодування коштів за внесками (вкладами) членів кредитних спілок за депозитними договорами за рахунок коштів Фонду з дня настання недоступності вкладів або її виключення з числа учасників Фонду.

17. Ліквідатор кредитної спілки - учасника (тимчасового учасника) Фонду має надати Фонду протягом двадцяти робочих днів з дня настання недоступності вкладів повний перелік членів кредитної спілки, які мають право на відшкодування внесків (вкладів) за депозитними договорами із визначенням суми, яка підлягає відшкодуванню відповідно до цієї статті. Фонд протягом трьох робочих днів з дня прийняття рішення про відшкодування внесків (вкладів) за депозитними договорами повідомляє членів кредитної спілки через офіційні засоби масової інформації або через власну сторінку (сайт), відкриту у глобальній мережі передання та отримання даних (Інтернет).

18. Порядок надання Фондом відшкодування затверджується адміністративною радою Фонду. Відшкодування здійснюється виключно у безготівковій формі. Виплата Фондом гарантованої суми відшкодування через банки здійснюється протягом трьох місяців з дня настання права на отримання такого відшкодування.


Висновки

Кредитна спілка - це неприбуткова громадська організація, що діє на ко-оперативних засадах з метою соціального захисту своїх членів шляхом здій-нення взаємокредитування за рахунок їх акумульованих заощаджень. Найбільш важлива ознака кредитної спілки – це її кооперативна сутність.

Історично склалися дві основні моделі міської та сільської кредитної спілки:

- "Сільські каси" Ф.Райфейзена — класична модель сільського кредит-ного кооперативу:

- "Народні банки" Г. Шульце-Деліча - класична модель міського ощадно-позичкового кооперативу.

Створення кредитних товариств райфайзенівського типу на території Ук-раїни, яка перебувала в складі Російської імперії, стало можливим лише після прийняття в 1895 році закону "Про установи дрібного кредиту", який заклав можливість організації кредитних кооперативів не тільки на пайовій, а й на безпайовій основі.

Світовий рух кредитних спілок сьогодні виглядає так: а) У Франції близько 90% населення користується послугами кредитної кооперації;

б) В США 30% дорослого населення є членами кредитних кооперативів (9.935 кооперативів). Активи – 650 млрд. доларів США;

в) В Ірландії 534 кооперативу поєднують 70% населення країни.

г) У Польщі кредитною кооперацією охоплено 4,5% населення (система KSKOK включає 96 кооперативів і більше 1.400 їхніх філій), активи – більше 80 млн. доларів США.

д) Всесвітня рада кредитних спілок (WOCCU) створена в 1971 році як міжнародна організація кредитних союзів і кооперативних фінансових органі-зацій у цілому. В WOCCU входять організації з 91 країни миру. Членами WOCCU є регіональні й національні асоціації кредитних союзів, які представ-ляють понад 43 тис. кредитні союзи, що поєднують 136 млн. пайовиків по усно-му світі. Сукупний розмір активів цих кредитних союзів перевищує 3 136 млрд. дол. США.

20 грудня 2001 року Верховною Радою України одноголосно прийнято Закон України „Про кредитні спілки”, з 22 січня 2002 року після підписання Президентом України закон набрав чинності.

Сучасна законодавча база діяльності кредитних спілок в Україні станом на кінець 2008 року складається з:

- Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг";

- Закону України “Про кредитні спілки“;

- Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом” ;

- Закону України “Про захист прав споживачів”;

- нормативно-правових актів Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України.

Результати розвитку ринків небанківських фінансових послуг України за 2008 рік вказують на продовження тенденцій щодо подальшого зростанн кіль-кості небанківських фінансових установ та збільшення обсягів та асортименту послуг, які надаються ними відповідно до законодавства:

- якщо станом на кінець 2005 року до Державного реєстру фінансо-вихустанов було внесено інформацію про 1 612 небанківських фінансових установ;

- то станом на 30.09.08 їх загальна кількість досягла 1 999.

Разом із кількісними показниками, зростають і якісні показники діяль-ності небанківських фінансових установ. Так, якщо за результатами 2006 року загальний обсяг активів небанківських фінансових установ становив 32,7 млрд. грн., то на кінець 2007 року – 41,4 млрд. грн. (приріст 38,2%), а на кінець І півріччя 2008 року він збільшився майже на 5 млрд.грн. і склав 46,4 млрд. грн. (приріст 12,1%) .

Питома вага активів кредитних спілок на фінансовому ринкуУкраїни (з врахуванням активів комерційних банків) зросла з рівня 0,78% у 2005 році до рівня 1,0% у 2007 році та зизилась до рівня 0,82% у 3 кварталі 2008 року.

На кінець 2007 року до Державного реєстру фінансових установ було внесено інформацію про 834 кредитні установи, в тому числі 800 кредитних спілок, 7 інших кредитних установ та 27 юридичних осіб публічного права

Протягом 2007 року кількість членів кредитних спілок збільшилася май-же на 34% і на 31.12.07 становила 2 млн. 391,6 тис. осіб, з яких 561,5 тис. осіб, або 23,5%, мають чинні кредитні договори, а 245,3 тис. осіб (10,3%) мають внески на депозитних рахунках у кредитних спілках

За результатами 2006 - 2007 року , як і раніше, більшість кредитних спі-лок об’єднувала відносно невелику кількість членів – до 1000 осіб. На кінець 2007 року за кількістю членів кредитні спілки розподілилися таким чином: більшість кредитних спілок (61%) об’єднують до 1 тис. осіб; третина спілок – від 1 тис. до10 тис. осіб, біля 5% кредитних спілок залучили від 10 до 100 тис. членів і 4 спілки об’єднують понад 100 тис. членів.