Смекни!
smekni.com

Місце та роль кредитних спілок на фінансовому ринку України (стр. 21 из 21)

2.1.5. Кредитна спілка не має права здійснювати залучення коштів від членів кредитної спілки у разі наявності у неї співвідношення більшого ніж 100 процентів сум нарахованих процентів за внесками (вкладами) членів кредитної спілки на депозитні рахунки та розподіленого доходу на додаткові пайові внес-ки до суми нарахованих доходів за кредитами, наданими членам кредитної спілки.

Контроль дотримання цього нормативу здійснюється на кінець останньо-го дня кожного місяця. Для об'єднаних кредитних спілок цей норматив не застосовується. Для третьої групи режимів регулювання кредитних спілок цей норматив не застосовується.

2.2. Нормативи ризиковості операцій

2.2.1. Розмір кредиту, наданого одному члену кредитної спілки, не може перевищувати 20 відсотків від капіталу кредитної спілки.

Контроль за дотриманням цього нормативу здійснюється щоденно на початок робочого дня.

2.2.2. Максимальний залишок за наданими кредитами одного члена кре-дитної спілки, окрім об'єднаної кредитної спілки, не може перевищувати 25 відсотків від капіталу кредитної спілки.

Максимальний залишок за наданими кредитами одного члена об'єднаної кредитної спілки не може перевищувати 30 відсотків від капіталу об'єднаної кредитної спілки.

Контроль за дотриманням цього нормативу здійснюється щоденно на початок робочого дня.

2.2.3. Загальна сума заборгованості за кредитами, що пов'язані з великими ризиками, не має перевищувати 500 відсотків капіталу кредитної спілки. Конт-роль за дотриманням цього нормативу здійснюється щоденно на початок ро-бочого дня.

2.2.4. Загальна сума залучених на договірних умовах кредитів банків, кре-дитів об'єднаної кредитної спілки, грошових коштів інших установ та органі-зацій не може перевищувати 50 відсотків вартості загальних зобов'язань та ка-піталу кредитної спілки на момент залучення.

2.2.5. Зобов'язання кредитної спілки перед одним своїм членом не по-винні бути більше 10 відсотків від загальних зобов'язань кредитної спілки. Контроль за дотриманням цього нормативу здійснюється щоденно на початок робочого дня.

2.2.6. Загальна сума внесків кредитної спілки до капіталу об'єднаної кре-дитної спілки, внесків до капіталу кооперативного банку, внесків до капіталу бюро кредитних історій (юридичної особи, виключною діяльністю якої є збір, зберігання, використання інформації, яка складає кредитну історію) та грошо-вих коштів, розміщених у державних цінних паперах, не може перевищувати 60 відсотків від капіталу кредитної спілки. Контроль за дотриманням цього норма-тиву здійснюється на момент здійснення інвестицій.

2.2.7. Сума залишку зобов'язань членів кредитної спілки, окрім об'єднаної кредитної спілки, перед третіми особами, за якими кредитна спілка виступає поручителем, не може перевищувати суму регулятивного капіталу (власних коштів).

Контроль за дотриманням цього нормативу здійснюється на момент здійснення операції.

2.3. Норматив прибутковості

2.3.1. Співвідношення нерозподіленого доходу попереднього періоду та фактично отриманих кредитною спілкою доходів звітного періоду до суми витрат кредитної спілки, збільшених на суму доходу, спрямованого на форму-вання резервного капіталу протягом звітного періоду та за підсумками фінан-сового року, доходу, розподіленого на пайові внески протягом звітного періоду та за підсумками фінансового року не має становити менше 100 відсотків.

2.3.2. Кредитна спілка має право здійснювати благодійну діяльність за рахунок частини доходу кредитної спілки, отриманого в звітному періоді, за умови дотримання кредитною спілкою нормативів достатності капіталу, при-бутковості, а також графіка формування резервного капіталу.

3. Нормативи ліквідності кредитної спілки

З метою контролю за здатністю кредитної спілки забезпечити своєчасне виконання своїх зобов'язань за рахунок ліквідних активів встановлюються нормативи миттєвої ліквідності та короткострокової ліквідності.

3.1. Норматив миттєвої ліквідності

3.1.1. Норматив миттєвої ліквідності визначається як співвідношення суми грошових коштів у касі та на поточних рахунках у банках до суми внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки до запитання. Контроль за дотриманням цього нормативу здійснюється щоденно на початок робочого дня.

3.1.2. Показник нормативу миттєвої ліквідності для кредитних спілок, окрім об'єднаних кредитних спілок:

- для першої групи режимів регулювання кредитних спілок не може бути меншим ніж 12 відсотків;

- для другої групи режимів регулювання кредитних спілок не може бути меншим ніж 10 відсотків;

- для третьої групи режимів регулювання КС не застосовується.

Показник нормативу миттєвої ліквідності для об'єднаних кредитних спілок не може бути меншим ніж 10 відсотків.

3.2. Норматив короткострокової ліквідності

3.2.1. Норматив короткострокової ліквідності визначається як співвід-ношення ліквідних активів з початковим терміном погашення до одного року до короткострокових зобов'язань з початковим терміном погашення до одного року. Початковим терміном погашення вважається строк, на який укладався відповідний договір до внесення будь-яких змін та доповнень до нього.

3.2.2. До ліквідних активів при розрахунку нормативу короткострокової ліквідності включаються:

- грошові кошти готівкою;

- грошові кошти на поточних рахунках у банках;

- грошові кошти на вкладних (депозитних) рахунках у банках;

- державні цінні папери;

- внески (вклади) на депозитні рахунки в об'єднаній кредитній спілці;

- кредити, надані членам кредитної спілки;

- кредити, надані кредитним спілкам;

- грошові кошти, внесені на зворотній основі до спільних фінансових фондів асоціацій кредитних спілок, створених з метою підтримки ліквідності кредитних спілок (у трикратному розмірі суми, спрямованої на формування цих фондів, але не більше ніж передбачено положеннями асоціацій про ці фонди);

- грошові кошти, внесені в об'єднану кредитну спілку в рамках програми підтримки ліквідності кредитних спілок (у трикратному розмірі суми, спрямо-ваної на формування цих фондів, але не більше ніж передбачено положеннями асоціацій про ці фонди).

3.2.3. До короткострокових зобов'язань включаються:

- кредити, одержані від банків;

- кредити, одержані від кредитних спілок;

- внески (вклади) членів кредитної спілки на депозитні рахунки;

- інші зобов'язання.

3.2.4. Показник нормативу короткострокової ліквідності не повинен бути меншим, ніж 100 відсотків. Контроль за дотриманням цього нормативу здійс-нюється на кінець останнього дня кожного місяця.

Для третьої групи режимів регулювання кредитних спілок цей норматив не застосовується.