Смекни!
smekni.com

Місце та роль кредитних спілок на фінансовому ринку України (стр. 14 из 21)

6. Розмір поворотного квартального внеску становить:

- 0,01% від суми внесків (вкладів) членів на депозитні рахунки станом на останню звітну дату – для кредитних спілок – учасниць Програми компенсації, портфелі вкладів яких менше або дорівнюють десятикратному середньому розміру портфелю вкладів кредитної спілки – члена НАКСУ;

- 0,01% від десятикратного середнього розміру портфелю вкладів кредитної спілки – члена НАКСУ станом на останню звітну дату – для кредитних спілок – учасниць цієї Програми, портфелі вкладів яких більш ніж у десять разів перевищують середній розмір портфелю вкладів кредитної спілки – члена НАКСУ.

При виході кредитної спілки – учасника з Програми компенсації повернення її поворотних квартальних внесків здійснюється протягом місяця від дати прийняття Комітетом Програми компенсації рішення про виключення такого учасника з Програми компенсації.

7. Метод визначення розміру додаткових незворотних внесків на покриття збитків встановлюється Статтею 9 Положення. При виході кредитної спілки – учасника з Програми компенсації додаткові незворотні внески на покриття збитків такому учаснику не повертаються.

8. В рамках Програми компенсації ведеться персоніфікований облік щодо вступних внесків, поворотних квартальних внесків та додаткових незворотних внесків на покриття збитків сплачених учасниками Програми компенсації.

9. Кошти фінансового фонду Програми компенсації мають бути розміщені на депозитному рахунку в банку, який обирається згідно порядку визначеного Комітетом Програми компенсації. Процентні доходи, отримані від розміщення коштів фінансового фонду Програми компенсації приєднуються до коштів фінансового фонду Програми компенсації.

10. Використання коштів Програми компенсації втрат вкладників та коштів з тієї частини Стабілізаційного фонду НАКСУ, яка сформована учасниками Програми компенсації, на здійснення виплат внесків (вкладів) на депозитні рахунки членам кредитної спілки відбувається лише у разі, якщо заходи застосовані до кредитної спілки – учасниці Програми стабілізації та гарантування НАКСУ в рамках Стабілізаційної програми НАКСУ не призвели до відновлення можливості виконання учасником Програми компенсації своїх зобов’язань перед вкладниками такого учасника.

11. Кошти фінансового фонду Програми компенсації втрат вкладників та тієї частини Стабілізаційного фонду НАКСУ, яка сформована учасниками Програми компенсації, не надаються:

11.1. кредитним спілкам, які не є учасниками Програми компенсації, а також кредитним спілкам, які тимчасово зупинили членство в Програмі компенсації в зв’язку з несплатою внесків;

11.2. якщо учасник відмовився від проведення аудиторської перевірки або в ході її проведення не надав інформації щодо розміру вкладів членів органів управління, та/або інформації щодо наявності у вкладників або їх близьких родичів заборгованості за кредитами;

11.3. за умови відмови учасника Програми компенсації у призначенні Антикризового адміністратора Програми компенсації головою правління такого учасника;

11.4. у разі, якщо відкрито провадження у справах за підозрою шахрайства, зловживань, тощо щодо членів органів управління та/або працівників учасника Програми компенсації;

11.5. для здійснення виплати вкладникам, вклади яких на депозитні рахунки залучено в період дії застосованих з боку Держфінпослуг заходів впливу.

12. За рахунок коштів фінансового фонду Програми компенсації втрат вкладників та тієї частини Стабілізаційного фонду НАКСУ, яка сформована учасниками Програми компенсації, не повертаються внески (вклади) на депозитні рахунки членів учасника Програми компенсації, які були членами органів управління, які діяли на момент призначення Антикризового адміністратора Програми компенсації.

«Програма захисту вкладів» (поза рамок ВАКС та НАКСУ) створена 12 червня 2007 року і є добровільним саморегулівним об’єднанням кредитних спілок, відкритим для всіх кредитних спілок [63].

Предмет діяльності “Програми захисту вкладів” (далі – ПЗВ) є вжиття за-ходів фінансової, організаційної, правової та методологічної підтримки кредит-них спілок – учасників ПЗВ, які опинилися в скрутному фінансово-господарсь-кому становищі, що може вплинути на виконання ними своїх зобов’язань перед членами та іншими кредиторами, а також недопущення погіршення фінансово-го становища кредитних спілок – учасників ПЗВ.

Мета діяльності Об’єднання ПЗВ є [63]:

зміцнення довіри до кредитних спілок та системи кредитної кооперації в цілому;

гарантування високого рівня ділової репутації та авторитету кредитних спілок;

забезпечення фінансової стабільності кредитних спілок – учасників Об'єднання та захист грошових вкладів їх членів;

мінімізація впливу негативних наслідків системних фінансових криз на кредитні спілки – учасники ПЗВ;

введення норм і стандартів пруденційного нагляду (для кредитних спілок – учасників ПЗВ);

проведення внутрішнього моніторингу фінансового стану та системи управління кредитних спілок – учасників ПЗВ;

запровадження ефективних механізмів підвищення рівня ліквідності кредитних спілок.

ПЗВ впроваджує принципи трирівневої комплексної системи охорони депозитів:

Базовий (основний) рівень – рівень кредитної спілки.

Рівень забезпечення фінансової стабільності – рівень Програми захисту вкладів.

Рівень гарантій – рівень системи гарантування внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки.

На базовому рівні, тобто на рівні кредитної спілки, відбувається:

проведення ефективної політики з метою мінімізації ризиків та макси-мальної капіталізації;

забезпечення діяльності органів управління та найманого персоналу у відповідності до законодавства України та кооперативних принципів;

орієнтація кредитних спілок на стабільний розвиток;

впровадження найкращих практик у сфері внутрішнього контролю та розкриття інформації, в тому числі інформації, яка стосується прав членів кре-дитних спілок при отриманні фінансових послуг.

На другому рівні – рівні забезпечення фінансової стабільності - Програма захисту вкладів здійснює моніторинг (нагляд) кредитних спілок з метою оцінки фінансового стану та діяльності органів управління задля забезпечення їхньої фінансової стабільності. Це передбачає такий комплекс заходів:

Збір, обробка, перевірка звітності кредитних спілок. Це передбачає, зокрема, й попередню перевірку звітності, яка подається до Держфінпослуг, з метою недопущення застосування до кредитних спілок – учасників Програми захисту вкладів заходів впливу на помилки в поданих звітних даних;

Моніторинг дотримання правил надання фінансових послуг шляхом перевірки внутрішніх положень та проведення виїзних перевірок у кредитні спілки;

Оцінка кредитного портфеля – оцінка простроченої заборгованості в кредитних спілках, причому не лише за нормативами, визначеними Держфін-послуг, а й за іншими спеціальними методиками, які дозволяють надати реко-мендації для покращення якості продуктивних активів кредитних спілок, підви-щення ефективності роботи з простроченими кредитами тощо;

Аналіз фінансового стану кредитної спілки, в тому числі перевірка дот-римання нормативів, встановлених Держфінпослуг;

Розробка рекомендацій для усунення порушень законодавства та пок-ращення фінансового стану;

Розробка планів відновлення фінансової стабільності. Плани відновлен-ня фінансової стабільності розроблятимуться за результатами попередньо про-ведених перевірок, аналізу звітності, проведених тестів раннього попереджен-ня;

Запровадження тимчасової адміністрації в кредитних спілках як край-нього засобу порятунку спілки (5 з 6-и тимчасових адміністраторів кредитних спілок України заявили про свою готовність співпраці з Програмою захисту вкладів).

При виконанні поставлених завдань Програма захисту вкладів зорієнто-вана на максимальне використання потенціалу обласних асоціацій кредитних спілок. Йдеться, зокрема, про співпрацю в частині збору та обробки фінансових даних кредитних спілок, реалізації програм фінансового оздоровлення, прове-дення тимчасових адміністрацій, розробки та запровадження стандартів діяль-ності кредитних спілок. Для виконання цих завдань планується залучати фінан-сових аналітиків та юристів обласних асоціацій кредитних спілок.

На третьому рівні реалізується система гарантування внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки. На відміну від перших двох рів-нів системи, які «працюють» на кредитну спілку, цей рівень спрямований на надання додаткових гарантій членам спілки, щоб захистити їхні внески (вкла-ди) на депозитні рахунки.

Досягнення даної мети для учасників Програми захисту вкладів здійсню-ватиметься шляхом страхування депозитів. Це – інноваційна схема гарантуван-ня вкладів членів кредитних спілок, яка у більш зрілих систем, які мали в своє-му розпорядженні довгий час для еволюційного розвитку не є поширеною, але довела свою ефективність у молодих системах кредитної кооперації і добре підходить для умов України, бо дозволяє за досить короткий проміжок часу за рахунок встановлених законодавчих вимог стосовно капіталу та процедур стра-хування забезпечити високий рівень гарантій вкладникам кредитних спілок.

Керівництво "Програмою захисту вкладів" здійснюється відповідно до основних кооперативних принципів:

один учасник - один голос;

прозорість в управлінні;

прийняття рішень, які стосуються кредитних спілок відбувається самими кредитними спілками;