Смекни!
smekni.com

Шляхи підвищення ефективності франчайзингу для господарюючого суб’єкта (стр. 10 из 16)

Стратегічні плани компанії «Форнетти-Украина охоплюють три сфери діяльності:

Використовуючи сучасні технології, фpaнчaйзингова компанія «Форнетті-Україна» прагне виробляти заморожені вироби зі слоєного тіста високої якості й у різноманітному асортименті.

За допомогою партнерів, яким дається допомога у відкритті свого прибуткового бізнесу з мінімальним стартовим капіталом, фpaнчaйзингова компанія «Форнетті-Україна» прагне сформувати широку торгову мережу по випічці виробів зі слоєного теста на очах у споживача на території всієї України.

2.3 Організаційний механізм формування фpaнчaйзингової системи підприємства “Форнетті-Україна”

Для створення фpaнчaйзингової мержі на Україні компанією «Форнетті-Україна» побудована чітка організаційна структура, яка призвана забезпечити командну роботу, виконання завдань якісно та в належний термін, творчий настрій та ініціатива, що будуть сприяти успішному розвитку компанії та особистості кожного її співробітника. Організаційна структура компанії наведена на рис. 2.4.

Рис. 2.4. Організаційна структура фpaнчaйзингової компанії «Форнетті-Україна»

Своїм потенційним фpaнчaйзі фpaнчaйзинговая компанія «Форнетті-Україна» пропонує взаємовигідне співробітництво в області готування гарячої випічки з заморожених напівфабрикатів. Для організації власної торгової точки гарячої випічки за допомогою компанії «Форнетті Україна» досить мінімального комплекту устаткування: пічний блок (конвекційна піч і шафа, де вироби зі слоєного тіста сходять), стійка для листів, морозильна камера, ваги і торговий прилавок. Весь комплект устаткування може бути розміщений на площі від шести квадратних метрів. «Форнетті-Україна» забезпечує широкий спектр сервісного обслуговування для партнерів. Щоб почати співробітництво співробітники компанії разом із зацікавленою особою під час особистої зустрічі оцінюють можливість підписання договору про співробітництво. Після виконань умов договору, відбувається доставка устаткування і навчання технології випічки. Таким чином, фpaнчaйзі стає партнером фpaнчaйзингової компанії «Форнетті-Україна».

Для того, щоб стати партнером-франчайзі компанії ФОРНЕТТІ та організувати власну точку гарячої випічки необхідно:

1.Бути суб'єктом підприємницької діяльності;

2.Самостійно знайти торгівельний об'єкт у прохідному місці площею від 8 до 16 м2; Пошуком торгової точки потенційний партнер займається самостійно.Точка повинна бути розташована в людному місці і на достатній відстані, від вже існуючих точок ФОРНЕТТІ, точку повинен оглянути й схвалити представник компанії;

3.За свій рахунок оформити торгову точку відповідно до корпоративного стилю ФОРНЕТТІ. Оформленням торгової точки партнер займається самостійно і за свій рахунок. Обов'язкове дотримання корпоративного стилю і кольору ФОРНЕТТІ. Компанія надає базовий комплект для оформлення точки: наклейки, спец одяг, кошики для продукції та ін.

4.Придбати морозильну камеру на 500-700 літрів, здатну забезпечувати температуру -18 градусів Цельсію;

5. Електронні ваги;

6. При виконанні цих умов, компанія «Форнетті-Україна» укладає договір про співробітництво й надає спеціалізоване пічне обладнання під заставу в 1000 євро. Ця сума перераховується на розрахунковий рахунок компанії "Форнетті" (у гривнях за курсом НБУ на день укладання договору). Ця сума є заставною вартістю і повертається партнеру по закінченню співробітництва в обмін на пічне устаткування.

Протягом співробітництва компанія поставляє партнерам напівфабрикат глибокої заморозки за ціною 11, 88 грн/кг.

Рекомендована ціна продажу готової продукції становить 22 грн/кг.

Різниця між рекомендованою ціною продажу (22 грн/кг) і закупівельною ціною (11.88 грн/кг) за винятком витрат становить прибуток франчайзі.

Для того щоб прийняти рішення про співробітництво з компанією ФОРНЕТТІ, компанія надає типовий приклад розрахунку фінансових показників роботи точки "гарячої випічки".

Розрахунок точки беззбитковості. Точка беззбитковості – обсяг продажу продукції, при якому сукупний дохід покриває cукупні витрати. Для розрахунку точки беззбитковості використовують формулу:

Точка беззбитковості = Постійні витрати (Ціна одиниці продукції – Змінні витрати). Кожна одиниця продукції, продана вище точки беззбитковості, дає підприємцю чистий прибуток.

Таблиця 2.1

Розрахунок точки беззбитковості

Показники Значення
Постійнівитрати (період 1 місяць), ГРН 5 047,50
Оренда торгового об'єкту 2500,00
Единий податок 200,00
+ 50% ставкиединогоподаткузанайманихпрацівників2 продавця * 100,00 грн 200,00
Заробітна плата (2 продавця * 750,00 грн/місяць) 1500,00
Відрахування в соціальні фонди (36,5 від фонду оплати праці) 547,00
Эксплуатаційні витрати 100,00
Змінні витрати (в розрахунку на 1 кг продукції) ГРН/КГ 14,52
Електроенергія 0,15
Напівфабрикатглубокоїзаморозкизурахуваннямусушки (15%)цінанапівфабрикату 11,88 грн/кг 13,98
Упаковка 0,40
Ціна реалізації ГРН/КГ 22,00

Отже, точка беззбитковості дорівнює = 5047,5/(22,00 - 14,52) = 675 кг/місяць. Таким чином, для забезпечення беззбиткової роботи точки гарячої випічки ФОРНЕТТІ мінімальний об'єм продажу становить 675 кг/місяць або 22,5 кг на день.

В цьому прикладі тільки змінні витрати на 1 кг продукції єдині для всіх, постійні витрати залежать тільки від специфіки вашого бізнесу та форми власності.

Інвестиції в устаткування. При укладанні договору потенційний франчайзі отримує пічне обладнання під заставу 1000 евро.

Компанія "ФОРНЕТТІ УКРАЇНА" пропонує пічні блоки, що працюють при низьких експлуатаційних витратах. Технологія випічки й обслуговування печей не складна.

Технічні характеристики пічного блоку:

необхідна площа - менш чим 1 м;

напруга електромережі - 220 В ;

продуктивність - 6 кг/годину ;

потужність -2,7 КВТ;

пічний блок не вимагає підведення води, для створення пари.

Також можуть виникнути витрати на ремонт торгового місця та додаткове торгове обладнання (електронні ваги, морозильна камера). Щоб підрахувати термін повернненя початкових вкладень, розглянемо нижченаведені таблиці.


Таблиця 2.2

Cума початкових вкладень

Показники Значення
Пічне обладнання(під заставу) 6400,00
Моризильна камера, грн 3800,00
Електронні ваги, 750,00
Торгівельна вітрина 1500,00
Ремонт та обладннання торгового місцяв корпоративному стилі ФОРНЕТТІ 2000,00
Всього сума початкових вкладень, ГРН 14 450, 00

Сума початкових вкладень (окрім застави за пічне обладнання) може змінюватись, залежно від специфіки кожного окремого бізнесу. Якщо, наприклад, у франчайзі вже є електронні ваги або він придбав морозильну камеру дешевше та інші варіанти.

Таблиця 2.3

Окупність початкових інвестицій

При обсязі продаж, НА ДЕНЬ 35 КГ 40 КГ 45 КГ 50 КГ
Виручка, ГРН (ціна продажу * денний об'єм продаж * 30 днів) 23100 26400 29700 33000
Сукупні витрати, ГРН (постійні + змінні, див Табл 1) 20298 22477 24656 26834
Прибуток, ГРН (виручка - сукупні витрати) 2802 3923 5044 6166
Окупність початкових інвестицій, МІСЯЦІВ 5,3 3,8 2,9 2,4

Таким чином, при продажі 35 кг щоденно термін окупності початкових вкладень складає 5 місяців, якщо 50 кг в день - 2,4 місяц.

Навчання персоналу партнера технології випікання проводиться фахівцями компанії безкоштовно.

франчайзинг бізнес україна


Розділ ІІІ. Шляхи підвищення ефективності франчайзингу для господарюючого суб’єкта

3.1 Характерні особливості формування та використання франчайзингу в США та країнах Західної Європи

За даними експертів Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) у США товарообіг на умовах франчайзингу становить понад третину всієї роздрібної торгівлі. Існують офіційні повідомлення про те, що франшиза використовується вже більш як у 80 країнах. Популярність франчайзингу пояснюється ефективністю і високою стійкістю бізнесу нових утворених підприємств. Так, за даними фірми ”Mr.Doors Home Inc.”, у США після п'яти років діяльності на ринку виживають 23% приватних підприємств, а після десяти років їх залишається лише 18%, водночас як серед підприємств, що працюють за системою франчайзингу, через п'ять років розпадається лише 8 підприємств із 100, а через десять років — 10 із 100. Варто розглянути роль франчайзингу в економіці окремих країн.

В економіці США доля фpaнчaйзингових підприємств в галузі готельного господарства становить лише 2,76%, а найбільшого поширення фpaнчaйзинг набув у сфері ресторанного обслуговування (25,42%).

Причинами тривалого зростання франчайзингу в США за припущеннями фахівців є зростання особистого доходу, стабільність цін, високий рівень оптимізму споживачів і вища конкуренція за частину ринку. Безумовно, також важливим чинником, що зробив внесок у розвиток франчайзингу, стала привабливість США для іноземних компаній. Особливо активно з'являлися на ринку США канадські, європейські та японські франчайзери зі своїми системами, що вже досягли успіху в цих країнах.

Характеризуючи темпи підвищення ролі франчайзингу, зазначимо, що за підрахунками дослідників, вже у 1988 р. у США працювало 60 іноземних франчайзерів [69, с.24]. Французька фірма "Пронуптіа" (Pronuptia), що спеціалізується на весільних вбраннях, англійські фірми "Уімпіз" (Wimpys) і "Бейк Ен Тейк" (Bake N Take), німецька "Вінервальд" (Wienerwald), що займається продуктами харчування, були у США серед перших і найуспішніших у цій галузі. Американські франчайзери досягли такого самого успіху в іноземних країнах. "Бургер Кінг" (Burger King ), "Хардіз" (Hardees), "Холідей Інн" (Holiday Inn), "Хоуард Джонсонз" (Howard Johnsons), "Баскін-Роббінс" (Baskin-Robbins), "Майнеке Дискаунт Мафлерз" (Meineke Discount Mufflers), "Грейт Америкен Кукі" (Great American Cookie) — це американські франшизи, куплені неамерканськими фірмами. Станом на середину 2006 року (більш точні дані на разі відсутні) кількість американських франчайзерів, які працюють за кордоном, практично збільшилася втричі порівняно з 1971 р. [69, с.27; 89].