Смекни!
smekni.com

Шляхи підвищення ефективності франчайзингу для господарюючого суб’єкта (стр. 8 из 16)

Звичайно новий учасник програми пред'являє до атестації магазин (якщо він є) і усуває недоліки, відзначені фахівцями компанії, чи створює новий магазин, слідуючи рекомендаціям. У програмі беруть участь дві сторони. Фpaнчaйзер («Кодак») допомагає розробляти бізнес-план (рекомендує місце відкриття магазину, тип технологічного устаткування, виходячи з можливостей фpaнчaйзі, дизайн магазина, кількість працюючих), надсилає мерчандайзерів компанії для оформлення магазину, готує персонал (продавців, операторів, менеджерів) у московському навчальному центрі компанії чи з виїздом викладачів на місце, організує систему контролю якості (через інтернет чи інші засоби зв'язку), розробляє загальнонаціональні чи індивідуальні маркетингові програми. Фpaнчaйзі орендує приміщення, проводить будівельні роботи, закуповує рекомендоване технологічне і торгове устаткування, підбирає персонал. Він є власником магазина й устаткування, яким він у випадку виходу з програми може розпоряджатися за своїм розсудом. Фpaнчaйзер забирає в нього всі рекламно-оформлювальні матеріали, що відносяться до програми (включаючи світну вивіску, виготовлену за рахунок компанії), і дія договору припиняється. Договір укладається на рік. За замовчуванням він пролонгується автоматично. Договори фpaнчaйзингу програми «Кодак-Експрес» субфpaнчaйзингу не передбачають.

Активно в Україні розвиваються фpaнчaйзингові системи у сфері роздрібної торгівлі одягом, у цій сфері бізнесу в Україні займаються декілька компаній, зокрема фірма SENSUS. При формуванні своєї фpaнчaйзингової мережі фірма SENSUS пред'являє до фpaнчaйзі наступні вимоги. Найперша вимога до фpaнчaйзі — це прийняття умов співробітництва і бажання працювати. Людський фактор відіграє велику роль у бізнесі, тому що фірма SENSUS тісно співробітничає з партнерами. Природною умовою є наявність у партнерів торгових площ і оборотних коштів.

Фірма SENSUS розглядає всі заявки про співробітництво, проводить велику кількість переговорів, виїжджає в міста партнерів, запрошує їх відвідати центральний офіс. Підписання контракту може бути стрімко швидким, але іноді цей процес може затягтися до 6 місяців, тому що це серйозний крок для двох сторін.

Відкриття магазинів планується заздалегідь, як правило до початку сезонів. Фірма SENSUS допомагає фpaнчaйзі визначитися з місцем розташування магазина. На підставі корпоративного стилю SENSUS розробляється дизайн-проект майбутнього магазину. Компанією даються рекомендації, де можна купити устаткування, манекени (і одержати при цьому знижку), замовити виготовлення вивіски.

Договір фpaнчaйзингу укладається на 5 років, але якщо є обопільне бажання продовжувати співробітництво, то він продовжується.

Фpaнчaйзі в рамках співробітництва одержує від компанії SENSUS: відпрацьовані технології, необхідні для щоденного ведення бізнесу (керівництво для оператора); пророблений бізнес-план; стандарти мерчандайзингу компанії SENSUS, у якому описані принципи розвішування одягу й оформлення торгового залу і вітрин; послуги по навчанню продавців принципам і основам мерчандайзингу; перед відкриттям магазину компанія допомагає розробити дизайн-проект ремонту й устаткування майбутнього магазину згідно діючих корпоративних стандартів; перед відкриттям проводиться навчання продавців технологіям продажів з наданням кожному працівнику навчального керівництва; консультування партнерів по проведенню рекламних кампаній до і після відкриття магазину, забезпечення рекламними матеріалами й ознайомлення зі стандартами розміщення промо-материалов в інтер'єрах магазинів; забезпечення носіями музичного матеріалу для створення звукового фону в магазині; забезпечення продавців торгової мережі SENSUS уніформою, що надходить у розпорядження фpaнчaйзі безкоштовно; розроблені програми тренінгів для навчання партнерів і продавців; рекомендації з оптимізації руху товару і роботи з залишками; внесення підприємства фpaнчaйзі в єдиний інформаційний простір мережі SENSUS за допомогою установки програмного комплексу по обліку товароруху.

Усі питання реклами торгової марки SENSUS на місцях обов'язково погоджуються з компанією. У фірмі SENSUS розроблена ціла програма навчання й атестації персоналу, яку він проходить два рази в рік, виданий навчальний посібник для продавців торгової мережі SENSUS.

Відомою фpaнчaйзинговою мережею в сфері туристичного бізнесу в Україні є мережа туристичних агентств «Галопом по Европам». На сьогоднішній день фpaнчaйзингова компанія «Галопом по Европам» має у своєму розпорядженні мережу, що складається з 21 офісу по всій Україні (4 з них розташовані в Києві). Усі вони працюють по схемі фpaнчaйзингу і являють собою незалежних юридичних осіб, які користуються не тільки торговою маркою, але і цілим комплексом юридичних і маркетингових послуг фpaнчaйзингової компанії «Галопом по Европам». Основним принципом роботи компанії у всіх регіонах є єдність цін, умов придбання турів, рівня сервісу і підготовки фахівців. Для цього здійснюється навчання співробітників фpaнчaйзі, використовуючи при цьому методичні посібники, інструкції, семінари, лекції.

Основна ж перевага співробітництва для фpaнчaйзі полягає в тім, що йому передається весь асортимент продукції на ексклюзивній основі. По суті, роль фpaнчaйзі зводиться до представницьких функцій — вони полягають тільки в успішному продажі туристичних послуг, все інше фpaнчaйзингова компанія «Галопом по Европам» виконує самостійно. Термін дії контракту обмежений, однак допускається можливість його пролонгації. У цілому, фpaнчaйзингова компанія «Галопом по Европам» планує продовжувати відносини, поки це обопільно вигідно, тобто улаштовує всі сторони. Було кілька випадків, коли контракт розривався з ініціативи фpaнчaйзера. Це відбувалося через недотримання фpaнчaйзі умов договору, як правило, в аспекті продажу послуг інших операторів туристичного бізнесу.

У рамках угоди фpaнчaйзі одержує право на використання торгової марки, цілком готовий, розроблений пакет юридичних документів (зразки всіх договорів, прейскурантів, порядок роботи з претензіями), систему індивідуальної ідентифікації (CD, на якому записані всі макети, від зразків візиток до інтер'єра офісу). [79, c. 38] У рамках угоди фpaнчaйзі одержує юридичну, маркетингову підтримку, а також перевірену, якісну туристичну продукцію для реалізації. Крім того, централізовано фpaнчaйзингова компанія «Галопом по Европам» забезпечує рекламу всієї мережі за рахунок консолідованого рекламного бюджету.

Фpaнчaйзинговая компанія «Галопом по Европам» може надавати фінансову підтримку, однак тільки в тому випадку, якщо фpaнчaйзі планує реалізацію інвестиційних проектів, які здаються фpaнчaйзеру цікавими. Наприклад, такий проект, як придбання в Івано-Франківську готелю з метою професійного обслуговування туристичних потоків у Карпатах. Якщо ж мова йде про фінансові дотації, то підтримка не надається. Діяльність фpaнчaйзі контролюється фpaнчaйзинговою компанією «Галопом по Европам» практично цілком. Самостійно вони вирішують тільки питання корпоративного обслуговування, зокрема укладання договорів з банками, підприємствами. Однак такі аспекти, як самостійне розміщення регіональної реклами, узгоджуються в обов'язковому порядку. Ініціатива вітається, але вона повинна бути погоджена. Ціна франшизи включає вступний внесок і періодичні платежі в розмірі 1% від обороту фpaнчaйзі.

У сфері надання побутових послуг розглянемо особености організації і функціонування мережі хімчисток фpaнчaйзингової компанії «Ун Моменто». Для розширення бізнесу компанія вибрала два напрямки: це відкриття власних приймальних пунктів у Києві в торгових центрах інноваційного формату і розширення мережі в регіонах України за допомогою використання фpaнчaйзингу. На сьогоднішній день під торговою маркою «Ун Моменто» у Києві працює 32 точки, по фpaнчaйзингу – чотири у регіонах України. Використання системи фpaнчaйзингу дає фpaнчaйзинговій компанії «Ун Моменто» можливість передавати підприємцям, які бажають організувати власний бізнес з мінімальним ризиком, сформовану торгову точку, 9-літній організаційний і комерційний досвід роботи в Україні, ділову репутацію. За цією схемою компанія почала працювати з 2003 року. Як правило, договір фpaнчaйзингу заключається на 5 років. Надалі можлива його пролонгація за узгодженням обох сторін. Допускається можливість субфpaнчaйзингу, але фpaнчaйзингова компанія «Ун Моменто» залишає за собою оцінку потенційних субфpaнчaйзі. Виникнення конкуренції усередині мережі неприпустимо, оскільки для компанії важливо, щоб уся мережа працювала, як єдиний налагоджений механізм. У рамках угоди від фpaнчaйзингової компанії «Ун Моменто» фpaнчaйзі одержує право використання відомої торгової марки «Ун Моменто», досвід роботи і лідируючу позицію в цьому бізнесі на Україні.

Отже, франчайзинг є порівняно новим явищем у вітчизняній економіці. Перший франчайзинговий договір в Україні був підписаний у 1994р. [73, с.35]. Разом з тим, за оцінками експертів, франчайзингова форма організування підприємницької діяльності останніми роками набуває швидкого поширення серед вітчизняних суб’єктів господарювання. Про це свідчать, зокрема, дані Асоціації франчайзингу України (рис. 2.1).

Рис. 2.1. Динаміка кількості франчайзингових мереж, здійснюючих діяльність в Україні (побудовано за матеріалами [89)

Окрім Асоціації франчайзингу за розвитком франчайзингових відносин в Україні слідкують також Міністерство економіки України, Українська біржа інтелектуальної власності та інші організації, в тому числі і юридичні фірми. Так, за даними Української біржі інтелектуальної власності у 2002 р. в Україні функціонувало близько 400 франчайзингових підприємств, а станом на середину 2003 р. – 550 [89]. За даними Асоціації франчайзингу на початок 2006р. в Україні їх вже нараховувалось 2380 одиниць [89] (рис. 2.2).