Смекни!
smekni.com

Шляхи підвищення ефективності франчайзингу для господарюючого суб’єкта (стр. 9 из 16)

Рис. 2.2. Динаміка кількості франчайзингових підприємств в Україні (побудовано за матеріалами [89])


При цьому слід наголосити, що вищенаведені дані щодо розвитку франчайзингу в Україні є значною мірою приблизними оцінками експертів зазначених організацій. Достовірна інформація, яка могла б відобразити реальну динаміку розвитку франчайзингу в Україні, поки що відсутня. Пояснюється це тим, що вітчизняні суб’єкти господарювання не надають статистичним органам інформацію про свою участь у франчайзингових взаємовідносинах. Очевидним є те, що достовірні статистичні дані щодо розвитку франчайзингу можуть бути отримані в разі законодавчого закріплення за сторонами франчайзингових взаємовідносин обов’язку реєструвати договори франчайзингу в органах державної реєстрації. Такий обов’язок передбачається Проектом Закону України “Про франчайзинг” [3]. Разом з тим, необхідність реєстрації договору франчайзингу може стати бюрократичною перепоною на шляху розвитку франчайзингових відносин в Україні.

2.2 Загальна характеристика фpaнчaйзингової компанії “Форнетті-Україна”

Розглянемо особливості і механізми діяльності об'єкта дослідження даної роботи – фpaнчaйзингової компанії «Форнетті-Україна».

Компанія "Fornettі" була заснована в 1997 році в Угорщині і в даний момент активно працює на ринках 13 країн світу, таких як Словаччина, Хорватія, Німеччина, Італія, Литва, Румунія, Польща, Югославія, Кіпр, Швеція й ін. Франчайзингова діяльність у цих країнах координується "Fornettі Europe Ltd" .

Компанія "Fornettі" займає друге місце в Европі, за даними рейтингу "TOP500" серед франчайзерів, які пропонують послуги організації бізнесу в сфері харчування (додаток 1).

До 2004 року компанія «Форнетті-Україна» здійснювала тільки імпорт своїх виробів на ринок України, проводячи таким чином дослідження попиту на ринку України.Сьогодні продукція від українського виробника за сучасною технологією вже радує жителів України.

Компанія «Форнетті-Україна» є виробником виробів глибокої заморозки зі слоєного тіста з різними начинками.

Бізнес-ідея фpaнчaйзингової компанії «Форнетті-Україна» заснована на тому, що споживачі все частіше віддають перевагу хлібобулочним виробам, які випікаються безпосередньо в місцях продажу. Робота в ніші гарячої випічки для компанії «Форнетти Фpaнчaйз» почалася в 1998 році, у місті Кечкемет, Угорщина. Усвідомлюючи зростаючі бажання споживачів купувати винятково свіжі хлібобулочні вироби, компанія розробила унікальну схему роботи, при якій споживачі завжди можуть бути впевнені, що купують тільки свіжу випічку, а підприємці одержують вигідний бізнес при невеликих стартових витратах і з постійним прибутком. Правильність обраної схеми роботи підтвердилася протягом усіх років діяльності компанії в Угорщині і за рубежем. Менш чим за п'ять років стартовий капітал компанії збільшився в п'ять разів, кількість працівників в одній тільки Угорщині зросла з 25 до 260 чоловік, а загальне число зайнятих у виробничому ланцюжку досягає 6000 чоловік. Розвиваючись за допомогою фpaнчaйзингової схеми, «Форнетті Фpaнчaйз» вийшла на ринки 14 країн, таких як: Італія, Німеччина, Польща, Словаччина, Хорватія, Литва, Румунія, Югославія, Кіпр, Швеція й інші. Координація діяльності в цих країнах здійснюється c допомогою компанії Форнетті Європа Лтд.

Навесні 2004 року Україна приєдналася до фpaнчaйзингової схеми, у результаті чого було створено спільне підприємство «Форнетті-Україна». Уже з 2005 року український споживач одержав можливість купувати свіжі, ароматні вироби зі слоєного тіста з начинками, що заслужено одержали широку популярність серед європейців. Підприємці у свою чергу мають унікальну можливість розширити свою діяльність чи навіть почати новий прибутковий бізнес, тому що випічка зі слоєного тіста із солоними і солодкими начинками на очах у споживачів це досить новий, привабливий і ще не заповнений сегмент ринку. Перевагою компанії «Форнетті-Україна» є те, що усі вироби випускаються на власному заводі в Україні, що дозволяє забезпечити постійно високу якість і своєчасну доставку.

Свою продукцію компанія «Форнетті Фpaнчaйз» виробляє на сучасних заводах, європейського рівня виробництва. З метою забезпечення високого рівня якості на заводах впроваджена система управління якістю виробництва НАССР. Автоматизовані виробничі конвеєри дозволяють випускати щодня 25 тонн продукції. У процесі виробництва відбувається заморожування слоєного тіста до температури -180С. При такій температурі вироби зберігаються аж до початку процесу випічки. Для забезпечення безперебійної доставки продукції по території України, компанія «Форнетті-Україна» інвестувала значні кошти в будівництво нового заводу, розташованого в Чернігівській області. Особливістю українського заводу є впровадження європейських стандартів виробництва, сучасних автоматизованих технологічних конвеєрів і ноу-хау компанії «Форнетті Фpaнчaйз».

Щоб найбільш повним чином задовольнити потреби підприємців і споживачів, компанія «Форнетті-Фpaнчaйз» прагне виробляти продукцію, що відрізняється високою якістю і пізнаваним видом. Приймаючи до увагі смакові переваги споживачів кожної країни, компанія прагне розширювати асортимент відповідно до унікальних потреб місцевих ринків. Ця особливість виділяє компанію на тлі інших конкурентів. Додатковою конкурентною перевагою продукції є невеликий розмір і вага виробів 15-20 грам/шт., які спеціально пристосовані для випікання в малогабаритних пічних блоках. З погляду споживача перевагою невеликого розміру є те, що замість однієї 80-100 граммовой булочки можна вибрати 4-5 булочок з різними начинками. Продукція «Форнетті Фpaнчaйз» реалізується винятково через печі, що знаходяться на торгових точках підприємців, з якими співробітничає компанія, таким чином, споживачі можуть купувати продукцію завжди свіжою, з печі. На початковому етапі українському споживачу пропонується вибір виробів зі слоєного тіста з дріжджами і без дріжджів, і в асортименті начинок: Fornetti із сиром; Fornetti з пиццею; Fornetti з капустою; Fornetti зі шкварками; Fornetti з абрикосом; Fornetti з вишнею; Fornetti з яблуком; Fornetti з пудингом.

Термін збереження продукції в замороженому виді при температурі –180С складає від чотирьох місяців до одного року.

Для випічки виробів на торгових точках, компанією «Форнетті Фpaнчaйз» розроблені пічні блоки, які не вимагають високих експлуатаційних витрат. Технологія випічки й обслуговування пічного блоку гранично проста. Пічний блок складається з частини, у якій вироби зі слоєного тіста сходять, і частини в який відбувається процес випікання. Устаткування компанії «Форнетті Фpaнчaйз» яскраво виділяється на тлі аналогічного устаткування за рахунок естетичних зовнішніх елементів, виготовлених з нержавіючих матеріалів і вигідних технічних характеристик:

Невелика використовувана площа – менш чим 1 м2;

Напруга – 220 В;

Низька споживана потужність – 3,6 Квт;

Висока продуктивність – 6 кг/година;

Пічний блок не вимагає спеціального підведення води для створення пари.

Головним принципом сервісного обслуговування, яким керується компанія «Форнеттіи Україна», є забезпечення безупинної підтримки підприємців, з якими співробітничає компанія по широкому колу питань. У перечень питань входить маркетинг, технологічний сервіс, транспортна доставка.

Головною задачею відділу маркетингу є пошук підприємців зацікавлених у співробітництві і підписання договорів. Після оформлення документів маркетингова служба забезпечує навчання персоналу, допомогу в установці устаткування й оформленні торгової точки. Крім того, фахівці компанії практичними радами допомагають у формуванні ринку лояльно налаштованих споживачів, а надалі забезпечують регулярне відвідування торгової точки з метою надання необхідних консультацій і контролю роботи точки. Весь перерахований сервіс, включаючи навчання персоналу, компанія здійснює безкоштовно.

«Форнетті Україна» бере на себе зобов'язання забезпечити оперативне технічне обслуговування пічних блоків. Можливі неполадки усуваються протягом 24 годин безкоштовно.

Транспортна доставка заморожених кондитерських виробів забезпечується спеціальними рефрижераторами з робочою температурою – 180С два рази в тиждень. Головними правилами відділу логістики є доставка продукції: у потрібний час; в обговореній кількості; високої якості; у необхідне місце; з ввічливістю й ефективністю.

Більшість підприємців дуже серйозно відносяться до оформлення своїх торгових точок. Тому компанія «Форнетті-Україна» пропонує набір матеріалів для оформлення, що легко пристосувати практично до будь-якого інтер'єра чи екстер'єру. Оформлення пічного блоку дуже просте, тому його легко впровадити в існуючу структуру торгової точки, створюючи цим приємну, теплу атмосферу. Відповідно до принципів психології споживача, вигідніше всего встановлювати пічні блоки в торговій частині магазину, на видному місці, щоб споживачі могли бачити, як йде процес випікання. Виникає почуття глибокої довіри, коли споживач може особисто бути присутнім під час випічки і бачити що він купує дійсно свіжовипечені вироби. Таким чином, розміщаючи пічний блок на очах у споживачів і красиво оформивши точку гарячої випічки, підприємець збільшує ступінь прихильності своїх клієнтів і додає своїй торговій точці додаткові конкурентні переваги, що виділяють його на тлі прилеглих торгових точок.