Смекни!
smekni.com

Шляхи підвищення ефективності франчайзингу для господарюючого суб’єкта (стр. 7 из 16)

Більше 50% усіх фpaнчaйзингових договорів пов'язані з торгівлею нафтопродуктами по системі джоббингу («ТНК-Україна», «Лукойл-Україна» і «Альянс-Україна»), а також класичними ресторанами і закладами фаст-фуд (Pizza Chelentano, «Картопляна хата», «Максмак», «Два гусаки», мережі ресторанів «Козирної карти», «Пан Пицца», «Ростик'с», Baskin-Robbins). Крім того, по фpaнчaйзингу працюють представники роздрібної торгівлі: одяг — Sensus, Gregory Arber, VD One, Argo Trading і Sela; взуття — «Монарх» і «Эконика». Також механізм фpaнчaйзингу використовують хімчистки American Clearens International і Un Момеntо, мережа магазинів фотопослуг Kodak, мережа СТО Bosch Auto Service, фітнес-клуб «Планета Фитнесс», «1С: Фpaнчaйзинг», туристичні агентства мережі «Галопом по Европам» і багато хто інші. [81, c. 35]

У 2005 році було оголошено про вихід на український ринок російської мережі супермаркетів «Пятерочка», яка уклала фpaнчaйзингову угоду з компанією «П'ятий елемент» з Харкова. Зараз ведуться переговори з потенційними партнерами-фpaнчaйзі в Києві, Донецьку, Дніпропетровську, Одесі і Запорожжі. У цілому, міжнародні фpaнчaйзингові мережі в Україні активно поки що не представлені, розвиваючи, як правило, тільки дочірні підприємства, які здійснюють дослідження ринку й апробацію своєї мережі в його умовах.

Однією з особливостей вітчизняного фpaнчaйзингу є широка поширеність внутрішніх (українських і російських) фpaнчaйзингових мереж. Як показує практика, більшість з них припускають розмір первісного внеску для придбання франшизи до $25 тисяч. Середній строк окупності інвестицій фpaнчaйзі при роботі з місцевим фpaнчaйзером складає 2 роки. По оцінках експертів, багато хто з вітчизняних і російських компаній, які працюють на українському ринку харчування і рітейлу, уже зараз усерйоз розглядають фpaнчaйзинг як один з основних напрямків розвитку бізнесу. Часто вже розташовуючи практично готовою пропозицією для фpaнчaйзі, детально розробленим фpaнчaйзинговим пакетом, вони поки займають вичікувальну позицію й аналізують ринок на предмет його відповідності формату свого бізнесу. До таких компаній відносяться, наприклад, мережа фаст-фуд «Швидко», ресторан «Тарас», мережа супермаркетів «Патерсон».

Деякі з вітчизняних компаній планують переходити в розряд міжнародних фpaнчaйзерів (Pizza Chelentano, «Картопляна хата», Sensus, VD One), здійснюючи зараз пошук партнеров-фpaнчaйзі в інших країнах.

На думку експертів, найбільше поширення в Україні одержав товарний фpaнчaйзинг. При цьому основними мотивами, що спонукують компанії використовувати механізм фpaнчaйзингу, є розширення присутності на ринку, підвищення популярності торгової марки, збільшення обсягу продажів, ріст контролю над діяльністю каналів дистриб’юції і забезпечення ефективного зворотного зв'язку. На основі товарного фpaнчaйзингу працюють дилерські мережі фірмових бензоколонок («ТНК», «Лукойл», «Альянс»), торгівлі косметикою і фірмовим одягом.

На сьогоднішній день, по оцінках експертів, найбільш розповсюдженим різновидом товарного фpaнчaйзингу в Україні є джоббінг. Даний вид фpaнчaйзингу являє собою схему співробітництва незалежних компаній — постачальника нафтопродуктів і власника АЗС. При цьому АЗС функціонують під торговою маркою постачальника і продають тільки його нафтопродукти, постачальник же, зі своєї сторони, гарантує стабільність постачань, високу якість нафтопродуктів, надання цінових знижок і підвищення професійного рівня керівників АЗС за рахунок стажувань у західних компаніях. Фpaнчaйзинг у торгівлі нафтопродуктами здійснюється на основі укладання договору (терміном, як правило, більше 1 року), який передбачає строге дотримання фpaнчaйзі всіх корпоративних правил торгівлі, включаючи «зовнішній вигляд» АЗС, рівень обслуговування персоналу, якість пального. При цьому в більшості випадків формування роздрібних цін фpaнчaйзі здійснює самостійно, однак його цінова політика не повинна вступати в протиріччя з концепцією компании-фpaнчaйзера. [78, c. 51]

В Україні представлені фpaнчaйзери Росії, Польщі, Голландії, Франції, США й інших розвинених країн. В основному це компанії відкривають свої власні точки і поки не дійшли до рівня продажу мастер-франшизи на території України чи побудови повноцінної фpaнчaйзингової мережі. Це позначається на рівні їхньої підготовки до роботи на ринку. Приміром, досить часто можна побачити в них PR-матеріали іноземною мовою. Це порозумівається тим, що вони ще працюють у режимі «розвідки», перевіряючи ринок і відповідність йому своєї франшизи [69, c. 17].

Функціонуючий же фpaнчaйзинг в Україні представлений мережами місцевого чи російського походження. Їм легше виходити на ринок, оскільки потрібно мінімальна адаптація фpaнчaйзингового пакету. Похвастатися успішними прикладами експорту франшизи українські підприємства поки не можуть. Звичайно, були спроби. Наприклад, у Кракові довгий час працювала точка української мережі Pizza Chelentano. Але розвиток по фpaнчaйзингу навмисно відкладається власниками даного бренду. Схожа ситуація з «Картопляною хатою» і їхнім виходом на ринок Росії. Компанії, як правило, намагаються побудувати сильну і стабільно працюючу мережу у своїй країні, а вже потім виходити на ринки інших країн.

Розглянемо особливості організації фpaнчaйзингових мереж окремих фpaнчaйзерів в Україні. Українська компанія «Максмак» працює в двох напрямках: розвиток власного бізнесу в місті Києві й організація фpaнчaйзингових підприємств у Києві і регіонах України.

Компанією «Максмак» був підписаний договір фpaнчaйзингу з партнером із Дніпропетровська на організацію бізнесу з повним спектром послуг, подібним київському. За бізнес-планом, до початку 2008 року в Дніпропетровську планується відкриття семи ресторанів «Максмак», які будуть знаходитися в управління даного фpaнчaйзі.

Відкриття нового ресторану мережі компанією «Максмак» відбувається в такий спосіб. Паралельно закінченню будівельних чи ремонтних робіт на об'єкті проводиться підготовка персоналу, тести роботи піццерії і запуск активної реклами об'єкту до введення і протягом двох місяців після введення в експлуатацію. Компанія намагається підготувати споживача до нової адреси. У день відкриття організовується свято для усіх відвідувачів.

Управління на місці здійснює фpaнчaйзі, але під чуйним керівництвом і контролем фpaнчaйзера. Як правило, власники франшизи — це люди, які вже мають власний бізнес і для них, досвідчених бізнесменів, це ще одна можливість збільшення капіталу. У процесі функціонування власники виступають спостерігачами, а для керівництва бізнесом наймається професійний менеджер, який несе відповідальність перед компанією і перед власниками даного підприємства.

Договір фpaнчaйзингу укладається на термін 5 років. Після закінчення договірних відносин компанія «Максмак» виносить рішення про продовження чи припинення договору.

Послуга субфpaнчaйзингу допускається, але тільки в тому випадку, якщо оцінка роботи фpaнчaйзі за визначений період досягає найвищої оцінки по якості надання послуг і його потенціал потягне додаткове навантаження, йому буде дозволене поширення франшизи в себе чи в декількох регіонах.

Ексклюзивні права роботи в регіоні в компанії «Максмак» аналогічні субфpaнчaйзингу. Якщо фpaнчaйзі наполягає на ексклюзивних правах, то розглядається його пропозиція і вноситься виправлення в договір про те, що через визначений призначений іспитовий період фpaнчaйзі одержить це право. В усіх випадках одержання ексклюзивних прав виробляється відповідна плата за надану фpaнчaйзі послугу.

Підписавши з компанією «Максмак» договір про співробітництво (фpaнчaйзингу), приймач одержує:

-права на використання популярної торгової марки;

-конкурентний і високорентабельний бізнес;

-технологію ведення бізнесу і досвід у виді всіляких матеріалів, рекомендацій і консультацій і багато чого іншого.

Пряму фінансову підтримку компанія не здійснює, але вона є гарантом зменшення ризиків для банку. Також на етапі становлення і функціонування бізнесу фpaнчaйзі одержує дисконт від усіх партнерів компанії на придбання необхідного товару.

Компанія «Максмак» бере на себе аналітику і контроль над діяльністю фpaнчaйзі. Ресторан цілком перебуває в підпорядкуванні керуючого мережі компанії. Інспектори, які перевіряють, регулярно здійснюють оцінку якості послуг. Усі рішення питань, що стосується роботи «Максмак» у межах, припустимих у договорі, фpaнчaйзі вирішує на місці сам. Ціна франшизи коливається в залежності від комплексу послуг і регіону. Так, наприклад, ціна франшизи в Києві менше, ніж поза Києвом, тому що тут велике конкурентне середовище і фpaнчaйзі знаходиться під найближчою опікою фpaнчaйзера і т.д. Начинка франшизи складається із собівартості послуг, використання ТМ, контролю за діяльністю, рекомендацій з ведення бізнесу.

Механізм оплати за послугу простий — це единоразовый внесок, який розбивається на три платежі: 60% при укладанні договору фpaнчaйзингу, 30% при одержання ліцензійного договору на ТМ і 10% при відкритті ресторану.

Іншою фpaнчaйзинговою системою в Україні є ТОВ «Кодак» (Москва, Росія). Учасником програми «Кодак-Експрес» може стати будь-як приватний підприємець, який має стартовий капітал (від $40 тисяч, допускається позиковий капітал), згодний працювати на умовах договору фpaнчaйзингу і бажає розвивати бізнес на фоторинку. Перед укладанням договору потенційний учасник проходить іспитовий період (3-4 місяця) чи пред'являє для атестації готовий магазин, розташований у гарному (з погляду бізнесу) місці, підготовлений персонал і відмінну якість фотодруку й обслуговування покупців. У кожному з перерахованих питань компанія здійснює допомогу в досягненні стандартів програми.