Смекни!
smekni.com

Шляхи підвищення ефективності франчайзингу для господарюючого суб’єкта (стр. 2 из 16)

Фpaнчaйзинг – це контрактна будова, в якій фpaнчaйзер надає незалежному від нього фpaнчaйзі ліцензію на використання його імені та торгових марок, а також на використання його системи управління бізнесом[51, c. 39]. Фpaнчaйзингова угода передбачає також навчання персоналу фpaнчaйзингового підприємництва та технічну допомогу фpaнчaйзера. Фpaнчaйзі зобов’язаний вести свій бізнес відповідно до системи, що її розробив фpaнчaйзер та проводити належні відрахування.

Фpaнчaйзер для оформлення своїх взаємовідносин з партнерами по фpaнчaйзингу може використовувати декілька форм: Unit (License) Franchise Agreement (єдинична ліцензійна угода про фpaнчaйзинг), Master Franchise Agreement (угода про фpaнчaйзинг з управляючим), Development Agreement (угода про освоєння території), Joint Venture Agreement (угода про спільне підприємство)[25, c. 74].

Одинична (ліцензійна) угода про фpaнчaйзинг є формою прямого фpaнчaйзингу, коли фpaнчaйзер укладає угоду з фpaнчaйзі напряму. Як правило, ця форма застосовується в межах однієї країни або між підприємствами сусідніх країн. Ліцензійна угода надає фpaнчaйзі не ексклюзивну ліцензію на використання системи управління бізнесом, розроблену фpaнчaйзером в одному конкретному місці. Система зазвичай складається з окремих схем, стандартів, специфікації та торгових знаків.

Угода про фpaнчaйзинг з управляючим є схемою, за якою фpaнчaйзер, не дивлячись на те, що ліцензійна угода про фpaнчaйзинг в межах його країни працює добре, може зіткнутись з рядом проблем на зовнішньому ринку. Це незнання культури країни, структури бізнесу, необхідних економічних контактів.

У випадку угоди про фpaнчaйзинг з управляючим, фpaнчaйзер надає іншій стороні – фpaнчaйзі ексклюзивне право на субліцензування інших осіб на використання системи. У таких угодах фpaнчaйзер називається “Licenser”, cубліцензор – “Licensee”, а субліцензіат – фpaнчaйзі.

При роботі за угодою про освоєння території фpaнчaйзі зобов’язується відкрити певну мінімальну кількість фpaнчaйзингів на обумовленій території протягом певного часу, при чому при відкритті кожного фpaнчaйзингу він має підписати одиничну угоду про фpaнчaйзинг.

Угода про спільне підприємство надає фpaнчaйзеру як власнику частки статутного фонду фpaнчaйзингового підприємства певний контроль над прийняттям рішень. У випадку створення спільного підприємства фpaнчaйзер бере участь у функціонуванні підприємства найбільш активно.

В Україні створено “Асоціацію роботодавців в галузі фpaнчaйзингу”, яка зареєстрована управлінням юстиції 29 грудня 2001 року за № 0295. Метою та завданням її діяльності є всебічне сприяння розвитку фpaнчaйзингу в Україні, а також представлення і захист прав та інтересів роботодавців у галузі фpaнчaйзингу в економічній, соціально-трудовій та інших сферах. [19, c. 55].

У світовій практиці найбільш поширеними різновидами фpaнчaйзингу на внутрішньому ринку є бізнес-формат, на зовнішньому – майстер-франшиза [69, c. 5].

При застосуванні бізнес-формату між фpaнчaйзером і фpaнчaйзі встановлюються тісні підприємницькі стосунки, які включають не тільки надання права використання торгової марки (знаку), ноу-хау, операційних систем, товару чи послуги, але й спільну розробку маркетингової стратегії, планування бізнесу, спільного здійснення контролю за якістю продукції і послуг та постійний двосторонній обмін інформацією.

За майстер-франшизою міжнародний фpaнчaйзер продає виняткове право на розвиток всієї системи на території певної країни одному фpaнчaйзі, який стає власником майстерської ліцензії. Тобто, в даній країні він з фpaнчaйзі перетворюється на фpaнчaйзера, одержуючи право на продаж франшизи іншим підприємцям за певну сервісну плату (роялті). Це відбувається в тому випадку, коли існує підвищений попит на дану франшизу і міжнародний фpaнчaйзер впевнений в успішному розвитку свого бізнесу в іншій країні.

Оскільки в нашій країні відбувається тільки становлення фpaнчaйзингової системи, вважаю за необхідне проведення більш детального розгляду класифікації фpaнчaйзингу.

Існує декілька різновидів фpaнчaйзингу, які можна згрупувати за такими критеріями:

– в якому вигляді фpaнчaйзер згідно з франшизою передає фpaнчaйзі товар;

– яким чином будуються взаємовідносини фpaнчaйзера і фpaнчaйзі.

В залежності від того, на якій стадії виробництва товар переходить від фpaнчaйзера до рук фpaнчaйзі, можна виділити товарний, виробничий і діловий фpaнчaйзинг, які історично змінювали один одного.

Товарний фpaнчaйзинг полягає у придбанні прав на продаж товару у тому вигляді, в якому він був виготовлений під торговою маркою головної компанії. Широка популярність головної компанії стає гарантією якості. Прикладом цього виду фpaнчaйзингу є компанії “Зінгер” та “Дженерал моторс”.

Виробничий фpaнчaйзинг передбачає продаж фpaнчaйзі права на виробництво і збут продукції з сировини і матеріалів, закуплених у материнських компаній. Цей вид фpaнчaйзингу у свій час був застосований такими відомими компаніями-гігантами, як “Кока-кола” і “Пепсі”. Централізоване виробництво і продаж їх товарів були невигідні через високий вміст води в продукті. Було прийнято рішення виготовляти сироп високої концентрації і розподіляти його на основі франшизи між місцевими заводами по розливу.

Діловий фpaнчaйзинг має на увазі продаж права на організацію малого підприємства з профілем діяльності і назвою материнської корпорації. Цей вид фpaнчaйзингу наочно продемонстрований мережею закусочних таких, як “Макдональдз”, “Баскін Роббінз”, “Піцца-Хат”, “Кентукі фрайд чікен”; готелей “Холлідей Інн” та салонів різноманітних послуг – “Кодак”, “Фуджі”, “Альфа-графікс”. Сьогодні найбільш популярною є продаж франшизи на вид діяльності, оскільки вона дозволяє разом з товаром продавати і широкий набір послуг [89].

В залежності від взаємовідносин фpaнчaйзера і фpaнчaйзі, існує також декілька різновидів фpaнчaйзингу. Розрізняють класичну модель і такі її модифікації, як регіональний фpaнчaйзинг, субфpaнчaйзинг і фpaнчaйзинг, що розвивається.

Класична модель фpaнчaйзингу полягає в тому, що велика компанія (фpaнчaйзер) на обмеженій території на термін і умови, які визначені угодою, надає індивідуальному підприємцю (фpaнчaйзі) або групі підприємців ліцензію (франшизу) на виробництво продукції, торгівлю товарами або надання послуг під торговою маркою даної компанії в обмін на зобов`язання виплатити початковий внесок, а потім вносити певну суму, визначену у відсотках від обсягу продажу (роялті). Величина роялті також залежить від популярності материнської компанії. Так, на сьогоднішній день однією з найбільш високих ставок, яка складає 13% прибутку фpaнчaйзі, є відрахування компанії “Макдональдз”. Щодо початкового внеску, то він може виплачуватися повністю або частинами: це залежить від фінансових можливостей фpaнчaйзі і зацікавленості фpaнчaйзера у створенні нової точки. При цьому всі фpaнчaйзі рівні між собою і наділені однаковими правами.

Модифікації передбачають надання фpaнчaйзерам нових можливостей для швидшого розвитку справи і відрізняються від класичної моделі:

а) терміном дії;

б) наявністю посередників між фpaнчaйзером і фpaнчaйзі.

У системі регіонального фpaнчaйзингу посередником виступає головний фpaнчaйзі, якому відводиться роль офіційного представника фpaнчaйзера в регіоні. Материнська компанія вдається до послуг посередників у випадку недосконалого вивчення регіону, а також обмеженості фінансового і кадрового потенціалу.

Ця схема передбачає передачу частини повноважень фpaнчaйзера головному фpaнчaйзі, а саме: підбір нових фpaнчaйзі у своєму регіоні, початкове навчання кадрів. У цьому випадку строковим контрактом між головним фpaнчaйзі і фpaнчaйзером встановлюється величина роялті, яка залежить від частки головного фpaнчaйзі в доходах фpaнчaйзі, залучених ним у систему.

У субфpaнчaйзингу посередником виступає субфpaнчaйзер, функції якого ідентичні до функцій головного фpaнчaйзі. Різниця полягає лише в тому, що втягнуті в систему фpaнчaйзі на довгостроковій основі безпосередньо працюють з субфpaнчaйзером, майже не вступаючи в контакти з материнською компанією. Вони також сплачують субфpaнчaйзеру внесок і роялті, частина яких перераховується материнській компанії, а залишок іде в дохід посередникам і на утримання системи. За цією схемою успіх справи, головним чином, залежить від субфpaнчaйзера.

У фpaнчaйзингу, що розвивається, роль посередника виконує група інвесторів, яким материнська компанія поступається винятковим правом на освоєння регіону. До обов’язків посередника входить зобов’язання у визначений термін відкрити певну кількість торгових або сервісних точок (термін і кількість обумовлені франшизою) на даній території.

З одного боку, фpaнчaйзингова система допомагає малим підприємствам уникнути ряду перешкод із заснуванням і функціонуванням власного бізнесу, з іншого – як корпоративна структура, вона обмежує діяльність фpaнчaйзі. Але, оскільки фpaнчaйзинг все більше приваблює дрібних підприємців, то переваги домінують над недоліками. [51, c. 40]

Переваги системи для фpaнчaйзі полягають у тому, що:

– за певну фіксовану плату фpaнчaйзі має можливість навчитися ефективним методам управління, підвищити свій професіоналізм і компетентність;

– користуючись розробками материнської компанії, фpaнчaйзі ідуть в ногу зі споживчим попитом;

– власник малого підприємства має можливість користуватися перевагами, які доступні тільки великим компаніям;

– відносно невелика конкуренція: франшиза знижує гостроту суперництва на визначеному сегменті ринку.