Смекни!
smekni.com

Шляхи підвищення ефективності франчайзингу для господарюючого суб’єкта (стр. 15 из 16)

3.Слід особливо відзначити, що саме нематеріальні активи, інтелектуальна власність фpaнчaйзера є основною причиною, що спонукає незалежного підприємця ставати під фpaнчaйзингову угоду, навіть у тих випадках, коли підприємець - фpaнчaйзі знає певну справу досконало.

4.Фpaнчaйзингова система співробітництва являє собою специфічну варіацію вертикальної інтеграції великих і малих фірм через оригінальну систему контрактів-ліцензій (франшиз). Вони дозволяють фpaнчaйзі, тобто невеликій фірмі, вести певний вид підприємницької діяльності, встановлений іншою стороною – фpaнчaйзером, переважно великою (головною) фірмою.

5.У світовій практиці найбільш поширеними різновидами фpaнчaйзингу на внутрішньому ринку є бізнес-формат, на зовнішньому – майстер-франшиза.

6.Перспективність застосування фpaнчaйзингу підтверджує життєздатність малих фірм. За даними АМБ, в США до кінця п`ятого року існування банкрутами стали лише 14% фpaнчaйзингових підприємств, тоді як для незалежних молодих фірм цей показник становить більше 65%. Фінансова підтримка у формі фpaнчaйзингу користується широкою популярністю в США, Канаді, Західній Європі, Японії, в країнах Карибського та Тихоокеанського басейнів.

7.Для України фpaнчaйзинг є порівняно новим явищем, тоді як у промислово розвинутих країнах він практикується століттями, забезпечуючи потреби суспільства в різних послугах. Більшість істориків підприємництва вважають, що фpaнчaйзинг зародився в США. У кінці XIX століття, коли ряд великих компаній США продають малому бізнесу право на продаж своїх виробів по всій країні, він досягає розквіту.

8.Одним з найбільш показових прикладів ефективної реалізації фpaнчaйзингової технології є мережа компанії МсDоnаld's, яка представлена на сьогоднішній день у 119 країнах світу більше 30000 ресторанами, близько 75% (приблизно 23000) з який знаходяться в управлінні фpaнчaйзі. Також варто виділити мережу IKEA, усі магазини якої (більш 180 у більш ніж 60 країнах) працюють за фpaнчaйзинговми угодами.

9.Незважаючи на широке застосування фpaнчaйзингу в усьому світі, тільки 14 країн прийняли спеціальні законодавчі акти, що стосуються фpaнчaйзингу. До числа таких країн належать США, Канада, Мексика, Бразилія, Іспанія, Франція, Австралія, Китай, Малайзія, Індонезія, Північна Корея, Білорусія, Росія, Румунія.

10.Законодавчою основою здійснення фpaнчaйзингових відносин в Україні є Цивільний та Господарський кодекси України.

11.Фpaнчaйзинг як складова економіки України знаходиться на початковому етапі розвитку. За даними Асоціації фpaнчaйзингу України, у нашій країні на сьогоднішній день функціонує близько 100 фpaнчaйзингових мереж (для порівняння: у США їхня кількість складає більше 1500, у Франції — більше 750, у Польщі — близько 140). І хоча успішні приклади використання фpaнчaйзингу в Україні залишаються досить рідкими, в останні кілька років їхня кількість почала поступово збільшуватися. У той же час експерти відзначають, що розвиток фpaнчaйзингу в Україні стримується цілим рядом факторів, основними з яких є: недосконалість законодавчої бази, відсутність у вітчизняних підприємців досвіду роботи в рамках фpaнчaйзингу, несумлінне відношення до виконання договірних зобов'язань і чужої інтелектуальної власності, низький рівень розвитку банківського кредитування і так далі.

12.Як відзначено вище, на сьогоднішній день в Україні функціонує близько 100 фpaнчaйзингових мереж. При цьому більше 50% усіх фpaнчaйзингових договорів пов'язані з торгівлею нафтопродуктами по системі джоббингу («ТНК-Україна», «Лукойл-Україна» і «Альянс-Україна»), а також класичними ресторанами і закладами фаст-фуд (Pizza Chelentano, «Картопляна хата», «Максмак», «Два гуся», мережі ресторанів «Козирної карти», «Пан Пицца», «Ростик'с», Baskin-Robbins). Крім того, по фpaнчaйзингу працюють представники роздрібної торгівлі: одяг — Sensus, Gregory Arber, VD One, Argo Trading і Sela; взуття — «Монарх» і «Эконика». Також механізм фpaнчaйзингу використовують хімчистки American Clearens International і Un Момеntо, мережа магазинів фотопослуг Kodak, мережа СТО Bosch Auto Service, фітнес-клуб «Планета Фитнесс», «1С: Фpaнчaйзинг», туристичні агентства мережі «Галопом по Европам» і багато хто інші.

13.В Україні представлені фpaнчaйзери Росії, Польщі, Голландії, Франції, США й інших розвинених країн. В основному це компанії відкривають свої власні точки і поки не дійшли до рівня продажу мастер-франшизи на території України чи побудови повноцінної фpaнчaйзингової мережі. Це позначається на рівні їхньої підготовки до роботи на ринку. Приміром, досить часто можна побачити в них PR-матеріали іноземною мовою. Це порозумівається тим, що вони ще працюють у режимі «розвідки», перевіряючи ринок і відповідність йому своєї франшизи.

14.В роботі розглянуто особливості і механізми діяльності об'єкта дослідження дипломної роботи – фpaнчaйзингової компанії «Форнетті-Україна». Компанія «Форнетті-Україна» є виробником виробів глибокої заморозки зі слоєного тіста з різними начинками. Для осіб, які зацікавлені у прибутковому бізнесі з невеликим строком окупності, компанія «Форнетті-Україна» пропонує взаємовигідну фpaнчaйзингову схему співробітництва. Компанія є частиною найбільшої міжнародної торгово-виробничої компанії «Форнетти-Фpaнчaйз», що, розвиваючись за фpaнчaйзинговою схемою, одержала визнання в 18 країнах.

Своїм потенційним фpaнчaйзі фpaнчaйзинговая компанія «Форнетті-Україна» пропонує взаємовигідне співробітництво в області готування гарячої випічки з заморожених напівфабрикатів. Для організації власної торгової точки гарячої випічки за допомогою компанії «Форнетті Україна» досить мінімального комплекту устаткування: пічний блок (конвекційна піч і шафа, де вироби зі слоєного тіста сходять), стійка для листів, морозильна камера, ваги і торговий прилавок. Весь комплект устаткування може бути розміщений на площі від шести квадратних метрів. «Форнетті-Україна» забезпечує широкий спектр сервісного обслуговування для партнерів.

15.Як головну перешкоду на шляху фpaнчaйзингу в Україні більшість експертів виділяє недосконалість правового забезпечення реалізації механізму фpaнчaйзингу. Вітчизняне законодавство практично не оперує поняттям «фpaнчaйзинг». Комерційна концесія, якій присвячена окрема глава в Цивільному кодексі України, і яка, на думку українських законодавців, містить у собі сферу фpaнчaйзингових відносин, насправді далеко не еквівалентна поняттю «фpaнчaйзинг».

16.В роботі проведено дослідження організаційно-управлінського механізму, за яким компанія «Форнетті-Україна» збірається формувати свою фpaнчaйзингову мережу в Україні.

Згідно до запропонованих заходів, у 2008 році компанії «Форнетті-Україна» необхідно здійснити проект розвитку своєї фpaнчaйзингової мережі за наступними напрямками:

1) Відкриття нових представництв компанії у найважливіших регіонах: на заході та півдні України для більшої доступності для потенційних фpaнчaйзі у кожному з регіонів, здійснення більш ефективного пошуку потенційних фpaнчaйзі, налагодження більш надійного постачання заморожених продуктів та контролю за діяльністью фpaнчaйзі;

2) Розширення фpaнчaйзингової мережі;

3) Створення служби доставки та монтажу обладнання, доставки заморожених продуктів;

4) Створення служби, яка буде займатися підготовкою фpaнчaйзингових угод, навчанням персоналу фpaнчaйзі, підтримкою контактів з клієнтами, контролем за дотриманням умов договору фpaнчaйзингу, надання консультацій щодо діяльності фpaнчaйзингової компанії «Форнетті-Україна» для фpaнчaйзі.

За результатами проведеної оцінки ефективності проекту розвитку фpaнчaйзингової системи підприємства “Форнетті-Україна” у 2008 році можна зробити висновки, що проект є ефективним, підприємство отримує додаткову чисту теперішню вартість у розмірі 1087476 грн., внутрішня ставка доходності проекту складає 34,85%, що вище, ніж ставка відсотків по кредиту банку у 24%, індекс прибутковості проекту дорівнює 1,519, що свідчить про прибутковість проекту, термін окупності проекту складає 23,7 місяців.


Список використаних джерел

1. Господарський кодекс України вiд 16.01.2003р. № 436-IV // Відомості Верховної Ради, 2003, N 18, N 19-20, N 21-22, ст.144

2. Цивільний кодекс України вiд 16.01.2003р. № 435-IV // Відомості Верховної Ради, 2003, NN 40-44, ст.356

3. Проект Закону України “Про франчайзинг” / http://www.rada.gov.ua /zakon /sessio9/WR/pd9.html.

4. 12 историй о франчайзинге//Маркетолог, 2003.-№9(47) .-С.4-10.

5. Ангелин Д. Две стороны франчайзинга // Бизнес. 2005. - №34. – С.62.

6. Ангелин Д. Из жизни McDonald's: маленькие слабости больших корпораций // Бизнес. - 2005. - №1-2. - С.70-73.

7. Андрощук Г.Экономико-правовые аспекты регулирования франчайзинга//Гостиничный и ресторанный бизнес, 2002.-№6 .-С.36-41.

8. Андрушенко О. Имя прилагательное // Бизнес. – 2005. - №46 (669). – С.126.

9. Балабанов И.Т. Основы финансового менеджмента: Учеб. пособие. – М.: Финансы и статистика, 2001. – 461с.

10. Бедринець М.Д. Франчайзинг: світовий досвід і перспективи розвитку в Україні // Фінанси України. - 2001. - №2. - С.96-104.

11. Бойчик І.М. Економіка підприємства:Навч.посібник для студентів вищих навч.закладів .-К.:Атіка, 2004 .-480с.

12. Бондар Н.М. Економіка підприємства:Навч.посібник .-К.:А.С.К.,2004 .-400с.

13. Варналій З.С. Франчайзинг як ефективна форма інтеграційних зв'язків суб'єктів малого бізнесу та корпорацій // Актуальні проблеми економіки. - 2002. - №3. - С.47-53.

14. Васильев Н.М.Франчайзинг и особенности его развития в России//Финансы, 2006.-№ 2 .-С. 26-29.