Смекни!
smekni.com

Загально-правові засади діяльності дільничних інспекторів міліції (стр. 13 из 20)

Вбивства вчиняються на ґрунті неприязних стосунків і в кожному випадку ситуація майже ідентична: переважно разом розпивають спиртне, потім з дріб’язкового приводу виникають сварки, що закінчуються бійкою. А фінал сумний — ножове поранення або численні тілесні пошкодження в голову або інші важливі органи. Убивці нерідко вже відбували покарання в місцях позбавлення волі. Тому дуже важливо проводити профілактичну роботу міськвідділу внутрішніх справ, зокрема, дільничним інспекторам. Тепер проходить паспортизація усіх будинків, у яких буде відмічено схильних до правопорушень осіб, виявлені різні притони тощо. Це дасть змогу дільничним інспекторам знати реальну ситуацію і проводити профілактику. Головне, щоб ця добра справа не була заформалізована.

Треба проводити обшуки по кримінальних справах, виявляти майно, нажите злочинним шляхом, і затримувати підозрюваних у вчиненні злочину. Опісля звертатись до суду для обрання запобіжного заходу — взяття під варту. На мій погляд, нинішній Кримінальний кодекс досить ліберальний і суди за ряд злочинів не виносять вироку з реального позбавлення волі. Тепер дуже поширена рецидивна злочинність. Грабують, вчиняють квартирні крадіжки особи, котрі вже відбули покарання за такі злочини. Отже, для них умовна міра покарання зовсім недостатня.

Результат роботи завершується в суді, отож повинен бути оперативний супровід кримінальної справи аж до винесення вироку. Це дасть змогу запобігти випадків, коли потерпілі, свідки змінюють покази. А відбувається це тому, що зацікавлена сторона всіляко впливає на них, вдаючись навіть до підкупів. Слідчі, скерувавши справу до суду, повинні цікавитись її ходом і при потребі допомагати судді навіть привести на судовий розгляд свідка або потерпілого. На жаль, така зацікавлена співпраця ще не стала нормою оперативної роботи.


3. Питання удосконалення взаємодій служби ДІМ

3.1 Удосконалення законодавчої і нормативно-правової бази

Різноманітний характер компетенції дільничного інспектора. За об'ємом компетенція дільничного інспектора співвідношень до компетенції самої міліції. У назві передбаченої посади відображена необхідність здійснення усієї міліції, затвердженої приказом, до головних задач дільничного інспектора віднесені слідуючи:

- забезпечення особистою майновою безпекою громадян;

- охорона громадського порядку та забезпечення громадської безпеки;

- попередження та присікання злочинів та адміністративних правопорушень;

- розкриття злочинів за справами, за якими виробництво попереднього розслідування не обов'язкове;

- надання у межах своєї компетенції допомоги громадянам, посадовим особам, підприємствам, організаціям, та громадським об’єднанням у здійснені їх законних прав та інтересів.

Таким чином, головні задачі дільничного інспектора практично не набагато вужче ніж задачі, які покладені на міліцію згідно закону «Про міліцію».

Функції по рішенню цих задач охоплює найрізноманітніші аспекти міліцейської роботи, в тому числі і ті, для реалізації яких існують спеціалізовані служби міліції (охорона порядку у громадських місцях, розкриття злочинів, виробництво дізнання за карними справами, забезпечення безпеки дорожнього руху и інше). Окрім дільничних інспекторів немає другої такої служби, яка була зобов'язана вносити свій вклад у рішення практично усіх поставлених перед органами внутрішніх справ задач. [33]

В той же час зараз має місце протиріччя, яке витікає з різноманітного характеру компетенції дільничного інспектора. Він повинен виконувати обов’язки по лінії роботи інших співробітників, що припустимо лише у тих випадках, коли у органі внутрішніх справ відсутні або дуже малочислені відповідної роботи.

Так у сільській місцевості внутрішніх справ, де працює 40% дільничних інспекторів, часто немає підрозділів патрульно-постової служби, немає штатних інспекторів дізнання, ліцензійно-дозвільної системи, медичних закладів, і вся загрузка по лінії їх роботи полягає на плечі дільничних інспекторів. Крім того, сільським дільничним інспекторам нерідко доводиться самостійно і у повному обсязі, не розраховуючи на швидку та кваліфіковану допомогу інших співробітників міліції, вирішувати питання розкриття та розслідування злочинів.

Згідно закону «Про міліцію», а також положення про працю дільничного інспектора ми можемо побачити, що посада дільничного інспектора міліції дуже важлива і необхідна, але виходячи із людського фактору ми бачимо, що ця посада не тільки важлива але і дуже важка як для однієї людини. Такий обсяг роботи, який виконує дільничний інспектор міліції не може виконувати одна людина. Я згоден з тим, що головні обов’язки дільничного інспектора міліції полягають у розгляданні питань пов’язаних з порушенням громадського порядку, вирішення побутових конфліктів та питань. Плідно працювати з населенням довіреної йому дільниці, але не яким чином не повинен виконувати чужу роботу замість своєї. Якщо це стосується злочинів, розкриття злочину згідно карної справи, займатися збором інформації, надання відповідної документації встановленої форми, приймати участь у патрулюванні, або співпрацювати з ДАІ у попередженні аварії на дорогах, або приймати участь у розкритті злочинів, або співпраця з пожежною охороною, або МНС. Неможливо виконувати такий об'єм роботи дільничного інспектора якісно. Якщо він буде виконувати іншу роботу, то коли він буде виконувати свою за яку він несе відповідальність? Він веде багато документації: журнал реєстрацій, робочий зошит, алфавітні картки, веде нотатки до профілактичної роботи з населенням. Цього всього може і не бути тому, що йому ніколи не із того, що він не виконує свою роботу, а із того, що в нього немає часу на її виконання.

Для удосконалення праці дільничного інспектора перш за все необхідно переглянути законодавчі документи, прикази, положення відповідно до посади дільничного інспектора, тому, що там є багато помилок і недоліків, які повинні бути змінені на інші положення. Я пропоную змінити у кваліфікації дільничного інспектора пункти, де він повинен відповідати за співпрацю з іншими відділеннями внутрішніх справ. За заповнення багато не потрібної документації для подання для інших співробітників міліції для порушення карної справи або передати документацію для подання у суд. Це не потрібно робити дільничному інспектору. Тому, що це повинно виконувати відповідні органи МВС. Карний розшук має відповідати за карні справи, ДАІ повинен слідкувати за порядком на дорогах. Слідчі повинні самі заповнювати необхідну документацію для подання справи у суді. Дозвільна система повинна сама по собі відповідати за наявність, реєстрацію або відсутність документації у громадян, яка мають зброю, або давати дозвіл на її зберігання. Ще маю зауважити, що я не згоден з положенням дільничних інспекторів у сільській місцевості. Їх дуже мало по кількості на такий об'єм населення. І знову ж повертаючись до попереднього, хочеться зазначити, що треба на дільницях для кращої праці дільничного додатково додавати ще одного дільничного інспектора. Для того, щоб якщо ми розглянемо наш час кризи, ми можемо проаналізувати, що в багато разів виросла злочинність, крадіжки, вбивства населення, місцевих громадян на підставі хоч яких грошей це і пенсії і зарплати, або якесь майно, що залишилось у населення. І з цього приводу ми можемо зазначити, що робота одного дільничного інспектора замала для повного обсягу його дільниці. Йому необхідно перевіряти «гарячі точки» це і наркопритони, і проституція, і самогоноваріння і хуліганство. А також виникнення конфліктів у родині де є неблагополучні мешканці. Або слідкувати за дітьми, які перебувають у таких родинах. Конфліктні ситуації з сусідами і таке інше.

Ще бажаю зауважити, що обсяг різноманітної документації дуже великий, яку повинен виконувати дільничний. Наприклад, журнал реєстрації. Я не вважаю за потрібним вести цей журнал тому, що він веде подібний робочий зошит, паспорт дільниці. Треба робити якнайменше документації на дільниці, а більш робити реально необхідні справи. Це може бути реєстрація житлового масиву з детальною інформацією про житлові будинки населення, це перелік неблагополучних осіб. Також треба відмітити осіб серед населення, які знаходяться на обліку у дільничного. Враховуючи найбільш виконуючих їм документів відносяться пояснення громадян, протоколи про адміністративні порушення, різні довідки, і т.д.

Питання, які потребують вирішення на законодавчому рівні з метою удосконалення боротьби зі злочинністю неповнолітніх, запобіганню поширенню бездоглядності і безпритульності:

- створення умов зайнятості дітей, сприяти забезпеченню збереження та відновлення мережі позашкільних навчальних закладів, особливу увагу приділяти залученню до спортивних гуртків, секцій, клубів, таборів дітей-правопорушників, дітей із малозабезпечених та багатодітних сімей;

- на законодавчому рівні не визначено поняття "неблагополучна сім'я", що не дозволяє різним органам та службам (до компетенції яких належить робота щодо захисту прав дітей) комплексно здійснювати профілактичну роботу з такими сім'ями;

- при прийнятті нового Кримінального кодексу України законодавець виключив зі статті 304 КК України поняття "ведення паразитичного способу життя за рахунок неповнолітніх", що виключило можливість притягнення до відповідальності дорослих осіб, які повністю або частково живуть за рахунок коштів, які неповнолітній отримав під час злочинної діяльності або цілком законної трудової діяльності;