Смекни!
smekni.com

Загально-правові засади діяльності дільничних інспекторів міліції (стр. 15 из 20)

- з метою забезпечення соціального супроводу умовно засуджених неповнолітніх та неповнолітніх, які повернулися з місць позбавлення волі, спільно зі службою у справах неповнолітніх на рівні міст та районів створити єдині автоматизовані бази даних зазначеної категорії осіб; створити інститут судових вихователів для контролю за неповнолітніми, які засуджені до покарання, що не пов'язані з позбавленням волі; вирішити питання про створення спеціальних навчально-виховних закладів інтернатного типу для дітей з девіантною поведінкою, психічно хворих неповнолітніх;

- створити мережу центрів медико-соціальної реабілітації неповнолітніх при Міністерстві охорони здоров'я, які повинні забезпечувати лікування неповнолітніх від алкоголізму, наркоманії та токсикоманії;

- ініціювати перед органами місцевої влади питання з організації стаціонарних центрів для реабілітації неповнолітніх осіб, які бажають позбутися наркотичної залежності;

- обласним центрам зайнятості держадміністрацій проводити роботу з працевлаштування неповнолітніх осіб, звільнених з місць позбавлення волі, сприяти їхній адаптації та роз'яснення соціально-побутових проблем.

3.2 Проблемні питання взаємодії та шляхи їх вирішення

Розглянемо приклад прийому населення дільничним інспектором згідно положення 1220 від 2003 р., п. 5.4. Коли громадянин прийшов на прийом начальника дільниці і запитав чого по справі, що не була передана у суд. То ми бачимо, що це не провина дільничного інспектора міліції, а безвідповідальне ставлення підрозділів міліції. Наприклад відділ карного розшуку, який не своєчасно зібрав всю необхідну інформацію, а також необхідний матеріал для порушення карної справи і не передав до слідчого відділу, щоб розглянути у по дальшому у суді. І багато таких прикладів, коли інші підрозділи міліції не дотримуються виконання законодавчих норм. А дільничний інспектор не може одночасно виконувати свою роботу і роботу іншого підрозділу. Якщо виникає якась значна проблема на ділянці або у місті, де немає дільничного інспектора, це може бути і крадіжки і вбивства. Ми повинні бачити перш за все дільничного інспектора як керівника по роботі з дільницею. Наприклад, вирішення конфліктів між сусідами. Якщо дільничний отримав скаргу від сусіда на сусіда, то він має розглянути цю скаргу як умога швидше, згідно п. 5.6. Відреагувати на неї. А потім відповідно до своїх обов'язків займатися цією ситуацією. Але це не повинно виходити за межи його компетенції. Якщо він має райони, де панує проституція або наркоманія, він теж має повноваження роботи з населенням. Він повинен проводити профілактичну роботу з населенням, затримувати підозрюваних, вислухати скарги сусідів. Це теж в його компетенції. Присікти самогоноваріння. В наш час це стало дуже поширене явище. Хоча МВС України і внесла корективи до закону "Про міліцію" на рахунок самогоноваріння. Покаранням розмірами штрафів, але я вважаю це не діє, ні для самогоноварників, ні для наркоманів, ні для проституції. Дуже багато ми можемо бачити, де у родинах є батьки п’яниці, які катують своїх дітей, не годують їх, навіть не відвідують ні лікарів, ні дитсадків, ні шкіл. Я вважаю, що треба поновити закон про затримання такої особи і взяття під стражу терміном на 15 діб.

Якщо ця робота дільничного не є діючою, тоді треба щоб за даними, які передає дільничний у інші підрозділи міліції, вони брали це на свій контроль і у подальшому займалися цими справами. Всі ситуації які виникають на дільницях повинні бути перш за все розглянути дільничними, якщо вони не є великого розміру проблеми це побутові, громадські правопорушення, або хуліганство. А якщо це більш масштабніші розміри наприклад крадіжки, вбивства, то це вже потрібно займатися відповідним підрозділам міліції, які відповідають за такі справи. Треба переглянути п. 6.17.7.

Треба поліпшити злагодженість щодо профілактичної роботи служби дільничних інспекторів міліції та кримінальної міліції у справах неповнолітніх із проблемними сім'ями, застосування заходів упливу до батьків, осіб, що їх замінюють, які не виконують обов'язків по вихованню дітей.

3.3 Удосконалення шляхів підвищення кваліфікації кадрів

Для удосконалення роботи кадрів на ділянках. Ми можемо розглянути соціальну позицію і пільги які даються дільничним інспекторам. Перш за все треба переглянути бюджет на цей рік, хоча немає порядку у Раді на рахунок бюджету, але я не згоден з тим, що міліція як державна структура повинна мати недоліки у цьому питанні. Повинні бути покрашенні пільги для працівників міліції. Тобто заробітна плата дільничного інспектора дуже мала для нашого часу, і замала для того обсягу роботи, за яку повинен виконувати і відповідати дільничний. Ось чому останнім часом стало багато прикладів хабарства і прикриття притонів з проституції, наркопритонів. Також самого самогоноваріння – я вважаю це не потрібно зараз робити, покривати ці місця, але і іншого вибору у дільничних немає. Якщо подивиться статистику розкриття злочинів, ми можемо побачити, що рівень розкриття низький тому, що інспектор не має можливості жити нормально на свою зарплатню, а ще і годувати родину. Треба переглянути чим забезпечені дільничні інспектори. Вони не мають мобільного зв'язку за рахунок бюджету, не мають насправді належного автотранспорту, використовують свій особистий транспорт і паливо. Не мають комп'ютерних програм, у яких була б спеціалізована програма, яка полегшувала б роботу дільничних. Наприклад введення алфавітних карток можливо було з засобами сучасних технологій, а також робота з інтернет теж покращувала б роботу дільничних – вони могли б надсилати запити не роблячи це від руки. Треба організувати курси підвищення кваліфікації інспекторів, додаткове отримання освіти для подальшого росту або отримання роботи у іншому підрозділі міліції; курси за обміном досвіду. Наприклад, наших інспекторів і інспекторів поліції у Європі. Треба давати додаткові відпустки якщо є малі діти, або зі станом здоров’я, додаткові пільги на житло на сплату комунальних послуг, на отримання винагороди за свою плідну роботу.

Це може бути і грошові винагороди, а також більш важливі призи. Наприклад найкращий дільничний року, або найкраща дільниця року. Треба зменшити обсяг дільниці згідно п. 6.17.10. і додатково дати іншого дільничного. Також треба проводити спортивні змагання між дільничними інспекторами або організувати свою команду по футболу або баскетболу, виїжджати на змагання і отримувати призи за змагання. Також проводити перевірки за дільничними інспекторами, вести спостереження за роботою дільниці. Це покращує роботу дільничних інспекторів, якщо будуть покращені вимоги до їх праці, то і перевірки їх роботи будуть суворішими. Якщо будуть знайдені недоліки у роботі дільничних, то треба допомогти наприклад начальником або старшим дільничним. Але на це треба звертати увагу це не менш важливе ніж покращення роботи дільничних. Я вважаю, що якщо будуть добрі вимоги роботи то і потрібність у цієї роботі буде найвищою і найпотрібнішою і тому з цього ми можемо сказати, що робота на дільницях буде виконуватись у повному обсязі і з більшим інтересом. І можливо, тоді рівень злочинності у нас буде якомога нижчим. І життя буде кращим.


Висновки

Якщо ознайомитися з функціональними обов'язками дільничного інспектора, то можна переконатися, що ця категорія співробітників міліції без роботи не залишиться ніколи. Надто важливою і багатогранною є діяльність дільничних. Розкриття злочинів, профілактика правопорушень, всебічна правова допомога громадянам, зв'язок з громадськістю - це лише найголовніші напрямки в їхній роботі. Служба дільничних інспекторів міліції є визначальною у наступальному впливі на стан правопорядку. Дільничний повинен постійно стояти на варті закону та правопорядку, відновлювати справедливість, забезпечувати людям спокій, упевненість у завтрашньому дні. Цей тернистий шлях вибирають найбільш стійкі та вірні своєму покликанню люди. Саме дільничні інспектори міліції найбільше контактують з населенням, відтак, зрозуміло, є своєрідним обличчям всієї міліції. Довіра народу, щира вдячність громадян є найвищою оцінкою діяльності дільничних інспекторів міліції. При призначенні на посади дільничних інспекторів міліції, враховуються не тільки ділові якості кандидата, але і його чисто людську характеристику: організаторські здібності, інтелект, уміння спілкуватися з різними категоріями людей, бажання самоудосконалюватись. Отже, на даний час сучасний дільничний інспектор міліції повинен бути універсалом, тобто і детективом, і експертом, і економістом, і психологом, а іноді навіть і психіатром - все залежить від ситуації. І тут немає нічого дивного, адже інколи він є чи не єдиним представником влади для тисяч громадян у сільській місцевості. То хто ж, як не він, має підтримувати зв'язок з населенням, бути, так би мовити, «народним міліціонером»? Та й люди повинні бачити в дільничному партнера, помічника, до якого можна звернутися за допомогою чи порадою.

Сьогодні до роботи дільничного інспектора міліції існують суворі вимоги, як з боку керівництва міствідділу, так і населення. На першому плані для дільничного інспектора залишається проведення профілактичної роботи, яка полягає в забезпеченні контролю за такими категоріями громадян, як особи, що перебувають під адміністративним наглядом, раніше судимі, засуджені умовно, які допускають насильство в сім’ї , батьки, що негативно впливають на виховання дітей, п'яниці, наркомани, психічно хворі люди, тобто ті, від яких можна щохвилини чекати «сюрпризів». Відрадно, що в умовах плинності кадрів, недофінансування матеріально-технічних потреб дільничні інспектори міліції розкривають злочини загальнокримінальної спрямованості. Слід також вказати, що нині значно підвищилася роль дільничних інспекторів в попередженні злочинів в сфері економіки, боротьби з нелегальною міграцією тощо. Але, як би там не було, головне для дільничного – жити повсякденними турботами людей.