Смекни!
smekni.com

Удосконалення обліку аналізу і контролю в системі управління витратами торгового підприємства (стр. 4 из 21)

1 2 3 4
9. Про оподатку-вання прибут-ку підпри-ємств: Закон України, пос-танова ВР України № 607/9704.11.97 р.(із змінами) Регламентує порядок визначення та оподат-кування прибутку тор-говельного підприємства. Визначає правиль-ність віднесення пев-них сум до складу ва-лових доходів чи ва-лових витрат під-приємства, порядок нарахування аморти-зації основних фондів. Підрозділ 2.2.
10. Про податок на додану вартість: За-кон України, постановаВР України№ 550/9726.09.97 р.(із змінами) Цей Закон визначає платників податку на додану вартість, об’єк-ти, базу та ставки опо-даткування, порядок об-ліку, звітування та вне-сення податку на дода-ну вартість до бюджету. Базове підприємство є платником податку на додану вартість, базою оподаткування з даного податку є обсяг роздрібного товарообороту за ставкою - 20 %. Підрозділ 2.3.
11. Про нормиВідшкодуван-ня витрат на відрядження в Встановлює норми відшкодування витрат на відрядження в межах України, за кордон Регламентує граничні норми добових вит-рат на відрядження у межах України та за

Продовження таблиці 1.3.1.

1 2 3 4
межах України і за кордон, постанова КМ України №1046 10.07.98 р. для працівників підп-риємств, установ і ор-ганізацій всіх форм власності. кордон для працівни-ків усіх підприємств і організацій, діяль-ність яких пов’язана з торгівлею. підприємствами, що придбали спеціальний торговий патент.Підрозділ 3.1.
12. Порядок виз-начення роз-міру збитків від розкра-дання, нестач,знищення (псування) ма-теріальних цінностей, постанова КМ України № 11622.01.96 р. Встановлює механізм визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псу-вання) матеріальних цінностей, крім дорого-цінного каміння та валютних цінностей. Регламентує порядок визначення розміру збитків від розкра-дання, нестачі, зни-щення (псування) матеріальних цінностей. підприємствами, що придбали спеціальний торговий патент.Підрозділ 3.1.

Продовження таблиці 1.3.1.

1 2 3 4
13. Положення про докумен-тальне забез-печення запи-сів у бухгал-терському об- ліку, наказ Міністерства Фінансів (МФ) України № 8824.05.95 р. Встановлює порядок створення, прийняття і відображення у бухгал-терському обліку, а та-кож зберігання первин-них документів, обліко- вих регістрів, бухгал-терської звітності під-приємствами незалеж-но від форм власності. Визначає порядок складання первинних документів з обліку витрат та відоб-раження їх в бухгал-терському обліку отримання, збере-ження, складання облікових регістрів, бухгалтерської звіт-ності, організації документообігу.Підрозділ 2.1.
14. Про затверд-ження норм природного убутку продо-вольчих това-рів у торгівлі та інструкцій з їх застосуван-ня, наказ Міністерства торгівлі СРСР 02.04.87 р. Встановлює норми при-родного убутку на стан-дартні товари, які реалізуються на вагу, у відсотках до їх роздрібного обороту, що утворюються при зберіганні товарів у підсобному приміщенні та на прилавках, а також при підготовці до продажу. Регламентує порядок розрахунку природ-ного убутку на реалі-зовані продовольчі товари та віднесення втрат продовольчих товарів у межах норм природного убутку на витрати торговельного підприємства. Підрозділ 2.2.

Продовження таблиці 1.3.1.

1 2 3 4
15. Про затверд-ження норм коштів на представниць-кі цілі, рек-ламу і виплату компенсації за використання легкових ав-томобілів для службових поїздок та по-рядок їх вико-ристання, на-каз МФ і МЕ №8815.06.95 р. Встановлює порядок витрачання коштів на представницькі цілі підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності і підпоряд-кованості. Регламентує склад та групи представни-цьких витрат, що включають в себе: проведення офіційного прийому, транспортне обслуговування, заходи культурної програми, буфетне обслуговування під- час переговорів, оплата послуг перекладача та інше, а також порядок документального оформлення представницьких витрат. Підрозділ 2.2.
16. Положення про бухгал-терський облік Встановлює порядок ведення бухгалтерсь-кого обліку фінансових Згідно п. 3 Положення склад витрат, які можуть включатися

Продовження таблиці 1.3.1.

1 2 3 4
фінансових результатів від здійснення операцій, що підлягають патентуванню наказ МФ Ук-раїни № 16915.08.96 р. результатів, отриманих суб'єктом підприємницької діяльності від здійс-нення операцій, що підлягають патентуванню. суб'єктами підприєм-ницької діяльності у витрати, визна-чається у відповідності до Закону України: Про оподаткування прибутку підприємств. Підрозділ 2.2.
17. Інструкція по інвентаризації основних за-собів немате-ріальних акти-вів,товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів та до-кументів і ра-хунків, наказ МФ України№69 11.08.94р.(із змінами) Визначається порядок проведення обов’яз-кової та раптової інвентаризації на під-приємстві. Порядок проведення інвента-ризації в інших випад-ках та регулювання інвентаризаційних різниць здійснюється з урахуванням зазначених в Інструкції особливостей. п.1.4. Робочі інвентаризаційні комі-сії разом з бухгал-терією розробляють пропозиції щодо списання нестач у межах норм природ- ного убутку. При інвентаризації основ-них засобів встанов-люється за рахунок яких джерел списані витрати на побудову неврахованих об'єктів. Підрозділ 2.4.

Продовження таблиці 1.3.1.

1 2 3 4
18. Інструкція по бухгалтерсь-кому обліку балансової вартості груп основних фондів, наказ МФ України№159 24.07.97р.(із змінами) Визначає поняття ос-новних засобів, зносу (амортизації), а також порядок ведення бух-галтерського обліку балансової вартості основних фондів. Встановлює порядок погашення вартості основних фондів під-приємства шляхом віднесення зносу по затвердженим нормам на витрати на протязі строку, за який первісна вартість повністю переносить-ся на витрати. Підрозділ 2.1.,2.2.
19. Про норми відшкодуван-ня відряд-ження в межах України і за кордоном Постанова КМУ від 23.04.99 N663 Визначає порядок від-рядження у межах України, порядок від-ряджень за кордон працівників підпри-ємств усіх форм власності. Регламентує порядок відшкодування витрат по відрядженню пра-цівникам підприємств усіх форм власності лише за наявності документів в оригіналі, що підтверджують вартість цих витрат.

Продовження таблиці 1.3.1.

1 2 3 4
20. Закон України про бухгалтер-ський облік та фінансову звітність в Україні №996-XIV від16.07.99 Визначає правові засади регулювання, організації, ведення бух.обліку та складання фін. звітності в Україні Висвітлено за якими принципами повинні відображатися витрати у фінансовій звітності.Підрозділ 3.1.
21. П(С)БО 3“Звіт про фінансові результати”№397/3690 від 21.06.99 Цим положенням визначаються зміст і форма Звіту про фінансові результати, а також загалні вимоги до його статей. Визначається час визнання витрат, їх елементи ,надаються роз’яснення,щодо пра-вильності відображен-ня у відповідних стат-тях звіту. Підрозділ 3.1.
22. П(С)БО 16“Витрати”№27/4248 від 19.01.2000. Це положення виз-начає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати підприємства та її розкриття в фінансовій звітності. Надані чіткі роз’яснення щодо визнання витрат та їх складу. Підрозділ 2.2.

Зробивши аналіз нормативної бази з питань бухгалтерського обліку та контролю можна відзначити, що на сьогодні ці аспекти широко освітлені.

Недоліком цих актів є те, що вони не мають постійний характер, так як до них вносяться багаточисленні зміни і доповнення, що вимагає від фахівців з бухгалтерського обліку додаткового часу і зусиль для майже щоденного ретельного оперативного аналізу нормативної бази.