Смекни!
smekni.com

Організація та планування кредитування (стр. 13 из 23)

Підставою для надання кредиту є позитивне рішення Кредитного комітету банку.

У разі ухвалення негативного рішення про видачу кредиту начальник Кредитного управління повідомляє (як правило, в усній формі) про це клієнта з обґрунтуванням причин відмови. Передача клієнту висновків специалістів банку, що беруть участь в розгляді кредитної заявки, заборонено.

Документи, представлені клієнтом для розгляду кредитної заявки, можуть бути повернені по його проханню. Документи, створені в процесі розгляду питання про видачу кредиту і копії документів, представлених позичальником зберігаються в кредитному досьє в кредитному відділі або в архіві банку.

З моменту ухвалення позитивного рішення Кредитного комітету банку про надання кредиту починається четвертий етап – етап підготовки і висновку кредитного і всіх пов'язаних з ним договорів.

Кредитний договір повинен містити основні умови видачі кредиту: мету, терміни, розмір, процентну ставку, порядок погашення кредиту і відсотків по ньому, види забезпечення, об'єм інформації, що надається позичальником в ході виконання кредитного договору, права, обов'язки і відповідальність сторін.

Договір по забезпеченню кредиту повинен містити вказівку на форму і вид забезпечення, його склад, вартість, місце знаходження, обов'язки і відповідальність сторін, а також умови, визнані істотними відповідно до чинного законодавства (розглянуті в другому розділі даної роботи).

Після закінчення оформлення кредитного і всіх пов'язаних з ним договорів, кредитний інспектор запрошує в банк осіб, уповноважених підписати ці документи з боку позичальника. Після підписання позичальником, кредитний договір і всі, пов'язані з ним договори, підписуються від імені банку.

Після виконання позичальником зобов'язань за кредитними договорами і закінчення терміну зберігання документів в кредитному відділі, оригінали документів залучаються до кредитного досьє і передаються в архів банку.

Видача кредиту здійснюється на підставі розпорядження кредитного відділу одноразово або траншами (кредитна лінія) з віддзеркаленням заборгованості на окремому позиковому рахунку.

Кредитний інспектор готує і передає в обліково-операційний відділ:

1) розпорядження на відкриття балансових (позикового рахунку, рахунку резерву) і позабалансових (прийняте забезпечення) рахунків;

2) розпорядження про постановку на облік забезпечення, прийнятого в заставу;

3) розпорядження про постановку на облік ліміту кредитної лінії у разі надання позичальнику кредиту у вигляді кредитної лінії.

Підставою для списання з позабалансових рахунків вказаних договорів є розпорядження кредитного відділу. Списання з позабалансових рахунків одержаного забезпечення по виданих кредитах договорів по забезпеченню виробляється у випадках, передбачених чинним законодавством.

Списання з рахунків виробляється після погашення кредиту і закриття кредитного договору, а також у разі утворення проблемної заборгованості за кредитним договором.

З моменту видачі кредиту починається етап контролю або моніторингу.

Поняття кредитного моніторингу включає систему спостереження за погашенням кредитів, розробку і вживання заходів, що забезпечують рішення цієї задачі.

Кредитний моніторинг заснований на декількох головних принципах.

1. Необхідність періодичної перевірки (30, 60 або 90 щодня) всіх видів кредитів.

2. Ретельна розробка етапів кредитного контролю з тим, щоб забезпечити перевірку всіх найважливіших умов по кожному кредиту, зокрема:

- відповідність фактичних платежів по кредиту розрахунковим;

- якість і стан забезпечення по кредиту;

- повноту відповідної документації, можливість одержати в своє розпорядження забезпечення і юридичне право робити при необхідності судові дії відносно позичальника;

- оцінку змін фінансового положення і прогнози щодо збільшення або скорочення потреб позичальника в сумі кредиту;

- оцінку відповідності виданого кредиту кредитній політиці банку і стандартам, розробленим контролерами з боку регулюючих органів відносно кредитного портфеля банку.

3. Найчастіша перевірка проблемних кредитів, збільшення частоти перевірок у міру зростання проблем, пов'язаних з конкретним кредитом.

4. Частіші перевірки кредитів в умовах економічного спаду або появи значних проблем в тих галузях, в які банк вклав значну частину своїх ресурсів (наприклад, помітна зміна податкового або експортно-імпортного законодавства; поява нових конкурентів або зміна технологій, вимагаючи використовування нових методів производства і реалізації продукції).

Важливим елементом кредитного моніторингу є внутрішній аудит кредитних операцій. Така перевірка здійснюється (як негласно, так і відкрито) відділом, підвідомчим внутрішньому аудитору банку. Аудитор знаходиться в безпосередньому адміністративному підпорядкуванні керівника банку або особи, його заміщаючого.

Аудиторська перевірка має на меті визначити:

- стан залишків засобів на банківських рахунках по прострочених кредитах;

- реальну ситуацію із забезпеченням поворотності кредитів і скороченням кредитного ризику;

- положення з організацією кредитного процесу: відповідність практиці видачі і погашення кредитів вимогам кредитної політики банку; правильність віддзеркалення всіх кредитів в облікових документах, особливо по пролонгированним і простроченим; стан резервів під можливі втрати по кредитах.

Аудитор перевіряє правильність оформлення і ведення кредитного досье.

У звітах про результати аудиторської перевірки робляться висновки відносно:

a) загального стану надання кредитів і їх погашення;

b) основних причин кредитних неплатежів (в результаті недостатньої кваліфікації співробітників, зайнятих цими проблемами або практики видачі кредитів поза встановленою процедурою — по вказівці керівництва банку);

c) положення із списанням безнадійних кредитів;

d) стани фондів для покриття заборгованості по кредитах;

e) порядку ведення кредитної звітності і іншої документації, зокрема кредитного досьє.

Звіт повинен містити рекомендації щодо фінансових, кадрово-організаційних і інших заходів за рішенням проблеми погашення кредитів. Він надається керівнику і Раді Директорів банку.

Перевірка кредитів необхідна для здійснення розумної програми банківського кредитування, а так само для виявлення помилок і недоліків. Вона допомагає керівництву банку не тільки швидше виявляти проблемні кредити, але і постійно контролювати відповідність Кредитної політики банку діям уповноважених співробітників Кредитного управління (відділу). Кредитний контроль допомагає також керівнику і Раді директорів банку в оцінці сукупного ризику і здійсненні відповідних превентивних заходів щодо зміцнення фінансової стійкості банку.

При цільовому кредитуванні кредитний інспектор має право вимагати від позичальника надання платіжних документів з напрямом платежу, відповідного цілям, вказаним в кредитному договорі, візує їх у разі відповідності, перевіряє стан розрахункового рахунку позичальника на предмет наявності картотеки до картотеки № 2. Після здійснення видачі кредиту залучає копії розрахункових документів з відміткою про оплату, одержані в обліково-операційному відділі, в кредитне досьє.

У разі видачі кредиту на здійснення попередньої оплати, відповідно до термінів, вказаних в договорі, що кредитується, перевіряється цільове використовування кредиту з виходом на місце. При цьому позичальник надає в банк документи, підтверджуючі факт отримання цінностей, сплачених за рахунок кредиту. За фактом неотримання сплачених цінностей у вказані в договорі, що кредитується, терміни кредитним інспектором складається довідка, в якій аналізується ситуація, що склалася, і визначаються подальші перспективи кредитних взаємостосунків з позичальником.

За фактом встановлення нецільового використовування засобів (як в ході перевірки з виходом на місце, так і в ході перевірки платіжних документів в банку) складається відповідний акт, на підставі якого застосовуються санкції, передбачені умовами кредитного договору.

Кредитний інспектор здійснює контроль за виконанням умов договорів по забезпеченню, зокрема при наданні в забезпечення кредиту:

- гарантій, векселів банків- щокварталу перевіряє за даними одержуваної бухгалтерської звітності фінансовий стан банків;

- поручительств, векселів організації– регулярно (щокварталу) перевіряє фінансовий стан поручителя (векселедавця), при виникненні необхідності, здійснює перевірку з виїздом на місце;

- цінних паперів - щомісячно, на підставі інформації про поточну ринкову вартість цінних паперів, наданої фондовим відділом, перевіряє ліквідність і достатність забезпечення.

- застави товарів в обороті, основних засобів -

а) щомісячно, за даними бухгалтерської звітності заставника, перевіряє наявність забезпечення і його достатність для покриття суми наданого кредиту. Перевіряє відповідність фактично наявного і переданого в заставу майна переліку закладеного майна за договором про заставу.

б) регулярно перевіряє наявність і правильність ведення книги застави.

Результати перевірки оформляються актом, складеним в 2-х экземплярах, який підписується перевіряючим і посадовцями заставника, уполномоченнимі на таку перевірку, у присутності яких вона проводилася. З актом обов'язково повинен бути ознайомлений керівник організації - заставодавця, про що робиться відповідна відмітка, після чого акт надається начальнику Кредитного відділу або управління.

При виявленні недостатності заставного забезпечення, а також при встановленні фактів його неналежного зберігання та погіршення якості, позичальнику і заставнику пред'являється вимога про приведення його у відповідність з умовами кредитного договору і договору про заставу. У разі відмови заставника і позичальника від приведення забезпечення у відповідність з умовами договорів, незабезпечена заборгованість признається проблемною, і по ній проводиться відповідна робота. Завершальний етап – погашення кредиту виробляється після настання терміну платежу, визначеного кредитним договором, як правило, на підставі розпорядження кредитного відділу. Допускається так само і погашення кредиту позичальником своїм платіжним дорученням.