Смекни!
smekni.com

НД История Украины 10-11 укр (стр. 11 из 44)

Äàòà

Ïîä³ÿ

11 листопада 1918 р. Раднарком РСФРР скасував умови Брестського миру, видав директиву про надання військової допомоги «трудящим України» силами українських повстанських дивізій, що були створені в нейтральній зоні між Україною та Росією. Було утворено Укрреввійськраду (В. Антонов-Овсієнко, В. Затонський, Й. Сталін, Г. П’ятаков)
28 листопада 1918 р. На території РСФРР створено Тимчасовий робітничо-селянський уряд України (Голова уряду — Г. П’ятаков, із 29 січня 1919 р. — Х. Раковський; члени уряду: В. Аверін, Артем (Ф. Сергєєв), К. Ворошилов, В. Затонський, Є. Квірінг, Ю. Коцюбинський, М. Подвойський, О. Шліхтер)
29 листопада 1918 р. Робітничо-селянський уряд видав маніфест про відновлення радянської влади в Україні
Грудень 1918 р. Початок наступу 1-ї і 2-ї повстанських дивізій в Україні під загальним командуванням В. Антонова-Овсієнка
3 січня 1919 р. Радянські війська зайняли Харків, куди і переїхав Тимчасовий робітничо-селянський уряд України
6 січня 1919 р. Проголошення Української Соціалістичної Радянської Республіки (УСРР)
16 січня 1919 р. Директорія УНР офіційно оголосила війну РСФРР
5 лютого 1919 р. Вступ більшовицьких військ до Києва (Богунський полк під командуванням М. Щорса і Таращанський полк під командуванням В. Боженка)
Лютий 1919 р. Спроба Директорії УНР знайти спільну мову з країнами Антанти для спільної боротьби з більшовизмом. Реорганізація Директорії, уряду, відмова від «соціалістичних експериментів» тощо. Поразка та евакуація військ Антанти з Півдня України
Березень 1919 р. Утрата Директорією контролю над більшою частиною України

Закінчення таблиці

Äàòà

Ïîä³ÿ

Квітень 1919 р. Оволодіння більшовиками Кримом. В Україні (крім Надзбруччя і західних областей ) вдруге було встановлено радянську владу

Селянський повстанський рух в Україні
Отаманщина (як синонім використовується термін махновщина) — 1) засилля різноманітних збройних формувань в умовах відсутності реальної державної влади; 2) період в історії визвольних змагань.

Íàéâïëèâîâ³ø³ îòàìàíè* 1918—1919 ðð.

Òåðèòîð³ÿ ä³é

Зелений (Д. Терпило) Київщина
М. Григор’єв Херсонщина, Миколаївщина, Черкащина, частина Катеринославщини
Н. Махно Північна Таврія, Катеринославщина
Ангел Чернігівщина
Божко Катеринославщина

Агресія Антанти на Півдні України (листопад 1918 р. — квітень 1919 р.)

Äàòà

Ïîä³ÿ

16 листопада 1918 р. Війська Антанти пройшли Дарданелли і направилися в усі порти від Одеси до Новоросійська. На початок 1919 р. тут висадилися дві французькі дивізії, а також англійські, грецькі, румунські й польські частини загальною кількістю 60 тис. осіб. Узяти під контроль території, які залишали армії німецького блоку, підрозділи Антанти повністю не змогли. Війська зайняли лише прибережну смугу по лінії Тирасполь—Бірзула—Вознесенськ—Миколаїв — Херсон, відмовившись від просування углиб території України. Проте вони підтримували в Україні білогвардійців, які виступали за відновлення «єдиної і неподільної Росії»
Квітень 1919 р. Країни Антанти через повстання моряків на французькому флоті, поразку під Вознесенськом були змушені евакуювати свої війська з Півдня України. Проте надалі флот країн Антанти продовжував морську блокаду чорноморського узбережжя, здійснювалися перевезення білогвардійських військ, постачання зброї та спорядження

Причини поразки Директорії

Çàãàëüíà õàðàêòåðèñòèêà

• Не змогла створити життєздатний і стабільний політичний режим • У результаті її перетворень ослабла соціальна опора Директорії (інтелігенція, значну частину якої зарахували до «поміщиків і капіталістів»; селянство, особливо біднота, яка звинувачувала Директорію в прокуркульській політиці; робітники, оскільки Директорія або її отамани придушували страйки, забороняли робітничі організації політичного характеру, розганяли профспілки); • Широкі маси українського населення, особливо селянство, не зовсім усвідомлювали загальнонаціональні інтереси, необхідність створення і зміцнення власної держави • Відсутність єдності національно-демократичних сил • Несприятливі зовнішньополітичні обставини

* Загалом за період 1918—1923 рр. діяло декілька сот отаманів.

Створення ЗУНР

Українські депутати Українські депутати Представники від усіх

Австрійського (віденського) Галицького і Буковинського українських політичних парламенту крайових сеймів партій (по три особи)

Українська Національна Рада Військовий комітет

(утворена 18 жовтня 1918 р., очолив Є. Петрушевич) (утворений у вересні 1918 р.)

«Листопадовий зрив»

(1 листопада 1918 р.)

ВІДОЗВА УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ РАДИ (1 листопада 1918 р.)

Український Народе!

Голосимо тобі вість про твоє визволення з віковічної неволі. Віднині Ти господар своєї землі, вільний горожанин Української Держави.

Дня 19 жовтня твоєю волею утворилася на українських землях бувшої Австро-угорської монархії Українська Держава і її найвища власть. Українська Національна Рада.

З нинішнім днем Українська Національна Рада обняла власть в столичнім місті Львові й на цілій території Української Держави.

Доля Української Держави в Твоїх руках. Ти станеш як непобідний мур Українській Національній Раді й відіпреш усі ворожі замахи на Українську Державу.

Заки будуть установлені органи державної власти в законнім порядку, українські організації по містах, повітах і селах мають обняти всі державні краєві й громадські уряди і в імені Української Національної Ради виконувати власть.

Де сього ще не зроблено, дотеперішні неприхильні Українській Державі уряди мають бути усунені.

Всі жовніри української народности підлягають віднині виключно Українській Національній Раді й приказам установлених нею військових властей Української Держави. Всі вони мають стати на її оборону. Українських жовнірів з фронтів відкликається отсим до рідного краю на оборону Української Держави.

Все здібне до оружжя українське населеннє має утворити боєві відділи, які або ввійдуть в склад української армії або на місцях оберігатимуть спокій і порядок.

Особливо мають бути оберігані залізниці, почта й телеграф.

Всім горожанам української держави без різниці народности і віросповідання запоручається горожанську, національну і віроісповідну рівноправність.

Національні меншости Української Держави — поляки, жиди, німці — мають вислати своїх відпоручників до Української Національної Ради.

Аж до видання законів Української Держави обов’язують дотеперішні закони, на скільки вони не стоять у противенстві до основ Української Держави.

Як тільки буде забезпечене й укріплене існування Української Держави, Українська Національна Рада скличе на основі загального, рівного, безпосереднього і тайного виборчого права Установчі Збори, які рішать про дальшу будучність Української Держави.

Склад утвореного Українською Національною Радою кабінету і його програму оголоситься. Всі свої сили, все посвяти, щоб укріпити Українську Державу! Львів, 1 падолиста 1918 р.

Дата Подія

2 листопада 1918 р. Передача австрійським намісником в Галичині влади Українській Національній Раді

9 листопада 1918 р. Створення уряду (Тимчасовий державний секретаріат) на чолі з К. Левицьким, а згодом — С. Голубовичем

13 листопада 1918 р. Проголошення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР). Згодом її президентом було обрано Є. Петрушевича

Україно-польська війна 1918—1919 рр.

Äàòà

Ïî䳿

1 листопада 1918 р. «Листопадовий зрив». Захоплення українськими збройними формуваннями у Львові та інших містах Східної Галичини ключових позицій, урядових установ. Початок україно-польського збройного протистояння, що переросло у війну
Листопад 1918 р. Початок формування Української Галицької Армії (УГА). Командуючим було призначено М. Омеляновича-Павленка
11 листопада 1918 р. Захоплення польськими загонами Перемишля
22 листопада 1918 р. УГА залишила Львів. Переїзд уряду ЗУНР до Тернополя
Січень 1919 р. Переформування УГА в регулярну армію. Польсько-українські переговори за посередництвом Англії
22 січня 1919 р. Акт Злуки
Лютий—березень 1919 р. Вовчухівська операція УГА
Лютий 1919 р. Місія Антанти на чолі з генералом Ж. Бартельмі
22 березня 1919 р. Вимоги Антанти до УГА припинити бойові дії
Квітень 1919 р. Прибуття до Східної Галичини з Франції 70 тис. солдатів польської армії на чолі з генералом Ю. Галлером
15 травня 1919 р. Початок наступу польської армії по всьому фронту
24 травня 1919 р. Початок наступу румунських військ, які окупували Покуття
9 червня 1919 р. Надання Є. Петрушевичу диктаторських повноважень. Командуючим УГА було призначено О. Грекова
Червень 1919 р. Чортківська офензива
25 червня 1919 р. Рада міністрів закордонних справ Англії, Франції, Італії, США уповноважила Польщу окупувати Східну Галичину до р. Збруч
28 червня 1919 р. Контрнаступ польських військ
Липень 1919 р. Завершення окупації ЗУНР польськими військами. Перехід залишку частин УГА за р. Збруч
21 листопада 1919 р. Верховна рада Антанти надала Польщі 25-річний мандат на управління Східною Галичиною
10 грудня 1919 р. Протест Польщі, яка заявила, що Східна Галичина є невід’ємною частиною Польщі
22 грудня 1919 р. Підтвердження Антантою свого рішення від 21 листопада 1919 р.

Місця перебування уряду ЗУНР Акт Злуки (22 січня 1919 р.) УНР та ЗУНР