Смекни!
smekni.com

Кримінально-виконавчий кодекс України Науково-практичний коментар (стр. 63 из 157)

Порядок здійснення вказаних повноважень врегульований Правилами внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, Інструкцією з організації порядку і умов виконання покарання у виді обмеження волі, Інструкцією з організації нагляду та іншими нормативними актами.

218 219

Стаття 62. Обов'язки власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу за місцем роботи засуджених до обмеження волі 1. Власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган за місцем роботи засуджених до обмеження волі зобов'язаний забезпечити їх залучення до суспільно корисної праці з урахуванням стану здоров'я та, за можливістю, спеціальності, організовувати первинну професійну підготовку і створити необхідні побутові умови.

2. Про запізнення засудженого на роботу та його відсутність на роботі з невідомих причин власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган зобов'язаний негайно повідомити адміністрацію виправного центру.

3. Власнику підприємства, установи, організації або уповноваженому ним органу, де працюють засуджені, забороняється звільняти їх з роботи, крім таких випадків: звільнення від відбування покарання на підставах, передбачених

Кримінальним кодексом України ( 2341-14 ); переведення засудженого на роботу на інше підприємство, в установу чи організацію або для дальшого відбування покарання до іншого виправного центру;

набрання законної сили вироком суду, за яким особа, що відбуває

покарання у виді обмеження волі, засуджена до позбавлення волі; неможливість виконання даної роботи за станом здоров'я.

1. КВК України покладає певні обов'язки на власника підпри ємства, установи, організації, де працюють засуджені до обмежен ня волі. Виправлення засуджених, які відбувають покарання у виді обмеження волі, здійснюється на основі їх участі у суспільно корисній праці; з ними проводиться й виховна робота. Тому най першою задачею адміністрації підприємства, установи та органі зації, на яких працюють засуджені до виправних робіт, є створен ня таких умов праці, які сприяли б досягненню цілей покарання, вихованню засудженого у дусі чесного ставлення до праці, дотри мання дисципліни та законності.

Власник підприємства може призначити працівника, який буде проводити із засудженим виховну роботу, контролювати його поведінку, виконання визначених для нього робіт, застосовувати заходи заохочення і стягнення, передбачені законодавством про працю (наставника).

Форми виховної роботи різноманітні: проведення індивідуальних та групових бесід з засудженими, участь та виступи на зборах колективів підприємства, установи чи організації, де обговорюється виробнича діяльність. Індивідуальна виховна робота з засудженими потребує великих вмінь та тактовності, повинна бути проникнута високою вимогливістю, але поряд з цим повагою до людини.

2. Власник підприємства, установи, організації за місцем робо ти засуджених до обмеження волі зобов'язаний забезпечити їх за лучення до суспільно корисної праці з урахуванням стану здоров'я та, за можливістю, спеціальності, організовувати первинну профе сійну підготовку і створити необхідні побутові умови.

Власник підприємства, установи, організації за місцем роботи засуджених до обмеження волі несе відповідальність за поведінку цих осіб та дотримання умов відбування покарання, зокрема, ним контролюється дотримання засудженим заборон щодо вживання спиртних та інших одурманюючих речовин; громадського порядку; розпорядку та безпеки праці тощо.

У випадку, коли засуджений з невідомих причин запізнився на роботу чи взагалі є відсутнім, власник підприємства, установи, організації повинен негайно повідомити адміністрацію виправного центру та вжити заходи, спрямовані на встановлення місця перебування засудженого.

При отриманні подібного повідомлення до підприємства, установи чи організації виїжджає відповідний працівник виправного центру, щоб спільно із власником на місці встановити причини запізнення чи відсутності засудженого на роботі. За результатами таких перевірок (з обов'язковим опитуванням засудженого) приймається рішення про необхідність проведення з засудженим тих чи інших виховних заходів або про притягнення його до відповідальності передбачених видів та робляться відповідні відмітки в індивідуальній програмі соціальнопсихологічної роботи із засудженими.

3. Поряд з цим, власнику підприємства, установи, організації або уповноваженому ним органу, де працюють засуджені, заборо няється звільняти їх з роботи, крім наступних випадків: 1) звіль нення від відбування покарання на підставах, передбачених КК України; 2) переведення засудженого на роботу на інше підприєм ство, в установу чи організацію або для дальшого відбування по карання до іншого виправного центру; 3) набрання законної сили вироком суду, за яким особа, що відбуває покарання у виді обме ження волі, засуджена до позбавлення волі; 4) неможливість ви конання даної роботи за станом здоров'я (наприклад, у зв'язку зі станом здоров'я засудженого або скорочення обсягу робіт тощо).

Всі вищевказані обставини повинні бути документально підтверджені довідкою адміністрації виправного центру, наявністю копії вироку, медичного або іншого висновку про необхідність виконання даної роботи тощо.

221

220

4. У разі порушення власником підприємства, установи чи ор ганізації, де працює засуджений до виправних робіт, обов'язків, встановлених у даній статті, адміністрація виправного центру має право звернутися до прокуратури, органів місцевого самовряду вання чи вищого органу керівництва даним підприємством для ви рішення питання про притягнення відповідних осіб до відпові дальності згідно з діючим законодавством.

Стаття 63. Медичне обслуговування засуджених до обмеження волі

1. Лікувально-профілактична і протиепідемічна робота у виправних центрах організовується і проводиться на загальних підставах відповідно до законодавства про охорону здоров'я органами і закладами охорони здоров'я.

2. Направлення засуджених до лікувальних закладів визначається згідно з порядком обслуговування населення органами охорони здоров'я.

1. Засудженим, які відбувають покарання у виді обмеження волі, гарантується право на охорону здоров'я, у тому числі і на отримання медичної допомоги. Адміністрація виправного центру несе

відповідальність за виконання встановлених законодавством санітарногігієнічних та протиепідемічних вимог.

2. Засуджені до обмеження волі проходять необхідне лікування у районних лікувальних закладах охорони здоров'я за місцем розташування виправного центру, а не у спеціалізованих лікувальних закладах системи виконання покарань. Хворі, які страждають на активний туберкульоз та хронічний алкоголізм, наркоманію, комплексну терапію також проходять під наглядом лікаря-фтизіатра та психіатра-нарколога у районних лікувальних закладах охорони здоров'я за місцем розташування виправного центру.

Стаття 64. Матеріально-побутове забезпечення засуджених до обмеження волі

1. Засуджені, які тримаються у виправних центрах, забезпечу ються індивідуальним спальним місцем, інвентарем і постільни ми речами, а продукти харчування і речове майно придбавають за власні кошти. Норма жилої площі на одного засудженого не може бути меншою чотирьох квадратних метрів.

Комунально-побутові та інші послуги оплачуються засудженими на загальних підставах.

2. Засудженим, які не працюють у зв'язку із захворюванням, а також з причин, від них не залежних, і не одержують за цей час заробітної плати або інших доходів, харчування та комунальнопобутові послуги надаються за встановленими нормами за рахунок виправного центру.

3. Засуджені, які направлені на лікування до лікувальних закладів охорони здоров'я, забезпечуються цими лікувальними закладами всіма видами довольства на загальних підставах.

4. У необхідних випадках адміністрація виправного центру або підприємства, установи чи організації, де працевлаштований засуджений, може видавати йому аванс із наступним відшкодуванням.