Смекни!
smekni.com

Кримінально-виконавчий кодекс України Науково-практичний коментар (стр. 71 из 157)

1. З метою розвитку навичок самоорганізації осіб, які відбувають покарання в дисциплінарному батальйоні, заохочення їх корисної ініціативи та використання громадського впливу на їх виправлення та ресоціалізацію в ротах дисциплінарного батальйону створюються самодіяльні ради, що працюють під керівництвом командирів цих підрозділів (ст. 80 КВК України, п. 41 Положення про дисциплінарні батальйон у Збройних Силах України).

2. Самодіяльну раду обирають на зборах роти дисциплінарного батальйону. Склад ради затверджує командир дисциплінарного батальйону своїм наказом. До складу самодіяльної ради можуть бути обраними засуджені військовослужбовці, які мають зразкову поведінку, сумлінно ставляться до праці та військової служби. Рада періодично звітує про свою роботу на зборах особового складу роти.

3. Самодіяльні ради приймають участь: а) у соціально-виховній роботі з особовим складом підрозділів, формуванні у військовослужбовців почуття відповідальності за виконання військового обов'язку та додержання положень військової присяги; б) організації художньої самодіяльності та спортивно-масової роботи, випуску стінної газети; в) проведенні індивідуальної роз'яснювальної роботи з недисциплінованими засудженими військовослужбовцями; г) обговоренні кандидатур, яких висувають для зарахування до числа тих, що виправляються, та тих, які підлягають умовно-достроковому звільненню від відбування покарання; д) розв'язанні скарг і заяв засуджених військовослужбовців.

4. Особи, що входять до складу рад громадськості, жодними пільгами чи перевагами не користуються, проте участь у їх діяль ності враховується як позитивний момент при визнанні особи та кою, що виправляється.

Стаття 81. Заходи заохочення, що застосовуються до засуджених військовослужбовців

1. За сумлінну поведінку і ставлення до праці та військової служби до засуджених військовослужбовців можуть бути застосовані такі заходи заохочення:

249

подяка;

зняття раніше накладеного дисциплінарного стягнення; надання одного додаткового короткострокового побачення чи

телефонної розмови на місяць;

нагородження цінним подарунком або премією в розмірі місячного

грошового забезпечення;

зарахування до числа тих, хто виправляється.

2. Засуджені військовослужбовці, які сумлінною поведінкою і ставленням до праці та військової служби довели своє виправлення, можуть бути представлені командиром дисциплінарного батальйону в установленому законом порядку до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання.

1. Заходами стимулювання правослухняної поведінки є заходи заохочення та стягнення, що застосовуються до засуджених військовослужбовців. КВК передбачає достатньо широку систему заходів заохочення засуджених військовослужбовців. Стаття, що коментується, не передбачає підстав застосування заходів заохочення, лише в загальному виді визначаючи, що вимагається, щоб засуджений характеризувався зразковою поведінкою та чесним ставленням до праці.

2. Заохочення є важливим засобом виховання військовослужбовців і зміцнення військової дисципліни. Кожний командир у межах прав, наданих йому цим Дисциплінарним Статутом Збройних Сил України, зобов'язаний заохочувати підлеглих військовослужбовців за старанність, розумну ініціативу та сумлінне виконання службових обов'язків.

Заохочення має бути заслуженим. При визначенні виду заохочення враховується характер заслуг військовослужбовця та його ставлення до служби за попередній час.

3. Військовослужбовець, що має дисциплінарні стягнення, заохочується шляхом зняття накладеного раніше стягнення. Право знімати дисциплінарні стягнення належить тому командирові, який їх накладав, та його прямим начальникам. Одночасно військовослужбовцю може бути знято лише одне дисциплінарне стягнення.

4. Командир має право зняти дисциплінарне стягнення тільки після того, як воно відіграло виховну роль і військовослужбовець змінив поведінку та ставлення до праці.

5. Заохочення оголошуються на зборах (нарадах), перед строєм або військовослужбовцю особисто. Вважається, що військовослужбовець не має дисциплінарних стягнень після їх зняття відповідним командиром.

Оголошення подяки застосовується як до окремого засудженого військовослужбовця, так і до їх груп.

6. Надання одного додаткового короткострокового побачення чи телефонної розмови на місяць застосовується до військовослужбовців у дні та години, встановлені для цього командиром військової частини.

7. Нагородження цінним подарунком або грошовою премією застосовується до всіх військовослужбовців.

8. Занесення до числа тих, хто виправляється, застосовується до всіх засуджених військовослужбовців, які досягли високих показників у праці та військовій службі, виявили бездоганну дисциплінованість та беруть активну участь у громадській роботі. Обов'язковою умовою застосування такого заходу заохочення є відбуття ними не менш як однієї третьої строку покарання. Таке зарахування здійснюється шляхом видання командиром дисциплінарного батальйону відповідного наказу.

9. Після фактичного відбуття засудженим не менш як половини призначеного строку покарання за умови, що він зразковою поведінкою і чесним ставленням до праці та військової служби довів своє виправлення, командир дисциплінарного батальйону може внести до військового суду гарнізону за місцем відбування покарання подання про умовно-дострокове звільнення його від покарання або заміну невідбутої частини покарання більш м'яким покаранням.

У поданні зазначають дані, що характеризують поведінку засудженого, його ставлення до праці та військової служби за час відбування покарання. Разом з поданням до військового суду надсилають особову справу засудженого.

10. Якщо військовий суд відмовить в умовно-достроковому звільненні засудженого від покарання або заміні йому невідбутої частини покарання більш м'яким, повторне подання з цього пи тання командир дисциплінарного батальйону може внести не ра ніш як через шість місяців з дня постановлення військовим судом ухвали про відмову.

Стаття 82. Заходи стягнення, що застосовуються до засуджених військовослужбовців

1. За порушення встановленого порядку відбування покарання До засуджених військовослужбовців можуть бути застосовані такі Дисциплінарні стягнення:

призначення в наряд на роботу — до п'яти днів у вільний від

Роботи і навчання час; арешт з триманням на гауптвахті — до десяти діб;

виключення з числа тих, хто виправляється.

250 251

зауваження; догана; сувора догана;

2. Засуджені військовослужбовці, заарештовані в дисциплінарному порядку, відбувають арешт на гауптвахті в одиночних камерах дисциплінарного батальйону згідно з вимогами Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України.

1. За порушення вимог режиму відбування покарання до засуджених може бути застосовано дисциплінарні стягнення, види яких визначені у даній статті. У разі невиконання (неналежного виконання) військовослужбовцем своїх обов'язків, порушення дисципліни, порядку відбування покарання або громадського порядку командир повинен нагадати йому про обов'язки, а за необхідності — накласти дисциплінарне стягнення.

За вчинення адміністративних правопорушень військовослужбовці несуть дисциплінарну відповідальність за Дисциплінарним Статутом, за винятком випадків, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення. У разі вчинення нового злочину військовослужбовець притягається до кримінальної відповідальності. При цьому командири, які не порушили кримінальну справу за наявності ознак злочину, несуть відповідальність згідно із законом.

2. Усі дисциплінарні стягнення, накладені на засуджених військовослужбовців і не скасовані до дня їх звільнення, втрачають чинність з дня звільнення.

3. З метою громадського впливу на порушників військової дисципліни та громадського порядку до накладення стягнення за порушення військовослужбовців за рішенням командира можна обговорювати на засіданнях ради громадськості засуджених. Рішення зборів є рекомендаційними для командирів.

4. На військовослужбовця, який порушує дисципліну або громадський порядок, можуть бути накладені лише ті дисциплінарні стягнення, які визначені даною статтею та Дисциплінарним Статутом і відповідають дисциплінарній владі командира, що вирішив накласти на винну особу дисциплінарне стягнення.

Прийняттю рішення командиром про накладення на підлеглого дисциплінарного стягнення може передувати службове розслідування. Воно проводиться з метою уточнення причин і умов, що сприяли вчиненню правопорушення, та ступеня вини.

Після розгляду письмової доповіді про проведення службового розслідування командир проводить бесіду з військовослужбовцем, який вчинив правопорушення. Якщо вину військовослужбовця повністю доведено, командир приймає рішення про накладення дисциплінарного стягнення.

5. Під час накладення дисциплінарного стягнення та обрання його виду враховується: характер та обставини вчинення правопорушення, його наслідки, попередня поведінка військовослужбов- 252

ця, а також тривалість військової служби та рівень знань про порядок служби.

6. Дисциплінарне стягнення має бути накладене не пізніше ніж за 10 діб від дня, коли командирові (начальникові) стало відомо про правопорушення, а у разі провадження службового розсліду вання — протягом місяця від дня його закінчення. Під час накла дення дисциплінарного стягнення командир не має права прини жувати гідність підлеглого.