Смекни!
smekni.com

Кримінально-виконавчий кодекс України Науково-практичний коментар (стр. 70 из 157)

2. Посилки (передачі) і бандеролі, що надходять на ім'я засудже них військовослужбовців, підлягають огляду. Порядок огляду та вручення їх засудженим військовослужбовцям встановлює коман дир дисциплінарного батальйону. Відкривають посилки (передачі) і бандеролі та вилучають з них вміст самі засуджені, яким вони адре совані, в присутності чергового батальйону або офіцера роти.

Якщо засуджений відмовляється відкрити посилку, передачу чи бандероль та вилучити з них вміст, це здійснює старшина роти в присутності офіцера підрозділу і санітарного інструктора.

3. У разі виявлення в посилці (передачі) чи бандеролі речей або предметів, які засудженому військовослужбовцю мати заборонено, їх вилучають, заносять до опису особистих речей засудженого і зберігають до відбуття ними покарання. .

.

4. Якщо у посилці виявлені речі чи речовини, виведені з цивільного обігу або зберігання (пересилання) утворює окремий склад злочину, передбаченого відповідною статтею КК України, про

це негайно повідомляється прокурор для вирішення питання про порушення кримінальної справи.

5. Максимальна вага посилки, передачі чи бандеролі визначається установами зв'язку, зокрема, максимальна вага поштової посилки становить ЗО кілограмів. ^

265

Стаття 77. Праця засуджених військовослужбовців

1. Засуджені військовослужбовці залучаються до праці на підприємствах, в установах та організаціях, які належать до сфери управління Міністерства оборони України, у майстернях дисциплінарного батальйону.

2. Праця засуджених військовослужбовців організовується з додержанням правил охорони праці, техніки безпеки і виробничої санітарії, встановленими законодавством про працю.

3. Праця засуджених військовослужбовців оплачується відповідно до законодавства про працю. Нараховані суми заробітку засудженим військовослужбовцям зараховуються в установленому порядку на їх особові рахунки.

1. Праця засуджених військовослужбовців є одним з основних засобів їх виправлення. Організація праці повинна бути підпоряд кована цьому завданню та забезпечувати постійну і повну зайня тість засуджених.

Питання організації праці засуджених військовослужбовців в дисциплінарних батальйонах регулюються ст. 77 КВК України та розділом 4 Положення про дисциплінарні батальйони у Збройних Силах України. 2. Згідно з нормами коментованої статті, за загальним правилом всі засуджені військовослужбовці обов'язково залучаються до праці на підприємствах, будівництві та інших об'єктах Міністерства оборони України, у майстернях дисциплінарного батальйону, як правило, з використанням техніки, а також для виконання робіт з благоустрою дисциплінарного батальйону. При неможливості забезпечення засуджених військовослужбовців роботою на вказаних об'єктах, вони можуть залучатися до праці в інших організаціях при дотриманні вимог режиму дисциплінарного батальйону.

3. Праця засуджених організовується з дотриманням правил охорони праці, техніки безпеки та виробничої санітарії, що встановлені законодавством про працю та відповідними нормативно-правовими актами

Міністерства оборони України. Вартість виконуваних військовослужбовцями робіт визначається виходячи з розцінок, встановлених в організаціях, де працюють засуджені військовослужбовці у відповідності з законодавством про працю.

Стаття 78. Військове навчання засуджених військовослужбовців

Військове навчання засуджених військовослужбовців організовується і проводиться за спеціальною програмою, розробленою Міністерством оборони України. Для проведення занять створюється необхідна навчально-матеріальна база.

1. Дія основних засобів виправлення засуджених військовослужбовців значно підсилюється за рахунок доповнення їх військовою підготовкою, військовою освітою та вихованням засуджених військовослужбовців.

2. Навчальні заняття із засудженими організовують за спеціальною програмою, що розробляється Міністерством оборони України та включає у себе вивчення загальновійськових статутів, директив та інших підзаконних актів органів військового управління; суспільно-державну (гуманітарну); стройову, бойову, тактичну підготовки; інформування особового складу; вивчення бойової техніки та озброєння; участь засуджених у культурно-масових та фізкультурно-спортивних заходах тощо.

3. Заняття з бойової підготовки проводять з навчальною зброєю без багнета і затвора. У місцях проведення посадовими особами та офіцерами постійного складу всіх видів занять з військової підготовки повинна бути створена необхідна учбово-матеріальна база (спортмайданчики, стройові плаци, класи, стрільбища тощо).

Стаття 79. Соціально-виховна робота із засудженими військовослужбовцями

1. Соціально-виховну роботу із засудженими військовослуж бовцями організовує і проводить командування дисциплінарного батальйону. Вона ведеться відповідно до цього Кодексу та норма тивно-правових актів Міністерства оборони України.

Командири військових частин, з яких прибули засуджені військовослужбовці, зобов'язані підтримувати постійний зв'язок з командиром дисциплінарного батальйону, цікавитися поведінкою колишніх підлеглих і сприяти їхній ресоціалізації.

2. Місцеві органи виконавчої влади і громадські організації мо жуть надавати допомогу командуванню дисциплінарного баталь йону в проведенні соціально-виховної роботи із засудженими вій ськовослужбовцями.

1. Соціально-виховна робота із засудженими військовослужбовцями є одним з головних засобів їх виправлення та ресоціалізації. А оскільки мова йде про відбування покарання військовослужбовцями, то ця робота в умовах дисциплінарних батальйонів має певні особливості.

246 247

2. Стаття, що коментується, визначає, що соціально-виховну роботу з засудженими військовослужбовцями організовує та здійснює командування дисциплінарного батальйону. Вона ведеться у відповідності з КВК України і нормативно-правовими актами Міністерства оборони України. Командири військових частин, з яких прибули засуджені, повинні підтримувати зв'язок з командиром

дисциплінарного батальйону, цікавитися поведінкою своїх колишніх підлеглих і сприяти їх виправленню.

Ч. 2 ст. 79 КВК України надає можливість місцевим органам виконавчої влади і громадським організаціям також приймати участь в соціальновиховній роботі в дисциплінарних батальйонах, що розташовані на їх території.

3. Соціально-виховну роботу із засудженими військовослуж бовцями проводять з урахуванням їх психологічних особливостей, рівня освіти та ставлення до релігії. Вона повинна бути спрямова на на формування у засуджених вірності Вітчизні та військовому обов'язку, запобігання вчиненню правопорушень, прищеплення відповідальності за чесне виконання свого військового обов'язку, засновуватись на свідомій дисципліні, суворому дотриманні зако нів України, вимог військової присяги та статутів, норм людської моралі та правил співжиття в суспільстві, дбайливого ставлення до державної власності, техніки та озброєння.

4. Форми виховної роботи із засудженими військовослужбовця ми аналогічні тим, які застосовуються до інших категорій засудже них, однак за своїм змістом вони повинні враховувати те, що вико нання покарання здійснюється в умовах проходження засудженими військової служби. Так, до основних форм соціально-виховної робо ти з засудженими в дисциплінарних батальйонах відносяться: а) за няття з гуманітарної підготовки та інформування особового складу; б) індивідуальна робота, яку проводять офіцери, прапорщики та сер жанти на основі глибокого вивчення особистості кожного засудже ного, його ділових, моральних та психологічних якостей; в) правове виховання; г) організація лекцій, доповідей, бесід, вечорів запитань і відповідей, тематичних і літературних вечорів, читання газет і ін ших періодичних видань, художньої літератури, перегляду телеві зійних передач та демонстрації кінофільмів виховної спрямованості; д) залучення засуджених до участі в художній самодіяльності, спор тивно-масовій, бібліотечній та клубній роботі.

Стаття 80. Ради громадськості засуджених військовослужбовців

1. З метою розвитку навичок самоорганізації засуджених військовослужбовців, заохочення корисної ініціативи та використання громадського впливу на їх виправлення і ресоціалізацію в ротах дисциплінарного батальйону створюються самодіяльні ради із числа засуджених військовослужбовців, які не порушують встановлені правила поведінки і сумлінно ставляться до праці та військової служби.

2. Самодіяльні ради обираються на зборах рот дисциплінарного батальйону. Склад ради затверджує командир дисциплінарного батальйону. 248

3. Самодіяльна рада надає командиру дисциплінарного батальйону допомогу в організації виховних заходів і дозвілля засуджених військовослужбовців, проводить роз'яснювальну роботу із засудженими військовослужбовцями, бере участь в обговоренні кандидатур осіб, які можуть бути зараховані до числа тих, хто виправляється, а також засуджених військовослужбовців, до яких може бути застосовано умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.