Смекни!
smekni.com

Кримінально-виконавчий кодекс України Науково-практичний коментар (стр. 90 из 157)

7. Програма індивідуальної роботи із засудженими у дільниці посиленого контролю вважається реалізованою, якщо: а) здійснені в повному обсязі заходи індивідуально-виховного, психотерапевтичного та психокорегуючого характеру і які мали позитивний вплив на засудженого; б) засуджений дотримується обов'язків, визначених у КВК України та Правилах внутрішнього розпорядку установ виконання покарань; в) у засудженого відсутні протягом шести місяців злісні порушення установленого порядку відбування покарання та інші порушення режиму протягом останніх трьох місяців на момент розгляду матеріалів на комісії колонії з приводу доцільності переведення до дільниці ресоціалізації; г) сумлінне ставлення засудженого до праці; д)

участь у програмах диференційованого виховного впливу. 8. Для розгляду на засіданні профілактичної комісії колонії готуються такі ж самі матеріали, що передбачені і для переведення до дільниці посиленого контролю (дивись коментар до статті 94 КВК України).

9. Загальний термін перебування засуджених в дільниці посиленого контролю не обмежений.

Стаття 98. Тримання засуджених до позбавлення волі в дільниці соціальної адаптації

1. У дільниці соціальної адаптації на кожного засудженого розробляється спеціальна індивідуальна програма підготовки його до звільнення.

2. Засуджені, які тримаються в дільниці соціальної адаптації, працевлаштовуються на окремих виробничих об'єктах колонії або за межами колонії на інших об'єктах з дотриманням вимог безпеки і постійного контролю.

3. Засуджені, які тримаються в дільниці соціальної адаптації» проживають в межах колонії у спеціально обладнаних приміщеннях окремо від інших засуджених.

1. У дільниці соціальної адаптації тримаються засуджені, які правомірно себе поводять і сумлінно ставляться до праці і яким до звільнення залишається не більше шести місяців та які, як правило, закінчили навчання у загальноосвітній середній школі або про- фесійно-технічному училищі (про критерії та порядок переведення до дільниці соціальної адаптації дивись коментар до статті 94 КВК України). 2. Засуджені в дільниці соціальної адаптації проживають у межах колонії у спеціально обладнаних приміщеннях окремо від інших засуджених. Жилі приміщення дільниці соціальної адапта ції обладнуються відповідно до Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, крім того, обладнуються клас підго товки до звільнення, бібліотечка. Приймання їжі, миття засудже них, відвідання бібліотеки, крамниці для придбання продуктів харчування та предметів першої потреби проводяться окремо від інших засуджених.

Приймання їжі та миття засуджених можуть організовуватися на території дільниці у приміщеннях, обладнаних згідно з установленими нормами.

3. Засуджені, які тримаються в дільниці соціальної адаптації, працевлаштовуються на окремих виробничих об'єктах колонії або за межами колонії на інших об'єктах з дотриманням вимог безпеки і постійного контролю.

4. У дільниці соціальної адаптації на кожного засудженого розробляється спеціальна Індивідуальна програма підготовки його до звільнення, яка підписується начальником відділення соціальнопсихологічної служби дільниці соціальної адаптації, погоджується із заступником начальника установи з соціально-виховної та психологічної роботи та затверджується начальником виховної колонії. Зміст Індивідуальної програми підготовки до звільнення доводиться засудженому під розпис.

Індивідуальна програма підготовки засудженого до звільнення складається начальником відділення соціально-психологічної служби дільниці соціальної адаптації за участю психолога, медичного працівника виховної колонії та залучення фахівців центрів соціальних служб для молоді протягом тижня після прибуття засудженого до дільниці соціальної адаптації.

5. За результатами реалізації кожного заходу Програми стар ший вихователь (вихователь), психолог, медичний працівник ви ховної колонії або залучений фахівець центрів соціальних служб Для молоді роблять відповідні відмітки. Результати реалізації Про грами щомісячно перевіряються заступником начальника устано ви з соціально-виховної та психологічної роботи або старшим ін спекторським складом відділу соціально-виховної та психологічної роботи виховної колонії, про що також робляться відмітки.

женням про порядок взаємодії центрів соціальних служб для мо лоді та виховних колоній щодо здійснення соціального супроводу

318 319

6. Дані, отримані у ході підготовки та реалізації Індивідуальної Програми підготовки до звільнення, використовуються для скла дання на засудженого інформаційної карти, передбаченої «Поло засуджених, які відбувають покарання у виховних колоніях, та осіб, які звільнились з них» від 17.06.2003 р.

Стаття 99. Тримання засуджених до позбавлення волі в дільниці соціальної реабілітації

1. У дільниці соціальної реабілітації тримаються вперше засу джені до позбавлення волі за злочини, вчинені з необережності, злочини невеликої та середньої тяжкості, а також засуджені, пе реведені з дільниці ресоціалізації.

2. У дільниці соціальної реабілітації засуджені: тримаються під наглядом, а на території житлової зони — під

охороною;

у вільний від роботи час від підйому до відбою користуються

правом вільного пересування в межах території дільниці;

з дозволу адміністрації колонії можуть пересуватися без нагляду поза територією дільниці, але в межах населеного пункту, якщо це необхідно за характером виконуваної ними роботи або у зв'язку з навчанням;

можуть носити цивільний одяг, мати при собі гроші та цінні речі,

користуватися грішми без обмеження;

мають право відправляти листи, отримувати бандеролі, посилки, передачі, одержувати короткострокові побачення без обмеження, а тривалі побачення — до трьох діб один раз на місяць;

після відбуття шести місяців покарання в дільниці в разі відсутності порушень режиму відбування покарання, наявності житлових умов з дозволу адміністрації колонії можуть проживати в межах населеного пункту, де розташована колонія, із своїми сім'ями, придбавати відповідно до чинного законодавства жилий будинок і заводити особисте господарство на території дільниці. 1. У дільниці реабілітації виправних колоній для засуджених створюються найбільш сприятливі умови відбування покарання, зокрема, у таких дільницях встановлюється режим, аналогічний колоніям найменшого рівня безпеки — мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання. Це означає, що засуджені, які відбувають покарання у таких дільницях: тримаються під наглядом, а на території житлової зони — під охороною; у вільний від роботи час від підйому до відбою користуються правом вільного пересування в межах території колонії; з дозволу адміністрації колонії можуть пересуватися без нагляду поза територією колонії, але в межах населеного пункту, якщо це необхідно за характером виконуваної ними роботи або у зв'язку з навчанням; можуть носити цивільний одяг, мати при собі гроші та цінні речі, користуватися грішми без обмеження; мають право відправляти листи, отримувати бандеролі, посилки, передачі, одержувати короткострокові по-

бачення без обмеження, а тривалі побачення — до трьох діб один раз на місяць; після відбуття шести місяців покарання в разі відсутності порушень режиму відбування покарання, наявності житлових умов з дозволу адміністрації колонії можуть проживати в межах населеного пункту, де розташована колонія, із своїми сім'ями, придбавати відповідно до чинного законодавства жилий будинок і заводити особисте господарство.

2. На території дільниці соціальної реабілітації колоній міні мального рівня безпеки із загальними умовами тримання та серед нього рівня безпеки розміщуються будівлі з приміщеннями: кім ната молодшого інспектора; кабінет начальника відділення; кім нати для проживання засуджених; приміщення для зберігання особистих речей засуджених; кімнати для проведення тривалих побачень; кімната для приймання лікарем; кімната виховної робо ти; кухня-їдальня; лазня з пральнею та сушильнею; туалетні кім нати. У цій будівлі обладнується місце для телефонних розмов за суджених, проведення яких контролюється адміністрацією.

На території дільниці обладнується приміщення для придбання засудженими продуктів харчування та предметів першої потреби з ларька колонії.

3. Межі дільниці встановлюються і проходять уздовж її огорожі, про які засудженим оголошується під розписку, що долучається до їх особових справ. Засудженим, яким дозволено пересуватися без нагляду поза територією дільниці у зв'язку з виконанням ними роботи або навчанням, та тим, які проживають із своїми сім'ями, видаються посвідчення встановленого зразка.

4. Слід звернути увагу, що дільниці даного виду створені далеко не у всіх установах виконання покарань, хоча зі змісту закону така можливість не випливає.

15); Краснолучанська виправна ко-

320

321

Відповідно до Переліку установ кримінально-виконавчої системи, які виконують покарання у виді арешту, обмеження волі, позбавлення волі на певний строк, довічного позбавлення волі, дільниці соціальної реабілітації створені при наступних установах: Стрижав-ська виправна колонія Вінницької області (№ 81); Криворізька виправна колонія Дніпропетровської області (№ 80); Дніпропетровська виправна колонія Дніпропетровської області (№ 89); Макіївська виправна колонія Донецької області (№ 32); Кіровська виправна колонія Донецької області (№ 33); Вільнянська виправна колонія Запорізької області (№ 20); Бердянська виправна колонія Запорізької області (№ 77); Біленківська виправна колонія Запорізької області (№ 99); Білоцерківська виправна колонія Київської області (№ 35); Кіровоградська виправна колонія Кіровоградської області (№ 6); Петровська виправна колонія Кіровоградської області (№ 49); Брян-ківська виправна колонія Луганської області (№ 11); Алчевська виправна колонія Луганської області (№ 13); Перевальська виправна колонія Луганської області (№ лонія Луганської області (№ 19); Чорнухинська виправна колонія Луганської області (№ 23); Петровська виправна колонія Луганської області (№ 24); Суходільська виправна колонія Луганської області (№ 36); Дрогобицька виправна колонія Львівської області (№ 40); Арбузинська виправна колонія Миколаївської області (№ 83); Казанківська виправна колонія Миколаївської області (№ 93); Ширяєвська виправна колонія Одеської області (№ 111); Надержищинська виправна колонія Полтавської області (№ 65); Шосткінська виправна колонія Сумської області (№ 66); Збаразька виправна колонія Тернопільської області (№ 63); Копичинська виправна колонія Тернопільської області (№ 112); Диканівська виправна колонія Харківської області (№ 12); Олек-сіївська виправна колонія Харківської області (№ 25); Качанів-ська виправна колонія Харківської області (№ 54); Темнівська виправна колонія Харківської області (№ 100);