Смекни!
smekni.com

Кримінально-виконавчий кодекс України Науково-практичний коментар (стр. 72 из 157)

Військовослужбовець, який вважає, що не вчинив правопорушення, має право протягом місяця з часу накладення дисциплінарного стягнення подати скаргу старшому командирові або звернутися до суду у визначений законом строк.

7. Накладення дисциплінарного стягнення на військовослужбовця, який перебуває у стані сп'яніння, та отримання від нього пояснень проводиться після його протвереження.

8. Заборонено за одне правопорушення накладати кілька дисциплінарних стягнень або поєднувати одне стягнення з іншим, накладати стягнення на весь особовий склад підрозділу замість покарання безпосередньо винних осіб.

9. Старший командир не має права скасовувати або пом'якшувати дисциплінарні стягнення, накладені молодшим командиром, з причини суворості стягнення, якщо останній не перевищив наданої йому влади.

Старший командир має право скасовувати дисциплінарні стягнення, накладені молодшим командиром, якщо він визнає, що стягнення не відповідає тяжкості вчиненого правопорушення, та накладати своєю владою більш суворі стягнення.

Старший командир зобов'язаний не менш як один раз на три місяці контролювати стан дисциплінарної практики та вживати заходів щодо запобігання порушенням військової дисципліни.

10. Дисциплінарне стягнення виконується, як правило, негай но, а у виняткових випадках — не пізніше ніж за три місяці від дня його накладення. Після закінчення зазначеного строку стягнення не виконується, а лише заноситься до службової картки військо вослужбовця.

Особи, з вини яких не було виконане стягнення, несуть дисциплінарну відповідальність.

У разі подання скарги старшому начальникові виконання дисциплінарного стягнення не зупиняється до надходження від нього розпорядження про скасування цього стягнення.

11. Про накладені дисциплінарні стягнення оголошується засу дженим особисто чи перед строєм. Крім того, дисциплінарні стяг нення можуть оголошуватися в письмовому наказі.

Під час оголошення дисциплінарного стягнення до відома засудженого військовослужбовця доводять, в чому полягає порушення ним військової дисципліни чи громадського порядку.

253

12. Засуджені, призначені поза чергою в наряд на роботу, залучаються до виконання робіт у своєму підрозділі або у військовій частині в будь-які дні тижня у вільний від занять час. Тривалість виконання одного наряду на роботу не повинна перевищувати 8 годин на добу. Роботи виконуються від підйому до відбою.

13. Арешт з триманням на гауптвахті застосовують до засуджених, які систематично порушують дисципліну, коли всі інші заходи стягнення не дали позитивних результатів.

Засуджені, заарештовані у дисциплінарному порядку, відбувають арешт на гауптвахті дисциплінарного батальйону згідно з вимогами Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України (дивись коментар до статей 50-55 КВК України).

Стаття 83. Порядок застосування заходів заохочення і стягнення до засуджених військовослужбовців Права командира дисциплінарного батальйону щодо застосування заходів заохочення і стягнення, передбачених цим Кодексом, а також порядок їх застосування і обліку визначаються Міністерством оборони України.

1. За стан дисципліни у військовому об'єднанні, з'єднанні, частині (підрозділі), закладі та установі відповідає командир. Інтереси захисту Вітчизни зобов'язують командира постійно підтримувати військову дисципліну, вимагати її додержання від підлеглих, не залишати поза увагою жодного дисциплінарного правопорушення.

Стан військової дисципліни у військовій частині (підрозділі), закладі, установі та організації визначається здатністю особового складу виконувати в повному обсязі та в строк поставлені завдання, морально-психологічним станом особового складу, спроможністю командирів (начальників) підтримувати на належному рівні військову дисципліну.

2. Стосовно кожного випадку правопорушення командир зобов'язаний прийняти рішення щодо необхідності притягнення винного до відповідальності залежно від обставин вчинення правопорушення, ступеня вини, попередньої поведінки порушника та розміру завданих державі та іншим особам збитків.

Діяльність командира щодо підтримання військової дисципліни оцінюється не кількістю накладених ним дисциплінарних стягнень, а виконанням обов'язків з додержанням вимог законів і статутів Збройних Сил України, повним використанням дисциплінарної влади для наведення порядку і запобігання порушенням військової дисципліни.

Кожний військовослужбовець зобов'язаний сприяти командирові у відновленні та постійному підтриманні порядку й дисциплі- 254

ни. Командир, який не забезпечив додержання військової дисципліни та не вжив заходів для її відновлення, несе встановлену законом відповідальність.

3. Право командира — віддавати накази і розпорядження, а обов'язок підлеглого — їх виконувати, крім випадку віддання явно злочинного наказу чи розпорядження. Наказ має бути виконаний сумлінно, точно та у встановлений строк. Відповідальність за на каз несе командир, який його віддав.

У разі непокори чи опору підлеглого командир зобов'язаний для відновлення порядку вжити всіх передбачених законами та військовими статутами заходів примусу аж до арешту винного й притягнення його до кримінальної відповідальності.

Застосування зброї допускається лише в бойовій обстановці, а в мирний час — у виняткових випадках, відповідно до вимог Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України, Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України.

4. Застосовувати заохочення можуть :

— командир відділення, заступник командира взводу і старшина роти: а) оголошувати подяку; б) знімати раніше накладені ними стягнення;

— командир дисциплінарного взводу та командир роти: а) оголошувати подяку; б) знімати раніше накладені ними дисциплінарні стягнення; в) дозволяти одне додаткове короткострокове побачення або телефонну розмову на місяць;

— командир дисциплінарного батальйону має право застосовувати визначені законом заохочення у повному обсязі.

5. Застосовувати заходи стягнення мають право:

— командир відділення, заступник командира взводу і стар шина роти: а) оголошувати зауваження, догану та сувору догану; б) призначати в наряд на роботу до 3 днів;

— командир взводу: а) оголошувати зауваження, догану та сувору догану; б) призначати в наряд на роботу до 3 днів; в) накладати арешт з триманням на гауптвахті до 3 діб;

— командир дисциплінарної роти: а) оголошувати зауваження, догану та сувору догану; б) призначати в наряд на роботу до 3 днів; в) накладати арешт з триманням на гауптвахті до 5 діб;

— командир дисциплінарного батальйону має право накладати передбачені законодавством дисциплінарні стягнення у повному обсязі.

6. Обов'язок вести облік злочинів, правопорушень, надзвичайних подій та дисциплінарних провинностей, вчинених особовим скла дом, проводити соціологічний та соціально-психологічний аналіз їх причин, готувати аналітичні довідки щодо стану військової дисци пліни; подавати донесення у порядку підпорядкованості про вчинені військовослужбовцями правопорушення покладено на заступника командира дисциплінарного батальйону з виховної роботи.

255

Стаття 84. Матеріально-побутове та медичне забезпечення засуджених військовослужбовців

1. Створення житлово-побутових умов для засуджених вій ськовослужбовців та їхнє медичне забезпечення здійснюються відповідно до вимог Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України.

2. Засуджені військовослужбовці забезпечуються речовим майном та продовольством за нормами, встановленими для військовослужбовців строкової служби.

3. Щомісячне грошове забезпечення засуджених військово службовців у розмірі окладу, встановленого за першим тарифним розрядом для солдатів, матросів першого року строкової служби, зараховують на їхні особові рахунки.

4.

Хворих засуджених військовослужбовців у разі потреби направляють на лікування до госпіталю під вартою. Охорона засуджених військовослужбовців у межах госпіталю здійснюється начальником гарнізону за місцем дислокації госпіталю.

1. Створення житлово-побутових умов для засуджених та їх медичне обслуговування здійснюється відповідно до вимог Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України.

Відповідно до цього нормативно-правового акта для розміщення кожної роти засуджених військовослужбовців передбачаються такі приміщення: спальне приміщення для особового складу; народознавча світлиця; кімната для командира роти; кімната для підготовки засуджених до занять; кімната побутового обслуговування; кімната для зберігання майна роти та особистих речей військовослужбовців; кімната (місце) для занять фізичними вправами та спортом; кімната для вмивання; сушарня для просушування обмундирування і взуття; кімната (місце) для чищення взуття та куріння; місце для зберігання господарського інвентарю; душова; туалет.

У кожному батальйоні відводяться кімнати для командира батальйону, його заступників, штабу батальйону, для підготовки до занять і проведення нарад. Для проведення занять у військовій частині обладнуються відповідні класи.

2. Для розміщення особового складу в спальних приміщеннях відводиться площа з розрахунку 2,5-4 кв. м на кожного військовослужбовця. При цьому об'єм повітря має бути 9-12 куб. м на одну особу. Ліжка у спальних приміщеннях розставляються так, щоб біля кожного з них чи біля двох зсунутих разом лишалося місце для тумбочок, а між рядами ліжок було вільне місце, необхідне для шикування особового складу. Ліжка повинні бути однаковими (стандартними) і розставляються не ближче 50 см від зовнішніх стін із додержанням суворого рівняння. Ліжка у спальних приміщеннях можуть бути розміщені в один або два яруси.