Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 106 из 194)

• залучення незалежного оцінювача;

• дати чинності переоцінки;

• заміни дооцінки протягом звітного періоду.

Довгострокові фінансові інвестиції

Фінансові інвестиції — активи, які утримуються підприємст& вом з метою збільшення прибутку за рахунок відсотків, дивіден& дів тощо, зростання вартості капіталу або отримання інших ви& год для інвестора.

Довгострокові фінансові інвестиції — це інвестиції, які не можуть бути класифіковані як поточні.

Собівартість довгострокових фінансових інвестицій (ДФІ) вклю& чає ціну придбання, комісійні винагороди, гонорари, мито, по& датки, що не відшкодовуються, банківські збори тощо.

Оцінка фінансових інвестицій на дату Балансу відображаєть& ся за справедливою вартістю, сума збільшення чи зменшення фінансових інвестицій відображається у складі інших фінансо& вих доходів чи витрат відповідно. Якщо не можна оцінити ДФІ за справедливою вартістю, то на дату Балансу її показують за собівартістю. Фінансові інвестиції, які підприємство утримує до їх погашення, показують в балансі за амортизаційною собівар& тістю фінансових інвестицій.

Різниця між собівартістю і вартістю погашення фінансових інвестицій (дисконт, премія при придбанні) амортизується інвес& тором протягом часу від придбання до погашення за методом ефективної ставки %.

Наприклад: 03.01.2000 р. підприємство придбало облігації номіналом 50000 грн, за 46800 грн, дисконт становить 3200 грн. Фіксована ставка % за облігаціями — 9 % річних. Дата пога& шення — 5 років. Виплата відсотків проводиться в кінці року.

Ефективна (50000 × 9 %) + (3200 : 5)

=

= 10,6 %.

ставка % (46800 + 50000) : 2

Розрахуємо амортизацію дисконту за інвестиціями в облігаціях (табл. 6.4).

Таблиця 6.4

Розрахунок амортизації дисконту

Дата

Номінальна Сума % по Сума амор& Амортизаційна

сума %,

ефективній

тизації

собівартість

грн.

ставці, грн. дисконту,

інвестицій,

грн.

грн.

03.01.2000

46800

31.12.2000

4500

5300

800

47600

31.12.01

4500

48400

31.12.02

4500

49200

31.12.03

4500

50000

31.12.04

4500

50000

Облік фінансових інвестицій в асоційовані і ДП відобража& ються згідно з п. 8, 9 П(С)БО 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”, якщо:

а) фінансові інвестиції придбані і утримуються виключно для

продажу протягом 12 місяців з дати придбання;

б) асоціація або ДП ведуть діяльність на умовах, які обмежу& ють її здатність передавати засоби інвестору більш ніж 12 міся& ців, фінансові інвестиції обліковують за методом обліку участі в капіталі на останній день місяця.

Облік фінансових інвестицій проведення спільної діяльності:

Кожен учасник спільної діяльності без створення юридичної особи відображає у своїх облікових реєстрах і у фінансовій звіт& ності:

• активи, задіяні в спільній діяльності, які він контролює, чи свою долю у спільноконтрольованих активах;

• зобов’язання, які він узяв для проведення цієї діяльності;

• свою частку в будь&яких зобов’язаннях, узятих разом з інши& ми учасниками щодо цієї діяльності;

• доходи чи витрати, накопичені в процесі спільної діяльності.

Довгострокова дебіторська заборгованість (ДДЗ) відобража& ється в балансі, якщо вона буде погашена після 12 місяців з дати балансу.

ДДЗ визнається, якщо є ймовірність одержання підприємством економічних вигод і може бути достовірно оцінена.

Відстрочені податкові активи відображаються як сума подат& ку на прибуток, що підлягає відшкодуванню в наступних пері& одах внаслідок виникнення тимчасової різниці між обліковою та податковою базами оцінки. Це буває тоді, коли податок на при& буток, визначений згідно з обліковою політикою підприємства, менший за податок на прибуток, визначений за чинним законо& давством. Це виникає:

• через відмінності у визначені витрат періоду та валових витрат; • через відмінності у визначені облікового доходу та валового доходу;

• через різні підходи до відображення суми переоцінки активів.

Наприклад, виникнення різниць (табл. 6.5).

Таблиця 6.5

Визначення типу різниці між податковим і фінансовим обліком

Стаття

Фінансовий облік Податковий облік Тип різниць
Витрати на ПММ входять до складу не включаються постійна
для легкових операційних до валових
автомобілів витрат (+) витрат (–)
Витрати на благо& входять до складу частково вклю& постійна
дійні чи соціаль& операційних чаються
ні потреби витрат (+)
Витрати майбут& поступово визна& включаються тимчасова
ніх періодів ються у складі повністю у валові
витрат періоду витрати
Сума амортизації самостійно визна& згідно із Законом тимчасова
необоротних чаються по облі& про оподаткування
активів ковій політиці прибутку підприємств
Аванси одержані у балансі як входять до вало& тимчасова
зобов’язання вих доходів
Аванси надані у балансі як входять до тимчасова
дебіторська заборгованість валових витрат
Доходи майбутніх у балансі як зо& валові доходи тимчасова
періодів бов’язання і по& ступово визна& ються доходом

Пасив балансу і його загальна характеристика

У першому розділі Пасиву міститься інформація про власний капітал підприємства: статутний капітал, додатковий капітал, нерозподілений прибуток тощо.

У другому розділі Пасиву відображається вартість сформова& них резервів на забезпечення наступних витрат і платежів, а саме: на виплату відпусток, додаткових пенсій, гарантійних зо& бов’язань тощо, а також отримані цільові фінансування та інші фінансові надходження.

У третьому розділі Пасиву наводяться дані про довгострокові зобов’язання — зобов’язання, які не будуть погашені протягом

операційного циклу підприємства або протягом дванадцяти мі& сяців з дати балансу. До них належать: довгострокові кредити банків, отримані позикові кошти, заборгованість за виданими довгостроковими векселями та випущеними облігаціями тощо.

У четвертому розділі Пасиву відображається інформація про зобов’язання, які будуть погашені у звичайному ході операційного циклу підприємства або протягом 12 місяців з дати балансу. До поточних зобов’язань належать короткострокові кредити банків і позики, короткострокові векселі видані, кредиторська заборгованість з постачальниками та за іншими розрахунками тощо.

У п’ятому розділі Пасиву відображаються доходи майбут& ніх періодів — доходи, які отримані протягом поточного або попередніх звітних та будуть визнані в майбутніх звітних періо& дах.

Стаття “Відстрочені податкові активи”. Податок на прибу& ток, що підлягає перерахуванню до бюджету, визначається, як і раніше, в податковому обліку після складання декларації про прибуток підприємства. Результат фінансової діяльності, визна& чений згідно із цим бухгалтерським обліком, найчастіше відріз& няється від результату, розрахованого за податковим обліком за той же звітний період.

Виникають так звані різниці, які поділяються на постійні і тимчасові.

Постійні різниці виникають тоді, коли понесені підприємст& вом затрати включаються у бухгалтерському обліку до витрат діяльності, але ніколи не можуть бути включені до валових ви& трат у податковому обліку.

Наочним прикладом постійних різниць служать такі затрати на утримання легкового автомобіля, як вартість паливно&мас& тильних матеріалів (ПММ), парковки і стоянки: у бухгалтер& ському обліку вони включаються до складу операційних витрат, у податковому ж ці затрати не можуть бути віднесені до складу валових витрат звітного періоду підприємства.

Тимчасові різниці виникають тоді, коли понесені підприємст& вом затрати включаються у повному обсязі у бухгалтерському обліку — до витрат діяльності, у податковому — до валових витрат звітного періоду, але тільки таке “включення” може не збігатися за часом.

Наприклад, підприємство отримало аванс під майбутні поставки продукції. У податковому обліку вся сума отриманого авансу повинна бути включена до валового доходу звітного періоду. У бухгалтерському ж обліку дохід буде визнаватися у міру вико& нання зобов’язань.

Згідно з п. 19 П(С)БО 2 “Баланс” у статті “Відстрочені подат& кові активи” (ряд. 060) відображається сума податку на прибу& ток, що підлягає відшкодуванню в наступних періодах унаслідок тимчасової різниці між обліковою і податковою базою оцінки.

Відстрочений податковий актив виникає тоді, коли сума по& датку на прибуток, визначена за даними бухгалтерського облі& ку, менша від суми податку на прибуток, визначеної в податко& вому обліку: