Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 79 из 194)

• доплати до середнього заробiтку у випадках, передбачених законодавством;

• за роботу у важких, шкiдливих, особливо шкiдливих умовах; за роботу в багатозмiнному та безперервному режимi виробни! цтва (включаючи доплати за роботу у вихiднi днi, що є робо!

чими днями за графiком), у нiчний час;

• за знання iноземної мови;

• оплату працi квалiфiкованих працівникiв, керiвникiв, спецiа! лiстiв пiдприємств, залучених без звiльнення вiд основної ро! боти до пiдготовки, перепiдготовки та пiдвищення квалiфiкацiї працiвникiв, для керiвництва виробничою практикою студентiв; • iншi надбавки та доплати, передбаченi законодавством.

Мiнiмальнi розмiри доплат і надбавок мiжгалузевого характе! ру встановленi Кодексом законiв України про працю (322–08) i мають обов’язковий характер.

Премiї та заохочення керiвникам, спецiалiстам, iншим служ! бовцям і працівникам за виробничi результати включають такi їх види:

• за виконання i перевиконання виробничих завдань; за пiдви! щення продуктивностi працi, виробiтку; за полiпшення кiн! цевих результатiв господарської дiяльностi бригади, дiльницi, цеху;

• за економiю сировини, матерiалiв, iнструментiв та iнших матерiальних цiнностей;

• винагороди (вiдсотковi надбавки) за вислугу рокiв, стаж роботи (надбавки за стаж роботи за спецiальнiстю на даному пiдприєм!

ствi), якi передбаченi чинним законодавством.

Пiдприємства, якi за чинним законодавством виплачують ви! нагороду за вислугу рокiв, можуть створювати резерв на її ви!

плату, включаючи:

• збiр на обов’язкове державне пенсiйне страхування, загально! обов’язкове соцiальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатностi та витратами, зумовленими народжен! ням та похованням, загальнообов’язкове державне соцiальне страхування на випадок безробiття, iндивiдуальне страхування; • матерiальну допомогу;

• вiдсотковi або комiсiйнi винагороди, виплаченi додатково до тарифної ставки (окладу);

• одноразовi заохочення (наприклад, окремих працiвникiв за виконання особливо важливих виробничих завдань). Гарантiйнi та компенсацiйнi виплати включають:

• оплату працi у вихiднi та святковi (неробочi) днi, у понадуроч!

ний час за розцiнками, установленими законодавчими актами; • суми вiдшкодування втраченого заробiтку внаслiдок тимчасової втрати працездатностi до фактичного заробiтку у випадках, коли працiвник продовжує працювати на пiдприємствi;

• виплати рiзницi в окладах працiвникам, працевлаштованим з iнших пiдприємств iз збереженням протягом деякого часу (вiд! повiдно до законодавства) розмiру посадового окладу за попе! реднiм мiсцем роботи, а також при тимчасовому заступництвi; • оплату працiвникам днiв вiдпочинку, наданих їм у зв’язку з роботою понад нормальну тривалiсть робочого часу при вах! товому методi органiзацiї працi, при пiдсумковому облiку ро! бочого часу та в iнших випадках, передбачених законодав!

ством;

• суми виплат, пов’язаних з iндексацiєю заробiтної плати працiв!

никiв у межах, передбачених законодавчими та iншими нор!

мативно!правовими актами (законами України “Про оплату працi” (108/95!ВР), “Про iндексацiю грошових доходiв насе! лення” (1282–12), постановою Верховної Ради України “Про iндексацiю грошових доходiв населення” вiд 03.12.98; № 292! XIV, постановами Кабiнету Мiнiстрiв України “Про затвер! дження Порядку проведення iндексацiї грошових доходiв гро! мадян” вiд 07.05.98 № 663, “Про iндексацiю грошових доходiв громадян” вiд 21.12.98 № 2034).

Згiдно з Порядком проведення iндексацiї грошових доходiв громадян (663–98) до витрат виробництва може бути включена лише та частина суми iндексацiї, яку нараховують на виплати, що належать до витрат на виробництво; компенсацiю працiвникам втрати частини заробiтної плати у зв’язку з порушенням термiнiв її виплати.

Компенсацiю здiйснюють згiдно iз законами України “Про оплату працi” (108/95!ВР), “Про компенсацiю громадянам втра! ти частини доходiв у зв’язку з порушенням строкiв їх виплати” (2050–14).

Компенсацiю здiйснюють у разi затримки на один i бiльше календарних мiсяцiв виплати заробiтної плати, нарахованої працiвникові:

• оплату за час вимушеного прогулу або виконання нижчеопла!

чуваної роботи у випадках, передбачених законодавством;

• вартiсть безкоштовно наданих працiвникам пiдприємства ко! мунальних послуг, продуктiв харчування тощо вiдповiдно до законодавства;

• витрати на оплату житла, безкоштовно наданого працiвникам пiдприємства вiдповiдно до законодавства (суми грошових компенсацiй за ненадання безкоштовно житла, комунальних послуг та iн.);

• вартiсть безкоштовно наданих предметiв (включаючи форме! ний одяг, обмундирування), що залишаються в особистому постiйному користуваннi, або суму пiльг у зв’язку з прода! жем їх за зниженими цiнами вiдповiдно до перелiку та норм, установлених чинними нормативно!правовими актами (крiм вартостi виданого спецодягу, спецвзуття та iнших засобiв iнди! вiдуального захисту, мила та iнших миючих, знезаражуючих засобiв, молока i лiкувально!профiлактичного харчування або вiдшкодування витрат працiвникам за придбання ними спец!

одягу, спецвзуття та iнших засобiв iндивiдуального захисту у разi невидачi їх адмiнiстрацiєю);

• виплату рiзницi мiж заробiтками при переведеннi на нижче! оплачувану роботу вiдповiдно до законодавства.

Оплата вiдпусток включає: оплату щорiчних основних i додат! кових вiдпусток вiдповiдно до Закону України “Про вiдпустки” (504/96!ВР) та КЗпП (322–08), грошових компенсацiй за неви!

користану вiдпустку.

Якщо на пiдприємствi створюють резерв для забезпечення ви! плат вiдпусток, то до витрат виробництва (обiгу) включають щомiсячнi вiдрахування на створення такого резерву, включаючи обов’язковi вiдрахування на збори на обов’язкове державне пен! сiйне страхування, загальнообов’язкове соцiальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатностi та витратами:

• зумовленими народженням та похованням, загальнообов’яз! кове державне соцiальне страхування на випадок безробiття, iндивiдуальне страхування. Сума забезпечення визначається щомiсяця як добуток фактично нарахованої заробiтної плати працiвникам i вiдсотка, обчисленого як вiдношення рiчної;

• планової суми на оплату вiдпусток до загального планового фонду оплати працi; оплату навчальних вiдпусток, наданих працiвникам, якi навчаються у вечiрнiх та заочних вищих i середнiх спецiальних навчальних закладах, аспiрантурах, а також навчаються без вiдриву вiд виробництва у вечiрнiх, заочних загальноосвiтнiх школах.

Оплата iншого невiдпрацьованого часу включає:

• оплату спецiальної перерви в роботi у випадках, передбаче! них законодавством, оплату пiльгового часу пiдлiткам;

• оплату робочого часу працiвникiв, яких залучають до вико! нання державних або громадських обов’язкiв, якщо цi обо! в’язки вони виконують у робочий час вiдповiдно до законо!

давства;

• суми заробiтної плати за основним мiсцем роботи працівни! кам, керiвникам i спецiалiстам пiдприємств за час їхнього навчання з вiдривом вiд виробництва в системi пiдвищення квалiфiкацiї та перепiдготовки кадрiв;

• оплату працiвникам!донорам днiв обстеження, здавання кровi та вiдпочинку, якi їм надають пiсля кожного дня здавання кровi.

Iншi витрати на оплату працi включають:

• оплату працi працiвникiв, якi не перебувають у штатi пiдприєм! ства, за виконання робiт згiдно з договорами цивiльно!правового характеру, включаючи договiр пiдряду, за умови, що розрахунки з працiвниками за виконану роботу проводить безпосередньо це пiдприємство. Розмiр коштiв, спрямованих на оплату працi цих працiвникiв, визначають виходячи з кошторису на вико! нання робiт (послуг) за договором i платiжних документiв;

• оплату працi працiвникiв, якi не перебувають у штатi пiд! приємства, за виконання разових робiт (ремонт iнвентарю, побiлка i фарбування, роботи з експертизи тощо);

• суми, нарахованi за виконану роботу особам, залученим до роботи на пiдприємствi згiдно зi спецiальними договорами з державними органiзацiями (на надання робочої сили), якi ви! данi безпосередньо цим особам;

• оплату працi студентiв вищих навчальних закладiв i учнiв середнiх спецiальних та професiйно!технiчних навчальних закладiв, якi працюють на пiдприємствах у складi студентсь! ких загонiв;

• оплату працi студентiв вищих навчальних закладiв i учнiв середнiх спецiальних та професiйно!технiчних навчальних закладiв, що проходять виробничу практику на пiдприємствi, а також оплату працi учнiв загальноосвiтнiх шкiл у перiод професiйної орiєнтацiї, якi залученi на тимчасову роботу до посильної працi на перiод канiкул.

Якщо працiвники, зазначенi в цьому пунктi, виконують тi ж роботи, що й основнi працiвники пiдприємства торгiвлi, зайнятi реалiзацiєю товарiв (продукцiї) або виробництвом продукцiї, то нарахована їм заробiтна плата за виконану роботу (вiдпрацьо! ваний час) також може бути вiднесена до основної заробiтної плати.

3. До iнших заохочувальних і компенсацiйних виплат нале! жать виплати у формi винагород за пiдсумками роботи за рiк, премiї за спецiальними системами i положеннями, компенсацiйнi та iншi грошовi й матерiальнi виплати, якi не передбаченi акта! ми чинного законодавства або якi провадять понад установленi зазначеними актами норми.

До суми наданих пiдприємством трудових i соцiальних пiльг працiвникам за рiшенням трудового колективу вiдносять оплату

додатково наданих (понад передбачених законодавством) вiдпус! ток, у тому числi жiнкам, якi виховують дiтей, одноразову допо! могу працiвникам, якi виходять на пенсiю, доплати i надбавки до державних пенсiй працюючим пенсiонерам, оплату за навчан! ня в навчальних закладах дiтей працiвникiв пiдприємства, вартiсть путiвок на лiкування i вiдпочинок або суми компенсацiй, виданi замiсть путiвок; екскурсiї i мандрiвки, здешевлення вартостi хар! чування працiвникiв як готiвкою, так i за безготiвковими розра! хунками в їдальнях, буфетах, профiлакторiях, витрати на пога! шення позик, виданих працiвникам пiдприємств для полiпшення житлових умов, включаючи кошти для погашення первинних внескiв для вступу в житловий кооператив та на iндивiдуальне будiвництво, придбання садових будинкiв i обзаведення домашнiм господарством, витрати на благоустрiй садiвничих товариств (будiвництво дорiг, енерго!, водопостачання, осушення та iншi витрати загального характеру), будiвництво гаражiв, iншi випла! ти, що мають iндивiдуальний характер (оплата квартири та на! йманого житла, крiм гуртожиткiв, продовольчих та непродово! льчих товарiв, включаючи товари, одержанi за бартером, продук! тових замовлень, проїзних квиткiв, абонементiв у групи здоро! в’я, передплати на газети та журнали, протезування, виплати рiзницi в цiнах на паливо або суми компенсацiї працiвникам вартостi виданого палива у випадках, не передбачених чинним законодавством, та iн.), суми прибутку, спрямованi на придбан! ня акцiй (для працiвникiв трудового колективу), кошти, спрямо! ванi на викуп майна пiдприємства членами трудового колективу за рахунок коштiв пiдприємства (або коштiв, узятих у позику в установах банкiв, з початку її погашення) з моменту їх персонi! фiкацiї, витрати в розмiрi страхових внескiв пiдприємств (крiм сум матерiальної допомоги, що надає пiдприємство на похован! ня), пов’язаних з добровiльним страхуванням працiвникiв (вiд нещасних випадкiв, безробiття тощо), якщо договiр страхуван! ня передбачає виплату обумовленої суми застрахованiй фiзичнiй особi незалежно вiд виникнення страхового випадку пiсля закiн! чення термiну страхового договору. При цьому цi суми включають до фонду оплати працi в тому мiсяцi, в якому провадять перера!