Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 81 из 194)

До цих витрат не вiдносять витрати на оплату виконаних робiт (послуг) згiдно з цивiльно!правовими договорами, виплату доходiв у виглядi дивiдендiв, а також iншi витрати, якi не вра! ховують при обчисленнi середньомiсячної заробiтної плати для призначення пенсiй, перелiк яких затверджує Кабiнет Мiнiстрiв України.

Вiдрахування на загальнообов’язкове державне соцiальне стра! хування вiд нещасного випадку на виробництвi та професiйного захворювання, якi спричинили втрату працездатностi, здiйснюють згiдно iз Законом України “Про загальнообов’язкове державне соцiальне страхування вiд нещасного випадку на виробництвi та професiйного захворювання, якi спричинили втрату працездат! ностi” (1105–14).

Страховий тариф щодо вiдрахувань на загальнообов’язкове державне соцiальне страхування вiд нещасного випадку на вироб!

ництвi та професійного захворювання, якi спричинили втрату працездатностi, визначено Законом України “Про страховi тари! фи на загальнообов’язкове державне соцiальне страхування вiд нещасного випадку на виробництвi та професiйного захворюван! ня, якi спричинили втрату працездатностi” (2272–14) i встанов! люється у вiдсотках до фактичних витрат на оплату працi най! маних працiвникiв вiдповiдно до класiв професiйного ризику ви! робництва.

Страховi внески на iндивiдуальне страхування та на iншi соцiальнi заходи персоналу пiдприємства встановлюють вiдповiднi закони України з кожного окремого виду страхування.

Розмiри страхових внескiв на загальнообов’язкове державне соцiальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою праце! здатностi та витратами, зумовленими народженням і похован! ням, та на загальнообов’язкове державне соцiальне страхування на випадок безробiття встановлюють у вiдсотках до сум фактич! них витрат на оплату працi найманих працiвникiв, що включа! ють витрати на виплату основної та додаткової заробiтної пла! ти, iнших заохочувальних i компенсацiйних виплат, у тому числi в натуральнiй формi, що визначають згiдно з нормативно!право! вими актами, прийнятими вiдповiдно до Закону України “Про оплату працi” (108/95!ВР), якi пiдлягають обкладенню прибут!

ковим податком з громадян.

Розмiри внескiв на обов’язкове державне соцiальне страху! вання залежно вiд його виду щороку установлює Верховна Рада України вiдповiдно для роботодавцiв i застрахованих осiб з кож! ного виду страхування одночасно iз затвердженням Державного бюджету України, якщо iнше не передбачено законами України з окремих видiв обов’язкового державного соцiального страху!

вання.

Страховi внески (збори) до Фонду загальнообов’язкового дер! жавного соцiального страхування на випадок безробiття, Фонду соцiального страхування з тимчасової втрати працездатностi, Фонду соцiального страхування вiд нещасних випадкiв на вироб! ництвi і професiйних захворювань та Пенсiйного фонду нарахо! вують із сум, що не перевищують максимальну величину фактич! них витрат на оплату працi найманих працiвникiв, у розрахунку на кожну фiзичну особу, з якої вiдповiдно до законодавчих і

нормативно!правових актiв України справляють страховi внески (у розмiрi, визначеному постановою Кабiнету Мiнiстрiв України “Про максимальну величину фактичних витрат на оплату працi найманих працiвникiв, оподатковуваного доходу (прибутку), су! купного оподатковуваного доходу (граничну суму заробiтної плати (доходу)), з яких справляються страховi внески (збори) до со!

цiальних фондiв” вiд 07.03.01 № 225).

Суми виплат, якi не включають до складу сукупного оподат! ковуваного доходу громадян i не враховують при визначеннi бази нарахування страхових внескiв, податкiв i зборiв, якi нарахо! вують на фонд оплати працi вiдповiдно до законодавства Украї! ни, визначенi Декретом Кабiнету Мiнiстрiв України “Про прибу! тковий податок з громадян” вiд 26.12.92 № 13–92 (iз змiнами i доповненнями). До них вiдносять:

• допомогу з державного соцiального страхування i державного соцiального забезпечення, крiм допомоги по тимчасовiй непра! цездатностi (у тому числi допомоги по догляду за хворою ди! тиною); суми одержуваних алiментiв; державнi пенсiї, а також додатковi пенсiї, що виплачуються за умовами добровiльного страхування пенсiй;

• компенсацiйнi виплати в грошовiй i натуральнiй формi у межах норм, передбачених чинним законодавством, за винятком компенсацiї за невикористану вiдпустку при звiльненнi;

• суми, одержуванi в результатi вiдчуження майна, що належить громадянам на правах власностi, за нотарiальне посвiдчення або за операцiї, з вiдчуження якого сплачується державне мито чи плата за вчинення нотарiальних дiй, крiм доходiв громадян, одержуваних вiд реалiзацiї продукцiї та iншого май! на в результатi здiйснення ними пiдприємницької дiяльностi; • доходи громадян вiд продажу вирощеної в особистому пiдсоб! ному господарствi, на присадибнiй, дачнiй i садовiй дiлянцi продукцiї рослинництва i бджiльництва, худоби, кролiв, нутрiй, птицi як у живому виглядi, так i продукцiї їх забою в сирому виглядi та у виглядi первинної переробки;

• суми доходiв, що направляються у джерела їх одержання на придбання акцiй, та суми, iнвестованi на реконструкцiю i розширення виробництва суб’єктiв пiдприємницької дiяль! ностi;

• суми, одержуванi працiвниками на вiдшкодування шкоди, заподiяної їм калiцтвом або iншим ушкодженням здоров’я, пов’язаним з виконанням ними трудових обов’язкiв, а також у зв’язку iз втратою годувальника;

• суми, одержуванi громадянами за здавання ними кровi, вiд iнших видiв донорства;

• вартiсть путiвок на лiкування, вiдпочинок та у дитячi оздо! ровчi табори, крiм туристських i мiжнародних;

• суми плати за утримання та навчання дiтей у дошкiльних виховних закладах, закладах загальної середньої, професiйно! технiчної освiти, а також у державних вищих навчальних закладах освiти, розташованих на територiї України, за раху! нок фiзичних або юридичних осiб;

• суми дивiдендiв, що були оподаткованi пiд час їх виплати вiдповiдно до Закону України “Про оподаткування прибутку пiдприємств” (334/94!ВР);

• суми, одержанi громадянами за здану ними вторинну сирови! ну (макулатуру та ганчiр’я);

• суми допомоги, вартiсть подарункiв (призiв), що надаються один раз на календарний рiк у межах розмiру прожиткового мiнiмуму, встановленого законом на працездатну особу, за рахунок юридичних, фiзичних осiб та громадських органiзацiй. Оплату перших п’яти днiв тимчасової непрацездатностi вна! слiдок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним ви! падком на виробництвi (далi — днi тимчасової непрацездатнос! тi), здiйснюють вiдповiдно до Порядку оплати перших п’яти днiв тимчасової непрацездатностi внаслiдок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництвi, за рахунок коштiв пiдприємства, установи, органiзацiї, затвердженого поста! новою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.05.01 № 439.

Оплату днiв тимчасової непрацездатностi застрахованiй особi провадять за основним мiсцем роботи у формi матерiального за! безпечення, яке повнiстю або частково компенсує втрату заробiтної плати за робочi днi (години) згiдно з графiком роботи, що припа!

дають на днi тимчасової непрацездатностi.

Роботодавцi, дiяльнiсть яких фiнансують за рахунок держав! ного та/або мiсцевих бюджетiв, сплачують страховi внески з коштiв, передбачених на такi цiлi, та не включають нарахованi страховi внески до витрат дiяльностi.

До складу елемента “Амортизацiя” включають суму нарахо! ваної амортизацiї основних засобiв, iнших необоротних ма!

терiальних активiв та нематерiальних активiв.

Основнi засоби (крiм землi) є об’єктом амортизацiї. Нараху! вання амортизацiї здiйснюють протягом термiну корисного вико! ристання об’єкта, який встановлює пiдприємство при визнаннi цього об’єкта активом (при зарахуваннi на баланс), i призупи! няють на перiод його реконструкцiї, модернiзацiї, добудови, до! обладнання i консервацiї.

Положенням (стандартом) бухгалтерського облiку 7 “Основнi засоби” рекомендовано здiйснювати нарахування амортизацiї ос! новних засобiв (крiм iнших необоротних матерiальних активiв) за такими методами:

1) прямолiнiйним, за яким рiчну суму амортизацiї визнача! ють дiленням вартостi, яка амортизується, на очiкуваний перiод часу використання об’єкта основних засобiв.

При використаннi цього методу вартiсть об’єкта основних за! собiв списують однаковими частками протягом усього перiоду його експлуатацiї;

2) зменшення залишкової вартостi, за яким рiчна сума амор! тизацiї визначається як добуток залишкової вартостi об’єкта на початок звiтного року (або первинної вартостi на дату початку нарахування амортизацiї) та рiчної норми амортизацiї;

3) прискореного зменшення залишкової вартостi, за яким рiчну суму амортизацiї визначають як добуток залишкової вартостi об’єкта на початок звiтного перiоду (або первинної вартостi на дату початку нарахування амортизацiї) та подвоєної рiчної нор!

ми амортизацiї;

4) кумулятивним, за яким рiчну суму амортизацiї визнача! ють як добуток вартостi, що амортизується, та кумулятивного коефiцiєнта.

Кумулятивний метод амортизацiї, методи зменшення залиш! кової вартостi та прискореного зменшення залишкової вартостi є методами прискореної амортизацiї основних засобiв.

Мiсячну суму амортизацiї об’єкта при застосуваннi методiв зменшення залишкової вартостi, прискореного зменшення залиш! кової вартостi, прямолiнiйного та кумулятивного визначають дiленням рiчної суми амортизацiї на 12;

5) виробничим, за яким мiсячну суму амортизацiї визначають як добуток фактичного мiсячного обсягу продукцiї (робiт, по! слуг) та виробничої ставки амортизацiї.

Виробничу ставку амортизацiї обчислюють дiленням вартостi, що амортизується, на загальний обсяг продукцiї (робiт, послуг), який пiдприємство очiкує виробити з використанням об’єкта ос!

новних засобiв.

Метод амортизацiї обирає пiдприємство самостiйно з ураху! ванням очiкуваного способу одержання економiчних вигод вiд його використання.

У разi змiни передбаченого способу одержання економiчних вигод вiд використання об’єкта переглядають метод амортизацiї.