Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 120 из 194)

У статті “Матеріальні затрати” записують вартість витраче& них у виробництві (крім продукту власного виробництва) сиро& вини і основних матеріалів, палива, енергії, будівельних матеріалів і запасних частин, тари, допоміжних та інших матеріалів. Вар& тість поворотних відходів, отриманих у процесі виробництва, до елементу операційних витрат не включаються.

У статті “Витрати на оплату праці” показують витрати на виплату заробітної плати, премій і заохочень відповідно до прий& нятої на підприємстві системи оплати праці і стимулювання, матеріальна допомога, компенсаційні витрати, оплата відпусток та іншого невідпрацьованого часу, інші витрати на оплату праці.

У статті “Відрахування на соціальні заходи” наводять відраху& вання на пенсійне і соціальне страхування (у тому числі стра& хування на випадок безробіття) та інші соціальні заходи, відра& хування на індивідуальне страхування персоналу.

До статті “Амортизація” потрапляє амортизація основних за& собів, нематеріальних активів та інших необоротних матеріаль& них активів, нарахована згідно з правилами бухгалтерського обліку.

До статті “Інші операційні витрати” включають роботи і по& слуги сторонніх організацій, суми податків і зборів (обов’язко& вих платежів), крім податків на прибуток, втрати від курсових різниць, знецінення запасів, псування цінностей, списання та уцінки активів, суми фіксованих санкцій, а також витрати на

відрядження, на послуги зв’язку, плату за розрахунково&касове обслуговування тощо.

Зверніть увагу: сума всіх витрат операційної діяльності в роз& ділі 1 форми № 2 може відрізнятися від суми витрат за елемен& тами операційних витрат з розділу II (зокрема, на зміну залиш& ків незавершеного виробництва, готової продукції та напівфаб& рикатів власного виробництва).

Форма № 3 “Звіт про рух грошових коштів”. Його зміст і загальні вимоги до розкриття статей визначає П(С)БО 4. Еквіва& лентами грошових коштів виступають казначейські векселі, де& позитні сертифікати та інші короткострокові високоліквідні фі& нансові інвестиції.

Негрошові операції (отримання активів шляхом фінансової оренди, бартерні операції, придбання активів шляхом емісії ак& цій тощо) та дані про внутрішні зміни у складі грошових коштів та їх еквівалентів (наприклад, надходження коштів з банку до каси підприємства) у Звіті про рух грошових коштів не розкри& вають.

Форма № 4 “Звіт про власний капітал”. У ньому відобража& ють зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду. Власний капітал — це частка в активах під& приємства, що залишається після вирахування його зобов’язань. Порядок складання звіту регулює П(С)БО 5 “Звіт про власний капітал”.

У статтях “Залишок на початок року” та “Залишок на кінець року” відображають суми власного капіталу, наведені в Балансі підприємства, на початок і кінець звітного періоду відповідно.

У графі “Статутний капітал” указують зафіксовану в установ& чих документах загальну вартість внесків власників (учасників) до капіталу підприємства. Збільшують або зменшують статут& ний капітал виключно за рішенням власників (учасників) під& приємства. Переоцінки активів або дооцінки чи уцінки основних засобів, незавершеного будівництва і нематеріальних активів че& рез статутний капітал не проводять.

У графі “Резервний капітал” наводять суму резервів, створе& них за рахунок нерозподіленого прибутку відповідно до чинного законодавства або установчих документів підприємства.

У статтях “Зміна облікової політики”, “Виправлення поми& лок”, “Інші зміни” показують суми коригувань, передбачених

П(С)БО 6 “Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах”. Виправлення помилок, допущених при складанні фінансових звітів у попередніх роках, здійснюють шляхом коригування сальдо не& розподіленого прибутку на податок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (по& переднього збитку). За цим стандартом змінами в обліковій по& літиці вважають зміни, що виникли внаслідок зміни статутних вимог (підприємство приватизувалося, змінило організаційно& правову форму тощо), вимог органу, який затверджує положен& ня бухгалтерського обліку, або якщо такі зміни забезпечують достовірне відображення подій або операцій у фінансовій звітно& сті підприємства.

Необхідність у користуванні у зв’язку з іншими змінами може виникнути, наприклад, через події, які відбудуться після дати балансу (їх перелік міститься у додатку до П(С)БО 6).

Форма № 5 “Примітки до річної фінансової звітності”. Сюди потрапляють показники і пояснення, що забезпечують деталіза& цію і обґрунтованість статей фінансових звітів, та інша інформа& ція, розкриття якої передбачене відповідними положеннями (стан& дартами) бухгалтерського обліку. Розкривають таку інформацію у вигляді, обраному бухгалтером письмово (таблицею, графіком тощо).

Різниця між сумою дебіторської заборгованості за Балансом, відображеною у рядках 161 і 210 (графа 4), та сумою заборгова& ності, відображеною у рядках 940 і 950 граф 4–6 Приміток, показує наявність заборгованості, яка не погашена більше року.

При заповненні розділу “Недостачі і втрати від псування цін& ностей” необхідно керуватись П(С)БО 9 “Запаси” та інструктив& ними матеріалами із застосування позабалансового рахунка 07 “Списані активи”.

Форма № 50&с.&г. “Основні економічні показники роботи сіль& госппідприємств за 20__ рік”. При її складанні особливу увагу звертають на таке. У І розділі форми № 50&с.г. відображають виробництво та реалізацію тільки власної сільгосппродукції. Куп& лену продукцію у формі не відображають.

У графах 4–6 не показують продукцію, направлену на перероб& ку як на власні переробні підприємства, так і на давальницьких умовах, тому що її не можна вважати реалізованою. Сюди запи& сують продукцію, продану заводам для її переробки, продукцію,

що залишається у власності заводу в рахунок оплати послуг із переробки, та реалізовану власну сільгосппродукцію, перероб& лену на власних виробничих потужностях. Продукцію, придба& ну в інших підприємств, у формі № 50&с.&г. не відображають, адже після переробки готова продукція, куплена у підприємства& переробника, вже не є власною.

Реалізовану власну продукцію, перероблену на власних вироб& ничих потужностях, показують за кодами 0220–0250 форми № 50&с.&г.

У графі 2 “Собівартість основної продукції” платники фіксо& ваного сільгоспподатку зазначають його суми (окремо за кож& ним кодом або видом продукції).

Суму нарахованого (сплаченого) фіксованого сільськогоспо& дарського податку протягом року відносять до загальновиробни& чих витрат (рахунок 91).

У кінці звітного періоду (року) цю суму розподіляють між об’єктами обліку витрат рослинництва пропорційно до площі угідь, зайнятих відповідними культурами.

Якщо з однієї й тієї ж площі зібрано два врожаї, то на кожну культуру відносять половину нарахованої суми податку.

Платники фіксованого сільськогосподарського податку не по& винні заповнювати код 0285 “Відрахування на соціальні заходи” у розділі II форми № 50&с.&г. Суми цього податку такі платники показують за кодом 0345 “Інші витрати (включаючи плату за оренду)”.

Варто також зазначити, що за кодом 0345 у формі № 50&с.&г. орендарі повинні відображати орендну плату за земельні частки (паї) і майнові паї та витрати, пов’язані з підтриманням орен& дованих земельних і майнових паїв у належному технічному стані, включаючи витрати на проведення поточних і капіталь& них ремонтів. А за кодами 0350 і 0351 треба окремо виділяти суми орендної плати відповідно за земельні частки (паї) та май& нові паї.

Суми отриманих сільськогосподарськими товаровиробниками дотацій не включають до складу виробничої собівартості основ& ної і реалізованої продукції (графи 2, 5) та доходу (виручки) від реалізації (графа 6). Їх показують у формі № 50&с.&г. за кодом 0366 “Інші операційні доходи”. До того ж у графі 5 показують собівартість реалізованої продукції без акцизного збору, а у гра&

фі 6 — дохід (виручку) від реалізації продукції разом з акцизним збором. Таким чином, для обчислення валового прибутку (збит& ку) (код 0360 мінус код 0365) від результату від реалізації про& дукції (робіт, послуг) (код 0270, графи 6 мінус графа 5) необхід& но відняти суму акцизного збору (код 0221).

Показники розділу III форми № 50&с.&г. треба обов’язково ув’язати з відповідними показниками форми № 2 “Звіт про фі& нансові результати” (табл. 6.28).

Таблиця 6.28

Таблиця перевірки

основних показників статистичної форми № 50&с.&г.

“Основні економічні показники сільгосппідприємства за 2002 рік”

Показники, що

Порівнювальні показники

п/п

порівнюються

1

2

3

1

Код 0010, Форма № 50&с.&г., сума кодів 0020, 0040–0120,
графи 2, 3, 5, 6 відповідно графи 2, 3, 5, 6

2

Код 0020, графи 2, Форма № 50&с.&г., сума кодів 0025, 0030,
3, 5, 6 більше відповідно графи 2, 3, 5, 6

3

Код 0130, Форма № 50&с.&г., сума кодів 0140–0210,
графи 2, 3, 5, 6 відповідно графи 2, 3, 5, 6

4

Код 0220, графи 2, Форма № 50&с.&г., сума кодів 0230–0250,
3, 5, 6 більше відповідно графи 2, 3, 5, 6

5

Код 0270, Форма № 50&с.&г., сума кодів 0010, 0130, 0220,
графи 2, 3, 5, 6 0260, відповідно графи 2, 3, 5, 6

6

Код 0270, графа 6 Форма № 2, код 010 мінус код 015, графа 3

7

Код 0290, Форма № 50&с.&г., сума кодів 0295–0335,
графи 1, 2, 3 відповідно графи 1, 2, 3

8

Код 0295, графа 1 Форма № 50&с.&г., код 0295, графа 2

9

Код 0300, графа 1 Форма № 50&с.&г., код 0300, графа 3
10 Код 0301, графа 1 Форма № 50&с.&г., код 0301, графа 3
11 Код 0310, графа 1 Форма № 50&с.&г., код 0310, графа 2
12 Код 0345, графи 1, Форма № 50&с.&г., код 0350, 0351,
2, 3 більше відповідно графи 1, 2, 3

Закінчення табл. 6.28