Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 108 из 194)

• банки і бюджетні установи;

• малі підприємства;

• підприємства, організації та інші юридичні особи, які скла& даються з материнського (холдингового) підприємства та дочірніх підприємств і складають консолідований Звіт про фінансові результати відповідно до П(С)БО 2 “Баланс” 0.

Звіт про фінансові результати — це звіт про доходи і витра& ти, а також про прибутки і збитки від діяльності підприємства. При цьому доходи і витрати відображаються у ньому за видами діяльності.

Класифікація видів діяльності підприємства, що є підставою для заповнення Звіту, подано нами у вигляді схеми (рис. 6.1).

Форма № 2 складається наростаючим підсумком з початку року. Як ми вже відзначали вище, доходи і витрати показують& ся в ній розгорнуто — на кожний вид діяльності, за винятком доходів і витрат від надзвичайної діяльності, результат від здій& снення якої відображається згорнуто.

Показники, що характеризують непрямі податки, вирахування з доходу, собівартість, витрати і збитки, наводяться в дужках.

Розділ І “Фінансові результати”

Перший показник у формі № 2, який відображається за ряд& ком 010, це дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

Він являє собою загальний дохід (виручку) від реалізації про& дукції, тобто без вирахування наданих знижок, повернення про& даних товарів і сум непрямих податків (ПДВ, акцизний збір, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування тощо), вклю& чених у ціну продажу.

У формі № 2 необхідно відображати тільки визнаний дохід. А ви& знається він у разі наявності умов, наведених у п. 8, 10 П(С)БО 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності” 5 “Дохід”.

Не визнаються доходом і не відображаються в рядку 010 фор& ми № 2 надходження, які приводять до збільшення активів, але

Рис. 6.1. Види діяльності

* До еквівалентів грошових коштів належать, наприклад, високоліквідні інвестиції в цінні папери (казначейські векселі, депозитні сертифікати тощо) на термін, який не перевищує 3 місяців.

не приводять до зростання власного капіталу (п. 6 П(С)БО 1 “Дохід”).

Наприклад, отримані аванси і передоплати неможливо визнати доходами, оскільки витрати, пов’язані з операціями, у рахунок

яких вони отримані, достовірно визначити ще неможливо. Крім того, не виконані й інші умови визнання доходу, наприклад, покупцеві не передане право власності на товар. У той же час надходження сум за договорами комісії на поточний рахунок комісіонера на користь комітента хоч і не є доходом комісіонера, однак у рядку 010 форми № 2 відображається ним у повній сумі.

Звертаємо увагу на те, що в рядку 010 дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) відображається з ПДВ. А в рядках 060 “Інші операційні доходи” (наприклад, дохід від опера& ційної оренди) і 130 “Інші доходи” (наприклад, дохід від продажу ОЗ) суми доходу відображаються вже з вирахуванням ПДВ.

У рядках 015 “Податок на додану вартість”, 020 “Акцизний збір” і 025 показуються: сума ПДВ, акцизного збору та інших податків і зборів (наприклад, збір на обов’язкове державне пен& сійне страхування з продажу ювелірних виробів, рентна плата за нафту і природний газ, що видобуваються в Україні), включені до складу доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, ро& біт, послуг).

У рядку 030 “Інші вирахування з доходу” відображаються надані знижки, повернення товарів та інші суми (наприклад, суми, що надійшли комісіонеру за договором комісії на користь комітента), які підлягають вирахуванню з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). У цьому рядку відо& бражаються суми, відкориговані на суму ПДВ.

У рядку 040 “Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)” відображається виробнича собівартість реалізова& ної продукції (товарів, робіт, послуг).

Собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) складаєть& ся з:

• виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), яка була реалізована протягом звітного періоду;

• нерозподілених постійних загальновиробничих витрат;

• наднормативних виробничих витрат.

Торговельні підприємства у цьому рядку відображають фак& тичну собівартість (первісну вартість) реалізованих товарів.

У рядках 050 або 055 “Валові: прибуток або збиток” показу& ється відповідно валовий дохід або збиток, обчислений як різни& ця між чистим доходом від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), відображеним у рядку 035, і собівартістю реалізованої

продукції (товарів, робіт, послуг), показаною в рядку 040. Додат& ний результат дії — показник валового прибутку (ряд. 050). Ві& д’ємний результат дії — показник валового збитку (ряд. 055).

У рядку 060 “Інші операційні доходи” відображаються суми інших доходів, отриманих підприємством у процесі операційної діяльності, крім тих доходів (виручки), які вже відображені в рядку 010.

У рядку 070 “Адміністративні витрати” показуються загаль& ногосподарські витрати, які виникли протягом звітного періоду у процесі операційної діяльності підприємства у зв’язку з його управлінням та обслуговуванням. Склад таких витрат визнача& ється згідно з п. 18 П(С)БО 1 “Витрати”.

У рядку 080 “Витрати на збут” підлягають відображенню ви& трати (п. 19 П(С)БО 1), які виникли протягом звітного періоду у процесі операційної діяльності підприємства, пов’язаної з реа& лізацією (збутом) продукції (товарів, робіт, послуг).

У рядку 090 “Інші операційні витрати” показуються всі інші витрати, що виникли протягом звітного періоду у процесі опера& ційної діяльності підприємства (п. 20 П(С)БО 1).

У рядку 100 або 105 “Фінансові результати від операційної діяльності: прибуток або збиток” відображається показник, розра& хунок якого можна подати у вигляді формули: ряд. 050 (– 55) + + ряд. 060 – ряд. 070 – ряд. 080 – ряд. 090. Якщо алгебраїчна сума показників додатне число — це показник прибутку від опе& раційної діяльності (ряд. 100), якщо від’ємне — це показник збитку від операційної діяльності (ряд. 105).

У рядку 110 “Дохід від участі в капіталі” підлягає відобра& женню сума доходу, отриманого від інвестицій в асоційовані під& приємство — дочірні підприємства і від спільної діяльності (отри& мання дивідендів або збільшення вартості інвестицій у зв’язку з прибутком на об’єктах, що інвестуються), облік яких ведеться за методом участі в капіталі.

У рядку 120 “Інші фінансові доходи” показуються доходи, отримані підприємством від фінансових інвестицій (крім доходів, що обліковуються за методом участі в капіталі). Це доходи у вигляді дивідендів, отриманих від інших підприємств, що не є асоційованими, дочірніми, спільними; відсотків за облігаціями та іншими цінними паперами, інші доходи від фінансових опера& цій (винагороди за фінансовим лізингом).

У рядку 130 “Інші доходи” відображаються доходи, які вини& кають у процесі звичайної діяльності, але не пов’язані з опера& ційною діяльністю підприємства (реалізація фінансових інвести& цій, необоротних активів, майнових комплексів та ін.).

У рядку 140 “Фінансові витрати” показуються витрати, по& в’язані із залученням позикового капіталу (витрати, пов’язані з нарахуванням або сплатою відсотків за договорами фінансового лізингу, за користування кредитами банків; витрати, пов’язані з випуском, утриманням та обігом власних цінних паперів, тощо).

У рядку 150 “Втрати від участі в капіталі” відображається збиток від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підпри& ємства, облік яких ведеться за методом участі в капіталі.

У рядку 160 “Інші витрати” показуються витрати, що виник& ли у процесі звичайної діяльності підприємства (крім фінансових витрат), але не пов’язані з виробництвом або реалізацією основ& ної продукції (товарів, робіт, послуг). Це витрати, пов’язані з ліквідацією необоротних активів (розбирання, демонтаж); втра& ти від неопераційних курсових різниць (втрати за активами і зобов’язаннями, що виникли в ході не операційної діяльності підприємства внаслідок зміни курсу гривні до іноземної валюти); втрати від уцінки необоротних активів і фінансових інвестицій та ін.

У рядку 170 або 175 “Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування: прибуток або збиток” відобража& ється показник, розрахунок якого можна подати у вигляді такої формули: ряд. 100 (–105) + ряд. 110 + ряд. 120 + ряд. 130 – ряд. 140 – ряд. 150 – ряд. 160. Якщо алгебраїчна сума показників додатне число — це показник прибутку від звичайної діяльності до оподаткування (ряд. 170), якщо від’ємне — це показник збитку від звичайної діяльності (ряд. 175).