Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 36 из 194)

Продовження табл. 3.10

1

2

3

Зміна об’єкта нараху Об’єкт нарахування Зменшується на про
вання амортизації при перестає існувати дажну вартість об’єкта
продажу автотранспорту (без ПДВ)
Зміна об’єкта нараху Об’єкт нарахування Не змінюється
вання амортизації при вибутті автотранспорту у зв’язку з ліквідацією перестає існувати
Зміна об’єкта нараху Не змінюється Збільшується на суму
вання амортизації при ремонту, яка перевищує
проведенні ремонту 5 % балансової вартості всіх основних засобів на початок звітного року
Зміна об’єкта нараху Збільшується на Збільшується на суму
вання амортизації при вартість удоскона ремонту, яка перевищує
проведенні удосконален лення 5 % балансової вартості
ня автотранспортного всіх основних засобів на
засобу початок звітного року
Необхідність нараху Амортизація нара Амортизація не нарахо
вання амортизації на ховується на за вується (за винятком

автотранспортні засоби,

гальних підставах транспортних засобів,
при придбанні яких внесених до статутного
підприємство не несло прямих витрат капіталу підприємства)
Необхідність нараху Амортизація нара Амортизація не нарахо
вання амортизації на ховується на за вується, а нарахову

автотранспортні засоби,

гальних підставах ється знос без включен

які з точки зору подат

з включенням до ня до складу валових
кового обліку є неви витрат звітного витрат звітного періоду
робничими періоду
Об’єкт нарахування Амортизація нара Об’єктом нарахування

амортизації на автотранс

ховується на за амортизації є 85 % від

портні засоби, придбані

гальних підставах суми витрат, понесених
в офшорних зонах підприємством у зв’язку з придбанням авто транспортного засобу

Зміна об’єкта для нара

Об’єкт для нараху Не зміниться
хування амортизації при вання зміниться на
проведенні переоцінки суму переоцінки
автотранспортного засобу залишкової вартості
(згідно з П(С)БО7) автотранспортного засобу

I

Закінчення табл. 3.10

1

2

3

Зміна об’єкта для нара

Не зміниться Збільшиться на суму
хування амортизації при капітального доходу
проведенні індексації (різниця між балансо
автотранспортного засобу вою вартістю групи на

(згідно із Законом “Про

початок року до прове
прибуток”) дення індексації і цією ж величиною, але до проведення переоцінки)

У бухгалтерському обліку сума нарахованої амортизації буде відображатися за дебетом рахунків обліку витрат (23, 91, 92...) і за кредитом рахунка 131 “Знос (амортизація) необоротних ак тивів”.

3.10. Формування собівартості перевезень

Для накопичення та структуризації витрат при здійсненні пе ревезень використовують Методичні рекомендації з формування собівартості перевезень (робіт, послуг) на транспорті.

Рекомендації можуть застосовуватись для цілей планування, ведення обліку і калькулювання собівартості перевезень вантажів і пасажирів, робіт і послуг, пов’язаних з транспортним процесом, як на транспортних підприємствах, так і на інших підприємствах, що виконують зазначені роботи (послуги), незалежно від форм власності і підпорядкування, але з урахуванням технологічних та організаційних особливостей кожного підприємства.

Конкретний перелік і склад статей калькулювання собіварто сті перевезень визначається підприємством.

У структурних підрозділах транспортних підприємств, що виділені в окремі виробничі одиниці, які належать до інших галузей народного господарства (промисловість, будівництво, сіль ське господарство та ін.), застосовуються типові положення з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (ро біт, послуг) відповідних галузей.

Собівартість перевезень (робіт, послуг) — це виражені в гро шовій формі поточні витрати транспортних підприємств, безпо середньо пов’язані з підготовкою та здійсненням процесу переве

I

зень вантажів і пасажирів, а також виконанням робіт і послуг, що забезпечують перевезення.

Витрати на здійснення перевезень (робіт, послуг) характери зують витрати поточного періоду (року, кварталу, місяця) на дані цілі.

Витрати на перевезення (роботи, послуги) включають у собі вартість того звітного періоду, в якому вони виникли, незалеж но від дати сплати грошових коштів. Непродуктивні витрати і втрати відображаються в обліку того звітного періоду, в якому вони виникли.

Витрати в іноземній валюті на виконання перевезень (робіт, послуг) відносяться на собівартість у гривнях згідно з офіційним курсом Національного банку України, що діє на дату здійснення витрат.

Калькулювання собівартості — це визначення розміру витрат у грошовій формі на виробництво одиниці певного виду робіт (послуг) з окремих видів витрат. За допомогою калькулювання визначаються собівартість одиниці робіт (послуг), всього їх об сягу, собівартість виробництва за окремими структурними під розділами підприємства, за різними виробничими процесами і в цілому по підприємству.

Планування собівартості перевезень (робіт, послуг) є складо вою плану економічного та соціального розвитку транспортних підприємств, які розробляються ними самостійно на підставі по казників планового обсягу перевезень вантажів і пасажирів, ін ших робіт і послуг, продуктивності праці, фонду її оплати тощо, і являє собою систему технікоекономічних розрахунків, які ви значають величину витрат на здійснення перевезень (робіт, по слуг).

Метою обліку витрат і визначення собівартості перевезень (ро біт, послуг) є своєчасне, повне та достовірне визначення фактич них витрат на їх виконання, обчислення фактичної собівартості окремих видів перевезень (робіт, послуг), здійснення контролю за використанням матеріальних, трудових і грошових ресурсів.

Дані обліку витрат використовуються для оцінки фінансово господарської діяльності підприємств та їх структурних підрозді лів, визначення фактичної ефективності проведених організацій нотехнічних заходів, виявлення резервів скорочення витрат, виконання аналітичних розрахунків.

I

При здійсненні планування, обліку та калькулювання собівар тості повинно бути забезпечене повне зіставлення планових і звітних даних щодо складу класифікації витрат, об’єктів і оди ниць калькулювання, методів розподілу витрат між об’єктами калькулювання та плановими (звітними) періодами.

Класифікація витрат

З метою правильної організації планування, обліку, кальку лювання та аналізу собівартості перевезень витрати на переве зення (роботи, послуги) класифікуються за різними ознаками.

За місцем виникнення витрати на перевезення (роботи, по слуги) групуються в розрізі відокремлених структурних підрозді лів транспортних підприємств.

Залежно від характеру та призначення виконуваних процесів виробництво поділяється на основне, допоміжне і обслуговуюче (невиробниче) господарство.