Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 69 из 194)

При визначеннi валового доходу сiльськогосподарського пiд! приємства — платника фiксованого податку слiд керуватись Поло! женням про порядок справляння i облiку фiксованого сiльсько! господарського податку, затвердженим постановою КМ України вiд 23.04.99 № 658. Положенням установлено, що валовий дохiд платника фiксованого податку визначається як загальна сума доходiв вiд усiх видiв його дiяльностi, отримана (нарахована) за звiтний період у грошовiй, матерiальнiй або нематерiальнiй фор! мах як на територiї України, її континентальному шельфi, ви! ключнiй економiчнiй зонi, так i за її межами.

Статтею 8 Закону встановлено, що об’єктом оподаткування є площа сiльськогосподарських угiдь, переданих сiльськогоспо! дарському товаровиробникові у власнiсть або наданих йому у користування, у тому числi на умовах оренди. Щодо оренди сiль! ськогосподарських угідь, то це питання конкретизовано в п. 9 Положення № 658. Положенням визначено, що у разi, коли платник фiксованого податку здає сільськогосподарськi угiддя в оренду, орендованi площi не можуть включатись до розрахунку фiксованого податку орендарями. У разi, коли сiльськогосподар! ськi угіддя здаються в оренду неплатником фiксованого сiль! ськогосподарського податку, орендовані площi включаються до розрахунку суми фiксованого сільськогосподарського податку орендарями. В обох випадках орендарем вноситься передбачена договором орендна плата за землю. У разi, коли у звiтному періоді вiдбувається зміна площ сільськогосподарських угідь у зв’язку із набуттям права землевласника або землекористува! ча, вiдповiдно, землевласник або землекористувач зобов’язаний здiйснити уточнення сум податкових платежiв на період до за! кінчення податкового року і протягом місяця надати розрахун! ки до органiв державної податкової служби за мiсцем розташу! вання земельної дiлянки разом з витягом з державного земель!

ного кадастру про склад земельних угідь та їх грошову оцінку. Державнi землевпоряднi органiзації уточнюють грошову оцінку сiльськогосподарських угідь у зв’язку із зміною їх складу й повiдомляють про це платникiв податку та органи державної податкової служби.

Ставки фiксованого сiльськогосподарського податку встанов! ленi Законом України з розрахунку на один гектар сільськогос! подарських угідь у вiдсотках до їх грошової оцінки, проведеної за станом на 1 липня 1995 р., вiдповiдно до Методики, затвердже!

ної КМ України, в таких розмiрах:

• для ріллi, сіножатей та пасовищ — 0,5 %;

• для багаторiчних насаджень — 0,3 %.

Платники фiксованого сільськогосподарського податку, якi здійснюють господарську дiяльнiсть у гірських зонах і полiських територiях, сплачують податок з одного гектара сільськогоспо! дарських угідь у вiдсотках до їх грошової оцінки в таких розмiрах: • для рiллi, сіножатей та пасовищ — 0,3 %;

• для багаторiчних насаджень — 0,1 %.

Належність сільськогосподарських угідь до гірських зон і полiських територiй визначається на пiдставi Закону України “Про статус гірських населених пунктiв України” вiд 15.02.95 № 56/95 ВР і Постанови КМ України “Про визначення полiських територій України” вiд 25.12.98 № 2068.

Перелiк платникiв фiксованого сільськогосподарського подат! ку, на яких поширюються ставки податку, встановленого для гірських зон і полiських територiй, затверджується щороку до 15 сiчня на пленарних засiданнях обласних рад за поданням районних державних адмiністрацій.

Належна до сплати сума фiксованого податку визначається платником податку виходячи зi ставок податку, площi сільсько! господарських угідь та їх грошової оцінки, розрахованої за Ме! тодикою грошової оцінки земель сільськогосподарського призна! чення та населених пунктiв, затвердженою Постановою КМ Украї! ни вiд 23.05.95 № 213.

Розрахунок податку складається за формою, встановленою порядком розрахунку, який затверджено наказом ДПА України вiд 27.04.99 № 230. Розрахунок податку щороку до 1 лютого подається платником податку до органу податкової служби за мiсцезнаходженням платника податку. Сплата податку прово! диться щомісячно до 20 числа наступного мiсяця. Податок спла! чується щомiсяця в розмiрi третини суми податку, визначеної на кожний квартал вiд річної суми податку у таких розмiрах: Iквартал — 10 %;

IIквартал — 10 %;

IIIквартал — 50 %; IVквартал — 30 %.

Платники фiксованого сільськогосподарського податку мають право на вибiр форми сплати податку у грошовiй формi або у виглядi поставок сiльськогосподарської продукції протягом по! даткового року.

Для розрахунку сiльськогосподарською продукцiєю в рахунок фiксованого сiльськогосподарського податку використовуються певнi спiввiдношення однієї тонни пшениці до вартостi однієї тонни відповідної продукції, що встановлюються щороку. Цей розрахунок здійснюється продукцiєю раннiх зернових культур до 15 жовтня, пiзнiх зернових культур — до 1 грудня, продукцiєю тваринництва — щомiсяця. При поставцi продукції в товаро! транспортнiй накладній платника фiксованого податку роблять запис “В рахунок сплати фiксованого сiльськогосподарського податку” (табл. 4.17).

Таблиця 4.17

Кореспонденція рахунків при нарахуванні фіксованого сільськогосподарського податку в бухгалтерському обліку

підприємства

№ п/п

Зміст господарської операції

Дебет

Кредит

1 Нарахування фіксованого

92

641

сільськогосподарського податку (відповідний субрахунок)
2 Перелік до бюджету

641 (відповідний субрахунок)

311

3 Нарахування (сплата) фіксованого

641

701

сільськогосподарського податку (відповідний
в частині обсягу продукції власного виробництва (за встановленими цінами) субрахунок)

Додаток до Методичних рекомендацій

по визначенню питомої ваги доходу (виручки) від реалізації

сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів

її переробки в загальному обсязі валового доходу підприємства

______________________________________________ (назва сільгосппідприємства)

______________________________________________

(адреса сiльськогосподарського пiдприємства)

РОЗРАХУНОК

визначення питомої ваги доходу (виручки) вiд реалiзацiї

сільськогосподарської продукцiї власного виробництва та продуктiв

її переробки в загальному обсязi валового доходу пiдприємства

за 200 _ рiк

тис. грн., з одним десятковим знаком

Назва показникiв

Дохід (ви!
п/п ручка) вiд

реалiзацiї

1

2

3

1 Вартiсть реалiзованої продукцiї рослинництва
2 Вартiсть реалiзованої продукцiї тваринництва
3 Вартiсть реалiзованої сiльськогосподарської продук! цiї, виробленої iз сiльськогосподарської сировини власного виробництва на власних переробних пiдприємствах та на давальницьких умовах, неза! лежно вiд територiального розмiщення переробного пiдприємства, в тому числi:
• дохід (виручка) вiд реалiзацiї продукцiї допо! мiжних виробництв i промислiв (крiм продукцiї переробки власних сiльгосппродуктiв)
4 Сума акцизного збору
5 Вартiсть наданих послуг (послуги машинно!трак! торного парку, будiвельних i ремонтних бригад, iншi послуги), пов’язаних iз сiльськогосподарським виробництвом
1

2

3

6 Скоригований дохід (виручка) вiд реалiзацiї сiль! ськогосподарської продукцiї власного виробництва та продуктiв її переробки (данi рядкiв 1 + 2 + 3 – – 3.1 – 4 + 5)
7 Загальна сума валового доходу
8 Питома вага доходу (виручки) вiд реалiзацiї сiль! ськогосподарської продукцiї власного виробництва та продуктiв її переробки в загальнiй сумi валового доходу, %

Керiвник пiдприємства _____________________

М. П.

Головний бухгалтер _______________________

Особливістю тут слід відмітити розподілення доходів від реа! лізації продукції згідно з Методичними рекомендаціями з визна! чення питомої ваги доходу (виручки) від реалізації сільськогос! подарської продукції власного виробництва та продуктів її пере! робки в загальному обсязі валового доходу підприємства, затвер! джені Міністерством аграрної політики України від 29 грудня 2002 р.

Приведена методика розрахунку має на метi встановити, який вiдсоток вiд загальної суми валового доходу пiдприємства складає дохiд, одержаний вiд реалізації сiльськогосподарської продукцiї власного виробництва та продуктiв її переробки на власних пе! реробних пiдприємствах i на давальницьких умовах, незалежно вiд територiального розмiщення переробного пiдприємства. Якщо пiсля проведення розрахунку сума доходу (виручки) сiльсько! господарських пiдприємств, одержана вiд реалізації сiльсько! господарської продукцiї власного виробництва та продуктiв її переробки за попереднiй звiтний (податковий) рiк, перевищує 50 % від загальної суми валового доходу пiдприємства, то такi пiдприємства, згідно зi ст. 2 Закону України “Про фiксований сiльськогосподарський податок” (320!14), за наявностi сiльсько! господарських угiдь, є платниками фіксованого сiльськогоспо! дарського податку.