Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 119 из 194)

• баланс (форма № 1);

• звіт про фінансові результати (форма № 2);

• звіт про рух грошових коштів (форма № 3);

• звіт про власний капітал (форма № 4);

• примітки до фінансової звітності (форма № 5).

Також передбачено і статистичну звітність, а саме:

• форму № 50&с.&г. “Основні показники роботи сільгосппід& приємств за 20__ рік”, затверджену наказом Держкомстату України від 01.07.02 № 254;

• звіт про фінансові результати та дебіторську і кредиторську заборгованість (форма № 1&Б).

Заповнюючи форми № 1–5, керуються положеннями (стандар& тами) бухгалтерського обліку, затвердженими наказами Мініс& терства фінансів України та Методичними рекомендаціями з пла& нування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затвердженими на& казом Міністерства аграрної політики України від 18.05.01 № 132.

Щоб забезпечити достовірність показників фінансових звітів, перед їх складанням усі підприємства зобов’язані провести інвен& таризацію активів і зобов’язань — перевірити і документально підтвердити їх наявність, стан та оцінку.

Виконують це згідно з Інструкцією з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно&матеріальних ціннос& тей, грошових коштів і документів та розрахунків, затвердже& ною наказом Міністерства фінансів України від 11.08.94 № 69. Інвентаризують усі активи та зобов’язання підприємства (у тому числі й ті, що йому не належать і обліковуються на позабалан& сових рахунках), крім майна, цінностей, коштів і зобов’язань, інвентаризацію яких проводили після 1 жовтня звітного року.

Особливості інвентаризації грошових коштів у касі підприєм& ства викладено в Положенні про ведення касових операцій у національній валюті України, затвердженому постановою Прав& ління НБУ від 19.02.01 № 72.

За погодженням з Державним комітетом статистики України у формах фінансової звітності та формі № 50&с.&г., а також у зведених звітах вартісні показники вказують у тисячах гривень з одним десятковим знаком, натуральні — в центнерах, людино& години — в тисячах.

Форма № 1 “Баланс підприємства”. Показники на початок звіт& ного періоду переносять із річного звіту за минулий рік (графа 4).

Основні засоби, прийняті у фінансову оренду, обліковують на Балансі орендаря, а в операційну — на забалансових рахун& ках.

У статті “Довгострокові фінансові інвестиції” відображають активи, які підприємство утримує для збільшення прибутку за рахунок відсотків, дивідендів тощо, зростання вартості капіталу або отримання інших вигід (акції переробних і сервісних підпри& ємств АПК, пайові внески до статутних капіталів кооперативів тощо). Якщо інвестор суттєво впливає на такі підприємства (во& лодіє 20–50 % акцій), то такі вкладення обліковують та оціню& ють за методом участі в капіталі.

У статті “Довгострокова дебіторська заборгованість” показують заборгованість фізичних та юридичних осіб, яка не виникає в ході нормального операційного циклу (проміжку часу між при& дбанням запасів для здійснення діяльності та отриманням кош& тів від реалізації виробленої з них продукції або товарів і послуг) та буде погашена після дванадцяти місяців з дати Балансу.

У статті “Відстрочені податкові активи” фіксують суму подат& ку на прибуток, що підлягає відшкодуванню в наступних періо& дах внаслідок тимчасової різниці між обліковою та податковою базами оцінки.

До статті “Виробничі запаси” потрапляє вартість активів, об& лік яких ведуть на рахунках 20 “Виробничі запаси” і 22 “Мало& цінні та швидкозношувані предмети”.

У статті “Товари” показують вартість товарів, придбаних для наступного продажу, без торгових націнок.

У статтях “Дебіторська заборгованість із внутрішніх розрахун& ків” і “Поточні зобов’язання з внутрішніх розрахунків” учасники спільної діяльності без створення юридичної особи відображають дебіторську або кредиторську заборгованість у рамках спільної діяльності.

Дебетовий залишок на рахунку 48 “Цільове фінансування і цільові надходження” входить до статті “Інша поточна дебітор& ська заборгованість”.

У статті “Статутний капітал” відображають загальну суму внесків власників (учасників) до капіталу підприємства. Нага& дуємо, що рахунки обліку статутного капіталу та джерел фінан& сування не кореспондують при нарахуванні амортизації, опера& ціях з основними засобами та капітальними інвестиціями. Стат&

ті “Пайовий капітал”, “Неоплачений капітал” і “Вилучений ка& пітал” заповнюють тільки недержавні підприємства.

Показники рядків 012, 032, 162, 350, 360, 370 (при збит& ках) Балансу наводять в дужках як такі, що вираховують.

У статті “Нерозподілений прибуток (непокриті збитки)” під& приємство показує суму нерозподіленого прибутку або в дуж& ках — суму непокритих збитків.

Одержані кошти цільового фінансування на витрати некапі& тального характеру визнають доходом у період їх здійснення. Плату за користування дитячими дошкільними закладами у складі цільового фінансування не відображають, а включають до інших операційних доходів підприємства.

Кошти цільового фінансування, використані на капітальні ін& вестиції, списують у дебеті рахунка 48 в кредит рахунка 69 “До& ходи майбутніх періодів”. При введенні в експлуатацію необорот& них активів і нарахуванні амортизації на її суму визнають дохід звітного періоду і зменшують на неї доходи майбутніх періодів.

Форма № 2 “Звіт про фінансові результати”. Звіт запов& нюють відповідно до вимог, викладених у П(С)БО 3. Графа 4 “За попередній період” переносять із річного звіту за попередній рік (графа 3).

Розділ І “Фінансові результати”

Дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, по& слуг) відображають у рядку 010 за принципом відвантаження незалежно від термінів одержання грошових коштів (чи їх екві& валентів) від покупців (замовників) і без вирахування із доходів сум наданих знижок, повернення проданих товарів і непрямих податків (ПДВ, акцизний збір тощо).

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) визначають за П(С)БО 1 “Витрати”, а реалізованих товарно&ма& теріальних цінностей — за П(С)БО 9 “Запаси”. Суми фіксова& ного сільськогосподарського податку на підставі Методичних реко& мендацій протягом року належать до загальновиробничих витрат, а в кінці року розподіляють на собівартість продукції пропор& ційно площі зайнятих сільськогосподарських угідь. До собівар& тості не включають адміністративні витрати, а також витрати на збут, відображені в окремих рядках Звіту про фінансові резуль& тати.

До статті “Інші операційні доходи” потрапляють доходи від реалізації виробничих запасів, малоцінних і швидкозношуваних предметів, від операційної оренди, операційних курсових різниць, реалізації іноземної валюти, списання кредиторської заборгова& ності, суми отриманих асигнувань і субсидій, штрафів, пені, не& доїмок та ін.

У статті “Інші операційні витрати” відображають собівартість реалізованих виробничих запасів, іноземної валюти, втрати від знецінення запасів, виявлені недостачі і втрати від псування цін& ностей, визнані штрафи, пені, неустойки, витрати на утримання об’єктів соціально&культурної сфери, відрахування на створення резерву сумнівних боргів і суми списаної безнадійної дебіторської заборгованості, витрати за рахунок коштів цільового фінансу& вання в межах, що відповідають його умовам.

У статті “Дохід від участі в капіталі” показують дохід від інвестиційної діяльності в асоційовані, дочірні або спільні під& приємства, облік яких ведуть за методом участі в капіталі.

У статті “Інші фінансові доходи” показують дивіденди, відсотки та інші доходи, отримані від фінансових інвестицій (крім дохо& дів, які обліковують за методом участі в капіталі).

До статті “Інші доходи” записують дохід від реалізації фінансо& вих інвестицій, необоротних активів, майнових комплексів, неопе& раційних курсових різниць, безоплатно отриманих активів, спи& сання кредиторської заборгованості, яка не виникла під час опера& ційного циклу, після закінчення терміну позовної давності.

У статті “Фінансові витрати” відображають витрати на спла& ту процентів та інші, пов’язані із залученням позикового капі& талу.

У статті “Інші витрати” наводять собівартість реалізованих фінансових інвестицій, необоротних активів, майнових комплексів; витрати від неопераційних курсових різниць, уцінки необорот& них активів і фінансових інвестицій, витрати на ліквідацію не& оборотних активів, залишкову вартість ліквідованих (списаних) необоротних активів та інші витрати звичайної діяльності.

У статті “Податок на прибуток від звичайної діяльності” вка& зують суму податку на прибуток, нараховану відповідно до П(С)БО 1 “Податок на прибуток”.

У статтях “Надзвичайні доходи” і “Надзвичайні вигоди” відо& бражають відповідно: невідшкодовані втрати від надзвичайних

подій (стихійного лиха, пожеж, техногенних аварій, включаючи витрати на запобігання виникненню таких втрат), доходи і ви& трати від інших подій і операцій, які відповідають визначенню надзвичайних подій, за вирахуванням витрат, які становлять собівартість продукції (робіт, послуг), що вироблена і спожита самим підприємством. Собівартість реалізованих товарів, запа& сів, іноземної валюти у цьому розділі не наводиться.

Розділ II “Елементи операційних витрат”

Тут наводять елементи операційних витрат (на виробництво і збут, управління та інші операційні витрати), понесених підпри& ємством у процесі господарської діяльності протягом звітного періоду, за вирахуванням витрат, які становлять собівартість продукції (робіт, послуг), що вироблена і спожита самим підпри& ємством.