Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 171 из 194)

• витрати на транспортування, перевалку і страхування гото> вої продукції (товарів), транспортно>експедиційні та інші по> слуги, пов’язані з транспортуванням продукції (товарів) від> повідно до умов договору (базису) поставки;

• витрати на гарантійний ремонт і гарантійне обслуговування;

• витрати на страхування призначеної для подальшої реаліза> ції готової продукції (товарів), що зберігається на складі під> приємства.

(Пункт 19 доповнено абзацом одинадцятим згідно з Наказом Мінфіну № 989 від 10.12.2002) витрати на транспортування готової продукції (товарів) між складами підрозділів (філій, пред> ставництв) підприємства;

(Пункт 19 доповнено абзацом дванадцятим згідно з Наказом Мінфіну № 989 від 10.12.2002) інші витрати, пов’язані зі збу> том продукції, товарів, робіт, послуг.

До складу витрат на збут у торговельних організаціях вклю> чаються витрати обігу, за винятком витрат, наведених у пунк> тах 18, 20 і 27 цього Положення (стандарту).

20. До інших операційних витрат включаються:

• витрати на дослідження та розробки відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 8 “Нематеріальні активи”; • собівартість реалізованої іноземної валюти, яка для цілей бух> галтерського обліку визначається шляхом перерахунку іно> земної валюти в грошову одиницю України за курсом Націо> нального банку України на дату продажу іноземної валюти, плюс витрати, пов’язані з продажем іноземної валюти. (Аб> зац третій пункту 20 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 989 від 10.12.2002);

• собівартість реалізованих виробничих запасів, яка для цілей бухгалтерського обліку складається з їх облікової вартості та витрат, пов’язаних з їх реалізацією;

• сума безнадійної дебіторської заборгованості та відрахування до резерву сумнівних боргів;

• втрати від операційної курсової різниці (тобто від зміни курсу валюти за операціями, активами і зобов’язаннями, що пов’я> зані з операційною діяльністю підприємства);

• втрати від знецінення запасів;

• недостачі й втрати від псування цінностей;

• визнані штрафи, пеня, неустойка;

• витрати на утримання об’єктів соціально>культурного при> значення.

(Абзац десятий пункту 20 із змінами, внесеними згідно з На> казом Мінфіну № 131 від 14.06.2000) інші витрати операційної діяльності.

21. Витрати операційної діяльності групуються за такими еко> номічними елементами: матеріальні затрати; витрати на оплату праці; відрахування на соціальні заходи; амортизація; інші опе> раційні витрати.

22. До складу елементу “Матеріальні затрати” включаєтьсявартість витрачених у виробництві (крім продукту власного ви> робництва):

• сировини й основних матеріалів; купівельних напівфабрика> тів та комплектуючих виробів;

• палива й енергії; будівельних матеріалів; запасних частин; тари й тарних матеріалів; допоміжних та інших матеріалів.

Вартість зворотних відходів, отриманих у процесі виробницт> ва, не включається до елементу операційних витрат “Матеріаль> ні затрати”.

(Пункт 22 доповнено абзацом дев’ятим згідно з Наказом Мін> фіну № 989 від 10.12.2002.)

23. До складу елементу “Витрати на оплату праці” включа> ються заробітна плата за окладами й тарифами, премії та заохо> чення, матеріальна допомога, компенсаційні виплати, оплата відпусток та іншого невідпрацьованого часу, інші витрати на оплату праці. (Пункт 23 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 131 від 14.06.2000.)

24. До складу елементу “Відрахування на соціальні заходи”включаються:

• відрахування на пенсійне забезпечення;

• відрахування на соціальне страхування;

• страхові внески на випадок безробіття;

• відрахування на індивідуальне страхування персоналу підпри> ємства;

• відрахування на інші соціальні заходи.

25. До складу елементу “Амортизація” включається сума на> рахованої амортизації основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних матеріальних активів.

26. До складу елементу “Інші операційні витрати” включа> ються витрати операційної діяльності, які не увійшли до складу елементів, наведених в п. 22–25 цього Положення (стандарту), зокрема витрати на відрядження, на послуги зв’язку, плата за розрахунково>касове обслуговування тощо. (Пункт 26 із зміна> ми, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 131 від 14.06.2000.)

27. До фінансових витрат відносяться витрати на проценти(за користування кредитами отриманими, за облігаціями випу> щеними, за фінансовою орендою тощо) та інші витрати підпри> ємства, пов’язані із залученням позикового капіталу.

28. Втрати від участі в капіталі є збитками від інвестицій васоційовані, дочірні або спільні підприємства, які обліковуються методом участі в капіталі. Приклад розрахунку втрат від участі в капіталі наведено в додатку 2 до цього Положення (стандарту).

29. До складу інших витрат включаються витрати, які вини> кають під час звичайної діяльності (крім фінансових витрат), але не пов’язані безпосередньо з виробництвом та/або реалізаці> єю продукції (товарів, робіт, послуг). До таких витрат нале> жать:

• собівартість реалізованих фінансових інвестицій (балансова вартість та витрати, пов’язані з реалізацією фінансових інвес> тицій);

• собівартість реалізованих необоротних активів (залишкова вар> тість та витрати, пов’язані з реалізацією необоротних акти> вів);

• собівартість реалізованих майнових комплексів; втрати від неопераційних курсових різниць; сума уцінки необоротних ак> тивів і фінансових інвестицій;

• витрати на ліквідацію необоротних активів (розбирання, де> монтаж тощо);

• залишкова вартість ліквідованих (списаних) необоротних ак> тивів;

• інші витрати звичайної діяльності.

30. Податки на прибуток визнаються витратами згідно з По> ложенням (стандартом) бухгалтерського обліку 17 “Податок на прибуток”.

31. Надзвичайні витрати включаються до фінансової звітнос> ті за вирахуванням суми, на яку зменшується податок на прибу> ток від діяльності підприємства внаслідок збитків від надзвичай> них подій. Приклад розрахунку для включення до фінансової звітності втрат від надзвичайних подій наведено в додатку 3 до цього Положення (стандарту).

Розкриття інформації про витрати у примітках до фінансової звітності

32. У примітках до фінансової звітності наводиться інформа> ція про:

• склад і суму витрат, відображених у статтях “Інші операційні витрати” та “Інші витрати” Звіту про фінансові результати;

• склад і суму доходів і втрат за кожною надзвичайною подією; • склад і суму витрат, які не включені до статей витрат Звіту про фінансові результати, а відображені безпосередньо у скла> ді власного капіталу (крім вилучення капіталу та розподілу між власниками).

Начальник Управління методології

бухгалтерського обліку В. М. Пархоменко

Додаток 1

до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16

“Витрати” (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 1999 р. № 131)

Розрахунок розподілу загальновиробничих витрат

Показники

Усього

На оди>

Включення загально>

п/п

ницю бази розподілу (1 машино>

виробничих витрат до
витрат на собівартості

година)

виробни> реалізова>
цтво про> ної продук>

дукції

ції (рахунок
(рахунок

90 “Собі>

23 “Вироб>

вартість

ництво”), реалізації”),

грн.

грн.

1

2

3

4

5

6

1 База розподілу за нормальною потужністю, машино>години 10000

х

х

х

Продовження таблиці

1

2

3

4

5

6

2

Загальновиробничі витрати за нормаль> ною потужністю, грн. 70000

3

4

з них:
змінні (ряд. 3 гр. 4 = = ряд. 2 гр. 3 : : ряд. 1 гр. 3) 50000

5

х

х

постійні (ряд. 5 гр. 4 = = ряд. 4 гр. 3 : : ряд. 1 гр. 3) 20000

2

х

х

5

6

7

База розподілу за фактичною потуж> ністю, машино> години:

1>й звітний період

8000

х

х

х

2>й звітний період

10500

х

х

х

8

Фактичні загально> виробничі витрати, грн.:
1>й звітний період 68100

9

10

з них:
змінні 48000

х

48000

х

постійні – усього (ряд. 8 гр. 3 – ряд. 9 гр. 3) 20100

х

х

х

10.1 10.2 у тому числі:
постійні розподі> лені (ряд. 6 гр. 3 × × ряд. 5 гр. 4) 16000

х

16000

х

постійні нерозподі> лені (ряд. 10 гр. 3 – – ряд. 10.1 гр. 3)

4100

х

х

4100

11

2>й звітний період 77950

12

з них:
змінні 57750

х

57750

х

Закінчення таблиці