Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 165 из 194)

Розкриття інформації про фінансові інструменти у примітках до фінансової звітності

42. Для кожного класу фінансових активів, фінансових зобо&в’язань та інструментів власного капіталу підприємство наво& дить інформацію про:

42.1. Види та суму фінансових інструментів, строки та умо&ви, які можуть впливати на їх суму, розподіл у часі та визначе& ність майбутніх грошових потоків.

42.2. Облікову політику, зокрема методи визнання та оцінки.

43. Якщо операції з фінансовими інструментами призводятьдо виникнення цінових, кредитних або інших ризиків, підпри& ємство наводить інформацію про:

43.1. Вартість оголошену, номінальну тощо, на якій розра&ховуються майбутні виплати.

43.2. Дату погашення, закінчення строку дії або виконанняконтракту.

43.3. Опціони, утримані будь&якою стороною&укладачем конт&ракту про фінансовий інструмент, що передбачають дострокове погашення зобов’язань, включаючи період або дату, коли вони можуть бути здійснені, ціну або верхню та нижню межу цін здійснення опціону.

43.4. Опціони, утримані будь&якою стороною&укладачем конт&ракту про фінансовий інструмент, на конвертацію в інший фінан& совий інструмент, інший фінансовий актив або фінансове зобов’я& зання, включаючи період або дату, коли опціон можна здійснити, а також коефіцієнти конвертації або курс обміну.

43.5. Суму та її розподіл за терміном передбачених майбутніхгрошових потоків або виплат, включаючи вартість погашення фінансового інструмента, оголошену ставку або величину відсот& ка, дивіденду або іншого періодичного доходу від фінансового інструмента.

43.6. Суму та опис застави, отриманої або наданої за фінан&совим інструментом.

43.7. Іноземну валюту, у якій надходитимуть або сплачува&тимуться суми за фінансовим інструментом.

43.8. Умови контракту, які в разі їх порушення суттєво змі&нюватимуть терміни або інші умови фінансового інструмента.

44. Щодо окремого фінансового інструмента, який передбаче&но отримати в обмін на інший фінансовий інструмент, наводиться інформація, передбачена підпунктами 43.1–43.7 Положення (стан& дарту) 13.

45. Для кожного класу визнаних і невизнаних фінансовихактивів і фінансових зобов’язань наводиться інформація про на& явність:

45.1. Відсоткового ризику із зазначенням:

45.1.1. Дати перегляду ставки відсотка або дати погашеннязобов’язань за контрактом залежно від того, що настає рані& ше.

45.1.2. Ефективних відсоткових ставок, якщо вони застосо&вуються.

45.2. Кредитного ризику із зазначенням:

45.2.1. Його максимальної суми на дату балансу (без ураху&вання справедливої вартості застави).

45.2.2. Наявності одночасного впливу різних чинників кредит&ного ризику.

46. Для кожного класу визнаних і невизнаних фінансовихактивів і фінансових зобов’язань наводиться інформація про їх справедливу вартість.

Якщо справедливу вартість достовірно визначити неможливо, то про це разом з відомостями про основні характеристики фі& нансового інструмента, які впливають на його справедливу вар& тість, зазначається у примітках до фінансової звітності.

До інформації про справедливу вартість включаються відомо& сті щодо застосованого методу визначення справедливої вартості та суттєвих припущень (про безперервність діяльності, про від& сутність намірів скорочувати обсяги діяльності або здійснювати операції на невигідних умовах тощо), прийнятих при його засто& суванні.

47. Якщо підприємство відображає один або кілька фінансо&вих активів за вартістю, що перевищує їх справедливу вартість, то наводиться інформація про:

47.1. Балансову або справедливу вартість окремих активівабо відповідних груп цих активів;

47.2. Причини, які вплинули на прийняття рішення про від&мову від зниження балансової вартості до справедливої, вклю& чаючи причини впевненості у тому, що балансову вартість буде компенсовано (відшкодовано).

Начальник Управління методології бухгалтерського

обліку у виробничій сфері В. М. Пархоменко

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

№ 181 від 28.07.2000

м. Київ

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

10 серпня 2000 р. за № 487/4708

Про затвердження Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 14 “Оренда”

(Із змінами, внесеними згідно з Наказом

Міністерства фінансів № 304 від 30.11.2000 № 989 від 26.11.2002)

На виконання Програми реформування системи бухгалтерсь> кого обліку із застосуванням міжнародних стандартів, затвердже> ної постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 1998 р. № 1706, та відповідно до статей 1 і 6 Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” (996–14)

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення (стандарт) бухгалтерського обліку14 “Оренда” (далі — Положення (стандарт) 14), схвалене Мето> дологічною радою з бухгалтерського обліку при Міністерстві фі> нансів України, що додається.

2. Положення (стандарт) 14 набирає чинності з 1 жовтня2000 року.

3. Визнати такими, що з 1 жовтня 2000 року втрачаютьчинність:

• наказ Міністерства фінансів України від 25 липня 1995 року № 128 “Про затвердження Інструкції з бухгалтерського облі> ку орендних операцій”, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 2 серпня 1995 року за № 273/809;

• наказ Міністерства фінансів України від 6 березня 1998 року № 50 “Про внесення змін і доповнень до Інструкції з бухгалтер> ського обліку орендних операцій”, зареєстрований в Міністер> стві юстиції України 23 березня 1998 року за № 186/2626.

Заступник міністра В. В. Регурецький

Затверджено

Наказ Міністерства фінансів України

28.07.2000 № 181

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

10 серпня 2000 р. за № 487/4708

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 14

“Оренда”

Загальні положення

1. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 14 “Оренда”(далі — Положення (стандарт) 14) визначає методологічні заса> ди формування у бухгалтерському обліку інформації про оренду необоротних активів та її розкриття у фінансовій звітності.

2. Норми Положення (стандарту) 14 застосовуються підпри> ємствами, організаціями та іншими юридичними особами (далі — підприємства) незалежно від форм власності (крім бюджетних установ).

3. Положення (стандарт) 14 не поширюється на:

1) орендні угоди, пов’язані з розвідкою та використанням природних ресурсів (за винятком оренди земельних ділянок); 2) угоди щодо використання авторських і суміжних прав; 3) угоди щодо оренди цілісних майнових комплексів.

4. Терміни, що використовуються у положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку, мають таке значення:

Гарантована ліквідаційна вартість:

1) для орендаря — частина ліквідаційної вартості, яка гаран> тується до сплати орендарем або пов’язаною з ним стороною;

2) для орендодавця — частина ліквідаційної вартості, яка га> рантується до сплати орендарем або незалежною третьою сторо> ною, здатною за своїм фінансовим станом відповідати за гарантією.

Мінімальні орендні платежі— платежі, що підлягають сплаті орендарем протягом строку оренди (за вирахуванням вартості послуг та податків, що підлягають сплаті орендодавцю, і непе> редбаченої орендної плати), збільшені:

1) для орендаря — на суму його гарантованої ліквідаційноївартості;

2) для орендодавця — на суму його гарантованої ліквідацій> ної вартості.

У разі можливості та наміру орендаря придбати об’єкт оренди за ціною, нижчою за його справедливу вартість на дату придбан> ня, мінімальні орендні платежі складаються з мінімальної орендної плати за весь строк оренди та суми, яку слід сплатити згідно з угодою на придбання об’єкта оренди.

Невідмовна орендна угода— орендна угода, яка може бути розірвана тільки:

1) з дозволу орендодавця;

2) якщо відбулася певна непередбачена подія;

3) у разі укладення орендарем нової угоди про оренду цьогосамого активу або замість нього іншого аналогічного за призна> ченням активу з тим самим орендодавцем.

Негарантована ліквідаційна вартість— частина ліквідаційної вартості об’єкта оренди, отримання якої орендодавцем не забез> печується або гарантується лише пов’язаною з ним стороною.

Непередбачена орендна плата— частина орендної плати, яка не зафіксована конкретною сумою та розраховується із застосу> ванням показників інших, ніж строк оренди (обсяг продажу, рівень використання, індекс інфляції та цін, ринкові ставки від> сотка тощо).

Оренда— угода, за якою орендар набуває права користуван> ня необоротним активом за плату протягом погодженого з орен> додавцем строку.

Операційна оренда— оренда інша, ніж фінансова.

Орендна ставка відсотка— ставка відсотка, за якою теперіш> ня вартість суми мінімальних орендних платежів та негаранто> ваної ліквідаційної вартості дорівнює справедливій вартості об’єкта фінансової оренди на початок строку оренди.

Початок строку оренди— дата, яка настає раніше: дата підписання орендної угоди або дата прийняття сторонами зобо> в’язань щодо основних положень угоди про оренду.

Ставка відсотка на можливі позики орендаря— ставка від> сотка, яку мав би сплачувати орендар за подібну оренду або (якщо цей показник визначити неможливо) ставка відсотка за позиками для придбання подібного активу (на той самий термін та з подібною гарантією) на початку строку оренди.