Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 183 из 194)

4. Терміни, що використовуються у положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку, мають таке значення:

Близькі члени родини— чоловік або дружина і родичі (визна> ні такими згідно із законодавством) фізичної особи, що є пов’я> заною стороною, які можуть впливати або перебувають під впли> вом такої фізичної особи щодо прийняття рішень з фінансової, господарської та комерційної політики підприємства.

(Абзац другий пункту 4 в редакції Наказу Мінфіну № 989 від 10.12.2002.)

Операції пов’язаних сторін— передача активів або зобов’я> зань однією пов’язаною стороною іншим пов’язаним сторонам.

Провідний управлінський персонал— персонал, відповідаль> ний за керівництво, планування та контролювання діяльності підприємства.

Операції пов’язаних сторін

5. До операцій пов’язаних сторін, зокрема, належать:

5.1. Придбання або продаж готової продукції (товарів, робіт,послуг).

5.2. Придбання або продаж інших активів.

5.3. Операції за агентськими угодами.

5.4. Орендні операції.

5.5. Операції за ліцензійними угодами (передача об’єктів про> мислової власності тощо).

5.6. Фінансові операції.

5.7. Надання та отримання гарантій та застав.

5.8. Операції з провідним управлінським персоналом та з йогоблизькими членами родини.

(Підпункт 5.8 пункту 5 із змінами, внесеними згідно з Нака> зом Мінфіну № 989 від 10.12.2002.)

6. Оцінка активів або зобов’язань в операціях пов’язанихсторін здійснюється, зокрема, такими методами:

(Пункт 6 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну

№ 989 від 10.12.2002.)

6.1. Порівнюваної неконтрольованої ціни.

6.2. Ціни перепродажу.

6.3. “Витрати плюс”.

6.4. Балансової вартості.

7. За методом порівнюваної неконтрольованої ціни застосову> ється ціна, яка визначається за ціною на аналогічну готову про> дукцію (товари, роботи, послуги), що реалізується не пов’язано> му з продавцем покупцеві за звичайних умов діяльності.

8. За методом ціни перепродажу застосовується ціна готовоїпродукції (товарів, робіт, послуг) за вирахуванням відповідної націнки.

9. За методом “витрати плюс” застосовується ціна, що скла> дається із собівартості готової продукції (товарів, робіт, послуг), яку визначає продавець, і відповідної націнки.

10. За методом балансової вартості оцінка активів або зобо> в’язань здійснюється за балансовою вартістю, що визначається згідно з відповідним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку.

Розкриття інформації

11. У примітках до фінансової звітності за наявності операційпов’язаних сторін наводиться така інформація:

11.1. Характер відносин між пов’язаними сторонами.

11.2. Види та обсяги операцій (сума або частка у загальномуобсязі) пов’язаних сторін.

11.3. Використані методи оцінки активів і зобов’язань в опе> раціях пов’язаних сторін.

11.4. Суми дебіторської та кредиторської заборгованості заопераціями пов’язаних сторін.

12. Якщо одна пов’язана сторона здійснює контроль або пе> ребуває під контролем іншої пов’язаної сторони, то інформація про характер відносин пов’язаних сторін наводиться незалежно від наявності операцій між ними.

13. Інформація, передбачена пунктом 11 Положення (стан> дарту) 23, може не наводитися у примітках до:

13.1. Консолідованої фінансової звітності щодо внутрішньо> групових операцій.

13.2. Фінансової звітності материнського (холдингового) під> приємства, якщо вона оприлюднюється разом з консолідованою фінансовою звітністю.

13.3. Фінансової звітності дочірнього підприємства, яке є юри> дичною особою за законодавством України та знаходиться у пов> ній власності материнського (холдингового) підприємства, яке також є юридичною особою за законодавством України та опри> люднює консолідовану фінансову звітність.

13.4. Фінансової звітності підприємств, які перебувають підконтролем держави щодо операцій з підприємствами, які також перебувають під контролем держави.

14. Інформація про операції з асоційованими підприємствами,які обліковуються інвестором за методом участі в капіталі, наво>

диться у фінансовій звітності відповідно до пункту 11 Положен> ня (стандарту) 23. (Пункт 14 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 989 від 10.12.2002.)

Начальник Управління методології бухгалтерського обліку

у виробничій сфері В. М. Пархоменко

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

№ 344 від 16.07.2001

м. Київ

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

30 липня 2001 р. за № 647/5828

Про затвердження Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 24

“Прибуток на акцію”

На виконання Програми реформування системи бухгалтерсь> кого обліку із застосуванням міжнародних стандартів, затвердже> ної постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 1998 року № 1706, і відповідно до статей 1 і 6 Закону України “Про бух> галтерський облік та фінансову звітність в Україні” (996–14)

НАКАЗУЮ:

Затвердити схвалене Методологічною радою з бухгалтерсько> го обліку Міністерства фінансів України Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 24 “Прибуток на акцію”, що додається.

Заступник міністра В. В. Регурецький

Затверджено

Наказ Міністерства фінансів України

16.07.2001 № 344

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

30 липня 2001 р. за № 647/5828

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 24

“Прибуток на акцію”

Загальні положення

1. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 24 “Прибу> ток на акцію” (далі — Положення (стандарт) 24) визначає мето> дологічні засади формування інформації про чистий прибуток на одну просту акцію та її розкриття у фінансовій звітності.

2. Норми Положення (стандарту) 24 застосовуються відкри> тими акціонерними товариствами (далі — товариства).

3. Терміни, що використовуються у положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку, мають таке значення:

Антирозбавляюча потенційна проста акція— фінансовий ін> струмент або інша угода, конвертація яких у прості акції приве> де до збільшення чистого прибутку (зменшення чистого збитку) на одну просту акцію від звичайної діяльності в майбутньому.

Потенційна проста акція— фінансовий інструмент або інша угода, які дають право на отримання простих акцій.

Розбавляюча потенційна проста акція— фінансовий інстру> мент або інша угода, конвертація яких у прості акції призведе до зменшення чистого прибутку (збільшення чистого збитку) на одну просту акцію від звичайної діяльності у майбутньому.

Середньорічна кількість простих акцій— середньозважена кількість простих акцій, які перебували в обігу протягом звітно> го року.

Скоригований чистий прибуток (збиток)— чистий прибу> ток (збиток) після вирахування дивідендів на привілейовані ак> ції, скоригований на вплив розбавляючих простих акцій.

Скоригована середньорічна кількість простих акцій— серед> ньорічна кількість простих акцій в обігу, скоригована на кіль> кість потенційних простих акцій.

Фінансовий інструмент— контракт, який одночасно приво> дить до виникнення (збільшення) фінансового активу в одного підприємства і фінансового зобов’язання або інструмента влас> ного капіталу в іншого.

Часовий зважений коефіцієнт— частка від ділення загаль> ної кількості днів (місяців), протягом яких акції перебували в обігу, на загальну кількість днів (місяців) у звітному році.

Чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію

4. Чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію визнача> ється діленням різниці між сумою чистого прибутку (збитку) і сумою дивідендів на привілейовані акції на середньорічну кіль> кість простих акцій в обігу.

5. Середньорічна кількість простих акцій в обігу визначаєть> ся сумою добутків кількості простих акцій в обігу протягом пев> них періодів у днях (місяцях) та відповідних часових зважених коефіцієнтів. Кількість простих акцій в обігу визначається за даними реєстру акціонерів. Приклад розрахунку середньорічної кількості простих акцій наведено в додатку 1 до Положення (стандарту) 24.

6. Датою включення простих акцій, випуск яких зареєстро> вано, до розрахунку середньорічної кількості простих акцій в обігу вважається:

6.1. Оплата випуску яких здійснюватиметься грошовими ко> штами, дата виникнення дебіторської заборгованості.

6.2. Оплата яких здійснюватиметься іншими, ніж грошовікошти, активами, — дата визнання активу товариством.

6.3. Оплата яких здійснюватиметься наданням послуг това> риству, — дата надання послуг.

6.4. Які призначені для виплати дивідендів акціями, — датавиконання зобов’язань щодо виплати дивідендів акціонерам.

6.5. Які призначені для конвертації фінансового зобов’язан> ня або для сплати відсотків за цим фінансовим зобов’язанням, — дата припинення нарахування відсотків або (у разі відсутності відсотків) дата погашення фінансового зобов’язання.

6.6. Які призначені для погашення зобов’язання товарист> ва, — дата погашення зобов’язання.

6.7. Які призначені для часткової оплати придбання іншогопідприємства, — дата придбання.

6.8. Випуск яких залежить від виконання певних умов (ак> ції з відкладеним розміщенням), — дата виконання необхідних умов.

7. Кількість простих акцій для розрахунку чистого прибутку(збитку) на одну просту акцію при злитті підприємств визнача> ється сукупною середньорічною кількістю простих акцій об’єд> наних підприємств, скоригованою до еквівалента простих акцій товариства, акції якого перебувають в обігу після злиття під> приємств.

Скоригований чистий прибуток (збиток) на одну просту акцію

8. Скоригований чистий прибуток (збиток) на одну простуакцію визначається діленням скоригованого чистого прибутку (збитку) на скориговану середньорічну кількість простих акцій в обігу. Величина скоригованого чистого прибутку (збитку) є по> казником максимально можливого ступеня зменшення прибутку (збільшення збитку) на одну просту акцію товариства у разі кон> вертації розбавляючих потенційних простих акцій без відповід> ного збільшення активів товариства.