Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 49 из 194)

За статтею “Паливо i мастильні матеріали” вiдображають ком! плексну цiну палива, в яку входять його вартiсть на виконання технологічних операцiй, а також вартість мастил тощо.

До статті “Добрива” включаються витрати на внесені в ґрунт під сільськогосподарські культури органічні (гній, торф, ком! пост, сидеральні добрива тощо), мінеральні, бактеріальні, iнші добрива та мікродобрива.

Витрати на підготовку добрив, навантаження їх в транспорт! ні засоби i розкидачі, вивезення в поле та внесення в ґрунт списуються на конкретну сільськогосподарську культуру (групу культур) за відповідними статтями витрат i в дану статтю не включаються.

До статті “Засоби захисту рослин та тварин” включаються вартість пестицидів, засобів протруювання, гербіцидів, дефоліантів та інших хімічних i біологічних засобів, які використані для боротьби з бур’янами, шкідниками i хворобами сільськогоспо! дарських рослин, а також біопрепаратів і дезінфікуючих засобів, які застосовуються у тваринництві.

Витрати, пов’язані з обробітком посівів сільськогосподарсь! ких культур і багаторічних насаджень зазначеними засобами (крім вартості використаних матеріалів), відносяться на вiдповiднi куль! тури (групи культур) або на багаторічні насадження за певними статтями витрат (пальне, оплата праці тощо).

У статтi “Корми” вiдображаються вартiсть кормiв власного виробництва та придбаних, витрати на їх внутрішньогосподар! ське переміщення з поля на постійне місце зберігання. На цю статтю відносяться також витрати на приготування кормів у кормоцехах i кормокухнях. Ці суми списуються безпосередньо на вiдповiднi види i групи тварин прямо або розподіляються між ними пропорційно масі згодованих кормів. Частина витрат на утримання кормоцехів відноситься на вартість кормів, які пере!

дані на склад для зберігання.

Витрати з транспортування кормів з місць постійного збері! гання до кормоцехів (кормокухонь) або безпосередньо на ферму відносяться на вiдповiднi статті витрат (пальне i мастильні ма!

теріали, оплата праці тощо).

У допоміжних виробництвах на цю статтю списуються кор! ми, використанi на годiвлю дорослої робочої худоби.

До статті “Сировина та матеріали” включається вартість си! ровини та матерiалiв, які є необхідними компонентами або утво!

рюють основу виготовленої продукцiї:

а) у цехах з виробництва комбікормів — вартість зерна, зер! носумiшей, трав’яного борошна, жому, кормових дріжджів, су! хого перегону, м’ясо!кісткового та рибного борошна, мінераль!

ної сировини, мiкродобавок та iнших компонентів;

б) у млині, крупорушці — вартість зерна;

в) у пункті первинної обробки льону та продукції інших лу! б’яних культур — вартість соломки, трести;

г) у цехах з переробки овочів, фруктів та картоплi — вартiсть овочiв, фруктiв i картоплі, бобових, спецій, консервантів та ін! ших продуктів;

ґ) у виноробних цехах — вартість винограду, плодiв та ягiд, виноматерiалiв, сокоматерiалiв, спирту!ректифiкату, цукру, ва! куум!сусла, коньячного спирту, лимонної кислоти тощо;

д) у цехах забою худоби — вартiсть худоби, птицi, звiрiв,

кролiв, каракульських ягнят;

е) у підрозділах з переробки молока — вартість молока, мо! лочних продуктів, цукру, ваніліну та інших продуктів.

У допомiжних виробництвах до цiєї статтi включаються вартiсть матерiалiв, палива, запасних частин, використаних для виробничих потреб.

Вартість використаних сировини i матеріалів зменшується на вартість зворотних відходів, що виникли в процесі виготовлення готової продукції, якщо вихідні матеріали повністю чи частково втратили початкові споживчі якості (хiмiчнi чи фізичні властивості, в тому числі повномiрнiсть, конфігурацію тощо) i внаслідок цього не можуть бути використані за прямим призначенням.

Відходи, які не використовуються, — не оцінюються.

У статті “Роботи та послуги” відображаються витрати на ро! боти та послуги власних допоміжних виробництв, які забезпечу! ють виробничі потреби, та вартість послуг виробничого характе! ру, наданих сторонніми підприємствами, включаючи плату за воду для зрошення та iнші послуги, надані водогосподарськими організаціями (крім робіт і послуг, витрати на які включаються до інших статей).

До складу цієї статті включають вартість послуг власного та залученого автомобільного, тракторного та гужового транспорту

(на переміщення виробничих запасів з центральних складів, скла! дів виробничих пiдроздiлiв підприємства та інших місць постій! ного зберігання на поля, ферми, польові стани, місця заправлен! ня тракторів, комбайнів та інших сільськогосподарських машин під час їх роботи в полі, вивезення сільськогосподарської продукції з поля в місця зберігання та використання). Витрати відносяться на окремі об’єкти планування та обліку виходячи з обсягів робіт, пов’язаних з перевезенням вантажів (у тонно!кілометрах, умов! них еталонних гектарах тощо).

Вартість послуг електро!, тепло!, водо! та газопостачання визначається з включенням вартості відповідно електричної, теп! лової енергiї, води, газу, одержаних зі сторони та вироблених у власному підприємстві.

Сума плати за воду для зрошення визначається виходячи з тарифів, затверджених у встановленому порядку, та обсягів во! допостачання для поливу певних сільськогосподарських куль!

тур та угідь, а також для інших виробничих потреб.

У вартість послуг з агрохімічного обслуговування та внесен! ня добрив, що на надані сторонніми підприємствами i організа! ціями послуги не включається вартiсть отрутохiмiкатiв та доб!

рив.

До цієї статті включаються також витрати холодильних уста! новок i камер на замороження, охолодження та зберігання про! дукції. Витрати, пов’язанi iз зберіганням у них м’яса, овочів, плодів та інших продуктів, призначених для переробки, відно! сяться на вартість відповідних видів сировини, використаних у виробництві.

До складу статті “Витрати на ремонт необоротних активів” включають:

а) суми на оплату праці працівників, зайнятих на ремонтних операціях, вартість запасних частин, ремонтно!будівельних та інших матеріалів, витрачених на поточний ремонт основних за! собів, включаючи вартість пального та мастильних матеріалів, використаних на ремонт та обкатку машин після ремонту;

б) вартість послуг сторонніх організацій та власних майсте! рень з технічного обслуговування i поточного ремонту тракторів, сільськогосподарських машин та обладнання;

в) витрати на ремонт плівкових теплиць i парників, а та! кож витрати на ремонт i заміну гусениць та гумових шин трак!

торів i сільськогосподарських машин (вартість плівки, яка ви! користовується для ремонту теплиць i парників, а також гуми включаються у витрати на поточний ремонт без вартості зно! шеної плівки чи гуми за цінами їх можливої реалізації (викори! стання).

До статті “Iншi витрати на утримання необоротних активів” включаються суми, використані на їх утримання безпосередньо в конкретному виробництві. До складу цих витрат належать:

а) витрати на оплату праці персоналу, що обслуговує необо! ротні активи (крім трактористiв!машинiстiв та інших працівни! ків, зайнятих у технологічному процесі виробництва сільськогос! подарської продукції тощо), механіків, сторожів, місць зберіган!

ня техніки тощо;

б) вартість пального та мастильних матеріалів на переїзд трак! торiв і самохiдних машин з однієї ділянки на іншу;

в) амортизаційні відрахування, які прямо не відносяться на певні об’єкти облiку витрат (сільськогосподарські культури або види тварин).

Витрати на утримання основних засобiв, включаючи орендну плату, облiковуються на рахунку 91 “Загальновиробничi витра! ти” i вiдносяться на собівартість продукції окремих культур і видів незавершеного виробництва таким чином:

а) тракторiв — пропорцiйно обсягу виконаних ними ме! ханiзованих тракторних і будівельних робіт (в умовних еталон!

них гектарах);

б) ґрунтообробних машин — пропорційно обробленим пло!

щам, зайнятим певними культурами;

в) сівалок — пропорційно площі посіву культур;

г) технiчних засобiв для збирання врожаю — прямо або про! порцiйно зiбранiй площі певних культур;

ґ) машин для внесення в ґрунт добрив — пропорцiйно фiзичнiй

масi внесених добрив;

д) меліоративних споруд — пропорційно меліорованим площам;

е) приміщень для зберігання продукції — пропорційно кіль! кості та тривалості зберігання продукції протягом звітного пе! ріоду.