Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 71 из 194)

– суб’єктами пiдприємницької дiяльностi, створеними громад! ськими органiзацiями iнвалiдiв, якi мають податковi пiльги згiдно з чинним законодавством i здiйснюють торгiвлю ви! ключно продовольчими товарами вiтчизняного виробництва i продукцiєю, виготовленою на пiдприємствах Українського товариства слiпих та Українського товариства глухих. По! датковi пiльги для таких пiдприємств визначенi законами України “Про оподаткування прибутку підприємств”, “Про податок на додану вартість” i можуть бути використанi ними тiльки за умови, що протягом попереднього звiтного (податкового) перiоду кiлькiсть iнвалiдiв, якi мають на пiд! приємствах основне мiсце роботи, становить не менше 50 % вiд загальної чисельностi працюючих i фонд оплати працi таких iнвалiдiв становить не менше 25 % вiд суми витрат на оплату працi, що входять до складу валових витрат, виключно товарами вiтчизняного виробництва за певним перелiком;

б) реалiзацiя продукцiї власного виробництва (при дотриманнi

певних умов);

в) заготiвельна дiяльнiсть (за умови подальшої реалiзацiї за!

купiвельної продукцiї з розрахунками в безготiвковiй формi);

г) дiяльнiсть у сферi громадського харчування (за умови обслу! говування виключно працiвникiв того пiдприємства, органiзацiї, установи, де знаходиться даний пункт харчування).

Витрати на купiвлю торгового патенту компенсують (зменшують) витрати iз сплати до бюджету податку на прибуток, але не замi! нюють такi виплати. Отже, сплата вартостi торгового патенту є авансовою компенсацiєю витрати iз сплати до бюджету податку на прибуток. Але якщо пiдприємство не має у вiдповiдному звiтному податковому перiодi суми податку на прибуток, нарахований для сплати до бюджету, то це не звiльняє пiдприємство вiд списання вартостi торгового патенту в такому звiтному податковому перiодi.

У разi придбання торгового патенту не з початку кварталу, мiсяця порядок розрахунку плати за торговий патент проводиться таким чином:

• при придбаннi патенту до 15!го числа звiтного мiсяця розмiр плати за перший звiтний мiсяць визначається пропорцiйно кiлькостi календарних днiв мiсяця, починаючи з дня при! дбання торгового патенту;

• при придбаннi патенту пiсля 15!го числа звiтного мiсяця розмiр плати визначається так само, як i в попередньому випадку, з одночасною сплатою вартостi торгового патенту за наступний звiтний мiсяць, оскiльки порядок, визначений Законом “Про патентування”, передбачає термін його оплати до 15!го числа мiсяця, що передує звiтному мiсяцю.

Якщо протягом термiну дiї торгового патенту суб’єкт пiдприєм! ницької діяльності припиняє дiяльнiсть, що пiдлягає патенту! ванню, то до 15!го числа мiсяця, що передує звiтному, вiн пови! нен письмово повiдомити вiдповiдний державний податковий ор! ган про припинення дiяльностi та повернути торговий патент до державного податкового органу, що його видав.

Торговий патент повинен бути вiдкритим i доступним для огляду: на фронтальній вiтринi магазину, а в разi її вiдсутностi — біля касового апарату.

Торговий патент є чинним на територiї органу, який здiйснив реєстрацiю суб’єкта пiдприємницької дiяльностi чи з яким пого!

джено мiсцезнаходження його структурного (вiдокремленого) пiдроздiлу за мiсцем видачi торгового патенту цьому суб’єкту.

Сертифiкацiя товарiв i продукцiї

Сертифiкацiя — це один з ефективних методiв, що дозволя! ють на пiдставi випробувань продукцiї у спецiалiзованих лабора! торiях (центрах) забезпечити захист прав споживача шляхом надання йому достовiрної та об’єктивної iнформацiї про її влас! тивостi, характеристики i вiдповiднiсть стандартам.

Сертифiкацiя продукцiї здiйснюється уповноваженими на це органами iз сертифiкацiї — пiдприємствами, установами й ор!

ганiзацiями з метою:

• запобiгання реалiзацiї продукцiї, небезпечної для життя, здо! ров’я i майна громадян та навколишнього природного середо! вища;

• сприяння споживачевi у компетентному виборi продукцiї;

• створення умов для участi суб’єктiв пiдприємницької дiяльностi у мiжнароднiй економiчнiй, науково!технiчнiй спiвпрацi та мiжнароднiй торгiвлi.

Об’єктом сертифiкацiї є продукцiя, призначена для продажу. В Українi iснує обов’язкова i добровiльна сертифiкацiя продукцiї.

Обов’язкова сертифiкацiя здiйснюється в державнiй системi сертифiкацiї за Перелiком продукцiї, що пiдлягає обов’язковiй сертифiкацiї в Українi, затвердженим наказом Державного комiтету України зi стандартизацiї, метрологiї i сертифiкацiї.

Добровiльну сертифiкацiю можуть здiйснювати пiдприємства, на яких покладено функцiї органу з добровiльної сертифiкацiї i якi надають Держстандарту України iнформацiю для реєстрацiї виданих сертифiкатiв у встановленому порядку.

Сертифiкат якостi — один з найбiльш поширених супровiдних документiв, якi засвiдчують якiсть товару, мiстить показники якостi, технiчнi характеристики, передбаченi договором. Вида! ється, як правило, пiдприємством!виробником або експортером. Складається в кiлькох примiрниках, з яких один направляється з вантажем, другий пред’являється разом з рахунком та iншими документами для оплати.

Сертифiкат вiдповiдностi — документ, виданий спецiально уповноваженим на це органом (таким органом є Держстандарт України або будь!який iнший орган, уповноважений на це), який

засвiдчує, що продукцiя або послуга належно ідентифікована i вiдповiдає конкретному стандарту або iншому нормативному до! кументу.

Обидва документи i сертифiкат якостi i сертифiкат вiдповiдностi призначенi для посвiдчення будь!якого товару на вiдповiднiсть обов’язковим вимогам нормативних документiв.

Ліцензування товарів та видів діяльності

Господарюючi суб’єкти, вiдповiдно до чинного законодавства, для здiйснення торговельної дiяльностi окремими видами товарiв зобов’язанi мати лiцензiї.

Лiцензiя (спецiальний дозвiл) — це державне свiдоцтво, що засвiдчує дозвiл на право здiйснення суб’єктом пiдприємницької дiяльностi окремих видiв дiяльностi, яке видається органами дер!

жавного управління.

Лiцензiї необхiдно отримувати при реалiзацiї таких товарiв:

• лiкарських засобiв;

• особливо небезпечних хiмiчних речовин;

• алкогольних напоїв;

• тютюнових виробiв;

• виробiв з використанням дорогоцiнних металiв i коштовного камiння;

• спортивної, мисливської, вогнепальної зброї i боєприпасiв до неї, а також холодної зброї, пневматичної зброї калiбру понад 4,5 мм i швидкiстю польоту кулi понад 100 м за секунду;

• спецiальних засобiв, заряджених речовинами сльозоточивої та подразнюючої дiї, iндивiдуального захисту, активної обо! рони та засобiв для виконання спеціальних операцiй i опера! тивно!розшукових заходiв.

Нижче наведено перелiк видiв дiяльностi, для здiйснення яких необхiдно отримати лiцензiї:

• оптова реалiзацiя спирту етилового i плодового;

• оптова та роздрiбна реалiзацiя алкогольних напоїв і тютюно! вих виробiв;

• оптова та роздрiбна реалiзацiя лiкарських засобiв;

• реалiзацiя особливо небезпечних хiмiчних речовин;

• оптова та роздрiбна торгiвля пестицидами та агрохiмiкатами; • реалiзацiя виробiв з використанням дорогоцiнних металiв i коштовного камiння;

• здiйснення операцiй з металобрухтом;

• виробництво, ремонт і реалiзацiя спортивної, мисливської, вогнепальної зброї та боєприпасiв до неї, а також холодної зброї, пневматичної зброї калiбру понад 4,5 мм i швидкiстю польоту кулi понад 100 м за секунду;

• виготовлення та реалiзацiя спецiальних засобiв, заряджених речовинами сльозоточивої та подразнюючої дiї, iндивiдуального захисту, активної оборони та засобiв для виконання спецiаль!

них операцiй i оперативно!розшукових заходiв.

Пiдприємству для одержання лiцензiї необхiдно подати до ор! гану, уповноваженого видавати лiцензiї, заяву, копiї свiдоцтва про державну реєстрацiю та засновницьких документiв, iншi до! кументи, подання яких передбачено вiдповiдними галузевими iнструкцiями.

5.2. Особливості та завдання обліку

торгової діяльності

Облік у торгівлі пов’язаний з відображенням інформації про рух товарів — доведенням товарної маси від виробника до безпо! середнього споживача (рис. 5.1).

Рис. 5.1. Спрощена схема руху товарів

Бухгалтерський облiк торговельної дiяльностi пiдприємства повинен забезпечувати:

• правильнiсть оформлення первинних документiв на придбан! ня, продаж та перемiщення всерединi пiдприємства товарiв, грошових та iнших документiв;

• правильнiсть вiдображення первинних документiв у реєстрах синтетичного та аналiтичного облiку;

• контроль за виконанням договорiв поставок та iнших зобо! в’язань, правильнiстю розрахункiв з постачальниками i за!

мовниками;

• контроль за правильним використанням і зберiганням товар! но!матерiальних цiнностей і фiнансових ресурсiв;

• формування повної та достовiрної iнформацiї про господарськi процеси i результати дiяльностi пiдприємства, необхiднi для оперативного керiвництва та управлiння, а також для її ви!

користання зацiкавленими особами.

Особливостями бухгалтерського обліку в торгових підприємствах є:

1. Специфічна система обліку руху товарів. Бухгалтерськийоблік роздрібного товарообороту ведуть тільки у вартісному ви! раженні за цінами реалізації. Груповий облік товарів ведуть на основі бухгалтерських документів і оперативних даних розрахун! ковим шляхом. Кількісно!вартісний облік здійснюють з товарів, які потребують особливого контролю за їх рухом (ювелірні виро!