Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 169 из 194)

б) інші операційні доходи;

в) фінансові доходи;

г) інші доходи. Склад доходів, що відносяться до відповідної групи, встановлено Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 3 “Звіт про фінансові результати”;

д) надзвичайні доходи. (Пункт 7 доповнено підпунктом “д” згідно з Наказом Мінфіну № 131 від 14.06.2000.) (Пункт 7 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 131 від 14.06.2000.)

8. Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, інших активів) визнається в разі наявності всіх наведених нижче умов: • покупцеві передані ризики й вигоди, пов’язані з правом влас> ності на продукцію (товар, інший актив);

• підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);

• сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;

• є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а витрати, пов’язані з цією операцією;

• можуть бути достовірно визначені.

9. Дохід не визнається, якщо здійснюється обмін продукцією(товарами, роботами, послугами та іншими активами), які є подіб> ними за призначенням та мають однакову справедливу вартість.

10. Дохід, пов’язаний з наданням послуг, визнається вихо> дячи зі ступеня завершеності операції з надання послуг на дату балансу, якщо може бути достовірно оцінений результат цієї операції.

Результат операції з надання послуг може бути достовірно оцінений за наявності всіх наведених нижче умов:

• можливості достовірної оцінки доходу; імовірності надходження економічних вигод від надання послуг; можливості достовірної оцінки ступеня завершеності надання послуг на дату балансу; • можливості достовірної оцінки витрат, здійснених для надан> ня послуг та необхідних для їх завершення.

11. Оцінка ступеня завершеності операції з надання послуг проводиться:

• вивченням виконаної роботи; визначенням питомої ваги об> сягу послуг, наданих на певну дату, у загальному обсязі по> слуг, які мають бути надані;

• визначенням питомої ваги витрат, яких зазнає підприємство у зв’язку із наданням послуг, у загальній очікуваній сумі таких витрат. Сума витрат, здійснених на певну дату, вклю> чає тільки ті витрати, які відображають обсяг наданих по> слуг на цю саму дату.

12. Якщо послуги полягають у виконанні невизначеної кіль> кості дій (операцій) за визначений період часу, то дохід визнача> ється шляхом рівномірного його нарахування за цей період (крім випадків, коли інший метод краще визначає ступінь завершено> сті надання послуг).

13. Якщо дохід (виручка) від надання послуг не може бутидостовірно визначений, то він відображається в бухгалтерському обліку в розмірі визначених витрат, що підлягають відшкоду> ванню.

14. Якщо дохід (виручка) від надання послуг не може бутидостовірно оцінений і не існує імовірності відшкодування зазна> них витрат, то дохід не визнається, а зазнані витрати визнають> ся витратами звітного періоду. Якщо надалі сума доходу буде достовірно оцінена, то дохід визнається за такою оцінкою.

15. Визначений дохід (виручка) від реалізації продукції (това> рів, робіт, послуг) не коригується на величину пов’язаної з ним сумнівної та безнадійної дебіторської заборгованості. Сума такої заборгованості визнається витратами підприємства згідно з По> ложенням (стандартом) бухгалтерського обліку 10 “Дебіторська заборгованість”.

16. Цільове фінансування не визнається доходом доти, покине існує підтвердження того, що воно буде отримане та підпри> ємство виконає умови щодо такого фінансування.

17. Отримане цільове фінансування визнається доходом про> тягом тих періодів, в яких були зазнані витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування.

18. Цільове фінансування капітальних інвестицій визнаєтьсядоходом протягом періоду корисного використання відповідних об’єктів інвестування (основних засобів, нематеріальних активів тощо) пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об’єктів.

19. Цільове фінансування для компенсації витрат (збитків),яких зазнало підприємство, та фінансування для надання під> тримки підприємству без установлення умов його витрачання на виконання у майбутньому певних заходів визнаються дебіторсь> кою заборгованістю з одночасним визнанням доходу. (Пункт 19 в редакції Наказу Мінфіну № 989 від 10.12.2002.)

20. Дохід, який виникає в результаті використання активівпідприємства іншими сторонами, визнається у вигляді процен> тів, роялті та дивідендів, якщо:

• імовірне надходження економічних вигод, пов’язаних з та> кою операцією;

• дохід може бути достовірно оцінений.

Такий дохід має визнаватися у такому порядку:

• проценти визнаються у тому звітному періоді, до якого вони належать, виходячи з бази їх нарахування та строку користу> вання відповідними активами;

• роялті визнаються за принципом нарахування згідно з еконо> мічним змістом відповідної угоди;

• дивіденди визнаються у періоді прийняття рішення про їх виплату.

Оцінка доходу

21. Дохід відображається в бухгалтерському обліку в сумісправедливої вартості активів, що отримані або підлягають отри> манню.

22. У разі відстрочення платежу, внаслідок чого виникає різ> ниця між справедливою вартістю та номінальною сумою грошо> вих коштів або їх еквівалентів, які підлягають отриманню за продукцію (товари, роботи, послуги та інші активи), така різни> ця визнається доходом у вигляді процентів.

23. Сума доходу за бартерним контрактом визначається засправедливою вартістю активів, робіт, послуг, що одержані або підлягають одержанню підприємством, зменшеною або збільше> ною відповідно на суму переданих або одержаних грошових коштів та їх еквівалентів.

24. Якщо справедливу вартість активів, робіт, послуг, якіотримані або підлягають отриманню за бартерним контрактом, достовірно визначити неможливо, то дохід визначається за спра> ведливою вартістю активів, робіт, послуг (крім грошових коштів та їх еквівалентів), що передані за цим бартерним контрактом.

Розкриття інформації про доходи у примітках до фінансової звітності

25. У примітках до фінансової звітності наводиться (розкри> вається) така інформація:

25.1. Облікова політика щодо визнання доходу, включаю> чи спосіб визначення ступеня завершеності робіт, послуг, до>

хід від виконання і надання яких визнається за ступенем заверше> ності.

25.2. Розподіл доходу за кожною групою доходів згідно з пунк> том 7 цього Положення (стандарту).

25.3. Сума доходу за бартерними контрактами в розподілі загрупами доходів відповідно до підпункту 25.2 цього Положення (стандарту).

25.4. Частка доходу за бартерними контрактами з пов’язани> ми сторонами.

Начальник Управління методології

бухгалтерського обліку В. М. Пархоменко

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

№ 318 від 31.12.99

м. Київ

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

19 січня 2000 р. за № 27/4248

Про затвердження Положення (стандарт) бухгалтерського обліку

(Із змінами, внесеними згідно з Наказом

Міністерства фінансів № 131 від 14.06.2000

№ 304 від 30.11.2000

№ 989 від 26.11.2002)

На виконання Програми реформування системи бухгалтерсь> кого обліку із застосуванням міжнародних стандартів, затвер> дженої постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 1998 р. № 1706, НАКАЗУЮ:

Затвердити Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 “Витрати” (далі — Положення (стандарт) 16), схвалене Методо> логічною радою з бухгалтерського обліку при Міністерстві фі> нансів України, що додається.

Заступник міністра А. В. Литвин

Затверджено

Наказ Міністерства фінансів України

31.12.99 № 318

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

19 січня 2000 р. за № 27/4248

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16

“Витрати”

Загальні положення

1. Це Положення (стандарт) визначає методологічні засадиформування в бухгалтерському обліку інформації про витрати підприємства та її розкриття в фінансовій звітності.

2. Норми цього Положення (стандарту) застосовуються під> приємствами, організаціями та іншими юридичними особами (далі — підприємства) незалежно від форм власності (крім бан> ків і бюджетних установ).

3. Положення (стандарт) 16 застосовується до обліку витратза будівельними контрактами з урахуванням особливостей їх визнання і складу, установлених Положенням (стандартом) бух> галтерського обліку 18 “Будівельні контракти”. (Пункт 3 в редак> ції Наказу Мінфіну № 131 від 14.06.2000, із змінами, внесени> ми згідно з Наказом Мінфіну № 989 від 10.12.2002.)

4. Терміни, що наведені в положеннях (стандартах) бухгал> терського обліку, мають таке значення:

Елемент витрат— сукупність економічно однорідних витрат.

Прямі витрати— витрати, що можуть бути віднесені безпо> середньо до конкретного об’єкта витрат економічно доцільним шляхом.

(Абзац третій пункту 4 із змінами, внесеними згідно з Нака> зом Мінфіну № 989 від 10.12.2002.)

Нормальна потужність— очікуваний середній обсяг діяль> ності, що може бути досягнутий за умов звичайної діяльності підприємства протягом кількох років або операційних циклів з урахуванням запланованого обслуговування виробництва.

Об’єкт витрат— продукція, роботи, послуги або вид діяльності підприємства, які потребують визначення пов’язаних з їх виробни>

цтвом (виконанням) витрат. (Абзац п’ятий пункту 4 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 131 від 14.06.2000.)

Визнання витрат

5. Витрати відображаються в бухгалтерському обліку одночаснозі зменшенням активів або збільшенням зобов’язань.