Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 144 из 194)

6. У звіті про рух грошових коштів наводяться дані про рухгрошових коштів протягом звітного періоду в результаті опера& ційної, інвестиційної та фінансової діяльності.

7. Якщо рух грошових коштів у результаті однієї операціївключає суми, які належать до різних видів діяльності, то ці суми слід наводити окремо у складі відповідних видів діяльності.

8. Внутрішні зміни у складі грошових коштів до звіту прорух грошових коштів не включаються.

9. Підприємство розгорнуто наводить суми надходжень тавидатків, що виникають у результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності.

10. Негрошові операції (отримання активів шляхом фінансо&вої оренди; бартерні операції; придбання активів шляхом емісії акцій тощо) не включаються до звіту про рух грошових коштів.

11. Звіт про рух грошових коштів складається за формою,наведеною в додатку до цього Положення (стандарту).

Рух грошових коштів у результаті операційної діяльності

12. Рух грошових коштів у результаті операційної діяльностівизначається шляхом коригування прибутку (збитку) від зви& чайної діяльності до оподаткування на суми:

• змін запасів, дебіторської та кредиторської заборгованості, по& в’язаної з операційною діяльністю, протягом звітного періоду; • наведені в негрошових статтях;

• наведені в статтях, які пов’язані з рухом грошових коштів у результаті інвестиційної та фінансової діяльностей.

13. У статті “Прибуток (збиток) від звичайної діяльності дооподаткування” відображається прибуток або збиток від звичай& ної діяльності до оподаткування за звітний період, наведений у звіті про фінансові результати.

14. У статті “Амортизація необоротних активів” відобража&ються амортизаційні відрахування з матеріальних і нематеріаль& них необоротних активів, нараховані протягом звітного періоду.

15. У статті “Збільшення (зменшення) забезпечень” відобража&ється зміна (у графі “Надходження” — збільшення, у графі “Вида& ток” — зменшення) у складі забезпечень наступних витрат і плате& жів, які не пов’язані з інвестиційною та фінансовою діяльністю.

16. У статті “Збиток (прибуток) від нереалізованих курсовихрізниць” у графі “Надходження” відображаються збитки, у графі “Видаток” — прибутки від курсових різниць унаслідок перерахун& ку статті балансу “Грошові кошти та їх еквіваленти в іноземній валюті”. (Пункт 16 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мін& фіну № 304 від 30.11.2000.)

17. У статті “Збиток (прибуток) від неопераційної діяльності”у графі “Надходження” відображається збиток, у графі “Вида& ток” — прибуток від володіння (дивіденди, відсотки тощо) та реалізації фінансових інвестицій, а також від продажу основних засобів, нематеріальних активів, інших довгострокових активів, від обміну оборотних активів на необоротні активи і фінансові інвестиції, від неопераційних курсових різниць, інші прибутки і збитки від інвестиційної та фінансової діяльності (без урахуван&

ня витрат на сплату відсотків). (Пункт 17 із змінами, внесеними згідно з Наказами Мінфіну № 304 від 30.11.2000, № 989 від 25.11.2002.)

18. У статті “Витрати на сплату відсотків” відображаютьсявитрати, наведені в статті “Фінансові витрати” Звіту про фінан& сові результати. (Пункт 18 в редакції Наказу Мінфіну № 989 від 25.11.2002.)

19. У статті “Прибуток (збиток) від операційної діяльності дозміни в чистих оборотних активах” відображається різниця між сумами грошових надходжень та сумами грошових видатків, відо& бражених відповідно до п. 13–18 цього Положення (стандарту).

20. У статті “Зменшення (збільшення) оборотних активів” уграфі “Надходження” відображається зменшення, у графі “Ви& даток” — збільшення статей оборотних активів (крім статей “Грошові кошти та їх еквіваленти”, “Поточні фінансові інвес& тиції” та інших статей неопераційних оборотних активів), що відбулись протягом звітного періоду. При цьому не врахову& ються зміни в складі оборотних активів, які є наслідком негро& шових операцій інвестиційної діяльності (обмін на необоротні активи, фінансові інвестиції тощо) та фінансової діяльності (ви& плата дивідендів або погашення зобов’язань з фінансової орен& ди виробничими запасами, продукцією, товарами тощо, негро& шові внески до статутного капіталу тощо) або виправлення помилок минулих років. Окрім того, не враховується зміна де& біторської заборгованості поточного податку на прибуток і змен& шення дебіторської заборгованості за іншими платежами до бюджету внаслідок зарахування кредиторської заборгованості за поточним податком на прибуток. (Пункт 20 із змінами, вне& сеними згідно з Наказами Мінфіну № 304 від 30.11.2000, № 989 від 25.11.2002.)

21. У статті “Зменшення (збільшення) витрат майбутніх пе&ріодів” у графі “Надходження” відображається зменшення, у графі “Видаток” — збільшення у складі витрат майбутніх періодів, що відбулись протягом звітного періоду.

22. У статті “Збільшення (зменшення) поточних зобов’язань”у графі “Надходження” відображається збільшення, у графі “Ви& даток” — зменшення у статтях розділу балансу “Поточні зобо& в’язання” (крім статей “Короткострокові кредити банків”, “По& точна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями”, “По&

точні зобов’язання за розрахунками з учасниками”, сум зобов’я& зань за відсотками та інших зобов’язань, не пов’язаних з опера& ційною діяльністю).

При цьому не враховуються зміни в складі поточних зобов’я& зань, які є наслідком негрошових операцій інвестиційної діяль& ності та фінансової діяльності (погашення поточного зобов’язан& ня шляхом передачі необоротних активів і фінансових інвести& цій, зарахування внесків до капіталу тощо) або виправлення помилок минулих років. При визначенні суми збільшення (змен& шення) поточних зобов’язань не враховується зміна суми зобо& в’язання з поточного податку на прибуток і зменшення зобов’я& зань за іншими платежами до бюджету внаслідок зарахування дебіторської заборгованості за поточним податком на прибуток. (Пункт 22 в редакції Наказу Мінфіну № 15 від 28.01.2000; із змінами, внесеними згідно з Наказами Мінфіну № 304 від 30.11.2000, № 989 від 25.11.2002.)

23. У статті “Збільшення (зменшення) доходів майбутніх пе&ріодів” у графі “Надходження” відображається збільшення, у графі “Видаток” — зменшення у складі доходів майбутніх періодів про& тягом звітного періоду.

24. У статті “Грошові кошти від операційної діяльності” відо&бражається різниця між сумами надходжень та видатків, відо& бражених відповідно до п. 19–23 цього Положення (стандарту).

25. У статті “Сплачені відсотки” відображаються суми грошо&вих коштів, використаних на сплату відсотків за користування позиковим капіталом. (Пункт 25 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 989 від 25.11.2002.)

26. У статті “Сплачені податки на прибуток” показуєтьсявикористання грошових коштів для сплати податків на прибу& ток за умови, що вони конкретно не ототожнюються з фінансо& вою або інвестиційною діяльністю.

27. У статті “Чистий рух коштів до надзвичайних подій” по&казується надходження або видаток коштів, відображених у стат& ті “Грошові кошти від операційної діяльності”, з урахуванням видатку коштів, відображених відповідно до п. 25–26 цього По& ложення (стандарту).

28. У статті “Рух коштів від надзвичайних подій” відобража&ються, відповідно, надходження або видаток коштів, пов’язані з надзвичайними подіями в процесі операційної діяльності.

29. У статті “Чистий рух коштів від операційної діяльності”відображається результат руху коштів від операційної діяльнос& ті з урахуванням руху коштів від надзвичайних подій.

Рух грошових коштів у результаті інвестиційної діяльності

30. Рух грошових коштів у результаті інвестиційної діяль&ності визначається на основі аналізу змін у статтях розділу балансу “Необоротні активи” та статті “Поточні фінансові інвес& тиції”.

31. У статті “Реалізація фінансових інвестицій” відображаютьсуми грошових надходжень від продажу акцій або боргових зо& бов’язань інших підприємств, а також часток у капіталі інших підприємств (інші, ніж надходження за такими інструментами, що визнаються як еквіваленти грошових коштів, або за такими, що утримуються для дилерських або торговельних цілей).

32. У статті “Реалізація необоротних активів” відображаєть&ся надходження грошових коштів від продажу основних засобів, нематеріальних активів, а також інших довгострокових необо& ротних активів (крім фінансових інвестицій).

33. У статті “Реалізація майнових комплексів” показуєтьсянадходження грошових коштів від продажу дочірніх підприємств та інших господарських одиниць (за вирахуванням грошових коштів, які були реалізовані у складі майнового комплексу).

34. У статті “Отримані відсотки” відображаються надходжен&ня грошових коштів у вигляді відсотків за позики, надані ін& шим сторонам (інші, ніж позики, здійснені фінансовою устано& вою), за фінансовими інвестиціями в боргові цінні папери, за використання переданих у фінансову оренду необоротних акти& вів тощо. (Пункт 34 із змінами, внесеними згідно з Наказами Мінфіну № 304 від 30.11.2000, № 989 від 25.11.2002.)

35. У статті “Отримані дивіденди” відображаються суми гро&шових надходжень у вигляді дивідендів як результат придбання акцій або часток у капіталі інших підприємств (крім виплат за такими інструментами, які визнаються як еквіваленти грошо& вих коштів, або за такими, що утримуються для дилерських або торговельних цілей). (Пункт 35 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 304 від 30.11.2000.)

36. У статті “Інші надходження” показуються надходженнягрошових коштів від повернення авансів (крім авансів, пов’яза& них з операційною діяльністю) та позик, наданих іншим сторо& нам (інші надходження, ніж аванси та позики фінансової уста& нови), надходження грошових коштів від ф’ючерсних контрак& тів, форвардних контрактів, опціонів тощо (за винятком тих контрактів, які укладаються для основної діяльності підприємс& тва, або коли надходження класифікуються як фінансова діяль& ність), та інші надходження, які не передбачені у вищезазначе& них статтях.