Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 180 из 194)

2) основним джерелом фінансування діяльності господарськоїодиниці є доходи від власних операцій або місцеві позики;

3) витрати на заробітну плату, матеріали та інші елементиопераційних витрат господарської одиниці сплачуються або від> шкодовуються переважно в іноземній валюті;

4) оплата реалізованої господарською одиницею продукції (ро> біт, послуг) здійснюється переважно в іноземній валюті;

5) рух грошових коштів підприємства відокремлено від поточноїдіяльності господарської одиниці за межами України і не зазнає прямого впливу її господарської діяльності.

11. Фінансова звітність господарської одиниці за межами Украї> ни, складена в грошовій одиниці країни з гіперінфляційною економі> кою, до застосування порядку, наведеного в пункті 10 Положення (стандарту) 21, попередньо коригується за вимогами Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 22 “Вплив змін цін та інфляції”.

Якщо економіка країни діяльності господарської одиниці за межами України втрачає ознаки гіперінфляційної, а показники фінансової звітності господарської одиниці більше не коригують> ся за Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 22 “Вплив змін цін та інфляції”, то оцінка статей фінансової звітності на дату її останнього подання визнається історичною собівартістю для перерахунку у валюту звітності.

12. Включення статей фінансової звітності господарської оди> ниці за межами України, перерахованих у валюту звітності, до консолідованої фінансової звітності здійснюється згідно з Поло> женням (стандартом) бухгалтерського обліку 20 “Консолідована фінансова звітність” (0553–99).

При цьому різниця між підсумком перерахованих у валюту звітності показників статей активу та пасиву балансу господар> ської одиниці відображається у вписуваному рядку 375 “Нако> пичена курсова різниця” консолідованого балансу.

Курсові різниці за внутрішньогруповими монетарними стат> тями в консолідованій фінансовій звітності відображаються згід> но з пунктами 8–9 Положення (стандарту) 21.

13. Показники статей фінансової звітності господарської оди> ниці за межами України, яка не відповідає ознакам класифіка> ції, наведеним у пункті 10 Положення (стандарту) 21, відобра> жаються у валюті звітності відповідно до пунктів 6–9 Положен> ня (стандарту) 21.

При змінах ознак класифікації діяльності господарської оди> ниці за межами України, наведених у пункті 10 Положення (стандарту) 21, застосування порядку перерахунку показників статей фінансової звітності господарської одиниці у валюту звіт> ності починається з дати вказаних змін.

14. У разі продажу або ліквідації господарської одиниці замежами України накопичена сума курсових різниць, що відобра> жена в складі іншого додаткового капіталу, включається до складу інших доходів (витрат) того звітного періоду, в якому визнаєть> ся прибуток або збиток від продажу (ліквідації) фінансової інвес> тиції в господарську одиницю за межами України.

Розкриття інформації

про вплив змін валютних курсів у примітках до фінансової звітності

15. У примітках до фінансової звітності наводиться така ін> формація:

15.1. Сума курсових різниць, що включена до складу доходіві витрат протягом звітного періоду.

15.2. Сума курсових різниць, що включена протягом звітногоперіоду до складу іншого додаткового капіталу, а також інфор> мація, що пояснює взаємозв’язок між сумою таких курсових різниць на початок і на кінець звітного періоду.

16. У разі зміни ознак класифікації діяльності господарськоїодиниці за межами України також наводиться така інформація:

16.1. Характер та причини зміни.

16.2. Вплив зміни на власний капітал.

16.3. Вплив зміни на чистий прибуток (збиток) за попереднійрік, якщо така зміна відбулася на початку попереднього року.

Начальник Управління методології бухгалтерського обліку

у виробничій сфері В. М. Пархоменко

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

№ 147 від 28.02.2002

м. Київ

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

19 березня 2002 р. за № 269/5557

Про затвердження Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 22 “Вплив інфляції”

На виконання Програми реформування системи бухгалтерсь> кого обліку із застосуванням міжнародних стандартів, затвердже> ної постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 1998 року № 1706, відповідно до статей 1 і 6 Закону України “Про бух> галтерський облік та фінансову звітність в Україні” (996–14)

НАКАЗУЮ:

Затвердити схвалене Методологічною радою з бухгалтерсько> го обліку Міністерства фінансів України Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 22 “Вплив інфляції”, що додається.

Міністр І. О. Юшко

Затверджено

Наказ Міністерства фінансів України

28.02.2002 № 147

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

19 березня 2002 р. за № 269/5557

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 22

“Вплив інфляції”

Загальні положення

1. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 22 “Впливінфляції” (далі — Положення (стандарт) 22) визначає порядок коригування фінансової звітності, яка оприлюднюється, на вплив інфляції та загальні вимоги до розкриття інформації про неї у примітках до фінансової звітності.

2. Норми Положення (стандарту) 22 застосовуються підпри> ємствами, організаціями та іншими юридичними особами (крім бюджетних установ), які відповідно до Закону України “Про бух> галтерський облік та фінансову звітність в Україні” (996–14) зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність.

3. Терміни, що використовуються у положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку, мають таке значення:

Індекс інфляції— індекс інфляції, оприлюднений централь> ним органом виконавчої влади у галузі статистики.

Коефіцієнт коригування— відношення індексу інфляції на дату балансу (кінець звітного року) та індексу інфляції на дату визнання (переоцінки) відповідної статті звітності.

Кумулятивний приріст інфляції— добуток індексів інфляції за період, що складається з трьох останніх років, включаючи звітний.

Прибуток (збиток) від впливу інфляції на монетарні стат> ті— різниця між залишком коштів на кінець року до коригу> вання та скоригованим за Положенням (стандартом) 22 залиш> ком коштів на кінець року у звіті про рух грошових коштів.

4. Показники річної фінансової звітності підприємства за умовидосягнення значення кумулятивного приросту інфляції 90 і більше відсотків підлягають коригуванню із застосуванням коефіцієнта коригування.

Оцінка статей балансу за попередній рік визнається балансо> вою вартістю відповідних активів, власного капіталу і зобов’я> зань звітного року, якщо значення кумулятивного приросту ін> фляції не перевищує 90 %.

Коригування показників балансу

5. Монетарні активи та монетарні зобов’язання, які згідно зугодою між підприємством та іншою стороною підлягають індек> сації (депозити, облігації тощо), відображаються в балансі в сумі, передбаченій угодою. Показники інших монетарних статей не коригуються.

6. Показники немонетарних статей, відображені за справед> ливою вартістю, визначеною на дату балансу (кінець звітного року), не коригуються. Показники немонетарних статей, відо> бражені за справедливою вартістю, визначеною не на дату балансу (кінець звітного року), коригуються з використанням індексу інфляції на дату переоцінки.

7. Показники немонетарних статей, відображені за первісноювартістю або залишковою вартістю, коригуються із застосуван> ням індексу інфляції на дату визнання відповідного активу, зо> бов’язання і власного капіталу.

8. Скоригована вартість немонетарних активів зменшуєтьсядо суми очікуваного відшкодування від майбутнього викорис> тання відповідних активів (чистої вартості реалізації запасів, ринкової вартості інвестицій тощо), якщо вона перевищує таку суму.

9. Якщо підприємство придбало активи на умовах відстро> чення платежу без сплати відсотків, унаслідок чого суму відсот> ків визначити неможливо, вартість таких активів коригується із застосуванням індексу інфляції з дати платежу.

10. На початок першого звітного року, в якому застосовуєть> ся Положення (стандарт) 22, суми дооцінки активів, наведені у складі власного капіталу, до скоригованого балансу не включа> ються, а показником нерозподіленого прибутку (непокритого зби> тку) визнається різниця між сумою скоригованих показників активу та сумою скоригованих показників пасиву балансу.

11. Показники балансу на початок року коригуються у поряд> ку, викладеному в пунктах 5–10 Положення (стандарту) 22.

Коригування показників звіту про фінансові результати

12. Усі показники звіту про фінансові результати (крім собі> вартості реалізованої продукції (робіт, послуг) і товарів коригу> ються із застосуванням коефіцієнта коригування, що визнача> ється як відношення індексу інфляції на дату балансу та індексу інфляції на дату визнання доходів і витрат, включених до відпо> відних статей.

Якщо доходи і витрати протягом звітного року (або проміж> них періодів) визнавалися майже рівномірно, підприємство може застосовувати середній індекс інфляції протягом цього періоду до загальної суми статті доходів і витрат замість індексу інфляції на дату визнання окремих доходів і витрат.

Середній індекс інфляції не застосовується до витрат і дохо> дів, пов’язаних з немонетарними статтями, визнаними актива> ми або зобов’язаннями в попередніх звітних періодах (амортиза> ція основних засобів і нематеріальних активів, доходи та витра> ти майбутніх періодів тощо).

13. Скоригована собівартість реалізованої продукції (робіт,послуг) і товарів визначається після коригування запасів готової продукції (робіт, послуг) і товарів на початок і кінець звітного періоду і собівартості виготовленої за звітний період продукції (робіт, послуг) і собівартості придбаних товарів.