Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 136 из 194)

• удосконалення бухгалтерського облiку та фiнансової звiтностi.

2. Регулювання питань методологiї бухгалтерського облiкута фiнансової звiтностi здiйснюється Мiнiстерством фiнансiв Укра& їни, яке затверджує нацiональнi положення (стандарти) бухгал& терського облiку, iншi нормативно&правовi акти щодо ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi.

3. Порядок ведення бухгалтерського облiку та складанняфiнансової звiтностi в банках установлюється Нацiональним бан& ком України вiдповiдно до цього Закону та нацiональних поло& жень (стандартiв) бухгалтерського облiку.

4. Порядок ведення бухгалтерського облiку та складанняфiнансової звiтностi про виконання бюджетiв та госпрозрахунко& вих операцiй бюджетних установ установлюється Державним казначейством України вiдповiдно до законодавства.

5. Порядок ведення бухгалтерського облiку фiнансово&господар&ської дiяльностi iнвестора, пов’язаної з виконанням робiт (послуг), передбачених угодою про розподiл продукцiї, визначається такою угодою вiдповiдно до вимог законодавства України. (Статтю 6 допов& нено частиною п’ятою згiдно iз Законом № 1807&III вiд 08.06.2000.)

6. Мiнiстерства, iншi центральнi органи виконавчої влади, умежах своєї компетенцiї, вiдповiдно до галузевих особливостей розробляють на базi нацiональних положень (стандартiв) бухгал& терського облiку методичнi рекомендацiї щодо їх застосування.

Стаття 7. Методологiчна рада з бухгалтерського облiку

1. Методологiчна рада з бухгалтерського облiку дiє як дорад& чий орган при Мiнiстерствi фiнансiв України з метою:

• органiзацiї розробки та розгляду проектiв нацiональних поло& жень (стандартiв) бухгалтерського облiку, iнших норматив& но&правових актiв щодо ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi;

• удосконалення органiзацiйних форм i методiв бухгалтерсько& го облiку в Українi;

• методологiчного забезпечення впровадження сучасної техно& логiї збору та обробки облiково&економiчної iнформацiї;

• розробки рекомендацiй щодо вдосконалення системи пiдготовки, перепiдготовки та пiдвищення квалiфiкацiї бухгалтерiв.

2. Методологiчна рада з бухгалтерського облiку утворюється звисококвалiфiкованих науковцiв, спецiалiстiв мiнiстерств та iнших центральних органiв виконавчої влади, пiдприємств, представникiв громадських органiзацiй бухгалтерiв та аудиторiв України.

3. Методологiчна рада з бухгалтерського облiку дiє на пiдставiПоложення про Методологiчну раду з бухгалтерського облiку. Положення про Методологiчну раду з бухгалтерського облiку та її персональний склад затверджуються Мiнiстром фiнансiв Украї& ни.

Роздiл III. ОРГАНIЗАЦIЯ ТА ВЕДЕННЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛIКУ

Стаття 8. Органiзацiя бухгалтерського облiку на пiдприємствi

1. Бухгалтерський облiк на пiдприємствi ведеться безперерв&но з дня реєстрацiї пiдприємства до його лiквiдацiї.

2. Питання органiзацiї бухгалтерського облiку на пiдприємствiналежать до компетенцiї його власника (власникiв) або уповно& важеного органу (посадової особи) вiдповiдно до законодавства та установчих документiв.

3. Вiдповiдальнiсть за органiзацiю бухгалтерського облiку тазабезпечення фiксування фактiв здiйснення всiх господарських операцiй у первинних документах, збереження оброблених докумен& тiв, реєстрiв i звiтностi протягом установленого термiну, але не менше трьох рокiв, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здiйснює керiвництво пiдприємством вiдповiдно до законодавства та установчих документiв.

4. Для забезпечення ведення бухгалтерського облiку пiдприєм&ство самостiйно обирає форми його органiзацiї:

• введення до штату пiдприємства посади бухгалтера або створен& ня бухгалтерської служби на чолi з головним бухгалтером;

• користування послугами спецiалiста з бухгалтерського облiку, зареєстрованого як пiдприємець, який здiйснює пiдприємницьку дiяльнiсть без створення юридичної особи;

• ведення на договiрних засадах бухгалтерського облiку центра& лiзованою бухгалтерiєю або аудиторською фiрмою;

• самостiйне ведення бухгалтерського облiку та складання звiт& ностi безпосередньо власником або керiвником пiдприємства. Ця форма органiзацiї бухгалтерського облiку не може засто&

совуватися на пiдприємствах, звiтнiсть яких повинна опри& люднюватися.

5. Пiдприємство самостiйно:

• визначає облiкову полiтику пiдприємства;

• вибирає форму бухгалтерського облiку як певну систему реєст& рiв облiку, порядку i способу реєстрацiї та узагальнення iнформацiї в них з додержанням єдиних засад, встановлених цим Законом, та з урахуванням особливостей своєї дiяльностi i технологiї обробки облiкових даних;

• розробляє систему i форми внутрiшньогосподарського (управ& лiнського) облiку, звiтностi i контролю господарських опе& рацiй, визначає права працiвникiв на пiдписання бухгалтер& ських документiв;

• затверджує правила документообороту i технологiю обробки облiкової iнформацiї, додаткову систему рахункiв i реєстрiв аналiтичного облiку;

• може видiляти на окремий баланс фiлiї, представництва, вiддi& лення та iншi вiдокремленi пiдроздiли, якi зобов’язанi вести бухгалтерський облiк, з наступним включенням їх показникiв до фiнансової звiтностi пiдприємства.

6. Керiвник пiдприємства зобов’язаний створити необхiднiумови для правильного ведення бухгалтерського облiку, забез& печити неухильне виконання всiма пiдроздiлами, службами та працiвниками, причетними до бухгалтерського облiку, пра& вомiрних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформ& лення та подання до облiку первинних документiв.

7. Головний бухгалтер або особа, на яку покладено веденнябухгалтерського облiку пiдприємства (далi — бухгалтер):

• забезпечує дотримання на пiдприємствi встановлених єдиних методологiчних засад бухгалтерського облiку, складання i по& дання у встановленi строки фiнансової звiтностi;

• органiзовує контроль за вiдображенням на рахунках бухгал& терського облiку всiх господарських операцiй;

• бере участь в оформленнi матерiалiв, пов’язаних з недостачею та вiдшкодуванням втрат вiд недостачi, крадiжки i псування активiв пiдприємства;

• забезпечує перевiрку стану бухгалтерського облiку у фiлiях, представництвах, вiддiленнях та iнших вiдокремлених пiд& роздiлах пiдприємства.

8. Вiдповiдальнiсть за бухгалтерський облiк господарських операцiй, пов’язаних з лiквiдацiєю пiдприємства, включаючи оцiн& ку майна i зобов’язань пiдприємства та складання лiквiдацiйного балансу i фiнансової звiтностi, покладається на лiквiдацiйну комi& сiю, яка утворюється вiдповiдно до законодавства.

Стаття 9. Первиннi облiковi документи та реєстри бухгал& терського облiку

1. Пiдставою для бухгалтерського облiку господарських опе&рацiй є первиннi документи, якi фiксують факти здiйснення гос& подарських операцiй. Первиннi документи повиннi бути скла& денi пiд час здiйснення господарської операцiї, а якщо це немож& ливо — безпосередньо пiсля її закiнчення. Для контролю та впо& рядкування оброблення даних на пiдставi первинних документiв можуть складатися зведенi облiковi документи.

2. Первиннi та зведенi облiковi документи можуть бути скла&денi на паперових або машинних носiях i повиннi мати такi обов’язковi реквiзити:

• назву документа (форми);

• дату i мiсце складання;

• назву пiдприємства, вiд iменi якого складено документ;

• змiст та обсяг господарської операцiї, одиницю вимiру госпо& дарської операцiї;

• посади осiб, вiдповiдальних за здiйснення господарської опе& рацiї i правильнiсть її оформлення;

• особистий пiдпис або iншi данi, що дають змогу iдентифiкувати особу, яка брала участь у здiйсненнi господарської операцiї.

3. Iнформацiя, що мiститься у прийнятих до облiку первин&них документах, систематизується на рахунках бухгалтерського облiку в реєстрах синтетичного та аналiтичного облiку шляхом подвiйного запису їх на взаємопов’язаних рахунках бухгалтер& ського облiку. Операцiї в iноземнiй валютi вiдображаються та& кож у валютi розрахункiв і платежiв по кожнiй iноземнiй валютi окремо.

Данi аналiтичних рахункiв повиннi бути тотожнi вiдповiдним рахункам синтетичного облiку на перше число кожного мiсяця.

4. Реєстри бухгалтерського облiку повиннi мати назву, перiодреєстрацiї господарських операцiй, прiзвища i пiдписи або iншi данi, що дають змогу iдентифiкувати осiб, якi брали участь в їх складаннi.

5. Господарськi операцiї повиннi бути вiдображенi в облiковихреєстрах у тому звiтному перiодi, в якому вони були здiйсненi.

6. У разi складання та зберiгання первинних документiв iреєстрiв бухгалтерського облiку на машинних носiях iнформацiї пiдприємство зобов’язане за свiй рахунок виготовити їх копiї на паперових носiях на вимогу iнших учасникiв господарських опе& рацiй, а також правоохоронних органiв та вiдповiдних органiв у межах їх повноважень, передбачених законами.

7. Пiдприємство вживає всiх необхiдних заходiв для запобiганнянесанкцiонованому та непомiтному виправленню записiв у пер& винних документах i реєстрах бухгалтерського облiку та забез& печує їх належне зберiгання протягом установленого строку.

8. Вiдповiдальнiсть за несвоєчасне складання первинних до&кументiв i реєстрiв бухгалтерського облiку та недостовiрнiсть вiдображених у них даних несуть особи, якi склали та пiдписали цi документи.

9. Первиннi документи та реєстри бухгалтерського облiку мо&жуть бути вилученi у пiдприємства тiльки за рiшенням вiдповiдних органiв, прийнятим у межах їх повноважень, передбачених закона& ми. Посадова особа пiдприємства має право в присутностi представ& никiв органiв, якi здiйснюють вилучення, зняти копiї документiв, що вилучаються. Обов’язковим є складання реєстру документiв, що вилучаються, у порядку, встановленому законодавством.

Стаття 10. Iнвентаризацiя активiв i зобов’язань

1. Для забезпечення достовiрностi даних бухгалтерського облiкута фiнансової звiтностi пiдприємства зобов’язанi проводити iнвентаризацiю активiв i зобов’язань, пiд час якої перевiряються i документально пiдтверджуються їх наявнiсть, стан i оцiнка.