Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 88 из 194)

тання.

Стаття 2.6. Витрати на страхування майна.

Витрати за цiєю статтею визначають виходячи з вартостi майна пiдприємства торгiвлi, що пiдлягає обов’язковому страхуванню, розмiрiв страхових тарифiв i нормативiв платежiв обов’язкового страхування.

Стаття 2.7. Податки, збори та iншi передбаченi законодавст! вом обов’язковi платежi (крiм податкiв, зборiв та обов’язкових платежiв, включених до ст. 2.2).

Податки, збори та iншi передбаченi законодавством обов’яз! ковi платежi, включенi до складу адмiнiстративних витрат (митнi платежi, портовi збори, податок на рекламу, комунальнi подат! ки, збiр на обов’язкове державне пенсiйне страхування з вар! тостi послуг стiльникового зв’язку та iн.), визначають за вста!

новленими нормами, передбаченими законодавством.

Стаття 2.8. Загальнi корпоративнi витрати.

Витрати за цiєю статтею планують за такими елементами:

1) витрати, що пов’язанi з виготовленням i використанням бланкiв, які пiдтверджують сплату пайових, цiльових та iнших внескiв членами споживчих товариств, розраховують виходячи з обсягу та вартостi виготовлення бланкiв; витрати на оприлюд! нення рiчного звiту розраховують виходячи з розцiнок на послуги засобiв масової iнформацiї;

2) органiзацiйнi та представницькi витрати, пов’язанi iз за! безпеченням корпоративної дiяльностi пiдприємства розраховують виходячи з кошторису даних заходiв i норм витрат, установлених чинним законодавством;

3) витрати на проведення рiчних зборiв розраховують, вихо! дячи з кошторису даних заходiв i норм витрат, установлених чинним законодавством;

4) оплату робiт i послуг консультацiйного та iнформацiйного характеру, а також пов’язаних з органiзацiєю передбачених за! конодавством обов’язкових аудиторських перевiрок планують виходячи з тарифiв на цi послуги вiдповiдно до угод, укладених з аудиторськими, консалтинговими, iншими фiрмами, що нада!

ють вiдповiднi послуги.

Стаття 2.9. Iншi адмiнiстративнi витрати.

Iншi адмiнiстративнi витрати, включенi до цiєї статтi, плану! ють за елементами витрат з урахуванням специфiчних особливо! стей кожного їх виду, зокрема:

• витрати, пов’язанi iз забезпеченням нормальних умов працi та додержанням правил технiки безпеки працi, розраховують вiдповiдно до кошторису витрат на цi заходи;

• витрати на службовi вiдрядження визначають виходячи з норм витрат, передбачених чинним законодавством, запла! нованої кiлькостi та тривалостi вiдряджень працiвникiв пiд! приємства;

• витрати на оплату послуг поштово!телеграфного, телефонного, факсимiльного та iнших видiв зв’язку розраховують вихо! дячи з їх фактичних розмiрiв за передпланований перiод, роз! мiрiв тарифiв i абонентної плати на цi послуги;

• витрати на передплату спецiалiзованої преси, придбання спецiальної лiтератури, прейскурантiв, каталогiв, iнструктив! них та iнших службових матерiалiв розраховують, виходячи з їх планової кiлькостi та вартостi одного видання;

• витрати на винахiдництво та рацiоналiзацiю розраховують згiдно з планом вiдповiдних заходiв i витратами на цi потреби згiдно з прийнятими проектами впровадження цих заходiв;

• витрати на придбання i виготовлення бланкiв документiв, пов’язаних з фiнансово!господарською дiяльнiстю пiдприєм! ства торгiвлi, розраховують згiдно з рахунками оплати цих бланкiв.

Планування витрат на збут здiйснюють за такими статтями: Стаття 3.1. Витрати на оплату працi.

Витрати на виплату основної заробiтної плати торговельно! оперативному, допомiжному та iншому персоналу, що забезпе! чує збут, планують, виходячи зi штатного розкладу, посадових окладiв чи вiдрядних розцiнок, запланованих обсягiв товаро! обiгу пiдприємства. Витрати на виплату додаткової заробiтної

плати розраховують виходячи з надбавок та доплат, планових премiй, заохочень, компенсацiйних виплат згiдно з прийнятою на пiдприємствi системою оплати працi.

До складу витрат за цiєю статтею планують також витрати на оплату працi робiтникiв, не включених у штатний розклад i залучених до виконання робiт за угодами (сезонна реалiзацiя, навантаження, розвантаження, перемiщення товарiв, тари, оброб! лення, пiдсортування, пакування, фасування, прання та ремонт спецiального одягу, взуття, участь у рекламних заходах тощо).

Стаття 3.2. Вiдрахування на соцiальнi заходи.

Витрати за цiєю статтею визначають виходячи із запланованого фонду оплати працi працiвникiв, які зайнятi збутом, та обсягiв вiдрахувань на соцiальнi заходи за встановленими законодав!

ством нормами.

Стаття 3.3. Витрати на оренду основних засобiв, iнших необо! ротних матерiальних і нематерiальна активiв, що забезпечують збут товарiв.

Витрати на операцiйну оренду будiвель, складських i пiдсобних примiщень, споруд, холодильного обладнання, iнвентарю та iнших матерiальних активiв, пов’язаних iз збутом продукцiї (товарiв, робiт, послуг), розраховують вiдповiдно до орендованої площi або мiсткостi, кiлькостi iнвентарю та ставок орендної плати, передбачених угодами на оренду.

Стаття 3.4. Витрати на утримання основних засобiв, iнших матерiальних необоротних активiв, малоцiнних і швидкозношу! ваних предметiв, що забезпечують збут товарiв.

Витрати на утримання основних засобiв, iнших матерiальних необоротних активiв, малоцiнних і швидкозношуваних предметiв, що забезпечують збут товарiв, планують аналогiчно ст. 2.4.

Витрати на перевiрення i клеймування вагiв, iнших вимiрюваль! них приладiв розраховують виходячи з їх кiлькостi та середньої вартостi обслуговування одного приладу (за видами).

Стаття 3.5. Амортизацiя основних засобiв, iнших матерiальних необоротних активiв та нематерiальних активiв, що забезпечують збут товарiв. Витрати за цiєю статтею планують аналогiчно роз! рахунку амортизацiї у складi витрат, що забезпечують адмiнiст!

ративнi потреби.

Стаття 3.6. Витрати на зберiгання, пiдсортування, оброблен! ня, пакування i передпродажну пiдготовку товарiв.

Витрати за цiєю статтею визначають за елементами затрат шляхом прямих технiко!економiчних розрахункiв виходячи з таких показникiв, як кiлькiсть товарiв, що потребують цих ви! трат, структура товарообороту, витрати на одиницю товару (тон! ну, пару взуття, одиницю одягу тощо), вартiсть усiх пакуваль! них матерiалiв за дiючими цiнами; норми (затвердженi або роз! рахованi пiдприємством) витрат на тонну товарiв, на тисячу гри!

вень товарообороту.

Розмiр витрат на утримання холодильного обладнання роз! раховують виходячи з кiлькостi i видiв обладнання, кiлькостi товарiв, якi необхiдно охолоджувати, термiнiв їх зберiгання, три! валостi роботи обладнання, вартостi електроенергiї, води, мастиль! них матерiалiв, витрат на оплату послуг стороннiх пiдприємств з технiчного обслуговування холодильного обладнання.

Стаття 3.7. Витрати на транспортування.

Витрати на транспортування планують залежно вiд умов по! ставки товарiв, якi визначають пiд час укладення договору по!

ставки.

Виходячи з асортименту i обсягiв товарiв, якi реалiзовува! тимуть iногороднiм покупцям оптом, визначають обсяг ванта! жообороту з перевезення товарiв залiзничним, водним i повiт! ряним транспортом, який розраховують у тоннах. Якщо в угодi вiдсутнє положення про обсяг перевезень товарiв у тоннах, розра! хунок вантажообороту провадять шляхом дiлення передбаченої вартостi товарiв, якi перевозитимуть, на середню вартiсть тонни товару. Середню вартiсть тонни конкретного товару визначають дiленням суми вартостi цього товару (за рахунками, взятими на вибiр) на його масу брутто, яка показана в цих рахунках або в супроводжувальних транспортних документах.

Пiсля розрахунку вантажообороту з реалiзацiї товарiв визна! чають вiдстань, на яку перевозитимуть товари вагонами, кон! тейнерами, насипом, великою чи малою швидкiстю. Розрахунки витрат провадять за дiючими на окремих видах транспорту та! рифами i розцiнками на вантажно!розвантажувальнi роботи. До цих витрат додають вартiсть обладнання вагонiв, утримання екс! педиторiв (якщо це передбачено угодою), вартiсть навантаження i розвантаження товарiв на станцiях, пристанях i в аеропортах силами позаштатних працівникiв (крiм витрат на навантаження

автотранспорту); iншi транспортнi витрати (утримання власних пiд’їзних колiй, подання вагонiв, збереження вантажiв на стан! цiях, пристанях та iншi витрати, якi включають до накладних залiзниць i водного транспорту).

Обсяг перевезення товарiв автомобiльним транспортом розра! ховують на весь вантажооборот, включаючи доставку на залiзничнi станцiї, пристанi i в аеропорти товарiв, якi вiдвантажуватимуть зi складiв iногороднiм покупцям; доставку товарiв з власних складiв на склади покупцiв, у роздрiбну мережу, пiдприємствам громадського харчування i населенню. За кожним з рiзновидiв доставки розраховують обсяг вантажообороту шляхом дiлення вартостi товарiв, якi будуть доставленi покупцям, на середню вартiсть тонни цих товарiв. Крiм маси товару, до вантажооборо! ту необхiдно додати масу тари, в якiй перевозитимуть товар. Масу тари визначають у вiдсотках до маси товару за даними маркування тари або дослiдним шляхом. Загальна маса товарiв i тари, якi перевозитимуть з урахуванням коефiцiєнтiв повтор! них перевезень, становить транспортний вантажооборот, який враховують при розрахунку витрат на перевезення автомобiльним транспортом. Розрахунок роблять з урахуванням вiдстанi пере! везень, класу вантажу, типу автомобiля та тарифiв на перевезення товарiв автомобiльним транспортом.

Витрати на транспортування дрiбних партiй товарiв планують виходячи з дiючих тарифiв (розцiнок) на замовлення автотранс! порту та на одну автомобiле!годину його використання. Для цього кiлькiсть автомобiлiв, що буде використано, множать на кiлькiсть годин роботи та на дiючi тарифи (розцiнки).

Витрати на транспортування, пов’язанi з виїзною торгiвлею, планують виходячи з кiлькостi даних заходiв, обсягу вантажо! обороту, типу автомобiля та тарифiв (розцiнок) на перевезення товарiв автомобiльним транспортом. До обсягу витрат на переве! зення товарiв автомобiльним транспортом додають витрати на оплату вантажно!розвантажувальних робiт за розцiнками за тонну ваги, а також витрати на експедицiйнi операцiї, якщо це було передбачено угодами.