Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 73 из 194)

Одним із основних принципів організації бухгалтерського обліку в оптовій торгівлі є звітність матеріально!відповідальних осіб в установлені строки та ведення аналітичного обліку товарно!мате!

ріальних цінностей в бухгалтерії та в місцях їх зберігання.

Облік товарів в оптових підприємствах відбувається на рахун! ку 28 “Товари”, зокрема на субрахунку 281 “Товари на складі”, на якому ведуть облік наявності та руху товарних запасів, що знаходяться на оптових і розподільчих базах, складах, овочесхо! вищах, морозильниках тощо. За дебетом субрахунка 281 відобра! жають надходження товарів, за кредитом — реалізацію, вибуття товарів.

Облік надходження товарів в оптовій торгівлі. При одержаннi товару необхiдно перевiрити вiдповiднiсть його фактичної кiлькостi та якостi до даних супровiдних документiв i умов договору.

Залежно вiд умов поставки, зазначених у договорi, прийман!

ня товару здійснюється:

• на складi пiдприємства!покупця, якщо доставка товару здiйс! нюється пiдприємством!продавцем;

• на складi пiдприємства!продавця, якщо доставка товару здiйснюється пiдприємством!покупцем;

• у мiсцi розвантаження транспортних засобiв, розпечатування опломбованих транспортних засобiв та контейнерiв або на складi перевiзника, якщо доставка здiйснюється пiдприєм! ствами залiзничного, повiтряного, водного, автомобiльного транспорту.

Приймання товарiв на складi здiйснюється матерiально вiдпо! вiдальною особою на пiдставi товаросупровiдних документiв.

У випадку вiдсутностi таких документiв або деяких з них приймання товару не призупиняється, а складаються акти про фактичну наявнiсть отриманого товару iз зазначенням документiв, яких не вистачає. При одержаннi товару в тарi, крiм перевiрки ваги брутто i кiлькостi мiсць, можливе розкриття тари з метою перевiрки ваги нетто i кiлькостi одиниць товару. Якщо тара або упаковка пошкодженi, то перевірка ваги нетто i кiлькостi оди! ниць товару є обов’язковою.

При одержаннi товару без тари, у вiдкритiй тарi, пошкодженiй тарi його приймання має бути здiйснене в момент одержання вiд постачальника, розвантаження транспортних засобiв, розпеча! тування опломбованих транспортних засобiв або контейнерів, але не пiзнiше термiну, передбаченого для розвантаження.

Якщо товар надійшов у непошкодженій тарi, то його при!

ймання має бути здiйснене:

• за вагою брутто i кiлькiстю мiсць товару — в момент одер! жання вiд постачальника, розвантаження транспортних засо! бiв, розкриття опломбованих транспортних засобiв або контей! нерiв;

• за вагою нетто i кiлькiстю одиниць — у момент розкриття тари або упаковки, але не пiзнiше 10 днiв. Товар, який швидко псується, має бути прийнято не пiзнiше 24 годин з моменту його одержання.

Товар, що надiйшов у справнiй тарi, приймається за якiстю i комплектнiстю, як правило, на складi пiдприємства оптової торгiвлi (покупця). Товар може бути прийнято за якiстю i на складi постачальника, якщо це передбачено умовами дого!

вору.

Товари, що надійшли на оптові склади, приймаються на під! ставі:

1. Рахунків!фактур, товарно!транспортних накладних. Якщовиявлено недостачу при прийманні товарів, то додатково скла! дають акт: 1) комерційний — при надходженні товарів від залі! зниці, поромів; 2) приймальний — при прийомі товарів на скла! ді, який є підставою для пред’явлення претензій транспортній організації або постачальнику у випадку недовантаження.

2. При надходженні товарів без супровідних документів при! ймання на склад здійснюють на підставі оформленого Акта при! ймання товарів без рахунка постачальника.

3. Податкова накладна — звітний і розрахунковий документ,в якому вказуються реквізити, ціна на товар, ставка та сума ПДВ, загальна сума, що належить до оплати. Податкова накла! дна виписується на кожну партію товарів у 2!х екземплярах, оригінал представляється покупцеві, а копія зберігається у про! давця як звітний і розрахунковий податковий документ.

Платники податку на додану вартість мають вести окремий облік при купівлі і продажу товарів таких операцій:

• операцій, які оподатковуються ПДВ за ставкою 20 %;

• операції, що звільнені від оподаткування;

• імпортні операції;

• експортні операції, що оподатковуються за сумовою ставкою; • операцій, вартість яких не включається до складу валових витрат.

У цьому випадку ведеться два реєстри податкового обліку:

Книга обліку придбання товарів, у якій ведеться облік опера! цій по купівлі товарів і визначається підстава для можливого віднесення до податкового кредиту сум ПДВ, що сплачені поста! чальникові (продавцеві) у звітному періоді у зв’язку з придбан!

ням товару (субрахунок 644).

Книга обліку реалізації товарів, яка містить порядок облі! ку операцій з продажу товарів і визначає підставу для можли! вого віднесення до податкового зобов’язання сум ПДВ, нарахо!

ваних за звітний період у зв’язку з продажем товарів (субра!

хунок 643).

Книги обліку придбання і продажу товарів мають бути прош! нуровані, сторінки пронумеровані і зареєстровані в податковій інспекції. Записи до Книги роблять тільки:

• на підставі даних податкових накладних, за винятком імпорт! них товарів (записи з яких відображаються на підставі мит! ної декларації при умові сплати ПДВ митним органам або оформлення і погашення векселя);

• при придбанні товарів у юридичних і фізичних осіб, не зареє! строваних як платників ПДВ (облік ведеться на підставі то! варного чека, іншого розрахункового документа, в якому вка! зана вартість товару без нарахування ПДВ).

Основним документом, що регулює порядок бухгалтерського облiку руху товарів, є Положення (стандарт) бухгалтерського облiку 9 “Запаси”, затверджене наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 20.10.99 № 246.

Вiдповiдно до П(С)БО 9 “Запаси” товари вiдносяться до за! пасiв i є оборотними активами пiдприємства. Для того щоб прид! баний товар було визнано активом, повиннi бути дотриманi такi вимоги:

• по!перше, використання таких товарiв у майбутньому має принести певнi економiчнi вигоди;

• по!друге, вартiсть товарiв має бути достовiрно визначена.

Іншими словами, товар є активом, якщо є ймовiрнiсть того, що вiн буде в майбутньому реалiзований.

Формування первiсної вартостi залежить вiд того, яким чи! ном товари надійшли на пiдприємство торгiвлi. Але найчастiше формою розрахункiв за товари на підприємствах оптової торгiвлi є оплата грошовими коштами.

Вiдповiдно до П(С)БО 9 “Запаси” поняття собiвартостi при! дбаного товару може бути застосоване щодо товарiв, придбаних за грошовi кошти, i являє собою їх первiсну вартість. Первiсна вартiсть товарiв включає такi витрати:

• суми, сплаченi постачальникові товару, за вирахуванням не! прямих податкiв;

• суми ввiзного мита;

• суми непрямих податків, якi не вiдшкодовуються пiдприєм!

ству;

• суми транспортно!заготiвельних витрат (ТЗВ), включаючи ви! трати, пов’язанi зi страхуванням ризикiв транспортування товарiв;

• iншi витрати, безпосередньо пов’язанi з придбанням товарiв.

До транспортних витрат торговельного пiдприємства, понесе! ними у зв’язку з придбанням товарiв, належать:

1) вартiсть транспортних послуг, що пов’язані з доставкою товару стороннiми органiзацiями;

2) витрати пiдприємства на доставку товару власними сила! ми (власним або орендованим транспортом). До останнiх витрат належать:

• витрати, безпосередньо пов’язанi з транспортуванням (вартiсть пального в кількості, необхiднiй для подолання транспорт! ним засобом вiдстанi вiд пiдприємства!покупця до пiдприєм! ства!продавця i вiд пiдприємства!продавця до пiдприємства! покупця; вартiсть iнших матерiалiв, необхiдних для руху транспортного засобу; iншi витрати, понесенi пiдприємством для забезпечення нормальної роботи транспортного засобу пiд час поїздки за товаром);

• витрати, пов’язанi з виплатою компенсацiї витрат водiя пiд час поїздки за товаром (витрати на вiдрядження водiя, безпо!

середньо пов’язанi з доставкою товару);

• iншi витрати, пов’язанi з доставкою товару (витрати експеди! тора, вiдрядженого за товаром; iншi витрати, що вiдносяться до витрат на вiдрядження вiдповiдно до законодавства).

Якщо оптове підприємство проводить облік товарів за ціною придбання, то оприбуткування товарів відображається такими бухгалтерськими проведеннями:

1) на закупівельну вартість придбаних товарів Д!т 281 — К!т 631;

2) на суму податкового кредиту по ПДВ, на яку підприємство має право зменшити податкове зобов’язання, Д!т 641 — К!т 631; 3) на суму, перераховану постачальникові коштів за придба!

ні товари, Д!т 631 — К!т 311.

Приклад. Підприємство займається оптовою торгiвлею. Об! лiк товарiв на складi ведеться за купівельними цiнами. Пiдприєм! ство придбало у вiтчизняного постачальника товари на суму 12000 грн (ПДВ 2000 грн). Відобразити бухгалтерські прове! дення.

Розглянемо вiдображення цих операцiй у рiзних варiантах (табл. 5.2).

Таблиця 5.2

Бухгалтерські проведення при оприбуткуванні товарів

Зміст господарської операції

Кореспонденція Сума,
п/п

рахунків

грн.

Дебет Кредит
1. Перша подiя — надходження товарів
1 Оприбуткуваний товар за купiвельною вартістю

281

631

10000
2 Вiдображена сума податкового кредиту з ПДВ

641

631

2000
3 Оплачений отриманий товар

631

311

12000
2. Перша подiя — передоплата постачальнику
1 Здiйснена оплата за товар

371

311

12000
2 Вiдображена сума податкового кредиту з ПДВ

641

644

2000
3 Оприбуткований товар за купiвельною вартістю

281

631

10000
4 Списано суму ранiше нарахованого податкового кредиту

644

631

2000
5 Вiдображено зарахування заборгованостей

631

371

12000

Якщо підприємство проводить облік товарів за продажними цінами, то сума ПДВ, нарахована (оплачена) постачальникам при придбанні товарів, включається до суми торгової націнки, що відображається записом Д!т 281 — К!т 285. Аналогічним проведенням відображається сума торгівельної націнки на товари, яка нараховується торгівельним підприємством для покриття витрат обігу та отримання прибутку. Таким чином, на субрахун! ку 281 “Товари на складі” формується реалізаційна вартість то! вару.