Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 125 из 194)

За такими характеристиками, що забезпечують автоматиза& цію обліку на підприємствах різних галузей, є бухгалтерські про& грами — “1С: Бухгалтерія”, розробки від фірми “Парус&Україна” та ін. (табл. 7.1).

Сучасні бухгалтерські програмні продукти є комплексним ін& струментом для автоматизації обліку та управління малими під& приємствами. У більшості випадків їх функції зведені до облі& кових завдань конкретного підприємства. При взаємодії різних програм як між ними, так і з технологічним обладнанням виникають труднощі, що з’являються при обміні інформацією з партнерами чи з контролюючими органами (формат інформа& ційних даних). Проблема уніфікованого формату обміну інфор& маційних баз є нині актуальною. Вирішити її може створення та підтримка єдиного стандарту обміну інформації на національ& ному рівні.

Серед пакетів прикладних програм найбільшої популярності у користувачів набула програма “1С: Бухгалтерія” версія 7.7

Таблиця 7.1

Структура досліджуваних можливостей програмного забезпечення, %

Назва програмного забезпечення

Можливості

Можливості ведення

Тех&

Комер&

Ерго&

бухгалтерського,

податкового, ста& тистичного, управ& лінського обліку

нічні

ційні

номічні
Кількість показників

50

8

5

5

“1С: Бухгалтерия 7.7” (фірма АВВYY)

80, 0

75,0

90,0

90,0

“Парус&Бухгалтерия 7.11”

75,0

70,0

98,0

95,0

“Толстый Ганс”

60,0

73,0

87,0

85,0

для України. Програма побудована з урахуванням особливос& тей обліку в Україні на базі Національних Положень (стандар& тів) бухгалтерського обліку. При цьому врахована можливість одночасного ведення бухгалтерського і податкового обліку, що в сучасних умовах є досить актуальним і практичним момен& том. Одночасне введення даних, необхідних як для податково& го, так і для бухгалтерського обліку, дає можливість користу& вачам прослідкувати всі господарські операції і зміни в складі активів і пасивів, що відбуваються в різних ланках облікової роботи. Крім того, програмне забезпечення може легко налаго& джуватися відповідно до особливостей облікової роботи на під& приємствах конкретної галузі. Також на ринку комп’ютерних програм реалізуються типові галузеві рішення для ведення об& ліку в конкретних установах, організаціях (наприклад, “1С: Бухгалтерський облік для бюджетних установ України”, “1С: Бухгалтерський облік для військових частин”, “1С: Бухгалтер& ський облік для аптечних закладів” та ін.). Необхідно виділи& ти окрему комплексну конфігурацію програми — “1С: Вироб& ництво + Послуги + Бухгалтерський облік”, яка дає змогу авто& матизувати облік та складання звітності на підприємствах ви& робничої сфери із можливістю отримувати аналітичні звіти для менеджерів виробничої сфери, менеджерів торговельної сфери та ін.

7.2. Автоматизація обліку необоротних активів

Методичні принципи формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби визначені Положенням (стандар& том) бухгалтерського обліку 7 “Основні засоби” (наказ Мінфіну України від 27.04.2000 № 92). Правила ведення податкового обліку основних фондів регламентуються законом України “Про оподаткування прибутку підприємств” від 22.05.97 № 283/97&ВР зі змінами і доповненнями.

До складу необоротних активів належать основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, нематеріальні активи, довгостро& кові фінансові інвестиції, капітальні інвестиції, довгострокова дебіторська заборгованість, відстрочені податкові активи, негатив& ний гудвіл.

В умовах функціонування автоматизованої інформаційної си& стеми обліку на АРМ бухгалтера з обліку НА вирішуються такі завдання:

• облік наявності та руху 03, НМА по місцях зберігання або експлуатації;

• облік надлишків і недостач 03 та НМА;

• облік амортизаційних відрахувань;

• облік переоцінки 03;

• облік НМА;

• облік капітальних інвестицій;

• облік інших НА.

Автоматизоване вирішення завдань з обліку необоротних ак& тивів на АРМБ ґрунтується на створенні і веденні інформаційної бази про наявність основних засобів, яка сформована на підставі інвентарної картотеки.

Призначення АРМБ з обліку необоротних активів полягає у виконанні таких системних обліково&контрольних операцій:

• автоматизації документування первинної інформації; опера& тивного управління, контролю за наявністю і рухом основних засобів, нематеріальних активів, інших необоротних матеріаль& них активів та інших необоротних активів;

• нарахування амортизації та видачі необхідної інформації на принтер чи екран дисплея на запит користувача.

Для обробки інформації з обліку необоротних активів доціль& но створювати дво& або трирівневу систему АРМБ.

Технологічний процес обробки інформації складається з етапів:

• створення нормативно&довідкової інформації на момент упро& вадження;

• підготовки первинної інформації;

• створення інвентарної картотеки на момент упровадження;

• розрахунок амортизації;

• проведення розрахунків на АРМБ і занесення інформації в інформаційну базу;

• формування інформації для подальшого використання та пе& резапис її в суміжні АРМБ;

• проведення контролю й аналізу результатної інформації; • прийняття управлінських рішень за наявною інформацією.

Управління роботою АРМБ з обліку необоротних активів і вибір функції здійснюються автономно в діалоговому режимі че&

рез головний модуль з використанням трьох рівнів управління системою.

Інформаційний взаємозв’язок АРМ бухгалтера залежить від організації обліку основних засобів, територіального розташу& вання АРМБ, потужності технічних засобів та інформаційних потоків.

Початком роботи є формування, коригування нормативно&до& відкової інформації, яка складається з таких елементів:

• Довідник фірм;

• Довідник “Підрозділи”;

• Довідник “Працівники” з визначенням матеріально відпові& дальних осіб (МВО);

• Довідник господарських операцій;

• Довідник “Проводки господарських операцій”;

• Довідник “План рахунків бухгалтерського обліку”; • Довідник “Майно” (03, НМА, МШП (необоротні активи));

• Довідник “Напрямки діяльності”.

Після формування нормативно&довідкової інформації формується інвентарна картотека основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних активів шляхом введення початкових за& лишків за допомогою документів “Акт прийому&передачі/дооцін& ки 03, НМА, ІНМА” та “Акт введення в експлуатацію 03, НМА, ІНМА” або документа “Акт введення залишків майна”.

Програмне забезпечення введення й обробки первинного облі& ку включає набір формалізованих процедур, що забезпечують:

• введення даних у відповідності зі структурою первинного до& кумента;

• контроль реквізитів, що вводяться, на основі прийнятих ме& тодів;

• контроль машинного документа;

• коригування даних первинного обліку;

• алгоритмічну обробку показників первинного обліку;

• організацію хронологічної бази даних;

• висновок на екран, друк даних первинного обліку, введених в обробку.

На АРМБ з обліку необоротних активів інформаційне забез& печення створюється у вигляді локальної бази.

Після введення нормативно&довідкової, первинної інформації проводиться розрахунок і відображення вихідної інформації.

Для аналітичного обліку необоротних активів автоматизова& ним шляхом ведеться інвентарна картотека. Для ведення інвен& тарної картотеки використовується довідник “Майно” (або “03, НМА, ІНМА”), в якому відображаються всі необхідні дані для управління й обліку даних. Бухгалтер на підставі картки має можливість проаналізувати стан основних засобів, термін служ& би, суми нарахованого зносу, терміни і суми переоцінки основ& них засобів, правильність застосування відсотків амортизацій& них відрахувань і методів нарахування амортизації, а також пра& вильність нарахування і віднесення на рахунки виробничої дія& льності амортизаційних відрахувань.

Для переоцінки, тобто зміни балансової вартості або накопи& ченого зносу основних засобів і нематеріальних активів викорис& товується документ “Індексація” з Журналу документів “Майно” (або “03, НМА, ІНМА”). Для здійснення переоцінки вводяться коефіцієнти переоцінки за кожним інвентарним номером, після чого здійснюється прорахунок, але потрібно мати на увазі, що при необхідності зміни залишкової вартості потрібно змінювати або балансову вартість, або знос. У результаті використання даного документа здійснюється переоцінка балансової вартості 03, НМА та їх зносу. Документ має дві друковані форми: “Індек& сація балансової вартості” та “Індексація зносу”. Дані про пере& оцінку формуються в інвентарній картотеці. Важливе місце займає перевірка правильності і повноти проведеної переоцінки основ& них засобів. З цією метою бухгалтер здійснює перегляд усієї карто& теки і перевіряє правильність застосування встановлених коефі& цієнтів переоцінки, а також формування нової вартості основних засобів і нарахованого зносу. До того ж отримує можливість одержати необхідні відомості за такими параметрами: за датою введення основних засобів, інвентарним номером, інвентарною карткою, видом основних засобів, групою основних засобів, да& тою переоцінки, вартістю основних засобів, балансовим рахун& ком, за сумою зносу основних засобів.