Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 44 из 194)

Порядку визначення розміру збитків від розкрадання, недо стачі, знищення (псування) матеріальних цінностей, затвердже ного Постановою КМ України від 22.01.96 № 116.

Згідно з наказом Міністерства транспорту України від 30.03.98 № 102 Про затвердження положення про технічне обслуговуван ня і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транс порту система технічного обслуговування і ремонту автотранспор ту на підприємствах, які використовують автотранспорт у вироб ничих цілях, у тому числі для надання транспортних послуг стороннім споживачам, складається з певних елементів.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

1. Дати характеристику автотранспортному підприємству як об’єктувідображення господарських операцій в обліку.

2. Чинники, що впливають на організацію бухгалтерського обліку автотранспортних підприємств.

3. Державне регулювання автотранспортних перевезень.

4. Документальне оформлення перевезень вантажів.

5. Бухгалтерський облік рухомого складу основних засобів.

6. Бухгалтерський облік пального на підприємствах транспорту.

7. Особливості обліку розрахунків з пасажирами за перевезення.

8. Особливості обліку перевезення пасажирів.

9. Особливості обліку транспортування вантажів.

10. Облік запасних частин в автотранспортних підприємствах.

11. Облік витрат автотранспортного підприємства.

12. Калькулювання собівартості перевезень.

13. Облік доходів автотранспортного підприємства.

14. Порядок визначення фінансових результатів автотранспортного підприємства.

15. Нарахування податку на прибуток автотранспортного підприємства.

I

Розділ ІV

4.1. Особливості сільськогосподарського

виробництва та їх вплив на організацію

та ведення бухгалтерського обліку

Сільське господарство є однією із основних галузей матеріаль! ного господарства, яка забезпечує населення продовольством, а промисловість — сировиною.

Галузь сільського господарства належить до однієї із струк!

турних сфер агропромислового комплексу (АПК).

Виробництво сільськогосподарської продукції має свої особли! вості, які необхідно враховувати при організації та веденні бух! галтерського обліку на сільськогосподарському підприємстві. Такі особливості можна згрупувати у вигляді табл. 4.1.

Стосовно останнього фактору сiльськогосподарськi пiдпри! ємства можуть використовувати одну з наведених нижче форм.

Просту форму облiку (без використання подвiйного запису) можуть застосовувати сiльськогосподарськi пiдприємства, в яких працюють власник (голова) і члени його родини (без залучення найманих працiвникiв), а також малi сiльськогосподарськi пiдприєм! ства із середньооблiковою чисельнiстю працюючих за звiтний перiод до 10 осiб включно (крiм членiв сiм’ї) i обсягом виручки за рiк, що не перевищує 500 тис. грн.

Сiльськогосподарськi пiдприємства, якi вiдповiдають статусу малих пiдприємств (із середньооблiковою чисельнiстю працiвникiв за звiтний перiод до 50 осiб та обсягом виручки вiд реалiзацiї до 500 тис. євро), можуть вести бухгалтерський облiк за спроще! ною формою облiку iз використанням спрощеного Плану рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов’язань i госпо!

Таблиця 4.1

Особливості сільськогосподарського виробництва та їх вплив на

організацію бухгалтерського обліку

Особливості

Вплив на організацію бухгалтерського обліку

1

2

1. Земля — головний, незамінний засіб господарського виробництва. При розумному використанні вона не зношується, а навпаки, підви! щує свою родючість, що пов’язано з додатковими фінансовими вкла! деннями У бухгалтерському обліку відобра! жається найважливіший засіб праці — земля. Знос (амортизація) на земельні ділянки не нараховується
2. Сезонність, нерівномірність у використанні робочої сили і техніки протягом року Визначення фактичної собівартості проводять раз на рік. Спостеріга! ється велике нагромадження в обліку витрат виробництва, які в кінці року розподіляються пропор! ційно обсягам одержаної продукції
3. Невідповідність процесу затрат праці і матеріальних ресурсів з виходом продукції Оприбуткування й облік одержаної протягом року продукції прово! дяться за плановою собівартістю з доведенням її в кінці року до фак! тичної
4. Процес створення продукту здійснюється під впливом не тіль! ки знарядь та предметів працi, ро! бочої сили, а й природних умов, причому останнi впливають на розвиток продукту найбiльше. Процес вкладання працi в сiль! ське господарство внаслiдок впли! ву зовнiшнього середовища на бiо! логiчнi процеси рослин і тварин розтягнутий у часi та характери! зується сезоннiстю, що вимагає розвитку в сiльському господар! ствi допоміжних промислiв, якi дозволяють повнiше використову! вати природнi та трудовi ресурси в сiльському господарствi Необхідність своєчасного й точного обліку і контролю за виходом про! дукції рослинництва і тваринни! цтва. Спостерігаються особливості обліку формування основного стада, обліку тварин на відгодівлі, обліку приросту і приплоду. Трива! лiсть виробничого циклу в рослин! ництвi вимагає органiзацiї облiку витрат на виробництво продукцiї не лише за культурами i окремими їх групами, а й з окремих процесів i видів робiт
Сiльськогосподарськi пiдприєм! ства вiдтворюють у господарствах своїми силами i засобами частину Ця особливiсть змушує сiльсько! господарськi пiдприємства розгля! дати витрати основної дiяльностi

Закінчення табл. 4.1

1

2

необхідних їм засобiв виробни! цтва на вирощування молодняку худо! би, який переводять в основне ста! до, як витрати на капiтальнi вкла! дення, оскiльки вони вiдносяться до основних засобiв. Спостерігаю! ться особливості обліку насіння та кормів власного виробництва
Наявність різних форм власності Вплив на вибір форми бухгалтер! ського обліку

дарських операцiй суб’єктiв малого пiдприємництва, затвердже! ним наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 19.04.01 № 186 i складати фiнансову звiтнiсть вiдповiдно до Положення (стандар! ту) бухгалтерського облiку 25 “Фiнансовий звiт суб’єкта малого підприємництва”, затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 25.02.2000 № 39.

Усi iншi сiльськогосподарськi пiдприємства повиннi вести облiк за Планом рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов’язань i господарських операцiй пiдприємств та органiзацiй, затвердженим наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30.11.99 № 291 з використанням:

• методичних рекомендацiй з органiзацiї та ведення бухгалтер! ського облiку за журнальною формою на пiдприємствах агро! промислового комплексу, затверджених наказом Мiнагрополi! тики України вiд 07.03.01 № 49 — для пiдприємств, що пiдпорядковуються Мiнiстерству аграрної полiтики;

• методичних рекомендацiй із застосування реєстрiв бухгалтер! ського облiку, що затвердженi наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 29.12.2000 № 356 — для пiдприємств, що не пiдпорядковуються Мiнiстерству аграрної полiтики.

4.2. Облік наявності та руху основних засобів

Порядок формування у бухгалтерському облiку інформації про основні засоби та інші необоротні матеріальні активи визначе! ний П(С)БО 7 “Основнi засоби”.

Пiдприємства можуть самостiйно встановлювати вартiснi кри! терiї предметiв, що входять до складу малоцiнних НМА (п. 5 П(С)БО 7 “Основнi засоби”). Однак незалежно від вартості до складу основних засобів включають дорослу робочу i продуктивну худо! бу. Крiм того, до основних засобів вiдносять капiтальнi витрати з поліпшення земель, не пов’язанi зi створенням споруд.

Капітальні вкладення у багаторiчнi насадження, полiпшення земель включають до складу основних засобів щорiчно у сумi затрат, що вiдносяться до прийнятих в експлуатацiю площ, не!

залежно вiд строку закiнчення всього комплексу робiт.

Згiдно з П(С)БО 7 “Основнi засоби” якщо один об’єкт основ! них засобів складається з окремих частин, у яких рiзний строк корисного використання (експлуатації), то кожна з цих частин може визнаватися у бухгалтерському обліку як окремий об’єкт. Строк експлуатацiї об’єкта — це очiкуваний перiод часу, протя! гом якого необоротнi активи будуть використовуватися підпри! ємством або з їх використанням буде вироблено (виконано) очiкуваний пiдприємством обсяг продукцiї (робiт, послуг).

У бухгалтерському облiку та звiтностi інформація про основні засоби вiдображаються на рахунку 10 “Основнi засоби”, який призначений для облiку та узагальнення iнформацiї про наявнiсть i рух власних або одержаних на умовах фiнансового лiзингу об’! єктiв i орендованих цiлiсних майнових комплексiв, вiднесених до складу основних засобів.

Приклад. ТОВ “Врожай” придбало трактор МТЗ!82 за 54000 грн (включаючи ПДВ); вартiсть послуг автотранспортно! го підприємства (АТП) з транспортування трактора склала 660 грн (включаючи ПДВ); вартiсть палива, використаного для обкат! ки — 90 грн; оплата праці (з відрахуваннями) тракториста, який обкатував трактор, — 85 грн; сума затрат з відрядження голов! ного інженера при транспортуваннi трактора на підприємство — 40 грн.

Кореспонденцiя рахункiв з оприбуткування купівлі основного засобу — трактора, наведено у табл. 4.2.

Особливості оприбуткування (введення в дію) багаторічних насаджень. Процес приймання!передачi багаторiчних насаджень має свої особливостi, якi враховуються при складаннi Акта при! ймання багаторiчних насаджень та передачi їх в експлуатацiю (ф!54). Цей Акт складається двiчi. Перший акт складають після