Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 174 из 194)

Різниця між визнаною у бухгалтерському обліку балансовою вартістю зобов’язання (одержаного авансу без податку на додану вартість 10000 грн) та податковою базою цього зобов’язання (0 грн) становить 10000 грн і є тимчасовою різницею, що підля> гає вирахуванню.

Добуток тимчасової різниці, що підлягає вирахуванню, і ставки податку на прибуток є відстроченим податковим активом на кі> нець року.

10000 × 30 % = 3000 грн.

Сальдо відстроченого податкового активу наводиться у рядку 060 “Відстрочені податкові активи” Балансу, утворення якого відображається за дебетом рахунка 17 “Відстрочені податкові активи”. Запис за дебетом рахунка 17 здійснюється у грудні на суму з урахуванням сальдо на цьому рахунку на початок звітно> го періоду в кореспонденції з кредитом рахунка 641 “Розрахунки за податками”.

В аналогічному порядку визначається і відображається сума відстроченого податкового активу із сальдо на рахунку 69 “До> ходи майбутніх періодів”.

3. Залишок резерву сумнівних боргів на рахунку 38 на кінецьзвітного року становить 17200 грн. За податковим законодавст> вом відрахування до резерву не визнаються валовими витрата> ми, до валових витрат включається сума списаної безнадійної дебіторської заборгованості, яка в бухгалтерському обліку спи> сується за рахунок утвореного резерву.

Різниця між балансовою вартістю резерву сумнівних боргів (17200 грн) і податковою базою (0) є тимчасовою різницею, що

підлягає вирахуванню. Добуток тимчасової різниці, що підлягає вирахуванню, і ставки податку на прибуток визнається відстро> ченим податковим активом.

17200 × 30 % = 5160 грн.

4. Залишок забезпечення на гарантійний ремонт на кінецьзвітного року (субрахунок 473 “Забезпечення гарантійних зобо> в’язань”) становить 3160 грн.

За податковим законодавством витрати на гарантійний ре> монт визнаються у періоді його виконання.

Різниця між балансовою вартістю зобов’язання (забезпечен> ня — 3160 грн) і податковою базою зобов’язання (0 грн) є тим> часовою різницею, що підлягає вирахуванню. Добуток тимчасо> вої різниці, що підлягає вирахуванню, і ставки податку на при> буток визнається відстроченим податковим активом.

3160 × 30 % = 948 грн.

5. Варіант І. На кінець звітного року залишкова вартістьосновних виробничих засобів, за якими відповідно до податково> го законодавства амортизація нараховується, становить:

а) за даними бухгалтерського обліку (різниця між аналітич> ними даними рахунків 10 “Основні засоби”, 11 “Інші необоротні матеріальні активи” і рахунку 13 “Знос необоротних активів”) —

365000 грн;

б) за даними, що використовуються для визначення амортиза> ції основних засобів за податковим законодавством, — 315000 грн.

Вартість основних невиробничих засобів та інших основних засобів, на які за податковим законодавством амортизація не нараховується, до розрахунку не приймається як постійна різниця, оскільки за Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 7 “Основні засоби” вказані основні засоби амортизації підлягають.

Різниця між визнаною у бухгалтерському обліку балансовою вартістю активу (365000 грн) і податковою базою цього активу (315000 грн) є тимчасовою різницею, що підлягає оподаткуван> ню (50000 грн). Добуток тимчасової різниці, що підлягає оподат> куванню, і ставки податку на прибуток визнається відстроченим податковим зобов’язанням.

50000 × 30 % = 15000 грн.

Варіант ІІ. На кінець звітного року залишкова вартість основ> них виробничих засобів становить:

а) за даними бухгалтерського обліку — 75000 грн;

б) за даними, що використовуються для визначення амортиза> ції основних засобів за податковим законодавством, — 90000 грн.

Різниця між визнаною у бухгалтерському обліку балансовою вартістю активу (75000 грн) і податковою базою цього активу (90000 грн) є тимчасовою різницею, що підлягає вирахуванню (15000 грн). Добуток тимчасової різниці, що підлягає вираху> ванню, і ставки податку на прибуток визнається відстроченим податковим активом:

15000 × 30 % = 4500 грн.

6. Згортання відстрочених податкових активів і відстрочених податкових зобов’язань полягає у визначенні різниці між сумою визнаних відстрочених податкових активів і сумою визнаних від> строчених податкових зобов’язань і відповідно відображенні у Балансі чогось одного:

(3000 + 5160 + 948) – (2700 + 15000) = 7592 грн

(відстрочене податкове зобов’язання) або

(3000 + 5160 + 948 + 4500) – 2700 = 10908 грн

(відстрочений податковий актив).

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

№ 205 від 28.04.2001

м. Київ

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

21 травня 2001 р. за № 433/5624

Про затвердження Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 18

“Будівельні контракти”

(Із змінами, внесеними згідно з Наказом

Міністерства фінансів № 363 від 23.05.2003)

На виконання Програми реформування системи бухгалтерсь> кого обліку із застосуванням міжнародних стандартів, затвердже> ної постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 1998 року № 1706, і відповідно до статей 1 і 6 Закону України “Про бух> галтерський облік та фінансову звітність в Україні” (996–14)

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити схвалене Методологічною радою з бухгалтерсько> го обліку Міністерства фінансів України Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 18 “Будівельні контракти”, що додається.

2. Установити, що Положення (стандарт) бухгалтерськогообліку 18 “Будівельні контракти” набуває чинності з 1 січня 2002 року.

Заступник міністра В. В. Регурецький

Затверджено

Наказ Міністерства фінансів України

28.04.2001 № 205

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

21 травня 2001 р. за № 433/5624

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 18

“Будівельні контракти”

Загальні положення

1. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 18 “Буді> вельні контракти” (далі — Положення (стандарт) 18) визначає методологічні засади формування підрядчиками у бухгалтерському обліку інформації про доходи та витрати, пов’язані з виконан> ням будівельних контрактів, та її розкриття у фінансовій звіт> ності.

2. Терміни, що використовуються у положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку, мають таке значення:

Аванси за будівельним контрактом— грошові кошти або інші активи, отримані підрядчиком у рахунок оплати робіт, що виконуватимуться за будівельним контрактом.

Будівельний контракт— договір про будівництво.

Будівництво— спорудження нового об’єкта, реконструкція, розширення, добудова, реставрація і ремонт об’єктів, виконання монтажних робіт.

Валова заборгованість замовників за роботи за будівельним контрактом— сума перевищення витрат підрядчика і визнано> го ним прибутку (за вирахуванням визнаних збитків) над сумою проміжних рахунків (без непрямих податків) на дату балансу з початку виконання будівельного контракту.

Валова заборгованість замовникам за роботи за будівельним контрактом— сума перевищення проміжних рахунків (без не> прямих податків) над витратами підрядчика і визнаним ним при> бутком (за вирахуванням визнаних збитків) на дату балансу з початку виконання будівельного контракту.

Відхилення від ціни за будівельним контрактом— зміна ціни будівельного контракту внаслідок змін попередньо погодженого

обсягу робіт, конструктивно>якісних характеристик і строків виконання будівельного контракту.

Витрати за будівельним контрактом— собівартість робіт за будівельним контрактом.

Заохочувальні виплати за будівельним контрактом— додат> кові суми, що сплачуються підрядчику за виконання (перевико> нання) умов контракту.

Контракт з фіксованою ціною— договір про будівництво, який передбачає фіксовану (тверду) ціну всього обсягу робіт за будівельним контрактом або фіксовану ставку за одиницю кінце> вої продукції будівництва (кв. м, кількість місць тощо). (Абзац десятий пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мініс> терства фінансів № 363 від 23.05.2003.)

Контракт за ціною “витрати плюс”— договір про будівни> цтво, який передбачає ціну як суму фактичних витрат підрядчи> ка на виконання будівельного контракту та погодженого прибутку (у вигляді процента від витрат або фіксованої величини).

Об’єкт будівництва— сукупність будівель і споруд або окре> мі будівлі і споруди, будівництво яких здійснюється за єдиним проектом.

Підрядчик— юридична особа, яка укладає будівельний конт> ракт, виконує передбачені будівельним контрактом роботи і пе> редає їх замовникові.

Претензія за будівельним контрактом— сума майнової від> повідальності замовника чи іншої сторони, яку вимагає відшко> дувати підрядчик понад ціну контракту.

Проміжні рахунки— рахунки за виконані роботи за будіве> льним контрактом, передані замовнику для оплати.

Визнання доходів та витрат протягом виконання будівельного контракту

3. Доходи і витрати протягом виконання будівельного конт> ракту визнаються з урахуванням ступеня завершеності робіт на дату балансу, якщо кінцевий фінансовий результат цього конт> ракту може бути достовірно оцінений.

4. Ступінь завершеності робіт за будівельним контрактом можевизначатися за одним з наведених методів:

• вимірювання та оцінка виконаної роботи;

• співвідношення обсягу завершеної частини робіт та їх загаль> ного обсягу за будівельним контрактом у натуральному ви> мірі;

• співвідношення фактичних витрат з початку виконання буді> вельного контракту до дати балансу та очікуваної (кошторис> ної) суми загальних витрат за контрактом.