Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 135 из 194)

59. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 20 “Консолідована фінансова звітність”: Затв. наказом МФУ від 30.07.99 № 176.

60. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 21 “Вплив змін ва& лютних курсів”: Затв. наказом МФУ від 10.08.2000 № 193.

61. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 25 “Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва”: Затв. наказом МФУ від 25.02.2000 № 39.

62. Методичні рекомендації з формування собівартості перевезень (робіт, послуг) на транспорті: Затв. наказом М&ва трансп. України від 05.02.01. № 65.

63. Методичні рекомендації з формування собівартості будівельно& монтажних робіт: Затв. наказом Держбуду України від 07.05.02. № 81.

64. Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (ро& біт, послуг) у промисловості: Затв. наказом Держ. ком. пром. політики України від 02.02.01 № 47.

65. Методичні рекомендації з формування складу витрат та порядку їх планування в торговельній діяльності: Затв. наказом М&ва економіки та з питань єврон. інтегр. України від 22.05.02 № 145.

66. Галузi народного господарства України (ЗКГНГ): Затв. наказом Мiнстату України вiд 24.01.94 № 21.

67. Про затвердження типових норм первинних документів з обліку в будівництві: Наказ Держ. ком. буд&ва, архіт. і житлової політики Украї& ни від 29.12.2000 № 416/299.

68. Бабич В. В, Свідерський Є. I. Бухгалтерський облiк на підприємст& вах малого бізнесу в Україні. — К.: Лiбра, 1996. — 160 с.

69. Бутинець Т. А. Бухгалтерський облік: Навч. посіб. для студ. вузів / Т. А. Бутинець, Л. В. Чижевська, С. Л. Береза. — Житомир: ЖІТІ, 2000. — 672 с.

70. Бутинець Ф. Ф. Особливості бухгалтерського обліку в торгівлі. Курс лекцій. Навч. посіб. / За ред. проф. Ф. Ф. Бутинця, доц. Н. М. Малю& ги. — Житомир: ЖІТІ, 2000. — 608 с.

71. Організація бухгалтерського обліку: Підруч. для студ. спец. “Об& лік і аудит” вищ. навч. закл. / За ред. проф. Ф. Ф. Бутинця. — 3&тє вид., доп. і перероб. — Житомир: ПП “Рута”, 2002. — 592 с.

72. Панасюк В. М., Ковальчук Є. К., Бобрівець С. В. Податковий облік: Навч. посіб. — Тернопіль: Карт&бланш, 2002. — 260 с.

73. Облік у селянському (фермерському) господарстві: Посібник / За ред. М. Я. Дем’яненка. — К.: ІАЕ, 2001. — 403 с.

74. Вуд Ф. Бухгалтерский учет для предпринимателей. В 4 ч. — М.: Аскери, 1993.

75. Завгородний В. П. Настольная книга бухгалтера малого бизнеса. —

К.: Вира&Р; Дакор, 2000. — 608 с.

76. Нидлз Б. И. др. Принципы бухгалтерского учета (Б. Нидлз, Х. Ан& дерсон, Д. Колдуэл: Пер. с англ.) / Под ред. Я. В. Соколова. — 2&е изд. — М.: Финансы и статистика, 1994. — 496 с.

77. Скворцов Н. Н. Бухгалтерский учет: Учеб.&метод. пособ. В 2 т. — Харьков, 1999.

78. Сук Л. К. Бухгалтерський облік: Навч. посіб. — К.: Інститут після& дипломної освіти Київського університету ім. Тараса Шевченка. — 2001. — 339 с.

79. Ткаченко Н. М. Бухгалтерський облік на підприємствах України з різними формами власності: Навч. посіб. — 6&те вид., доп. і пере& роб. — К.: А.С.К., 2002. — 784 с.

80. Чистов Д. В., Таранов А. В., Заремба О. А., Заремба А. В. Хозяй& ственные операции в компьютерной бухгалтерии 7.7 для Украины: Учеб. пособ. — Киев: Диасофт, 2002. — 528 с.

Додаток 1

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні

(Відомості Верховної Ради (ВВР), 1999, № 40, ст. 365)

(Із змінами, внесеними згідно із Законами

№ 1707&III від 11.05.2000, ВВР, 2000, № 32, ст. 255

№ 1807&III від 08.06.2000

№ 1829&III від 22.06.2000)

Цей Закон визначає правовi засади регулювання, органiзацiї, ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi в Україні.

Розділ I. ЗАГАЛЬНI ПОЛОЖЕННЯ

Стаття 1. Визначення термінів

Для цілей цього Закону терміни вживаються у такому зна& ченні:

активи— ресурси, контрольованi пiдприємством у результатi минулих подiй, використання яких, як очiкується, при& веде до отримання економiчних вигод у майбутньому;

бухгалтерський облiк— процес виявлення, вимiрювання, ре& єстрацiї, накопичення, узагальнення, зберiгання та пе& редачi iнформацiї про дiяльнiсть пiдприємства зовнiшнiм та внутрiшнiм користувачам для прийняття рiшень;

внутрiшньогосподарський (управлiнський) облiк— система об& робки та пiдготовки iнформацiї про дiяльнiсть пiдприєм& ства для внутрiшнiх користувачiв у процесi управлiння пiдприємством;

господарська операція— дiя або подiя, яка викликає змiни в структурi активiв та зобов’язань, власному капіталі пiдприємства;

зобов’язання — заборгованiсть пiдприємства, що виникла внаслiдок минулих подiй i погашення якої в майбут& ньому, як очiкується, приведе до зменшення ресурсiв пiдприємства, що втiлюють у собi економiчнi вигоди;

економiчна вигода — потенцiйна можливiсть отримання пiдприємством грошових коштiв вiд використання ак& тивiв;

консолiдована фiнансова звiтнiсть— фiнансова звiтнiсть, яка вiдображає фiнансове становище, результати дiяльностi та рух грошових коштiв юридичної особи та її дочiрнiх пiдприємств як єдиної економiчної одиницi;

нацiональне положення (стандарт) бухгалтерського облiку— нормативно&правовий акт, затверджений Мiнiстерством фiнансiв України, що визначає принципи та методи ведення бухгалтерського облiку i складання фiнансової звiтностi, що не суперечать мiжнародним стандар& там;

облiкова полiтика— сукупнiсть принципiв, методiв i процедур, що використовуються пiдприємством для складання та

подання фiнансової звiтностi;

первинний документ— документ, який мiстить вiдомостi про господарську операцiю та пiдтверджує її здiйснення;

фiнансова звiтнiсть— бухгалтерська звiтнiсть, що мiстить iн& формацiю про фiнансове становище, результати дiяль& ностi та рух грошових коштiв пiдприємства за звiтний перiод;

користувачi фiнансової звiтностi (далi— користувачi)— фiзичнi або юридичнi особи, якi потребують iнформацiї про дiяльнiсть пiдприємства для прийняття рiшень.

Стаття 2. Сфера дiї Закону

1. Цей Закон поширюється на всiх юридичних осiб, створе& них вiдповiдно до законодавства України, незалежно вiд їх ор& ганiзацiйно&правових форм i форм власностi, а також на пред& ставництва iноземних суб’єктiв господарської дiяльностi (далi — пiдприємства), якi зобов’язанi вести бухгалтерський облiк та подавати фiнансову звiтнiсть згiдно з законодавством.

(Частину другу статтi 2 виключено на пiдставi Закону № 1707&III вiд 11.05.2000.)

3. Суб’єкти пiдприємницької дiяльностi, яким вiдповiдно до законодавства надано дозвiл на ведення спрощеного облiку до& ходiв i витрат, ведуть бухгалтерський облiк i подають фiнансову звiтнiсть у порядку, встановленому законодавством про спроще& ну систему облiку i звiтностi.

Стаття 3. Мета бухгалтерського облiку та фiнансової звiт& ностi

1. Метою ведення бухгалтерського облiку i складання фiнан&сової звiтностi є надання користувачам для прийняття рiшень пов& ної, правдивої та неупередженої iнформацiї про фiнансове станови& ще, результати дiяльностi та рух грошових коштiв пiдприємства.

2. Бухгалтерський облiк є обов’язковим видом облiку, якийведеться пiдприємством. Фiнансова, податкова, статистична та iншi види звiтностi, що використовують грошовий вимiрник, ґрун& туються на даних бухгалтерського облiку.

Стаття 4. Основнi принципи бухгалтерського облiку та фi& нансової звiтностi

Бухгалтерський облiк та фiнансова звiтнiсть ґрунтуються на таких основних принципах:

обачнiсть— застосування в бухгалтерському облiку методiв оцiнки, якi повиннi запобiгати заниженню оцiнки зобо& в’язань та витрат i завищенню оцiнки активiв i доходiв пiдприємства;

повне висвiтлення— фiнансова звiтнiсть повинна мiстити всю iнформацiю про фактичнi та потенцiйнi наслiдки госпо& дарських операцiй та подiй, здатних вплинути на рiшен& ня, що приймаються на її основi;

автономнiсть— кожне пiдприємство розглядається як юридич& на особа, вiдокремлена вiд її власникiв, у зв’язку з чим особисте майно та зобов’язання власникiв не повиннi вiдображатися у фiнансовiй звiтностi пiдприємства; послiдовнiсть— постiйне (iз року в рiк) застосування пiдприєм& ством обраної облiкової полiтики. Змiна облiкової полi& тики можлива лише у випадках, передбачених нацiо& нальними положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку, i повинна бути обґрунтована та розкрита у фiнан& совiй звiтностi;

безперервнiсть— оцiнка активiв та зобов’язань пiдприємства

здiйснюється виходячи з припущення, що його дiяльнiсть буде тривати далi;

нарахування та вiдповiднiсть доходiв i витрат— для визна& чення фiнансового результату звiтного перiоду необхiдно порiвняти доходи звiтного перiоду з витратами, що були здiйсненi для отримання цих доходiв. При цьому дохо& ди i витрати вiдображаються в бухгалтерському облiку та фiнансовiй звiтностi в момент їх виникнення, не& залежно вiд дати надходження або сплати грошових коштiв;

превалювання сутностi над формою— операцiї облiковуються вiдповiдно до їх сутностi, а не лише виходячи з юриди& чної форми;

iсторична (фактична) собiвартiсть— прiоритетною є оцiнка активiв пiдприємства, виходячи з витрат на їх виробни& цтво та придбання;

єдиний грошовий вимірник— вимірювання та узагальнення всiх

господарських операцiй пiдприємства у його фiнансовiй звiтностi здiйснюється в єдинiй грошовiй одиницi;

перiодичнiсть— можливість розподілу діяльності підприємства на певнi перiоди часу з метою складання фiнансової звiтностi.

Стаття 5. Валюта бухгалтерського облiку та фiнансової звiтностi

Пiдприємства ведуть бухгалтерський облiк i складають фiнансову звiтнiсть у грошовiй одиницi України.

Роздiл II. ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ

БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛIКУ ТА ФIНАНСОВОЇ ЗВIТНОСТI

Стаття 6. Державне регулювання бухгалтерського облiку та фiнансової звiтностi в Українi

1. Державне регулювання бухгалтерського облiку та фiнансової звiтностi в Українi здiйснюється з метою:

• створення єдиних правил ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi, якi є обов’язковими для всiх

пiдприємств та гарантують i захищають iнтереси користу& вачiв;