Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 173 из 194)

7. Відстрочене податкове зобов’язання визнається у разі на> явності тимчасових різниць, що підлягають оподаткуванню, за винятком:

а) гудвілу, якщо його амортизація податковим законодавст>

вом не передбачена;

б) первісного визнання активу або зобов’язання в результаті господарських операцій (крім об’єднання підприємств), які не впливають на обліковий і податковий прибуток (збиток).

Тимчасові різниці, що підлягають оподаткуванню та є наслід> ком фінансових інвестицій у дочірні, асоційовані та спільні під> приємства, визнаються відстроченим податковим зобов’язанням за винятком:

а) якщо материнське (холдингове) підприємство, інвестор або учасник спільного підприємства визначає і контролює час ану> лювання тимчасової різниці;

б) якщо не очікується анулювання тимчасової різниці протя>

гом дванадцяти місяців з дати балансу.

8. Відстрочений податковий актив визнається у разі виник> нення тимчасових різниць, що підлягають вирахуванню, якщо очікується отримання податкового прибутку, з яким пов’язані ці тимчасові різниці.

Тимчасові різниці, що підлягають вирахуванню та є наслід> ком інвестицій в дочірні, асоційовані та спільні підприємства, визнаються відстроченим податковим активом за умов:

а) анулювання тимчасових різниць протягом дванадцяти мі>

сяців з дати балансу;

б) очікування податкового прибутку, достатнього для списан>

ня тимчасової різниці.

Якщо податкові збитки і податкові пільги перенесені на май> бутні періоди, то відстрочений податковий актив визнається у разі очікування у майбутньому прибутку, достатнього для від> шкодування цих збитків і користування пільгами.

9. Відстрочений податковий актив не визнається, якщо вінвиникає внаслідок:

а) негативного гудвілу, який виникає внаслідок об’єднання підприємств згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 19 “Об’єднання підприємств”;

б) первісного визнання активу або зобов’язання в результаті господарських операцій (крім об’єднання підприємств), які не впливають на обліковий та податковий прибуток (збиток).

10. Підприємство переглядає на дату балансу невизнані від> строчені податкові активи щодо відповідності їх критеріям ви> знання, наведеним у пункті 8 Положення (стандарту) 17.

Оцінка активів та зобов’язань з податку на прибуток

11. Сума зобов’язання або дебіторської заборгованості з подат> ку на прибуток за поточний та попередній періоди визначається відповідно до податкового законодавства.

12. Відстрочений податковий актив та відстрочене податковезобов’язання розраховуються за ставками оподаткування, що діятимуть протягом періоду, у якому будуть здійснюватися реа> лізація або використання активу та погашення зобов’язання. Приклади розрахунку відстроченого податкового активу та від> строченого податкового зобов’язання наведені в додатку до По> ложення (стандарту) 17.

13. Сума відстроченого податкового активу на дату балансузменшується за умови недостатності податкового прибутку для списання цього активу. У разі очікування податкового прибут> ку, достатнього для списання відстроченого податкового активу, сума його попереднього зменшення, але не більше суми очікува> ного податкового прибутку, відображається способом сторно.

Відображення активів та зобов’язань з податку на прибуток у фінансовій звітності

14. Дебіторська заборгованість та зобов’язання з поточногоподатку на прибуток відображаються у балансі окремими стат> тями оборотних активів і поточних зобов’язань.

Відстрочені податкові активи та відстрочені податкові зобо> в’язання відображаються в балансі окремими статтями необорот> них активів і довгострокових зобов’язань.

15. У проміжній фінансовій звітності відстрочені податковіактиви та відстрочені податкові зобов’язання можуть наводити> ся у балансі в сумі зазначених активів і зобов’язань, що визна> чені на 31 грудня попереднього року без їх обчислення на дату проміжної фінансової звітності. У таких випадках у статті “По> даток на прибуток від звичайної діяльності” проміжного Звіту про фінансові результати наводиться лише сума поточного по> датку на прибуток, а на дату річного балансу в бухгалтерському обліку і фінансовій звітності здійснюється відповідне коригуван> ня (збільшення, зменшення) суми витрат з податку на прибуток з урахуванням змін відстрочених податкових активів і відстроче> них податкових зобов’язань за звітний рік. (Пункт 15 із зміна> ми, внесеними згідно з Наказом Міністерства фінансів № 363 від 23.05.2003.)

16. Дебіторська заборгованість та зобов’язання з поточногоподатку на прибуток згортаються, якщо погашення зобов’язан> ня відбудеться заліком цієї дебіторської заборгованості.

У консолідованому балансі дебіторська заборгованість та зо> бов’язання з поточного податку на прибуток відображаються розгорнуто.

17. Відстрочені податкові активи та відстрочені податкові зо> бов’язання згортаються, якщо сплата податку на прибуток кон> тролюється одним і тим самим податковим органом.

У консолідованому балансі відстрочені податкові активи та відстрочені податкові зобов’язання відображаються розгорнуто.

18. Витрати з податку на прибуток від звичайної діяльностівідображаються у статті “Податок на прибуток від звичайної діяльності” Звіту про фінансові результати в дужках. Дохід з податку на прибуток відображається у вписуваній статті “Дохід з податку на прибуток від звичайної діяльності”, а при визна>

ченні фінансового результату від звичайної діяльності на його суму зменшується збиток від звичайної діяльності до оподатку> вання.

Розкриття інформації про податок на прибуток у примітках до фінансової звітності

19. У примітках до фінансової звітності наводиться така ін> формація:

19.1. Складові елементи витрат (доходу) з податку на прибу> ток (поточний податок на прибуток та всі коригування цієї суми, включаючи відстрочені податкові активи, відстрочені податкові зобов’язання, виправлення помилок тощо).

19.2. Сума поточного та відстроченого податку на прибутоквідображена у складі власного капіталу.

19.3. Пояснення різниці між витратами (доходом) з податкуна прибуток та добутком облікового прибутку (збитку) на засто> совану ставку податку на прибуток.

19.4. Ставка податку на прибуток, якщо вона змінюєтьсяпорівняно із звітним періодом.

19.5. Сума та період дії тимчасових різниць, що підлягаютьвирахуванню, сума податкових збитків і невикористаних подат> кових пільг, пов’язаних з невизнанням відстроченого податко> вого активу.

19.6. Сума тимчасових різниць, пов’язаних з фінансовимиінвестиціями у дочірні, асоційовані та спільні підприємства, щодо яких відстрочені податкові зобов’язання не були визнані.

19.7. Сума визнаних відстрочених податкових активів (за кож> ним видом) і визнаних відстрочених податкових зобов’язань (за кожним видом).

19.8. Сума відстроченого податку на прибуток, що включенадо Звіту про фінансові результати.

19.9. Сума витрат (доходу) з податку на прибуток, пов’яза> них з прибутком (збитком) від діяльності, що припинена.

Начальник Управління методології бухгалтерського обліку

у виробничій сфері В. М. Пархоменко

Додаток 1 до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 17

Приклади відображення у бухгалтерському обліку та фінан> совій звітності підприємства тимчасових різниць.

1. За станом на кінець звітного року вартість активів на рахун> ку 371 “Розрахунки за виданими авансами” (за сировину, робо> ти, послуги для операційної діяльності) становить 10800 грн.

За податковим законодавством сума виданих авансів (без по> датку на додану вартість) включається підприємством до складу валових витрат у тому періоді, у якому здійснено перерахування авансу, і відповідно зменшує податковий прибуток. Різниця між балансовою вартістю активу (виданого авансу без податку на додану вартість 9000 грн) та податковою базою цього активу (0 грн) становить 9000 грн і є тимчасовою різницею, що підлягає оподаткуванню.

Добуток тимчасової різниці, що підлягає оподаткуванню, на кінець звітного періоду і ставки податку на прибуток є відстро> ченим податковим зобов’язанням на кінець звітного періоду:

9000 × 30 % = 2700 грн.

Сальдо відстроченого податкового зобов’язання відображається у рядку 460 “Відстрочені податкові зобов’язання” Балансу.

Сума поточного податку на прибуток за звітний період відо> бражається за дебетом субрахунка 981 “Податки на прибуток від звичайної діяльності” у кореспонденції з кредитом субрахун> ка 641 “Розрахунки за податками”. Запис за дебетом субрахунка 981 “Податки на прибуток від звичайної діяльності” у кореспон> денції з рахунком 54 “Відстрочені податкові зобов’язання” про> водиться на суму з урахуванням сальдо на рахунку 54 на поча> ток звітного року. Сума, що відображена у звітному періоді за дебетом субрахунка 981, є витратами з податку на прибуток і наводиться у рядку 180 Звіту про фінансові результати.

В аналогічному порядку визначається і відображається сума відстроченого зобов’язання з сальдо на рахунку 39 “Витрати майбутніх періодів”.

2. За станом на кінець звітного року на субрахунку 681 “Роз> рахунки за авансами одержаними” сальдо зобов’язання стано> вить 12000 грн.

За податковим законодавством одержані аванси (без податку на додану вартість) включаються до складу валових доходів у тому періоді, в якому вони одержані, і відповідно збільшують податковий прибуток. У бухгалтерському обліку отримані аван> си не визнаються доходом цього звітного періоду, а будуть ви> знані доходом у тому періоді, у якому будуть відвантажені про> дукція, товари (виконані роботи, послуги).