Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 154 из 194)

22. Сума дооцінки залишкової вартості об’єкта нематеріаль&них активів відображається у складі додаткового капіталу, а сума уцінки — у складі витрат звітного періоду, крім випадків, що наведені у п. 23 цього Положення (стандарту).

23. У разі наявності (на дату проведення чергової (останньої) дооцінки об’єкта нематеріальних активів) перевищення суми попередніх уцінок об’єкта і втрат від зменшення його корисності над сумою попередніх дооцінок залишкової вартості цього об’єк& та і відновлення його корисності, сума чергової (останньої) до& оцінки, але не більше зазначеного перевищення, включається до складу доходів звітного періоду, а різниця (якщо сума чергової (останньої) дооцінки більше зазначеного перевищення) спрямо& вується на збільшення іншого додаткового капіталу.

У разі наявності (на дату проведення чергової (останньої) уцін& ки об’єкта нематеріальних активів) перевищення суми попередніх дооцінок об’єкта і відновлення його корисності над сумою попе& редніх уцінок залишкової вартості цього об’єкта і втрат від змен& шення його корисності сума чергової (останньої) уцінки, але не більше зазначеного перевищення, спрямовується на зменшення іншого додаткового капіталу, а різниця (якщо сума чергової (остан& ньої) уцінки більше зазначеного перевищення) включається до витрат звітного періоду. (Пункт 23 в редакції Наказу Мінфіну № 304 від 30.11.2000.)

24. При вибутті об’єктів нематеріальних активів, які ранішебули переоцінені, перевищення сум попередніх дооцінок над су& мою попередніх уцінок залишкової вартості цього об’єкта нема& теріальних активів включається до складу нерозподіленого при& бутку з одночасним зменшенням додаткового капіталу.

Амортизація нематеріальних активів

25. Нарахування амортизації нематеріальних активів здійс&нюється протягом строку їх корисного використання, який вста& новлюється підприємством при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс), але не більше 20 років.

26. При визначенні строку корисного використання об’єктанематеріальних активів слід ураховувати:

• строки корисного використання подібних активів;

• моральний знос, що передбачається;

• правові або інші подібні обмеження щодо строків його вико& ристання та інші фактори.

27. Метод амортизації нематеріального активу обирається під&приємством самостійно, виходячи з умов отримання майбутніх економічних вигод. Якщо такі умови визначити неможливо, то амортизація нараховується із застосуванням прямолінійного ме& тоду. Розрахунок амортизації при застосуванні відповідних ме& тодів нарахування здійснюється згідно з Положенням (стандар& ту) бухгалтерського обліку 7 “Основні засоби”.

28. Під час розрахунку вартості, яка амортизується, ліквіда&ційна вартість нематеріальних активів прирівнюється до нуля, крім випадків:

• коли існує невідмовне зобов’язання іншої особи щодо прид& бання цього об’єкта наприкінці строку його корисного викорис& тання;

• коли ліквідаційна вартість може бути визначена на підставі інформації існуючого активного ринку і очікується, що такий ринок існуватиме наприкінці строку корисного використання цього об’єкта.

29. Нарахування амортизації починається з місяця, наступ&ного за місяцем, у якому нематеріальний актив став придатним для використання.

30. Нарахування амортизації припиняється, починаючи з мі&сяця, наступного за місяцем вибуття нематеріального активу.

31. Термін корисного використання нематеріального активута метод його амортизації переглядаються в кінці звітного року, якщо в наступному періоді очікуються зміни строку корисного використання активу або зміни умов отримання майбутніх еко& номічних вигод.

Амортизація нематеріального активу нараховується виходя& чи з нового методу нарахування амортизації і строку викорис& тання, починаючи з місяця, наступного за місяцем змін.

Зменшення корисності нематеріальних активів

32. Втрати від зменшення корисності об’єкта нематеріальнихактивів включаються до складу витрат звітного періоду із збіль& шенням суми накопиченої амортизації об’єкта нематеріальних активів, а щодо об’єкта нематеріальних активів, відображеного в обліку за переоціненою вартістю, — відображаються в поряд&

ку, передбаченому абзацом другим пункту 23 цього Положення (стандарту). (Пункт 32 в редакції Наказу Мінфіну № 304 від 30.11.2000, із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерст& ва фінансів № 989 від 25.11.2002.)

33. Якщо причини зменшення корисності об’єкта нематері&альних активів перестали існувати, то сума відновлення корис& ності, але не більше суми попереднього зменшення корисності, відображається визнанням доходу з одночасним зменшенням суми накопиченої амортизації об’єкта нематеріальних активів. Відно& влення корисності об’єкта нематеріальних активів, відображе& ного в обліку за переоціненою вартістю, відображається в поряд& ку, передбаченому абзацом першим пункту 23 цього Положення (стандарту). (Пункт 33 в редакції Наказу Мінфіну № 304 від 30.11.2000, із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерст& ва фінансів № 989 від 25.11.2002.)

Вибуття нематеріальних активів

34. Нематеріальний актив списується з балансу в разі йоговибуття або внаслідок продажу, безоплатної передачі або немож& ливості отримання підприємством надалі економічних вигод від його використання.

35. Фінансовий результат від вибуття об’єктів нематеріаль&них активів визначається як різниця між доходом від вибуття (за вирахуванням непрямих податків і витрат, пов’язаних з ви& буттям) та їх залишковою вартістю. Реєстри аналітичного облі& ку нематеріальних активів, що вибули, додаються до докумен& тів, якими оформлені факти вибуття цих об’єктів. (Пункт 35 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мінфіну № 304 від

30.11.2000.)

Розкриття інформації щодо нематеріальних активів у примітках до фінансових звітів

36. У примітках до фінансової звітності щодо кожної групинематеріальних активів з виділенням інформації щодо створених підприємством нематеріальних активів наводиться така інфор& мація:

36.1. Вартість (первісна або переоцінена), за якою нематеріаль&ні активи відображені в балансі.

36.2. Методи амортизації та діапазон строків корисного вико&ристання нематеріальних активів.

36.3. Наявність та рух у звітному році:

36.3.1. Первісна (переоцінена) вартість нематеріальних акти&вів та сума накопиченої амортизації на початок звітного року.

36.3.2. Первісна вартість нематеріальних активів, які визна&ні активом, з виділенням вартості нематеріальних активів, отри& маних у результаті об’єднання підприємств.

36.3.3. Сума зміни первісної (переоціненої) вартості та накопиче&ної амортизації нематеріальних активів у результаті переоцінки.

36.3.4. Первісна (переоцінена) вартість та сума накопиченоїамортизації нематеріальних активів, які вибули.

36.3.5. Сума нарахованої амортизації.

36.3.6. Сума втрат від зменшення корисності, відображена взвіті про фінансові результати в звітному періоді.

36.3.7. Інші зміни первісної (переоціненої) вартості та суманакопиченої амортизації нематеріальних активів.

36.3.8. Первісна (переоцінена) вартість та сума накопиченоїамортизації на кінець звітного року. (Пункт 36 із змінами, внесени& ми згідно з Наказом Міністерства фінансів № 989 від 25.11.2002.)

37. У примітках до фінансової звітності наводиться така ін&формація:

37.1. Первісну (переоцінену) вартість та накопичену аморти&зацію нематеріальних активів, щодо яких існує обмеження пра& ва власності. (Підпункт 37.1 пункту 37 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства фінансів № 989 від 25.11.2002.)

37.2. Первісну (переоцінену) вартість та накопичену аморти&зацію переданих у заставу нематеріальних активів. (Підпункт 37.2 пункту 37 із змінами, внесеними згідно з Наказом Мініс& терства фінансів № 989 від 25.11.2002.)

37.3. Сума угод на придбання у майбутньому нематеріальнихактивів.

37.4. Загальна сума витрат на дослідження та розробки, вклю&чена до складу витрат звітного періоду.

37.5. Первісна вартість, залишкова вартість та метод оцінкинематеріальних активів, отриманих за рахунок цільових асигну& вань.

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

№ 246 від 20.10.99

м. Київ

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

2 листопада 1999 р. за № 761/4044

Про затвердження Положення (стандарт) бухгалтерського обліку

(Із змінами, внесеними згідно з Наказом

Міністерства фінансів № 15 від 28.01.2000

№ 131 від 14.06.2000 № 304 від 30.11.2000

№ 989 від 25.11.2002)

На виконання Програми реформування системи бухгалтерсь& кого обліку із застосуванням міжнародних стандартів, затвер& дженої постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 1998 р. № 1706, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення (стандарт) бухгалтерського обліку9 “Запаси” (далі — Положення (стандарт) 9), схвалене Методо& логічною радою з бухгалтерського обліку при Міністерстві фі& нансів України, що додається.

2. Установити, що вказане Положення (стандарт) 9 застосо&вується щодо обліку операцій, які відбуватимуться з 2000 року.

3. Передбачити, що інші нормативні акти Міністерства фі&нансів України з бухгалтерського обліку діють у частині, що не суперечить Положенню (стандарту) 9.

Заступник міністра А. В. Литвин

Затверджено

Наказ Міністерства фінансів України

20.10.99 № 246

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України