Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 72 из 194)

би, товари, прийняті на комісію, меблі, телевізори).

2. Облік товарів здійснюють згідно з Планом рахунків бухгал! терського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств та установ з використанням рахунка 28 “Товари” в розрізі субрахунків:

• 281 “Товари на складі” проводять облік наявності та руху товарних запасів в основному на оптових підприємствах, мо! розильниках, овочесховищах;

• 282 “Товари в торгівлі” призначений для обліку наявності і руху товарів, що знаходяться на підприємствах роздрібної торгівлі, громадського харчування;

• 283 “Товари на комісії” обліковують товари передані на ко! місію по договорах комісії, що не передбачають перехід права власності;

• 284 “Тара під товарами” проводять облік тари під товарами порожньої, купленої, власного виробництва;

• 285 “Торгова націнка” є контрактивним рахунком до субра!

хунка 281 “Товари на складі” та 282 “Товари в торгівлі”,

який призначено для визначення реалізаційної (продажної) вартості товарів, знаючи їх купівельну вартість. Взагалі тор! гова націнка — це різниця між купівельною та продажною вартістю товарів;

• 286 “Купівельні вироби”;

• 289 “Транспортно!заготівельні витрати” призначений для ок! ремого обліку витрат з транспортування, вантажно!розванта! жувальних робіт, що пов’язані з доставкою товарів.

3. У торгівлі спостерігаються наявні великі запаси ТМЦ, уцьому зв’язку бухгалтерський облік має забезпечити достовір!

ний контроль за їх рухом і збереженням.

4. У торгівлі існує специфічна система обліку витрат. Видат! ки торгових підприємств утворюють витрати обігу, які облікову! ють за видами, статтями і які покривають за рахунок доходів підприємства. Витрати обігу — це виражені у вартісній формі витрати торгових підприємств, пов’язані з купівлею, транспор! туванням, збереженням і реалізацією товарів. В обліку витрати обігу класифікують за: 1) видами діяльності (оптова торгівля, роздрібна торгівля, громадське харчування); 2) економічними елементами (матеріальні витрати, витрати на оплату праці та ін.); 3) статтями витрат.

Номенклатура статей витрат обігу для підприємств торгівлі класифікується на:

1) витрати на транспортування;

2) витрати на оплату праці;

3) витрати на оренду і утримання необоротних активів;

4) знос та утримання малоцінних і швидкозношуваних пред! метів;

5) витрати на паливно!мастильні матеріали, газ, електроенер!

гію;

6) витрати на збереження, сортування, пакування матеріа!

лів;

7) витрати на рекламу;

8) відсотки за кредит;

9) витрати на тару; 10) страхування та ін.

5. Витрати обігу рекомендовано обліковувати на рахунку 92 “Адміністративні витрати”, 93 “Витрати на збут”, 94 “Інші ви! трати операційної діяльності”.

У торгівлі не застосовують поняття “калькуляція”, не вико! ристовують рахунки — 23 “Виробництво”, 91 “Загальновироб! ничі витрати”. На рахунку 92 “Адміністративні витрати” обліко! вуються всі загальногосподарські витрати підприємств торгівлі. На рахунку 93 “Витрати на збут” ведуть облік витрат, пов’яза! них із збутом товарів. До витрат на збут відносять витрати па! кувальних матеріалів, транспортування, витрати на рекламу, маркетинг, витрати на оплату праці та комісійні продавцям, торговим агентам, працівникам відділу збуту, амортизацію, ви!

трати на ремонт та утримання основних засобів.

На підприємствах торгівлі спостерігається різниця у джере! лах утворення прибутку. Формування прибутку у різних підпри! ємствах відбувається за рахунок таких джерел:

Роздрібна торгівляТоргова націнка

Оптова торгівляТоргова надбавка

Комісійна торгівляКомісійна винагорода

Торгівля у кредитТоргова націнка (надбавка),

% за наданий кредит

Громадське харчуванняНацінка громадського харчування

Важливе значення обліку — контроль застосування цін на товари, правильне визначення націнки, знижки. Ціну на товари визначають на підставі угоди між продавцем і покупцем при розрахунках між юридичними особами. На деякі види товарів держава може встановлювати певні обмеження цін. Роздрібну ціну формують з урахуванням ціни постачальника та торгової націнки.

Товари населенню продають за роздрібними цінами. Роздріб! на ціна складається з ряду елементів. Собівартість продукції — витрати виробника на виготовлення даної продукції (матеріали, зарплата, амортизація тощо). Промислове підприємство в ціну товару закладає певний відсоток рентабельності, за рахунок якого формується прибуток підприємства (рис. 5.2).

Ціна на більшість товарів включає податок на додану вар! тість, який після реалізації товару перераховують до бюджету.

Рис. 5.2. Узагальнена схема формування доходу на підприємствах торгівлі з елементами ціноутворення

Підприємства мають право на відшкодування (повернення) з бюджету сплачених постачальникам сум ПДВ. Однак при реа! лізації даних товарів вони зобов’язані до ціни придбання (без ПДВ) і своєї націнки нарахувати і направити в бюджет 20 % ПДВ.

Деякі види вітчизняних товарів, а також більшість імпорт! них обкладаються акцизним збором. Акцизний збір нарахову! ють виробники, які перераховують дані суми до бюджету, а по імпортних товарах — імпортер при розмитненні товарів.

Оптово!збутова націнка призначена для покриття витрат обі! гу і утворення чистого доходу підприємств оптової торгівлі. Тор! гову націнку використовують для покриття витрат і утворення прибутку роздрібного підприємства (табл. 5.1).

Підприємства громадського харчування реалізують товари за роздрібними цінами, до яких, крім торгової націнки, входить і націнка громадського харчування. Націнку громадського харчу! вання використовують для покриття витрат на приготування їжі, а торгову націнку — для покриття витрат і утворення прибут! ку підприємств.


Таблиця 5.1

Розрахунок купівельних і продажних цін

Підприємство

Вид ціни

Сума, грн.

Методика розрахунку

Промислове підприємство Продажна ціна

6000

Ціна підпр.

+ 4500
Акциз. збір ПДВ + 500 1000
Оптове підприємство Купівельна ціна

5000

Сума оплати

– 6000
ПДВ
1000
Продажна ціна

6600

Купів. вартість

5000

Націнка ПДВ
+ + (5000 × 0,1) (5500 × 0,2)
Роздрібне підприємство Купівельна ціна

5500

Сума оплати

– 6600
ПДВ
1100
Продажна ціна 8580 або

Купів. вартість

5500

Націнка ПДВ
+ + (5500 × 0,3 = (7150 × 0,2 = = 1650) = 1430)
або Купів. ПДВ при ПДВ нарах. вартість купівлі Націнка на націнку
+ + + 5500 1100 (5500 × 0,3 = 1650 × 0,2 = = 1650) =330

Важливим моментом при ціноутворенні є визначення купі! вельних і продажних цін. Купівельні ціни — це ціни, за якими та чи інша галузь торгівлі купує товари у постачальників, про! дажні ціни — за якими товари продають покупцям. При цьому вносять корективи на суму ПДВ.

Приклад формування ціни на товар. Промислове підприємст! во реалізувало партію товару оптовій базі за ціною 6000 грн, що включає власне ціну товару 4500 грн, акцизний збір — 500 грн, ПДВ — 1000 грн (5000 × 20 % : 100 %). Оптове підприємство реалізувало товар з націнкою у 10 % за 6600 грн підприємству роздрібної торгівлі. Роздрібне підприємство реалізувало товар з націнкою у 30 % населенню. Визначити ціну товару на кожному етапі реалізації.

5.3. Облік на підприємствах оптової торгівлі

Оптова торгівля— сфера підприємницької діяльності з при! дбання і відповідного перетворення товарів для подальшої їх реалізації підприємствам роздрібної торгівлі, іншим суб’єктам підприємницької діяльності. Включає як безпосередні комерцій! ні зв’язки на умовах договорів закупівлі!продажу і постачання між підприємствами!виробниками і споживачами, так і зв’язку між ними через торгових посередників. В основі роботи опто! вих підприємств покладено торгово!фінансовий план (бізнес! план), яким установлюється сума товарообороту в цілому і в групах товарів (з виділенням складського та транспортного товарообороту), розмір товарних запасів, план витрат обігу, прибутку та інші показники.