Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 149 из 194)

Найменування показника Код рядка Сума

1

2

3

Нараховано за звітний рік 1300
Використано за рік — усього 1310
у тому числі: на будівництво об’єктів 1311
придбання (виготовлення) та поліпшення основних засобів 1312
з них машин та обладнання 1313
придбання (створення) нематеріальних активів 1314
погашення отриманих на капітальні інвестиції позик 1315
1316
1317

Керівник

Головний бухгалтер

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

№ 137 від 28.06.99

м. Київ

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

21 червня 1999 р. за № 392/3686

Про затвердження Положення (стандарт) бухгалтерського обліку

(Із змінами, внесеними згідно з Наказом

Міністерства фінансів № 989 від 26.11.2002)

На виконання Програми реформування системи бухгалтер& ського обліку із застосуванням міжнародних стандартів, затвердже& ної постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 1998 р. № 1706, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення (стандарт) бухгалтерського обліку6 “Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах” (далі — Положення (стандарт) 6), схвалене Методологічною радою з бух& галтерського обліку при Міністерстві фінансів України, що дода& ється.

2. Установити, що вказане Положення (стандарт) 6 застосо&вується до бухгалтерської звітності щодо операцій, які відбува& ються з 2000 року.

3. Передбачити, що інші нормативні акти Міністерства фі&нансів України з бухгалтерського обліку діють у частині, що не суперечить Положенню (стандарту) 6.

Заступник міністра А. В. Литвин

Затверджено

Наказ Міністерства фінансів України 28.05.99 № 137

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 6

“Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах”

Загальні положення

1. Цим Положенням (стандартом) визначається порядок ви&правлення помилок, внесення та розкриття інших змін у фінан& совій звітності.

2. Норми цього Положення (стандарту) застосовуються у фі&нансовій звітності підприємств, організацій та інших юридичних осіб (далі — підприємства) усіх форм власності (крім бюджетних установ).

3. Терміни, що використовуються в цьому Положенні (стан&дарті), мають таке значення:

Дата балансу— дата, на яку складений баланс підприємства. Звичайно датою балансу є кінець останнього дня звітного періоду.

Облікова оцінка— попередня оцінка, яка використовується підприємством з метою розподілу витрат і доходів між відповід& ними звітними періодами.

Подія після дати балансу— подія, яка відбувається між да& тою балансу і датою затвердження керівництвом фінансової звіт& ності, підготовленої до оприлюднення, яка вплинула або може вплинути на фінансовий стан, результати діяльності та рух ко& штів підприємства.

Виправлення помилок і зміни в облікових оцінках

4. Виправлення помилок, допущених при складанні фінансо&вих звітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригуван& ня сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого при& бутку (непокритого збитку). (Пункт 4 із змінами, внесеними згі& дно з Наказом Міністерства фінансів № 989 від 25.11.2002.)

5. Виправлення помилок, які відносяться до попередніх пері&одів, вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності.

6. Облікова оцінка може переглядатися, якщо змінюютьсяобставини, на яких базувалася ця оцінка, або отримана додат& кова інформація.

7. Наслідки зміни в облікових оцінках слід включати до тієїж самої статті звіту про фінансові результати, яка раніше засто& совувалась для відображення доходів або витрат, пов’язаних з об’єктом такої оцінки.

8. Наслідки зміни облікових оцінок слід включати до звітупро фінансові результати в тому періоді, в якому відбулася зміна, а також і в наступних періодах, якщо зміна впливає на ці періоди.

Зміни в обліковій політиці

9. Облікова політика може змінюватися, тільки якщо змі&нюються статутні вимоги, вимоги органу, який затверджує по& ложення (стандарти) бухгалтерського обліку, або якщо зміни забезпечать достовірне відображення подій або операцій у фінан& совій звітності підприємства.

10. Не вважається зміною облікової політики встановленняоблікової політики для:

10.1. Подій або операцій, які відрізняються за змістом відпопередніх подій або операцій.

10.2. Подій або операцій, які не відбувалися раніше.

11. Облікова політика застосовується щодо подій та операційз моменту їх виникнення, за винятком випадків, передбачених п.13 цього Положення (стандарту).

12. Вплив зміни облікової політики на події та операції мину&лих періодів відображається у звітності шляхом:

12.1. Коригування сальдо нерозподіленого прибутку на поча&ток звітного року.

12.2. Повторного надання порівняльної інформації щодо по&передніх звітних періодів.

13. Якщо суму коригування нерозподіленого прибутку на по&чаток звітного року неможливо визначити достовірно, то обліко& ва політика поширюється лише на події та операції, які відбува& ються після дати зміни облікової політики.

14. Якщо неможливо розрізнити зміну облікової політики тазміну облікових оцінок, то це розглядається і відображається як зміна облікових оцінок.

Події після дати балансу

15. Події після дати балансу можуть вимагати коригуванняпевних статей або розкриття інформації про ці події у примітках до фінансових звітів.

16. Події після дати балансу, які надають додаткову інфор&мацію про визначення сум, пов’язаних з умовами, що існували на дату балансу, вимагають коригування відповідних активів і зобов’язань. Коригування активів і зобов’язань здійснюється шляхом сторнування та (або) додаткових записів в обліку звіт& ного періоду, які відображають уточнення оцінки відповідних статей внаслідок подій після дати балансу.

17. Події, що відбуваються після дати балансу і вказують наумови, що виникли після цієї дати, не потребують коригування статей фінансових звітів.

Такі події слід розкривати в примітках до фінансових звітів, якщо відсутність інформації про них вплине на здатність корис& тувачів звітності робити відповідні оцінки та приймати рішення.

Дивіденди за звітний період, які оголошені після дати балан& су, слід розкривати в примітках до фінансових звітів.

18. Якщо події після дати балансу свідчать про наміри під&приємства припинити діяльність або про неможливість її продо& вження, то фінансова звітність складається без застосування принципу безперервності діяльності.

19. Орієнтовний перелік подій після дати балансу додається.

Розкриття інформації у примітках до фінансових звітів

20. У примітках до фінансових звітів слід розкривати такуінформацію щодо виправлення помилок, які мали місце в попе& редніх періодах:

20.1. Зміст і суму помилки.

20.2. Статті фінансової звітності минулих періодів, які булипереобраховані з метою повторного подання порівняльної інфор& мації.

20.3. Факт повторного оприлюднення виправлених фінансо&вих звітів або недоцільність повторного оприлюднення.

21. Підприємству слід розкривати зміст і суму змін в обліко&вих оцінках, які мають суттєвий вплив на поточний період або, як очікується, суттєво будуть впливати на майбутні періоди.

22. У разі зміни в обліковій політиці підприємству слід роз&кривати:

22.1. Причини та суть зміни.

22.2. Суму коригування нерозподіленого прибутку на початокзвітного року або обґрунтування неможливості її достовірного визначення.

22.3. Факт повторного подання порівнянної інформації у фі&нансових звітах або недоцільність її переобрахунку.

23. У разі потреби розкриття події, що відбулася після датибалансу, слід надавати інформацію про зміст події та оцінку її впливу на фінансовий результат або обґрунтування щодо немо& жливості зробити таку оцінку.

Начальник Управління методології

бухгалтерського обліку В. М. Пархоменко

Додаток до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 6

Орієнтовний перелік подій після дати балансу

1. Події, які надають додаткову інформацію про обставини,що існували на дату балансу:

1.1. Оголошення банкротом дебітора підприємства, заборго&ваність якого раніше була визнана сумнівною.

1.2. Переоцінка активів після звітної дати, яка свідчить простійке зниження їхньої вартості, визначеної на дату балансу.

1.3. Отримання інформації про фінансовий стан і результатидіяльності дочірніх і асоційованих підприємств, яка свідчить про стійке зниження вартості їхніх акцій на фондових біржах.

1.4. Продаж запасів, який свідчить про необґрунтованістьоцінки чистої вартості їх реалізації на дату балансу.

1.5. Отримання від страхової організації матеріалів про уточ&нення розміру страхового відшкодування, переговори щодо яко& го велись на звітну дату.