Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 94 из 194)

Реєстратор розрахункових операцiй (РРО)— пристрiй або програмно!технiчний комплекс, в якому реалiзованi фiскальнi функцiї i який призначений для реєстрацiї розрахункових опе! рацiй при продажу товарiв (наданнi послуг), операцiй з купiвлi! продажу iноземної валюти та/або реєстрацiї кiлькостi проданих товарiв (наданих послуг). До реєстраторiв розрахункових опе! рацiй належать: електронний контрольно!касовий апарат (ЕККА), електронний контрольно!касовий реєстратор, комп’ютерно!касо! ва система, електронний таксометр, автомат з продажу товарiв (послуг) тощо.

Розрахункова операцiя— приймання вiд покупця готiвкових коштiв, платiжних карток, платiжних чекiв, жетонiв тощо за мiсцем реалiзацiї товарiв (послуг), видача готiвкових коштiв за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разi застосу! вання банкiвської платiжної картки — оформлення вiдповiдного розрахункового документа щодо оплати в безготiвковiй формi товару (послуги) банком покупця або у разi повернення товару (вiдмови вiд послуги) оформлення розрахункових документiв щодо перерахування коштiв у банк покупця.

Електронний контрольно!касовий апарат (ЕККА)— реєст! ратор розрахункових операцiй, який додатково забезпечує попе! реднє програмування найменування i цiни товарiв (послуг) та облiк їх кiлькостi, друкування розрахункових та iнших звiтних документiв. До ЕККА належать також торговельнi автомати або iнше подiбне устаткування, що призначене для операцiй з про! дажу товарiв (послуг) без видачi покупцю чека, iншого звiтного документа за готiвковi кошти чи їх замiнники — жетони, карт! ки платiжних систем або iншi замiнники грошей, без участi фiзичної особи, яка контролює здiйснення оплати таких товарiв (послуг).

Комп’ютерно!касова система— реєстратор розрахункових опе! рацiй, виготовлений iз застосуванням комп’ютерних засобiв, який додатково виконує технологiчнi операцiї, визначенi сферою його застосування, i забезпечує друкування розрахункових та iнших звiтних документiв.

Електронний контрольно!касовий реєстратор— реєстратор розрахункових операцiй, який додатково забезпечує облiк кiль! костi реалiзованих товарiв (послуг) найменування, друкування розрахункових та iнших звiтних документiв.

Електронний таксометр— реєстратор розрахункових опе! рацiй, який додатково забезпечує попереднє програмування тари! фiв за проїзд та облiк вартостi наданих послуг з перевезень паса!

жирiв.

Автомат з продажу товарiв (послуг)— реєстратор розрахун! кових операцiй, який в автоматичному режимi здiйснює видачу (надання) за готiвковi кошти або iз застосуванням платiжних карток, жетонiв тощо товарiв (послуг) i забезпечує вiдповiдний облiк їх кiлькостi та вартостi.

Фiскальна пам’ять— запам’ятовуючий пристрiй у складi реєст! ратора розрахункових операцiй, призначений для одноразового занесення, зберiгання i багаторазового зчитування пiдсумкової iнформацiї про обсяг розрахункових операцiй, яку неможливо змiнити або знищити без пошкодження самого пристрою.

Розрахунковий документ— документ установленої форми та змiсту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанцiя, про! їзний документ тощо), що пiдтверджує факт продажу (повернен! ня) товарiв, надання послуг, отримання (повернення) коштiв, купiвлi!продажу iноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених цим Законом, i зареєстрований у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцiй або заповнений вручну.

Розрахункова книжка— належним чином зброшурована та прошнурована книжка, зареєстрована в органах Державної по! даткової служби України, що мiстить номернi розрахунковi кви! танцiї, якi видаються покупцям у визначених цим Законом ви! падках, коли не застосовуються реєстратори розрахункових опе!

рацiй.

Книга облiку розрахункових операцiй— прошнурована i на! лежним чином зареєстрована в органах Державної податкової

служби України книга, що мiстить щоденнi звiти, якi склада! ються на пiдставi вiдповiдних розрахункових документiв щодо руху готiвкових коштiв, товарiв (послуг).

Фiскальний режим роботи— режим роботи реєстратора роз! рахункових операцiй, який забезпечує безумовне виконання ним фiскальних функцій.

Фiскальний звiтний чек— документ установленої форми, на! друкований реєстратором розрахункових операцiй, що мiстить данi денного звiту, пiд час друкування якого iнформацiя про обсяг виконаних розрахункових операцiй заноситься до фiскальної пам’ятi.

Фiскальний звiт— документ установленої форми, надрукований реєстратором розрахункових операцiй, що застосовується для реєст! рацiї операцiй з купiвлi!продажу iноземної валюти, який мiстить данi про виконанi операцiї з початку робочої змiни касира.

Денний звiт— документ установленої форми, надрукований реєстратором розрахункових операцiй, що мiстить iнформацiю про деннi пiдсумки розрахункових операцiй, проведених з його застосуванням.

Контрольна стрiчка— документ, надрукований реєстрато! ром розрахункових операцiй, який мiстить копiї надрукованих цим реєстратором розрахункових документiв.

Z!звіт— це денний звіт з обнуленням інформації в оператив!

ній пам’яті і занесенням її у фіскальну пам’ять РРО.

ЕККА повинен бути запрограмований таким чином, щоб дру! кований чек містив відомості про суб’єкт підприємницької діяль! ності, найменування і місце розташування об’єкта, заводський номер, номер реєстрації, відомості про товар: кількість, ціна, вар! тість одиниці, загальна вартість придбаних товарів, сума ПДВ, номер касового чека, дата реалізації.

Щоденно після закінчення робочого дня матеріально!відпові! дальна особа складає денний звіт (Z!звіт) із обнуленням інформації в оперативній пам’яті і занесенням її до фіскальної пам’яті. Якщо в Z!звіті не відображається інформація за операціями “Службове внесення” або “Службове видання” сум готівки, то перед вико! нанням Z!звіту без обнулення потрібно виконати щоденний звіт (Х!звіт).

Щоденні касові звіти підклеюються в журнал використання ЕККА та узагальнюються у даному журналі за кожен день.

На перiод виходу з ладу реєстратора розрахункових операцiй та здiйснення ремонту або у разi тимчасового, але не бiльше 72 год (7 робочих днiв), вiдключення електроенергiї проведення розрахункових операцiй здiйснюється з використанням Книги облiку розрахункових операцiй та Розрахункової книжки або iз застосуванням належним чином зареєстрованого резервного реєст!

ратора розрахункових операцiй.

Найбiльш розповсюдженим методом, який застосовується пiд! приємствами роздрібної торгiвлi при вибуттi товарiв, є метод цiн продажу. Оцiнка за цiнами продажу ґрунтується на застосуваннi середнього вiдсотка торговельних нацiнок. Вiдповiдно до П(С)БО 9 “Запаси” цей метод застосовують пiдприємства, якi мають знач! ну i змiнювану номенклатуру товарiв з приблизно однаковим рiвнем торгової нацiнки. Метод за цінами продажу може успiшно застосовуватися окремо до кожної групи товарiв з приблизно однаковою нацiнкою. Для кожної групи товарiв потрібно розра! хувати окремий вiдсоток торгової нацiнки.

Для облiку торгової нацiнки Планом рахункiв передбачено субрахунок 285 “Торгова нацiнка”. За кредитом субрахунка 285 відображається збiльшення суми торгових нацiнок, за дебетом — зменшення (списання). Списання за розрахунками суми торгової нацiнки на реалiзованi товари вiдображається за дебетом субра! хунка 285 i кредитом субрахункiв 281 i 282. У звiтнiсть (Ба! ланс) включається згорнуте за всiма субрахунками сальдо рахун! ка 28.

При використаннi методу цiн продажу собiвартiсть реалiзованих товарiв визначається як рiзниця мiж продажною (роздрiбною) вартiстю реалiзованих товарiв i сумою торговельної нацiнки на цi товари (табл. 5.17).

Визначення собівартості (купівельної вартості) реалізованих товарів

Собівартість реалізо! Продажна вартість Сума реалізованих

= – ваних товарів реалізованих товарів торгових націнок

ОКт 902 = ОКт 702 – Сума реалізованих торгових націнок

ОКт 902 = ОКт 702 – (ОКт 702 – ОКт 902)

Сума торговельної нацiнки на реалiзованi товари визначаєть! ся як добуток продажної (роздрiбної) вартостi реалiзованих то! варiв i середнього вiдсотка торгової нацiнки.

Сума реалізованих Продажна вартість Середній % торгових націнок = реалізованих товарів × торгової націнки

Сума реалізованих Середній %

торгових націнок = ОКт 702 × торгової націнки

Середнiй вiдсоток торгової нацiнки визначається дiленням суми залишку торгових нацiнок на початок звiтного мiсяця i торго! вих нацiнок у продажнiй вартостi отриманих у звiтному мiсяцi товарiв на суму продажної (роздрiбної) вартостi залишку товарiв на початок звiтного мiсяця i продажної (роздрiбної) вартостi отри!

маних у звiтному мiсяцi товарiв.

Залишок торгових Сума торгових націнок націнок на початок × на товари, що надійшли

місяця Середній % =

протягом місяця

торгових націнок Продажна вартість Продажна вартість
залишку товарів + товарів, що надійшли
на початок місяця або

протягом місяця

Сальдо К!т 285 на початок місяця Середній %

= торгових націнок

Сальдо Д!т 282

+ ОКт 285 за місяць + ОДт 282 за місяць

Середнiй вiдсоток торговельної нацiнки розраховується за фор! мулою