Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 87 из 194)

• втрати (збитки) вiд стихiйного лиха;

• збитки вiд техногенних катастроф i аварiй;

• iншi збитки вiд надзвичайних подiй.

Планування витрат звичайної діяльності. Поточнi витрати є одним з результативних показникiв господарської дiяльностi пiдприємств торгiвлi, основна мета планування яких — визна! чення загальної суми витрат, необхiдної для забезпечення нор! мальної роботи та якiсного обслуговування споживачiв, з ураху! ванням наявних резервiв зниження витрат. Плановi розрахунки витрат дiяльностi використовують для визначення потреби в обi! гових коштах, планування фiнансових результатiв дiяльностi пiдприємства, визначення економiчної ефективностi реалiзацiї окремих товарiв, комерцiйних угод, iнвестицiйних проектiв, а також для формування цiнової полiтики пiдприємства.

Витрати звичайної дiяльностi планують за такими видами: опе! рацiйнi витрати, фiнансовi витрати, iншi витрати звичайної дiяль!

ностi. Операцiйнi витрати планують за групами: собiвартiсть реалi! зованих товарiв і продукцiї власного виробництва, адмiнiстративнi витрати, витрати на збут, iншi операцiйнi витрати.

Не пiдлягають плануванню втрати вiд участi в капiталi та надзвичайнi витрати.

При плануваннi визначають також рiвень операцiйних ви! трат і витрат обiгу у вiдсотках до загального обсягу товарообо!

роту.

Iнформацiйною базою для планування витрат звичайної дiяль! ностi виступають такi фiнансово!економiчнi показники розвитку пiдприємства: плановий та фактичний обсяг і структура товаро! обороту, товарного забезпечення, запасiв товарно!матерiальних цiнностей, планова середньо!спискова чисельнiсть, штатний роз! клад, прийнята на пiдприємствi система оплати працi, наявна матерiально!технiчна база пiдприємства та проекти її розвитку. При плануваннi беруть до уваги iнформацiю про мiсцезнаходження постачальникiв, умови постачання товарiв, дiючi на вiдповiдний перiод ставки, тарифи, розцiнки, норми та iншi розрахунковi показники, якi використовує пiдприємство для внутрiшньогос! подарського планування, матерiали аналiзу витрат в цiлому на пiдприємствi за окремими елементами та статтями витрат за по! точний рiк (квартал, мiсяць).

Обґрунтування плану витрат звичайної дiяльностi пiдприємства здiйснюють методом прямих технiко!економiчних розрахункiв за кожною статтею витрат (вiдповiдно до номенклатури статей, що визначена в роздiлi 4). Загальний розмiр витрат за видами дiяль! ностi та пiдприємства в цiлому визначають шляхом додавання планової суми витрат за кожною калькуляцiйною статтею.

У зв’язку з тим, що кожна стаття витрат є комплексною, розрахунки необхiдно проводити за кожним елементом витрат, що пiдлягає плануванню та включається до тiєї чи iншої статтi.

Планування собiвартостi реалiзованих товарiв (продукцiї) здiйснюють за такими статтями:

Стаття 1.1. Собiвартiсть реалiзованих товарiв і продукцiї влас!

ного виробництва.

Планування витрат за цiєю статтею здiйснюють на основi за! планованого обсягу товарообороту пiдприємства торгiвлi, узго! джують з розрахунковими обсягами постачання товарiв та наяв! ними товарними запасами пiдприємства.

Планову собiвартiсть реалiзованих товарiв розраховують за такими елементами витрат:

• вартiсть реалiзованих товарних запасiв;

• вартiсть реалiзованої продукцiї власного виробництва;

• транспортно!заготiвельнi витрати, що плануються на реалi! зованi товарнi запаси.

Розрахунковий обсяг реалiзованих товарних запасiв визна! чають виходячи iз запланованого обсягу товарообороту кожної товарної групи, пiдроздiлу, у цiлому на пiдприємствi та плано! вого середнього вiдсотка торговельної нацiнки на товари. Оцiнку вартостi товарних запасiв, якi планують до реалiзацiї, визна!

чають за обраним пiдприємством методом.

Розрахункову вартiсть реалiзованої продукцiї власного вироб! ництва здiйснюють на основi програми виробництва та заплано! ваного обсягу реалiзацiї продукцiї власного виробництва пiдприєм! ства громадського харчування, узгоджуючи з виробничими потуж! ностями цехiв, розрахунковими обсягами постачання сировини, продуктiв та наявними запасами продуктiв і сировини у вироб! ничих цехах пiдприємства.

Планування транспортно!заготiвельних витрат здiйснюють методом прямих технiко!економiчних розрахункiв виходячи з таких показникiв: запланованого обсягу та структури товарно! го забезпечення пiдприємства, дiючих тарифiв на вантажно!роз! вантажувальнi роботи, транспортнi послуги, наявних довго! строкових контрактiв з транспортно!експедицiйними пiдприємст! вами.

Планування адмiнiстративних витрат здiйснюють за такими статтями:

Стаття 2.1. Витрати на оплату працi адмiнiстративно!управ!

лінського персоналу.

Витрати за цiєю статтею розраховують виходячи iз чисель! ностi адмiнiстративно!управлiнського персоналу, iншого загаль! ногосподарського персоналу (штатних і позаштатних працiв! никiв), посадових окладiв, надбавок, доплат, планових премiй, заохочень, компенсацiйних виплат згiдно з прийнятою на пiд!

приємствi системою оплати працi та штатним розкладом.

Стаття 2.2. Вiдрахування на соцiальнi заходи.

Витрати за цiєю статтею визначають виходячи із запланова! ного фонду оплати працi адмiнiстративно!управлiнського, iншого

загальногосподарського персоналу та обсягiв вiдрахувань на со!

цiальнi заходи за встановленими законодавством нормами.

Стаття 2.3. Витрати на оренду основних засобiв, iнших ма! терiальних необоротних активiв, що забезпечують адмiнiстративнi потреби.

Витрати за цiєю статтею планують на оперативну оренду об’! єктiв загальногосподарського призначення, iнвентарю, розрахо! вуються вiдповiдно до площi, яку орендують, або мiсткостi, кiлькостi iнвентарю та ставок орендної плати, передбачених уго! дами на оренду.

До витрат пiдприємств торгiвлi, що перебувають у комунальнiй власностi, зараховують орендну плату в межах сум, розрахованих за ставками, якi встановлюють мiсцевi органи виконавчої влади.

Стаття 2.4. Витрати на утримання основних засобiв, iнших матерiальних необоротних активiв, малоцiнних і швидкозношу! ваних предметiв, що забезпечують адмiнiстративнi потреби.

Витрати за цiєю статтею планують на утримання та ремонт основних засобiв, iнших матерiальних необоротних активiв, ма! лоцiнних і швидкозношуваних предметiв, що забезпечують адмiнiстративнi потреби:

1) витрати на опалення розраховують виходячи з площi опа! лювальних примiщень, видiв палива i його вартостi, тривалостi опалювального сезону та норм витрат палива, а у разi надхо! дження тепла, яке виробляють тепловi електростанцiї, — iз за! тверджених розцiнок на пару i гарячу воду та кiлькостi спожитої теплової енергiї;

2) витрати на освiтлення розраховують, виходячи з кiлькостi спожитої енергiї i дiючих тарифiв. Необхiдну кiлькiсть електро! енергiї в кiловат!годинах розраховують залежно вiд кiлькостi освiтлювальних точок вiдповiдно до норм освiтлення на 1 кв. метр площi, вiд кiлькостi i потужностi рiзних електроприладiв, дви! гунiв, iнших машин i обладнання, якi споживають електро!

енергiю;

3) витрати на постачання та iншi комунальнi послуги розра! ховують виходячи з кiлькостi витрачуваної води, обсягiв послуг i дiючих тарифiв;

4) витрати на вивезення смiття i вiдходiв, утримання в чис! тотi примiщень i територiї (якщо цi роботи виконують стороннi пiдприємства) розраховують виходячи з обсягiв послуг i дiючих

тарифiв. Вартiсть предметiв i засобiв догляду за примiщеннями, територiєю, обладнанням розраховують за кiлькiстю i дiючими цiнами;

5) витрати на протипожежнi засоби розраховують виходячи з вартостi матерiалiв, тарифiв на зарядження i перевiрення справ! ностi вогнегасникiв, а також вiдповiдно до угод на послуги, якi

надають органи пожежної охорони;

6) витрати на утримання охорони, яка не входить до штат! ного розкладу пiдприємства торгiвлi, i на обслуговування засобiв сигналiзацiї визначають, виходячи з укладених угод;

7) планування витрат матерiалiв i засобiв догляду за примiщен! нями здiйснюють виходячи з вартостi матерiалiв i норм їх спо!

живання, установлених на пiдприємствi;

8) розрахунок витрат на поточний ремонт примiщень прово! дять вiдповiдно до потреб на ремонт окремих примiщень, облад! нання, iнвентарю шляхом визначення вартостi матерiалiв та їх доставляння до мiсця проведення ремонту, заробiтної плати осiб, яких залучають до виконання ремонтних робiт, оплати послуг стороннiх пiдприємств (органiзацiй), пов’язаних з виконанням ремонтних робiт у примiщеннях загальногосподарського призна! чення, тощо. Зазначенi витрати зараховують до витрат цiєї статтi згiдно з кошторисом i графiком ремонтних робiт;

9) витрати, пов’язанi iз зносом санiтарного i спецiального одя! гу, взуття, столової бiлизни, посуду, наборiв, розраховують вихо!

дячи з потреби в них, вартостi одиницi та термiнiв служби;

10) витрати, пов’язанi iз зносом предметiв, iнструментiв, iнвен! тарю, визначають виходячи з вартостi одиницi, термiнiв служби. Їх планують з урахуванням фiзичного зносу малоцiнних предме! тiв, якi є в наявностi на початок планованого перiоду, їх надхо! дження i вибуття;

11) витрати на утримання малоцiнних і швидкозношуваних предметiв планують виходячи з обсягiв послуг пралень, ремонт! них майстерень, хiмчисток та iнших пiдприємств, пов’язаних з пранням, лагодженням столової бiлизни, санiтарного i спецiаль! ного одягу, взуття та санiтарних речей, iншого iнвентарю, iнстру! менту та дiючих тарифiв.

Стаття 2.5. Амортизацiя основних засобiв, iнших матерiальних необоротних активiв і нематерiальних активiв, що забезпечують адмiнiстративнi потреби.

Розмiр амортизацiї основних засобiв, iнших матерiальних не! оборотних активiв і нематерiальних активiв планують вiдповiдно до П(С)БО 7 “Основнi засоби” та П(С)БО 8 “Нематерiальнi ак! тиви” виходячи з прийнятих на пiдприємствi методiв нараху! вання амортизацiї (прямолiнiйного методу, методу зменшення залишкової вартостi, методу прискореного зменшення залиш! кової вартостi, кумулятивного методу, виробничого методу, а також методiв, передбачених податковим законодавством), вар! тостi об’єктiв, що амортизується, термiну їх корисного викорис!