Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 110 из 194)

До потенційних простих акцій належать:

• варіанти та опціони акцій;

• облігації, привілейовані акції, які можуть бути конвертовані в прості акції;

• програми для працівників, які надають їм можливість отри& мувати прості акції у вигляді частини їх зарплати та інші програми придбання акцій;

• акції, які були б випущені після виконання певних умов, передбачених договірними умовами, такими як придбання підприємства або інших активів.

Потенційні прості акції можуть бути:

• розбавляючими — якщо їх конвертація в прості акції призво& дить до зменшення чистого прибутку (збільшенню збитку) у майбутньому;

• антирозбавляючими — якщо їх конвертація в прості акції приводить до збільшення чистого прибутку (зменшення збит& ку) у майбутньому.

Значення цього показника наводиться у фінансовій звітності для того, щоб показати, як потенційні акції у разі їх конвертації здатні знизити прибуток на одну просту акцію.

Наприклад, акціонер Іваненко володіє 1000 акціями з 13000 простих акцій, що знаходяться в обігу (його частка становить 7,69 % від усього числа простих акцій). У той же час в обігу знаходиться 2000 конвертованих привілейованих акцій, які кон& вертуються з коефіцієнтом 2. Якщо утримувачі привілейованих акцій переведуть їх у прості акції (2000 × 2 = 4000 простих акцій), то кількість простих акцій в обігу збільшиться і складе 17 000. Тоді частка акціонера Іваненка в загальній кількості простих акцій зменшиться і складе 5,88 %, крім того, додаткові акції здатні знизити прибуток на одну просту акцію.

Скоригований чистий прибуток (збиток), що припадає на одну просту акцію, визначаємо діленням скоригованого чистого при& бутку (збитку), який належить власникам простих акцій, на скориговану середньорічну кількість простих акцій в обігу.

Скоригований чистий прибуток (збиток) визначається шля& хом коригування чистого прибутку (збитку) на вплив розбав& ляючих потенційних простих акцій. Оскільки величина скориго& ваного чистого прибутку (збитку), що припадає на акцію, є по& казником максимально можливого ступеня зменшення прибутку (збільшення збитку) на одну просту акцію у разі конвертації потенційних простих акцій, то вплив антирозбавляючих потен& ційних простих акцій при розрахунку цього показника не врахо& вується, оскільки їх конвертація приводить до збільшення при& бутку (зменшення збитку).

Чистий прибуток (збиток) у результаті впливу розбавляючих потенційних простих акцій у разі їх конвертації:

• збільшується на суму дивідендів (після сплати податків і відсотків), визнаних у звітному періоді щодо таких акцій;

• збільшується або зменшується на суму інших змін у доходах або витратах, які виникнуть у разі конвертації таких акцій (наприклад, визнані у звітному періоді відсотки на розбав& ляючі потенційні прості акції, премії, знижки).

Скоригована середньорічна кількість простих акцій визнача& ється шляхом коригування середньорічної кількості простих ак& цій на середньорічну кількість додаткових простих акцій, які б надійшли в обіг у разі конвертації всіх розбавляючих потенцій& них простих акцій (табл. 6.12).

Розбавляючі потенційні прості акції включаються до розра& хунку за період, у якому вони знаходилися в обігу у звітному році, при цьому:

Таблиця 6.12

Відображення в звітності середньорічної кількості простих акцій

Показник

Значення

п/п

показника

1

Чистий прибуток за 2001 рік за вирахуванням дивідендів на привілейовані акції

255000 грн

2

Середньорічна кількість простих акцій в обігу (ряд. 300 ф. № 2)

10917 шт.

3

Чистий прибуток на одну просту акцію (ряд. 320 ф. № 2) 255000 – 10917

23,36 грн

4

Кількість облігацій в обігу номінальною вартістю 100 грн, за якими передбачена конвертація. Умови конвертації: 1 облігація на 5 простих акцій

6000 шт.

5

Затрати на відсотки (10 % річних) за поточний рік, пов’язані з виконанням зобов’язань за цими облігаціями [(6000 × 100) × 10 %]

60000 грн

6

Поточний або відстрочений податок на прибуток, пов’язаний із цими затратами (60000 × 30 %). (Припускаємо, що затрати на відсотки вже включають амортизацію знижки)

18000 грн

7

Скоригований чистий прибуток (255000 + 60000 – 18000)

297000 грн

8

Кількість простих акцій, які можуть бути отримані в результаті конвертації облігацій (6000 × 5)

30000 шт.

9

Скоригована середньорічна кількість простих акцій (ряд. 310 ф. № 2) (10917 + 30000)

40917 шт.

10 Скоригований чистий прибуток на одну просту акцію (ряд. 330 ф. № 2) (297000 : 40917)

7,26

• потенційні прості акції вважаються конвертованими на поча& ток звітного періоду або на день випуску потенційних прос& тих акцій, якщо вони припадають на звітний період;

• анульовані потенційні прості акції або акції, термін дії яких закінчився у звітному періоді включаються для розрахунку тільки за той період, в якому вони знаходилися в обігу;

• потенційні прості акції, конвертація яких здійснена у звітно& му році, включаються розрахунки з початку звітного року до

дати їх конвертації. А починаючи з дати конвертації, беруть участь у розрахунку як середньорічної кількості простих акцій, так і скоригованої середньорічної кількості.

Розраховане значення скоригованого чистого прибутку на одну просту акцію має бути меншим від значення чистого прибутку на акцію, розрахованого за один і той же звітний період. В ін& шому випадку потенційна проста акція вважається антирозбав& ляючою і до розрахунку не береться.

Якщо підприємство має кілька видів потенційних простих акцій, то порядок розрахунку трохи ускладнюється.

Розглянемо наступний випадок з використанням даних, на& ведених у прикладах (табл. 6.13).

Таблиця 6.13

Відомості про чистий прибуток підприємства

Чистий прибуток підприємства за вирахуванням дивідендів на привілейовані акції за 2001 р.

255000 грн

Середньорічна кількість простих акцій в обігу протягом 2001 р.

10917 шт.

Підприємство має в обігу такі потенційні прості акції, випу& щені в 2000 р. (табл. 6.14).

Для розрахунку скоригованого чистого прибутку на одну просту акцію і розрахунку скоригованої середньорічної кількості прос& тих акцій необхідно виконати такі дії:

• розрахувати для кожного виду потенційних простих акцій окремо збільшення значення чистого прибутку на акцію при їх конвертації в прості акції.

Тут необхідно сказати кілька слів про опціони та інші угоди про придбання акцій, які є розбавляючими потенційними акціями, якщо вони приводять до випуску простих акцій за пільговою вартістю.

Для розрахунку скоригованого чистого прибутку на просту акцію такі угоди розглядаються як:

• угода на випуск певної кількості акцій за середньою ціною. Акції, які повинні бути випущені за середньою ціною, не є ні розбавляючими, ні антирозбавляючими, тому до розрахунку не беруться;

Таблиця 6.14

Відомості про випуск акцій

Опціони За опціоном випускається 10000 простих акцій за ціною придбання 15 грн
Привілейовані 2000 привілейованих акцій, які мають право
акції, які на кумулятивний дивіденд, — 15 грн за акцію.
можна конвер& Конвертація однієї привілейованої акції передбачена
тувати на дві прості

10 % облігації,

6000 облігацій загальною номінальною вартістю
які можна

600000 грн. Конвертація однієї облігації передбачена

конвертувати на п’ять простих акцій. Амортизація премії або дисконту не впливає на визначення витрат на відсотки

• угода на випуск простих акцій, що залишилися без компен& сації. Такі акції не впливають на чистий прибуток, тому вони є розбавляючими і додаються до середньорічної кількості про& стих акцій в обігу при розрахунку скоригованої середньоріч& ної кількості. Кількість безоплатно розміщених акцій визна& чається як різниця між кількістю розміщених простих акцій у результаті конвертації та кількістю акцій, які могли б бути розміщені за середньою ціною.

Середня ціна простих акцій визначається за формулою

Вартість простих акцій в обігу за ціною продажу на звітну дату +

+ сума коштів, які будуть отримані від виконання розбавляючих потенційних

Середня акцій за пільговою ціною ціна простих =

. акцій Кількість простих акцій в обігу на звітну дату + кількість простих акцій, які можуть бути випущені в результаті конвертації