Смекни!
smekni.com

Бухгалтерський облік в галузях економіки (стр. 53 из 194)

Фактична собiвартiсть продукцiї, робiт і послуг допомiжних виробництв визначається щомiсяця i за цією оцiнкою вiдноситься на споживачiв. Послуги, наданi одним допомiжним виробництвом iншому, оцiнюються за плановою собiвартiстю i не коригуються. Аналiтичнi рахунки закриваються в такiй послідовності: газо!, тепло!, електро! та водопостачання, ремонтна майстерня, холо! дильнi установки, вантажний автотранспорт, гужовий транспорт. Транспортнi роботи тракторiв i послуги живої тяглової сили каль! кулюються раз у кiнцi року.

Витрати на утримання газового господарства облiковуються на одному аналiтичному рахунку в розрiзi окремих статей, вклю! чаючи вартiсть одержаного газу. Облiковою i калькуляцiйною одиницею в газопостачаннi є 1 куб. метр. У пiдприємствах, де використовується лише скраплений (балонний) газ, розрахову! ється собiвартiсть 1 кiлограма газу.

Для розрахунку фактичної собiвартостi 1 куб. метра газу необ! хiдно витрати на газопостачання, включаючи вартiсть придба! ного газу, подiлити на його кiлькiсть i за цiєю оцінкою наданi послуги вiдносити на споживачiв вiдповiдно кiлькостi вiдпущеного кожному з них газу.

Собiвартiсть 10 Гкал теплоенергiї визначається дiленням суми витрат на виробництво, придбання та передачу споживачам тепло! енергiї на її загальну кiлькiсть без урахування енергiї, що ви! користана на власнi потреби котельнi, та втрат її в мережi. Собiвартiсть теплоенергії вiдноситься щомiсяця на користувачiв виходячи з її кiлькостi, спожитої кожним з них.

Для розрахунку собiвартостi 10 кВт/год електроенергiї потрібно всi витрати, пов’язанi з її виробництвом на власних електростан! цiях, вартiсть електроенергiї, одержаної iз загальної мережi, i витрати на утримання електрогосподарства подiлити на загальну кiлькiсть спожитої електроенергії без урахування електроенергiї, використаної електрогосподарством. Собiвартiсть електроенергії щомiсяця списується на споживачiв виходячи з її кiлькостi, вiд! пущеної кожному з них. Витрати на утримання електрогенера! торiв, змонтованих з доїльними, стригальними, зварювальними та iншими агрегатами, вiдносять безпосередньо на вiдповiднi ви! робництва.

У водопостачанні визначається собiвартiсть 1 куб. метра води, добутої власною водокачкою i одержаної зi сторони. Для цього витрати на водопостачання (витрати на утримання водокачки, вартiсть води, одержаної зi сторони, витрати на утримання внутрі! господарської водорозподільної мережi тощо) дiляться на загальну кiлькiсть використаної води. Щомiсяця собiвартiсть її вiдноситься на споживачiв виходячи з її кiлькостi, вiдпущеної кожному з них.

Витрати на утримання насосних установок, якi обслуговують поля, ферми, ставки, пасовища, вiдносяться на витрати від! повiдного об’єкта чи на загальновиробничi витрати.